Acasa Opinii Tinutul Secuiesc nu e Romania! Oare?

Tinutul Secuiesc nu e Romania! Oare?

scris de Ziua Veche
2 afisari

Cum va lua nastere asa-zisul “Tinut Secuiesc”?. Destul de simplu. Desi nici unul din membrii UDMR nu vorbeste explicit despre acest lucru, recent, liderul Uniunii, Marko Bela, a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Duna TV (care la rubrica meteo prezinta vremea in Ungaria, dar si in “Tinutul Secuiesc” – n.r.), referitor la viitorul maghiarilor din Romania, ca formatiunea pe care o conduce ramane fidela politicii “pasilor marunti”, de altfel demna de admirat pentru consecventa. Astfel, in cativa ani, pornind de la legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare ale Romaniei, autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc ar putea fi legiferata fara sa ne dam seama. In ceea ce priveste limba oficiala a Tinutului, nu exista dubii ca aceasta va fi limba maghiara.

Tot politicienii UDMR vor fi cei care se vor ocupa si de aceasta “problema”, intre altele prin intermediul proiectului referitor la noua Lege a Educatiei. Miercuri, deputatii din Comisia de invatamant au decis ca disciplinele Istoria romanilor si Geografia Romaniei pot fi predate in limbile materne ale minoritatilor nationale doar la ciclul primar, la gimnaziu si liceu cele doua materii urmand sa fie predate obligatoriu in limba romana. Este pentru prima data cand capitolului referitor la minoritati din proiectul noii Legi a Educatiei i se acorda atentia cuvenita, deoarece, in dezbaterile de pana acum nu s-a discutat si aceasta chestiune. De ce este atat de important subiectul? Foarte simplu: utilizand o serie de chichite “avocatesti”, introduse de juristii UDMR in acest proiect, si profitand de ignoranta politicienilor romani, limba maghiara ar putea fi fi oficializata, mai intai in scoli, si apoi in toate domeniile de activitate. Fara sa conteze ca un invatamant exclusiv maghiar nu va aduce decat prejudicii tinerilor, va incuraja izolarea lor si blocarea oricaror tentative de apropiere interculturala, ca sa nu mai vorbim de limitarea vadita a posibilitatilor de acces pe piata muncii.

Sansele de materializare a acestor viziuni cresc considerabil in conditiile noii structuri guvernamentale de la Budapesta, unde Fidesz se intoarce la putere dupa 8 ani de opozitie si care, indiferent de discursul oficial, va face tot posibilul pentru a-si sprijini interesele in Secuime. Un exemplu pe cat de elocvent, pe atat de periculos il reprezinta proiectatul Institut Balvanyos – conceput cu prilejul Universitatii de Vara Balvanyos de la Baile Tusnad din 2009,dupa cum anunta site-ul tusvanyos.ro, si care va angaja resurse importante, mai ales intelectuale, pentru a dezvolta si lansa spre dezbaterea opiniei publice, argumentele “stiintifice”, “istorice” si “pragmatice” care sa justifice o organizare teritoriala de genul “Tinutului Secuiesc”. Asta in timp ce statul roman nu are nici macar o strategie de promovare a valorilor multiculturale care exista in aceasta zona si care ar putea fi folosite nu doar ca un exemplu de comuniune interetnica, dar si ca un produs.

In ceea ce priveste organizarea administrativ – teritoriala a “Tinutului Secuiesc”, “salvarea” vine de la extremistii din Plutonul Secuiesc al Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare, condusi de Csibi Barna, care au intocmit deja “Constitutia Tinutului Secuiesc” (care nu “Nu e Romania!” – n.r.). La toate acestea se adauga si demersurile unora dintre reprezentantii locali ai UDMR, care, pana acum au reusit cu succes si din ignoranta autoritatilor, sa creeze o “identitate” a secuilor (nu mai devreme de 15 martie, presedintele Consiliului Judetean Harghita inaugura noul steag al judetului – in fapt steagul secuiesc inventat de CNS, adoptat printr-o hotarare a Consiliului Judetean), promovata inclusiv din perspectiva turistica. Cat va rezista “Tinutul Secuiesc” dupa obtinerea autonomiei, in principal din punct de vedere economic, care vor fi sansele tinerilor din regiune sa isi faca un viitor, aici, in Ungaria sau altundeva, cum se impaca ideea enclavizarii cu doctrina europeana a integrarii, care va fi soarta romanilor minoritari din zona? Care vor fi resursele energetice, financiare si, mai ales, politice ale regiunii? Isi doresc oamenii cu adevarat autonomie? Ce avantaje si dezavantaje vor avea de pe urma ei? Data viitoare cand merg in “Tinutul Secuiesc” voi fi nevoit sa imi activez serviciul de roaming? Acestea sunt intrebari deschise pentru cei care isi doresc autonomia si de la care asteptam cu interes un raspuns dezbracat de arhaisme politice si sloganuri nationaliste.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult