Acasa Opinii Te-ai mărita cu tine?

Te-ai mărita cu tine?

scris de Mihaela Cârlan
2 afisari

Oricum aveam de gând să scriu despre 14 februarie, despre îndrăgostiţi şi des-drăgostiţi, despre toată zarva iscată de comercianţi, care nu declanşează decât o banală febră a cumpărăturilor şi nimic altceva. Şi numai bine mi-a picat să aflu că, din 1973 încoace, americanii sărbătoresc în fiecare an, pe 16 ianuarie, şi o National Nothing Day. Dincolo de anecdotica numelui, această zi nu e dedicată leneşilor, ci fiecărui cetăţean, pentru “a şedea şi a cugeta”.

Mihaela Carlan Dacă tot am devenit mari importatori de sărbători, propun s-o înfiem şi pe aceasta, că zău nu ne-ar strica o zi oficială de singurătate meditativă. Şi, cum pică înainte de 14 februarie, ar fi chiar bine venită pentru noi, femeile, ca prilej de introspecţie, urmată de răgazul pentru a ne calibra corect aşteptările romantice. 

 Pe scurt, ziua asta nu ne poate găsi lângă un bărbat decât în unul din trei feluri: simţindu-ne oriunde între primul şi al nouălea cer (deci e Sfântul Valentin!); 2. simţindu-ne nicicum (ori e ziua îndrăgostiţilor, ori a morţilor, cam tot una e, deci (ne) putem da de pomană) sau 3. simţindu-ne mizerabil (e Sfântul Aşteaptă).

 Felurile 1 şi 2 nu mai au nevoie de explicaţii. Dar pentru nefericire ar cam fi nevoie şi de explicaţii, şi de soluţii. Suferim pentru că încă ne mai pasă. Ne doare prezentul continuu falling out of love şi tânjim după falling in love. Da, ştim că îndrăgostirea este doar o scurtă tranziţie extatică de la nimic la un larger than life. Dar, oricât s-ar fi erodat acesta, dacă am rămas împreună, ceva a fost, mai este, ceva a meritat şi mai merită. Doar că cineva n-a fost mai fost la fel de atent. 

  Cine? Hmm, cel mai la îndemână ne e să punem toate motivele de nefericire în cârca bărbatului. Ce-aţi zice, însă, să ne privim pe noi, dar nu în oglindă, ci prin ochii lui? Noi ne-am lua de nevastă? Nu zic că bărbaţii sunt lacrimă, dar pe ei nici n-are rost să-i întrebăm ce-ar gândi, ar face ori n-ar face dacă ar fi femeie, pentru că n-ar concepe să schimbe nici imaginar rolurile. Noi, însă, cred că putem face asta, fiindcă suntem de la natură mai intuitive şi mai puţin orgolioase decât ei. Şi din comparaţia celei de acum cu cea de la început, de la gesturi şi atitudini, la vorbe şi fapte, s-ar putea să ne descoperim greu de recunoscut şi de plăcut. Şi atunci, lui de ce i-am mai plăcea?  

 Deci, la ce concluzie ai ajuns? Astăzi, dacă ai fi el, ai mai face pasul cel mare cu tine? Dacă ai răspuns cam repede “da”, poate că ai dreptate, dar se spune că primeşti cu măsura cu care dai. A ta n-a ajuns cumva mai potrivită pentru un liliputan decât pentru Guliver? Dacă răspunsul a fost “nu”, arată-i azi, mâine, toată viaţa, că TU eşti, că te-ai „trezit” şi te-ai întors acasă. La bună reîndrăgostire!

 Nedumerire

 Cum să numeşti falling ce simţi când te îndrăgosteşti, când de fapt aproape levitezi? Verbul ăsta are majoritar sensuri coşmareşti – a cădea, a se prăbuşi, a se ruina, a se surpa, a muri în luptă, a fi întemniţat, a pieri, a capitula, a intra în posesia cuiva, a decădea moral, a se descompune, a coborî – şi doar unul singur care descrie, contrastant, cea mai înflăcărată trăire umană. Dar dacă…?

4 comentarii

jan dinu 14-02-2011 - 22:41

De te-ai marita cu mine ,Mihaelo – draga
Vin la parintii cu flori shi-o – o buna shpaga
La orash am sa te duc intr-o lume buna
Vedeta repede te fac chiar intr-o luna !!
Daca stii sa shi vorbesti in Parlament ajungi ..
Shi prostimea tzarii repede-o convingi …
Machiajul bine s-a ti-l faci shi parul „Matio ”
Cu aura – AUREI – pe toti sa-i iei la moshto !
JD-USA

Parpanghel : ’ crezy ,mata lutza nea dino... 15-02-2011 - 13:57

Ca nu-tzi rumph quiciorutzele, daca incerci sa te day la Niha-thiceritza! Emperialisth-ulle, ce ai mancat taluta soia si ai beuth nekezoll, sa ai drepturi pe …acilea, Ia de vezi,nene pe la amherloacelle matali, daca te tine testosteronu!

jan dinu 15-02-2011 - 20:11

Astea de-acilea sunt prea consumate
Unele’s iesite din uz shi chiar castrate
Se asheaza simplu fara vino’ncoace …
Tragi tare dar – efortul – nu le satisface ..!..-:)
JD-USA

Parpanghel : Hay, nu fii, asa jinghas, nea Dino, 16-02-2011 - 04:09

AI dorit la BIG SAM, accepta si talutza, efectele kola-terale, chiar nu fi asa exclusivist, mai sant si pe acolea niscaiva hispanice, ce dreaq ,jintha la-tina, neichulle,ca nu te trimite nimeni la …eschimoase, alea de se dau cu seu marin!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult