Acasa Opinii Toamnă fierbinte în Republica Moldova

Toamnă fierbinte în Republica Moldova

scris de Ion Petrescu
4 afisari

 Din pălăria neagră, a scamatoriei politichiei visate de linia dură, din Serviciul Federal de Securitate, al Federaţiei Ruse/FSB – ФСБ/Федеральная служба безопасности Российской Федерации a fost scos un iepuraş, deloc mic, nici drăgălaş: Evgheni Kolesnikov, un politolog ce se recomandă a lucra la Centrul pentru Studii Geopolitice. 

Ion PetrescuAcesta a publicat, la finele săptămânii trecute, un articol semnal. Este metoda utilizată constant, de tandemul de la Moscova, pentru a semnala opiniei publice, partenerilor şi adversarilor, unele intenţii ale puterii de la răsărit, care tinde, în van, de a ajunge ceea ce era U.R.S.S., în primii 44 de ani, după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. 

            Evgheni Kolesnikov recunoaşte în scris două lucruri. Ambele trecute sub tăcere la Chişinău. O iluzie. Şi o necesitate. 

            Iluzia? Este impresia că Al Doilea Stat Românesc ar mai constitui un joc de şah între… superputeri. Ultimul cuvânt indicând clar substituirea unei realităţi de netăgăduit, cu o dorinţă irealizabilă momentan. Rusia de azi nu mai este o superputere. Oricât de mult mizează premierul Vladimir Putin pe programul ambiţios de modernizare a Forţelor Armate Ruse. Iar teritoriul dintre Nistru şi Prut a fost trecut sub protecţia NATO, de la Summitul Alianţei Nord-Atlantice, din Portugalia, unde a fost prezent şi preşedintele Dmitri Medvedev, care a luat act de declaraţia, în acest sens, a secretarului general al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Anders Fogh Rasmussen. Şi nu a protestat. Nici nu a făcut vreo obiecţie. Pe moment. Sau după revenirea la Moscova. Ceea ce înseamnă, aşa cum am mai scris, că frontiera de facto, a NATO, este deja pe Nistru. Neincluzând Transnistria. 

            Necesitatea? Citiţi cu atenţie ce semnalează F.S.B., pardon, politologul Kolesnikov: “se apropie evenimentul principal, fiecare dintre jucători trebuie să facă o mişcare.” La nivel geopolitic – Statele Unite şi Rusia. Cu precizarea că nici preşedintele Barack Obama, nici amicul său, Dmitri Medvedev, nu îşi pot permite un rateu, amândoi contând pe un al doilea mandat la Casa Albă, respectiv la Kremlin.           

            Dacă aşa stau lucrurile, care ar fi soluţia la îndemână? Un cal troian. Nume de cod? Partidul Comuniştilor, din Republica Moldova. La nivelul căruia sunt nominalizaţi, de Evgheni Kolesnikov, doar două personalităţi – Vladimir Voronin şi Mihail Tkaciuk. Primul fiind liderul recunoscut de votanţii comuniştilor, al doilea fiind apreciat pentru capacităţile sale organizatorice şi apetitul pentru linia ideologică specifică „flancului stâng al câmpului politic în Republica Moldova.” A se observa apetenţa politologului rus pentru termeni specifici unei confruntări militare. 

            Ce calităţi ar avea calul troian aflat în arena politică de peste Prut? Susţinerea etatismului. Şi asumarea calităţii de „avocat al poporului moldovenesc.” Asta la prima vedere. La a doua se mai remarcă apetenţa pentru o politică socială tipică sistemului existent anterior în…Republica Socialistă Sovietică Moldovenească. Ce-ţi doresc ei ţie, dulce Basarabie…

            Apoi, Kolesnikov recurge – evident, la modul figurat – la mitraliera rusească/ Пулемёт Калашникова şi ţinteşte toate minusurile actualului Triumvirat de la Chişinău, etichetând indirect – cu calculată naivitate – pe Filat, Lupu şi Ghimpu drept…unionişti veniţi la putere. Lideri care “ignoră aşteptările reale ale poporului moldovenesc şi fac o ingenioasă manevră între est şi vest.” Fapt ce ar fi divizat societatea, din dreapta Nistrului, în două jumătăţi egale. Ultima afirmaţie fiind contrazisă la recentele alegeri din Basarabia.

            Şi acum iese porumbelul din condeiul politologului rus! Impasul actual din Republica Moldova este datorat faptului că toate cele patru partide parlamentare – PLDM, PDM, PL şi PCRM – vor aderarea la Uniunea Europeană. Ceea ce ar însemna „pierderea statalităţii Republicii Moldova, în următorii 20-30 de ani.” Asta în condiţiile în care “cea mai mare parte a poporului moldovenesc este nostalgic după trecutul său în U.R.S.S.”! 

            Din nou revine F.S.B.-ul, mă scuzaţi, Evgheni Kolesnikov, la „jocul la nivel mondial, unde politicienii moldoveni sunt doar pioni, într-un conflict ireconciliabil, între două civilizaţii.” Unul în care – interesantă anticipare – “România este folosită pentru a sparge Comunitatea Statelor Independente, compusă din fostele republici sovietice şi socialiste.” De ce? Ca să împiedice revigorarea U.R.S.S., prin fortificarea Rusiei de azi, aşa cum doreşte Vova – Vladimir Putin

            Cu alte cuvinte, observând efectele crizei economice cu care se confruntă Occidentul, ex-state membre ale Uniunii Sovietice, dornice de stabilitate social-economică „vor reveni, cu siguranţă, la unirea lor anterioară, deoarece aşa vor avea cele mai mari beneficii şi oportunităţi de dezvoltare durabilă…”!

            Dintr-o asemenea perspectivă, Rusia încearcă să aplice, în statul dintre Prut şi Nistru, o strategie şi o tactică bazată pe “un sprijin în rândurile politicienilor locali”. Nimic nou sub soare. Numai că surpriza nedorită a venit de la Voronin şi Tkaciuk, care au respins planul Kozak, de soluţionare a conflictului transnistrean şi au preferat “un curs de integrare cu Occidentul, care implică un conflict între Statele Unite şi Uniunea Europeană”! Ce i-ar mai place asta F.S.B.-ului… 

            Şi acum vine vestea bună. Pentru noi. Enunţată de politologul rus:”În regiunea noastră, Departamentul de Stat a pariat pe România. Desigur, în Moldova nu există Osetia de Sud şi nici Abhazia. Dar există Găgăuzia şi Transnistria.” Ceea ce poate genera conflicte între administraţia de la Chişinău şi enclavele amintite. Mai mult, fabulează F.S.B.-ul, şi România este compusă din zone disparate, cu opinii diferite privind viitorul ţării! Concluzia? SUA şi NATO vor rămâne pe teritoriile celor două state româneşti, pe termen lung, “pentru a menţine ordinea, aşa cum s-a întâmplat în Kosovo…”! Un lucru ce calcă în picioare orgoliul Kremlinului, de a i se recunoaşte interesul său istoric, în această regiune.

            Apoi sirena” Kolesnikov bate câmpii cu graţie, vorbeşte de  împărţirea României, de revenirea la Moldova istorică – ca un puternic scut ortodox” menit a se opune vânturilor apusene! Delirium tremens! 

            Pentru a rezolva această problemă, Rusia ar dispune de tot ceea ce îi este necesar, mai puţin de un aliat intern loial Moscovei. Nici comuniştii lui Voronin nu-i permit Kremlinului să materializeze planul schiţat mai sus! Iar politicienii pro-ruşi Pasat, Tarlev şi Lupu, şi alţii ca ei, care au promis să ajute, să rezolve problema, în Republica Moldova, cu iniţiativele lor personale şi bani primiţi de la ruşi, au eşuat.” Scrie negru pe alb, în acest material, numele prezidentului Lupu? Quod erat demonstrandum.           

            Rusiei nu îi mai rămân decât două alternative – susţine politologul amintit. Fie debarcarea lui Vladimir Voronin, de la conducerea PCRM. Fie crearea unei a treia forţe politice la Chişinău, alta decât aceea a comuniştilor, sau cea a Alianţei pentru Integrare Europeană.  Deznodământul dorit fiind prevăzut pentru toamna anului 2011.  

            Articolul lui Evgheni Kolesnikov încearcă…Marea Neagră, cu degetul unui pitic. Declaraţia secretarului general al NATO, prin care recentele alegeri din Abhazia – teritoriu recunoscut de ONU ca parte a statului Georgia – sunt considerate ilegitime, indică, pentru cine mai bate câmpii cu neimplicarea Alianţei în această parte a lumii, că America nu renunţă la apărarea unor ex-republici sovietice, precum statul georgian sau cel dintre Prut şi Nistru. 

            Aşa cum Vladimir Putin a dat semnalul, pe Volga, că înţelege preferinţa Lumii Libere, pentru continuitatea lui Medvedev la Kremlin, aşa şi în arealul dintre Ucraina şi România, ultima mutare nu va aparţine fantasmagoriilor F.S.B., ci Departamentului de Stat al SUA. A cărui tăcere, în privinţa evoluţiilor vieţii politice de la Chişinău, este mai mult decât semnificativă. Fiind liniştea dinaintea…

4 comentarii

Andrei 30-08-2011 - 20:20

„se apropie evenimentul principal, fiecare dintre jucători trebuie să facă o mişcare.”

Prima care va trebui sa faca miscarea este USA…iar intensitatea si amploarea miscari rusesti va fi(sau nu ) in functie de reusita si rapiditatea celei americane.!

„pentru cine mai bate câmpii cu neimplicarea Alianţei în această parte a lumii, că America nu renunţă la apărarea unor ex-republici sovietice, precum statul georgian sau cel dintre Prut şi Nistru. ”

Nu batem cimpii ,observam ceea ce s-a intimplat pina in prezent.

Intreb care NATO!

Denali 30-08-2011 - 20:48

Dle Petrescu …dupa toamna fierbinte , va veni iarna rece , apoi primavara instabila ,s.a.m.d…an dupa an , deceniu dupa deceniu…

Mie mi-a placut paragraful cu : NECESITATEA…

Mai ales in ceea cel priveste pe Copilul Minune…

Imi inchipui cat de framantat trebuie sa fie Strategul Lumii din casa alba , in fiecare dimineata , cand deschide ochii …

Barack Hussin Obama gandeste exact asa cum crede cu …tenacitate…dl Pretrescu…

sa va dau o mica mostra despre framantarile zilnice ale lui Barack Hussein Obama :

” Hmmm….am distrus si falimentat cea mai puternica economie din Lume , mentinand celelalte economii in recesiune, prin actiunile mele economico -financiare , am devenit bufonul Lumii , unde toti dictatorii si criminalii Lumii , rad de mine si de tara pe care o conduc in pamant, am esec dupa esec , 79% din gloatele americane sunt de opinie ca eu am indreptat america in directie gresita , 71% din gloatele americane sunt de opinie ca planurile mele de economie Centralizatat si de Nationalizari sunt un dezastru, 34% din membrii propriului meu partid neo marxist , si-au pierdut increderea in abilitatea mea de Lider(care fie vorba intre noi , nu am avut-o niciodatata) , somajul ,dar mai ales DURATA timpului celor disponibilizati a depasit recordurile Marii Depresiuni Economice din anii ’30 , am devalorizat moneda americana cu cca.20% , inflatia este dupa prezenta , am inchis orice explorare si exploatare a petrolului carbunelui si gazelor de pe teritoriul american , am alienat aliatii traditionali ai americii , si trimit salutari si urari de bine spre iran si china , cresterea economica a economie americana este de cca.1% anual , gurile rele spun ca termenul meu ca presedinte este de fapt al doilea termne al lui jimmy carter, si eu ma intreb cu voi castiga realegerile din anul viitor ???….

hmmmm…care este usa mea de scapare ???….hmmm…unde este tunelul de la captul luminii…sau invers ?..Da …invers : unde este lumina de la captul tunelului ?…

Ahh…DA!…am gasit cheia realegerii mele , de anul viitor…se afla in fata ochjilor mei inteliggenti si eu nici nu am notat…trebuie sa citesc mai des Articiolele briliante scrise cu tenacitate de dl Ion Petrescu…

Deci asta este strategia mea de a fi reales in 2012 : Nu-mi pot permite sa fac absolut nici o gafa sau sa dau vreun rateu asa cum o fac zilnic ,de cand am fost Imaculat , in priviinta Republicii Moldova !!!…

Acum nu-mi mai ramane decat sa le explic prostilor si incultimlor astia de americani , ca EXISTA o tara cu numele de Moldova , ca aceasta tara se afla pe Terra , le voi explica in campania mea elctotorala detaliile intrinsece si incalcite de secole vizavi de acea atra de o importanta strategica cruciala ptr. securitatea si viitorul americii , dupa care gloatele americane , intelegand geniul si adanca mea gandire , se vor deplasa la urnele de vot , in genunchi , rpin cioburi de sticla , prin foc ,cu doua canistre de benzina in ambele maini , ptr. a ma ajuta sa nu dau vreun rateu in Republioca Moldova ….”….

In cea ce-l priveste pe presedintele rus si frica lui de rateuri..hmmm…numai un ziarist cu o tenacitate de calibrul dlui Ion Petrescu ar putea crede ca presedintii rusi se tem de :sistemul electoral rus, de opozitie ,care de obicei este prin siberia sau prin holurile blocurilor, sau prin alte tari( mai calde)…

Acest sindrom ,de care dl Ion Petrescu ,sufera ,nu este unic in sanul tarilor mici si nesemnificative…ma refer desigur la sindromul cu numele de : ” Complexul de Inferioritate si Nesignificanta ” de care multi indivizi, ai tarilor care umplu spatiul intre tarile importante , sufera…

Anonim 30-08-2011 - 21:13

Un gând interesant din comentariul lui Kolesnikov ar fi că, la sfatul Occidentului, se doreşte atragerea comuniştilor într-o alianţă cu democraţii pentru a distruge partidul lui Voronin: „Как видно молдавских коммунистов в лоб взять невозможно, так как у них хорошая оборона, а вот выманить их на территорию Альянса, а потом уничтожить, как это сделали в Осетии и в Абхазии, вполне возможно”.

Autorul mai afirmă că „a treia forţă” pregătită de Rusia deja există în Republica Moldova şi că aceasta îşi aşteapă momentul prielnic, dar că a mai rămas un pas de făcut: „înlăturarea lui Voronin de pe flancul stâng”.

„După cum devine clar din ultimele declaraţii politice ale domnului Filat, operaţiunea a intrat în stadiul final” – îşi încheie comentariul Kolesnikov.

Iată finalul analizei: „Россия тоже не теряла время даром и подготовила на территории Молдовы третью силу. Она ждет своего часа. Осталось сделать последний ход – освободить левый фланг от Воронина. Как становится ясно из последних политических заявлений господина Филата – операция вступила в свою завершающую стадию.”

http://vesti.md/?mod=news&id=1034
Scriu şi ruşii analize, să aibă oamenii ce citi. Acum, după ce le-a spus comuniştilor ce-i aşteaptă într-o alianţă cu Filat, o va mai dori Voronin? Poate că acesta era scopul şi mesajul comentariului lui Kolesnikov şi restul este umplutură.

Mircea 01-09-2011 - 10:06

Sa nu ne facem iluzii… nici unii, nici altii nu ne doresc decat cu dragoste egoista si posesiva. Mereu neamul nostru a fost tampon intre marile puteri si mereu va fi asa. Dumnezeu stie de ce ne-a asezat in contextul asta si numai El stie de unde o sa avem puterea sa rezistam iarasi si iarasi, ori de cate ori ne pun gand rau mai marii. Le curge in sange pofta de a stapani popoare si nu pot sa ne lase in pace sa ne traim viata dupa randuiala noastra.

Neamul nostru traieste prin jertfa, iar atunci cand ne e prea draga lumea asta si nu mai vrem sa ne jertfim, apucam vremuri ca ne vindem unii pe altii si ne dezbinam singuri. Deci prin sange de mucenic ne unim si prin libertinaj ne dezbinam noi romanii.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult