Acasa Opinii Toamna fierbinte

Toamna fierbinte

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Fosti oficiali, din F.B.I. si C.I.A., au trimis presedintelui Barack Obama un memorandum prin care il avertizau, in urma cu trei saptamani, ca Israelul ar putea ataca aerian centralele nucleare iraniene, in cursul lunii august.


RayMcGovern, ex-analist al C.I.A. considera ca, la finalul ultimei sale vizite la Casa Alba, premierul Benyamin Netanyahu putea crede ca Barack Obama nu a indraznit sa ii ceara ca Israelul sa nu atace Iranul. Iar in urma contactelor avute de el, la Washington D.C., este probabil ca sa fi comunicat guvernului israelian ca 80% din americani sustin Israelul.

Ulterior, Gary Samore, consilierul presedintelui S.U.A. pentru probleme nucleare a anuntat ca s-a reusit convingerea Israelului ca ii va  trebui Iranului un an, pentru a avea conditiile tehnice necesare producerii armei nucleare, fiind astfel diminuata perspectiva recurgerii la o lovitura aeriana.

Expertii Mossadului au observat – si colegii lor din contraspionajul german, celebra agentie BND au confirmat – ca Iranul ar putea avea, doar in sase luni, conditiile necesare realizarii armei nimicitoare.

Iata de ce, ex-ambasadorul S.U.A. la O.N.U., John Bolton a facut un apel la Israel sa bombardeze centrala nucleara de la Bushehr, in sudul Iranului, inainte ca sa fie incarcat reactorul acesteia cu combustibil nuclear.

Fara sa vrea, presa iraniana a dezvaluit diferente de opinii intre liderii de la Teheran. Astfel, seful structurii politice a Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice, generalul de brigada Yadollah Javani a afirmat luni, 23 august a.c., ca negocierile directe dorite de S.U.A. nu pot fi purtate sub presiune politica, economica si militara, pentru a impune poporului iranian imperativele Casei Albe.

O declaratie contrara celei a sefului justitiei iraniene, ayatollahul Sadeq Larijani, care preciza, cu o zi inainte, ca doar liderul suprem, ayatollahul Ali Seyyed Khamene’i va decide conditiile inceperii dialogului cerut de S.U.A.

De ce va fi o toamna fierbinte? O confirma semnalul dat de Moscova,  conform caruia rachetele S-300 din Abhazia constituie linia rosie, peste care nu pot trece avioanele de lupta israeliene. Dar si decizia luata de ministrul apararii al Israelului, de a numi mai devreme de luna februarie 2011, pe  succesorul generalului-locotenent Gabi Ashkenazi, un oponent dur al materializarii atacului aerian asupra Iranului…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS