Acasa Opinii Ţara „Antena 3”

Ţara „Antena 3”

scris de Teodor Seran
4 afisari

A critica nişte semeni ai noştri din breasla jurnalistică este o întreprindere adeseori ingrată şi nu foarte bine primită. Uneori însa, atunci când talgerul dreptăţii se apleacă periculos de mult într-o parte, acest lucru trebuie făcut.

teodor seranFacem acest demers gazetăresc, nu pentru că dorim neapărat să ne apropiem critica de atitudinea noastră editorială obişnuită, ci, ca pe un demers necesar de reechilibrare a balanţei. Cititorii noştri cunosc faptul că atunci când a fost cazul, am semnalat cu responsabilitate şi curaj toate devierile de la normalitate, apărute în actul de conducere politică al societăţii,  promovate în mod greşit, atât de reprezentanţii Puterii, cât şi de cei ai Opoziţiei. Este cunoscut faptul că, în comparaţie cu Presa scrisă, televiziunile comerciale au imensul avantaj al promovării informaţiei în mod instantaneu şi în teritorii extrem de îndepărtate, inaccesibile Presei scrise. Acest avantaj covârşitor pe care tehnica informaţională îl conferă Presei vorbite, a oferit televiziunilor comerciale posibilitatea de a se deveni lideri în mass-media.

Jurnaliştii redacţiilor de televiziune au devenit volens-nolens vedete artificiale, super-cunoscute şi super-mediatizate. Această „aburcare” pe cea mai de sus cracă a pomului a avut în timp menirea de a îmbolnăvi aceste vedete de narcisism cronic. Cu alte cuvinte, acestor jurnalişti ajunşi celebri, nu atât prin efortul propriu, cât prin lansarea lor puternică în spaţiul public prin intermediul unui arc de oţel invizibil al tehnologiei, „li s-a suit la cap”. Ei sunt convinşi în aceste zile, când s-a produs „înroşirea” puternică a hărţii României, că meritul esenţial în obţinerea victoriei USL, le aparţine exclusiv.

Altfel spus, dacă nu ar fi existat Antena 3, lumea ar fi arătat altfel. Mult mai rea şi mult mai prăpădită. În fapt, această credinţă narcisistă pe care o nutresc cu adâncă şi nestinsă convingere toţi jurnaliştii echipei de la Antena 3, se bazează pe o atitudine discriminatorie cinică, care încalcă flagrant Codul Deontologic al Breslei jurnaliştilor prin autoconsiderarea acestei echipe de jurnalişti drept „buricul pământului”. Este negată în mod conştient existenţa tuturor ziariştilor din Presa scrisă şi vorbită locală, care au avut o contribuţie esenţială în sancţionarea politicilor guvernamentale greşite. Despre existenţa acestora nu s-a vorbit niciodată în niciunul dintre talk-show-urile aşa zis celebre ale Antenei 3. În super-pamfletul „În gura presei” nu s-a citit niciodată vreun rând din articolele scrise în Presa locală, dovadă că pentru echipa de la Antena 3 imensa majoritate a celorlalţi jurnalişti din ţară nu a existat. Treptat, odată cu realizarea unor emisiuni şi interviuri în exclusivitate cu personalităţi importante ale vieţii politice şi sociale, vedetelor de la Antena 3 „li s-a suit şi mai mult la cap”. A fost instituită fără a fi declarată, starea de monopol editorial jurnalistic, ceea ce presupune că despre toate evenimentele trebuie să se pronunţe în primul rând Antena 3 şi abia după aceea ceilalţi slujitori ai Presei.

Ceea ce este grav şi dezonorant pentru Presa liberă din România este faptul că toate emisiunile realizate de Antena 3 au devenit un fel de „Hotărâri definitive şi irevocabile, investite cu titlu executoriu”, pe care populaţia trebuie să le absoarbă cu motivaţia ne-crâcnitoare a conspectării Plenarelor CC al PCR, din anii’70. Este bine să le spunem cititorilor noştri că acest succes împotriva unor politici antisociale, nu aparţine în exclusivitate unor televiziuni comerciale, gen Antena 3. Succesul a fost asigurat prin munca nevăzută şi devotată a miilor de jurnalişti din Presa scrisă şi vorbită centrală şi locală consideraţi aparent neînsemnaţi.

Concurenţa în orice domeniu este întra-devăr benefică, doar în condiţiile în care aceasta nu duce la dezumanizare prin promovarea unui orgoliu exacerbat. Gloria presupune existenţa obligatorie „de-a dreapta ei” a modestiei necesare estompării unei vanităţi deşarte. Presa este singurul domeniu în care nu se lucrează pentru zidirea unei imagini personale. Tot efortul este dedicat interesului public şi upgradării lui permanente. Fără a avea pretenţia de a da lecţii unor colegi de breaslă, credem în mod sincer că jurnalistul are o singură regulă de aur: de a critica permanent pe cei aflaţi la Putere şi de a schimba această atitudine cu 180˚, în momentul în care se schimbă Puterea.

În aceste condiţii, nu poţi să te consideri un panaceu pentru înfrângerea sau victoria unui singur partid. Nu poţi să fi euforic şi să te consideri a fi singurul luptător al dreptăţii, pentru că în aceste condiţii se transferă în mod  super-orgolios gloria lumii asupra jurnaliştilor, care nu o merită şi care nu au dreptul decât la modestie publică. Chiar dacă Presa este considerată neconvenţional a patra forţă din stat, niciun reprezentant al puterii politice sau instituţionale a statului nu trebuie  să tremure în faţa unor moderatori de televiziune, indiferent de gradul de vedetism, pentru că aceştia reprezintă interesele cetăţenilor. Atunci când vedetele sunt urcate pe un soclu nemeritat, chiar şi lumea se poate întoarce cu fundul în sus. Este greţos şi penibil să îi urmăreşti pe cei doi co-preşedinţi ai USL, cum îi linguşesc în direct, într-un talk-show care se vrea a fi un „chanson du cygne”, pe cei doi moderatori principali ai emisiunii de la Antena 3. Cu deosebit respect, atragem atenţia că ar fi o mare greşeală de a considera rândurile de mai sus doar  simple aparenţe înşelătoare.

8 comentarii

Hiller 13-06-2012 - 17:42

bre toadere, ai telecomanda in laba, daca ai greturi de antene, treci la la.be-unu-doi, zerotv si alte ethno sa vezi acolo limbi-n spume !

despina 14-06-2012 - 11:21

Antena 3 s-a impus in peisajul mass media romanesc prin prisma obiectivitatii si a profesionalismului de care a dat dovada mereu. Articolul asta nu-si are rostul.

digital 13-06-2012 - 18:50

foarte corect nea Serane!
un lucru vreau să știu:pe când un articol la fel de profesionist și deontologic despre mass media băsisto-pedalacă???!
dacă nu ne spui va trebui să vină rolandu să ne explice cum e treaba!
ce zici?!
e ok?!

despina 14-06-2012 - 11:21

Probabil un articol la comanda centrului jurnalistic de la Cotroceni 🙂 Hai sa fim seriosi…

Pribeagul 13-06-2012 - 20:12

Pina acum urmaream meciurile netransmise, nu mi-e clar din ce motiv, de TVR la ZV.

Multumesc ZV.

Azi m-a invatat fiul meu cum sa le vad mai bine la o televiziune din… Ungaria. 🙂

Asa ca, acum, in pauza, va dati seama ce stare de spirit am.

Sa punem lucrurile in ordine.

„„înroşirea” puternică a hărţii României, că meritul esenţial în obţinerea victoriei USL, le aparţine exclusiv.”

„Inrosirea” produsa nu se daroreaza unei prestatii deosebite a cuiva din mass-media, ci pentru ca PDLul merita o lectie, si romanii i-au dat-o.

Daca pina la alegeri, noua guvernare nu-i baga la zdup pe jefuitorii tarii, in primul rind pe Nastase, ca dovada de buna credinta, va avea aceiasi soarta.

Sa fim bine intelesi!

digital 13-06-2012 - 20:22

măi pribege,tare fixist mai ești!
să-l bage pe năstese nu numai la pârnaie,ci și în pheezda mamei lui,dar să-i bage și pe miile de pedalaci care au făcut fiecare ce-a făcut năstase și poate de zeci de ori mai gras!
ai tu un fix cu năstase!
uite ce-ți spun eu:
năstase nu va face pușcărie și usl-ul va câștiga și parlamentarele!așa ca să fii tu liniștit!

Pribeagul 13-06-2012 - 21:42

„Daca pina la alegeri, noua guvernare nu-i baga la zdup pe jefuitorii tarii, in primul rind pe Nastase, ca dovada de buna credinta, va avea aceiasi soarta.”

Asta este ce-am spus. Zdup, indiferent de culoare. Pentru buna credinta intii Nastase, pentru ca este vinovat, nu pentru ca eu sunt… consevator. 🙂

In rest, este posibil ce spui, dar este doar o faza a luptei, ori poate, daca iti place mai mult, a… constructiei; constructia functionarului public promotor si realizator al binelui comun.

Binele comun? Exista oare asa ceva?

horror 15-06-2012 - 18:55

e un bosorog obsedat sexual care isi tot cauta secretare studente cu pretextul de a redacta articolele scrise de el.SCRIU ACEST COMENTARIU IN ATENTIA TINERELOR FETE CARE VOR SA SE ANGAJEZE LA ACEST RETARDAT AL SOCIETATII!!!!!IN ZIARUL RAID DE DAMBOVITA SUNT MAI MULTE ANUNTURI IN CARE OMUL ISI CAUTA MENAJERA SI SECRETARA.DUPA INTERVIU OMUL FACE TOT FELUL DE PROPUNERI INDECENTE SI NU NUMAI, IAR DACA STUDENTA NU ACCEPTA ARE SANSA SA ISI PIARDA TIMPUL PRETIOS PRIN BIROUL LUI JEGOS CU O DUHOARE DE TE DA PE SPATE, SA FIE DATA AFARA SI NEPLATITA!!!!!!!!!AVETI GRIJA FETELOR!NU FITI NAIVE!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult