Acasa Opinii Taurul de enclava

Taurul de enclava

scris de Ziua Veche
3 afisari

Am admirat dintotdeauna (adica de vreo douazeci de ani) – si-am declarat-o si-n scris – politica pasilor marunti a UDMR-ului, eficienta sa, disciplina de partid si chiar anvergura intelectuala a unora din liderii sai. Practic, din 1990 incoace, udemeristii n-au lipsit aproape deloc din structurile guvernarii autohtone sau din preajma lor.

  

Iar strategia pe care se bazeaza e simpla: scot “la inaintare” cate-un radical cu cate-o declaratie incendiara, dupa care, oficial, dau inapoi, ii indulcesc extremistului vorbele, le “nuanteaza” si pastreaza doar scopul subiacent pentru care a fost facuta respectiva declaratie. Intr-un fel, aceasta tactica seamana cu aceea a scriitorului roman de dinaintea Revolutiei, care baga intentionat in text chestii “tari” (injuraturi, scene erotice fara perdea etc.) ca sa le scoata cenzorul, sa-i dea si lui, bietului, o satisfactie si astfel sa treaca necenzurat “grosul” problemei, adevaratul fond problematic.

De data asta, prin declaratiile lui Laszlo Tokes din Parlamentul european, maghiarii (ma rog, o parte din ei) au cam sarit peste calul hunic. Degeaba incearca dl Frunda s-o dea la-ntors, ca n-ar fi vorba despre independenta Harghitei si Covasnei pe modelul Kosovo, ci de “autonomie”: lucrurile sunt clare: ex-pastorul Tokes vrea pur si simplu sa izoleze un teritoriu din mijlocul tarii, sa-l transforme, de fapt, intr-o enclava.

Despre dl Tokes circula legenda (poate si porecla) ca datorita deosebitei sale apetente erotice ar fi fost un “taur comunal”. Probabil ca nemaiajungandu-i spatiul unei mici comunitati, dansul se gandeste sa devina un taur de enclava. Poate c-ar fi timpul ca autoritatile noastre sa-l apuce de coarne. Pentru ca nu e foarte dificil sa transformi un taur in boul.

 

articol aparut in numarul 16 al saptamanalului ziuaveche.ro

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult