Acasa Opinii Tokes, cercetat pentru subminarea puterii de stat. Oare?

Tokes, cercetat pentru subminarea puterii de stat. Oare?

scris de Ziua Veche
9 afisari

.Plângerea penală depusă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de preşedintele PSD Cluj Napoca, Mircea Jorj, împotriva vicepreşedintelui Parlamentului European, pe care îl acuză de subminarea puterii în stat şi încălcarea Constituţiei României, a ajuns pe masa Direcţiei de Investigare a Infarcţiunilor de Criminaliate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Potrivit blogului lui Mircea Jorj, plângerea a fost depusă în urma declaraţiilor făcute de Laszlo Tokes în luna iulie, în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, când episcopul le-a cerut secuilor să-şi ceară în stradă dreptul la autonomie teritorială.

Având în vedere faptul că recent Tokes şi-a anunţat intenţia de a înfiinţa un nou partid maghiar, ce va milita pentru autonomia zonelor din Transilvania unde trăiesc minorităţile maghiare – care ar face concurenţă UDMR, întrebarea este dacă nu cumva acţiunea împotriva europarlamentarului este una politică. Mai mult, în timpul vizitei efectuate de cancelarul german Angela Merkel în România, vicepreşedintele PE i-a trimis acesteia o scrisoare ce i-ar fi putut supăra pe mai marii de la Bucureşti. Pe scurt, în cadrul scrisorii, Tokes o informa pe Merkel în legătură cu adevărata istorie a Universităţii Babeş Bolyai şi a discriminării privind educaţia, la care este supusă minoritatea maghiară.

În acelaşi timp, liderii extremiştilor din Ungaria, cum ar fi Toroczkai Laszlo (preşedintele HVIM – Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate – care a efectuat mai multe vizite în ţara noastră) sau Szegedi Csanad (europarlamentar din partea partidul extremist Jobbik – care şi-a deschis un birou la Târgu Mureş), au avut declaraţii mult mai periculoase şi mai dure, preluate şi de unii autohtoni, şi care au generat curente antisemite şi xenofobe. De exemplu, Szegedi Csanad a declarat recent că este de acord cu fiecare cuvânt al lui Tokes privind ieşirea secuilor în stradă pentru a cere autonomia, adăugând că, în opinia sa, conducerea UDMR nu reprezintă în totalitate interesele maghiarilor din România.

Cu toate acestea, până acum, excepţie făcând … surpriză … episcopul Tokes, autorităţile au manifestat o toleranţă şi lipsă de curaj în adoptarea de măsuri împotriva lor, deşi există un cadru normativ suficient de bine construit pentru ca astfel de ieşiri naţionaliste să fie sancţionate.

Rămâne de văzut dacă Laszlo Tokes se va ţine de promisiune şi va înfiinţa un nou partid în luna noiembrie, sau dacă, întâmplător sau nu, va renunţa la acest demers.

0 comentariu

Suparat 18-08-2010 - 11:11

Nici unul sa nu mai iasa din inchisoare, ardi-i-ar focu de nenorociti. Ministruls anatatii din China a fost judecat si a primit pedeapsa cu moartea fiind executat imediat din cauza celor 11 bebelusi care au murit din cauza laptelui praf. La noi? In loc sa fie executati imediat vin pe la televiziuni si vorbesc numai si numai prostii. Plutonul de executie ar trebui sa-si faca treaba.

Cova Marcel 27-09-2010 - 10:00

Promovarea incompetentei in functii strict tehnice duce la asemenea nenorociri.Electricienii care au „verificat”instalatiile electrice din maternitate nu cunosc chestiuni elementare de constructie,exploatare si verificare a instalatiilor electrice!Ei nu cunosc ca sigurantele electrice trebuie CALIBRATE! in asa fel ca acestea sa intrerupa in mod instantaneu trecerea curentului electric la aparitia ORICAREI

Cova Marcel 27-09-2010 - 10:13

avarii sau scurtcircuit!NU asistenta care din nenorocire era de serviciu pe sectie este vinovata de incendiu si nici nu intra in atributiile ei de seviciu acest lucru;nu are nici macar atributii de pompier.Pe imaginile filmate se pot vedea o multime de persoane absolut indiferente la fumul absolut vizibil care iesea din salonul respectiv!Domnii procurori ar fi trebuit sa-i aresteze pe toti cei de pe hol pentru ca au aceeasi vina cu asistenta,unde mai pui ca daca ea se afla in salon ar fi fost posibil ca si ea sa fie printre victime deoarece

Cova Marcel 27-09-2010 - 10:25

neavind pregatirea unui pompier nu ar fi stiut sa stinga un incendiu provocat de instalatia electrica „ale carei sigurante nu vor sa intrerupa curentul electric”.Probabil ar fi aruncat cu apa peste foc si ar fi murit electrocutata!!!!Nu va varsati supararea pe cine nu are nici o implicare in DECLASAREA tragediei!VINOVATII sunt cei din vina carora s-a declansat incendiul,cei care nu au avut grija sa calibreze instalatia electrica (Munca de mantuialaca la romani).Cu stima.sing Cova Marcel

TESLA 27-09-2010 - 13:59

La firma la care lucrez a venit un inginer de la o firma, sa ne monteze corpuri noi de iluminat in interior. Am constatat cu uimire ca nu stia sa calcuze rezistenta echivalenta la o grupare mixta de rezistoare (se invata la fizica la gimnaziu). Anul trecut venise altul sa ne repare o instalatie aflata in garantie. Tipul nu stia sa masoare cu multimetrul analogic (cu ac indicator) si s-a intors la Bucuresti sa-si ia scula cu afisaj digital, cu care era invatat.
Asta este nivelul de pregatire al absolventilor de la Politehnica. Am discutat cu multi profi universitari si i-am intrebat de cand apreciaza ei ca s-a dat dracu (de tot) invatamantul superior. Aproape toti au zis ca dupa anul 1996, de cand nu s-au mai dat examene de admitere. Avem a-i multumi „reformatorului” Andrei Marga pentru performanta actuala a invatamantului superior. El a declansat actualul dezastru si vad ca vrea sa revina la conducerea Ministerului Educatiei, cu alte idei „geniale”.

Yakov 27-09-2010 - 18:10

cand mancan rahat ca 75% din americani mor pe drum, cad ca mustele din cauza sistemului medical(semi) capitalist de acolo.
Sint un dobitoc nenorocit.Un comunist imputit.nu-mi pasa daca copii mor si sint arsi de vii in maternitatile Statului , care devin crematorii din cand in cand.
Ce sa-i faci daca cateaua de mama nu ma cacat la canal si nu a tras apa dupa mine acum mamanc rahat si fac umbra pamantului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult