Acasa Opinii Tristeţea Zilei Naţionale

Tristeţea Zilei Naţionale

scris de Doru Dragomir
11 afisari

Primul impuls, pe care l-am avut de dimineaţă, a fost să ne uităm, eu şi fetiţa mea, Theodora, la parada militară. Un bun prilej, mă gândeam eu, să-i povestesc câteva chestii care ţin de istoria ţării şi de istoria familiei ei. Să-i spun de Războiul de Independenţă, în care au pierit doi stră-străbunici de-ai ei, de Marele Război, în care au căzut trei fraţi de-ai străbunicilor ei, nume albite de vreme pe monumentul din satul de unde ne tragem, de bărbaţii din linia bunicilor ei, veterani care s-au dus la cele veşnice însemnaţi de răni ce le aminteau, la frig şi la umezeală, de grozăviile pe care le trecuseră.

Să-i povestesc cum, când eram eu mic, îşi aminteau fără de nicio urmă deşartă, doar simplu şi firesc, cum ei şi moşii lor se duceau să ţină piept, pentru Dumnezeu şi Rege, pentru bucăţile lor de ogor, pentru viile şi pentru animalele din bătătură. Şi câte n-aş mai fi avut să-i povestesc? Multe, şi toate în măsură s-o clădească şi s-o identifice în proprii ei ochişori.
Cum, însă, eu n-am obicieiul s-o mint niciodată, iar ea are obiceiul să pună nişte întrebări uluitor de esenţiale, am renunţat! I-am spus până şi cum de a ajuns să fie fiica mea: “M-am îndrăgostit de tine, firicelul de iarbă a lui tata, când te-am văzut, tristă şi frumoasă, într-un cămin de copii aruncaţi!”
Altminteri, dacă ne-am fi uitat la televizor, ar fi trebuit să-i explic cinstit cine sunt cei pe care ea îi vede pe ecran. “Personaje dezarticulate, într-o piesă absurdă de teatru cu marionete, iubita lui tata!”, i-aş fi răspuns, pentru că, repet, n-o mint niciodată. “Băieţii ăia frumoşi, îmbrăcaţi în uniforme militare, sunt nişte flacăi care, acum când te uiţi tu încântată la fălnicia lor, se gândesc cum să facă, să dea ceva şefilor lor, şpagă îi zice, fata tatii, ca să fie trimişi să moară pe nişte câmpuri de bătaie străine, să-şi rişte pe aiurea viaţa, ca să poată trimite nişte bani, în plus, familiior lor.

Domnul ăla, cu aspect încruntat-preocupat, care mimează un aer mussolinian de muzeu de figuri de ceară, este ministrul băieţilor cei frumoşi, distins ca militar în numerotarea lenjeriilor cazone, domna aceea blonduţă, este o…, dar aici m-aş fi oprit la timp, pentru că înca nu cunoaşte cuvântul şi, parcă, este cam devreme să-l ştie, iar domnul acela caraghios, cu aer de clovn trist într-o mahmureală descompusă, este comandantul tuturor celor pe care îi vezi tu la televizor şi nu numai.”
De aici, cum ar fi şi firesc, ar fi urmat alte întrebări, alte explicaţii, repet din nou, cinstite, pentru că eu n-o mint! N-o mint, dar nici nu vreau să-i stric copilăria, să-i pierd, tocmai eu, tăticul ei, inocenţa.
Drept pentru care, ea s-a jucat cu păpuşile ei, mama ei a trebăluit prin casă, iar eu m-am gândit cu tristeţe, că n-am putut să-i povestesc fetiţei mele iubite, cum şi cât de româncuţă este.

25 comentarii

NELIDA 01-12-2011 - 15:05

D-le Mirel.Imi pare rau ca nu ati putut povesti nimic fetitei care este nevinovata si romanca totusi, Eu consider ca asa e viata si cu bune si cu rele ,Daca nu i-ati povestit cele rele pe care d-voastra le cnsiderati rele trebuia sa-i povestiti de cele bune, de strabunici, ne neamul ei, de faptul ca totusi e mai fericita acum decat noi cei care am parasit tara pe care o iubeam, din cauza lipsei de libertate si de paine , de mancare si caldura pentru copii nostrii, si cel mai greu din cauza restrictiilor religioase. E bine sa-i multumiti lui D-zeu pentru tot ce aveti intrucat acum este mult mai bine.Bucurati-va de fiecare clipa si fiti fericit in mijlocul familiei.

urbos 01-12-2011 - 15:08

Acum este mult mai bine? Baga-ti capu in wc si trage apa, poate te trezesti.

NELIDA 01-12-2011 - 15:18

Urbos.Daca ai fi trait in vremea raposatului si daca nu avea-i nici paine, nici lapte nici unt, nici caldura (dormeam cu paltoanele pe noi) sa nu mai vorbim de libertate pentruca nici nu ne puteam gandi la ea.Si noi am avut studii superioare si noi dorean sa ne crestem copii in alte conditii.Noi aveam bani(hartii) dar4 nu aveam ce face cu ei intrucat nu se gasea nimic si daca mai apucam cate ceva trebuia sa stam la cozi interminabile.Este bine sa-ti controlezi vocabularul si sa vezi realitatea. Acum este mult mai bine orice ai zice.Celor care nu le place munca vorbesc la fel ca tine.

BULA 01-12-2011 - 15:26

Ati avut studii superioare pentru ca invatamantul superior era gratis, dar in curand nu va mai fi. Iar lipsurile au durat zece ani, cand am dat inapoi miliardele de dolari imprumutate de Ceausescu de la FMI. Inainte de asta a fost chiar bine.
Crezi ca acum, cand vom returna o datorie la FMI de N ori mai mare, in conditiile in care in tara nu se mai produce nimic si nici la munca in strainatate nu se mai pleaca usor, cum va fi ? Sa te vad fara serviciu si bolnava, sa fii nevoita sa-ti vinzi rinichii ca sa le pui copiilor mancare pe masa. In situatia asta sunt extrem de multi romani.

Cercul 01-12-2011 - 16:05

Urmatoarea etapa e anularea diplomelor de studii superioare, mai putin cele ale politrucilor si odraslele.

BULA 01-12-2011 - 16:24

Oficial nu se vor anula, dar patronii nu vor mai tine seama de ele. La angajare vor da examen serios si cei care nu-l iau vor fi angajati la nivelul de studii medii.

Liviu 02-12-2011 - 22:50

Istoria se repeta ! Si francezii au avut o astfel de perioada … Sintem intarziati cu vreo 40-50 de ani !!!

Cercul 01-12-2011 - 16:09

Fa-ti firma daca te-au dat afara.

urbos 01-12-2011 - 16:15

Nu merita sa-ti faci firma in Romania, trebuie sa fii idiot sa dai bani la stat.

Cercul 01-12-2011 - 16:28

Daca nu-l angajeaza nimeni nu trebuie sa se faca mosier/burghez(cu firma sau exploatari agricole)?
Si ca sa fii interlop iti trebuie anumite calitati.

BULA 01-12-2011 - 16:26

Stai calm, ca tot acolo sunt. Pentru firma iti trebuie multi bani. Si nici nu renteaza, vorba lui Urbos. Mai bine pleci la munca in strainatate.

Cercul 01-12-2011 - 16:31

Ce mentalitate de sluga ai.

BULA 01-12-2011 - 16:35

Eu am o calificare ce imi permite sa lucrez si in mediul privat, dar ce te faci tu daca se inchide facultatea la care lucrezi ? Tine si cu dintii de postul ala.

Cercul 01-12-2011 - 16:41

Sunt mosier. Daca se inchide universitatea la care lucrez s-a terminat si invatamantul superior in Romania.

Liviu 02-12-2011 - 22:45

Ma faci „sa ma rad” Cercule … Deci pana la urma o sa fugi cu cercul !!! Invatamant „superior” nu mai exista in Romania de cand nu mai exista industrie ! Daca pana cum nu ti-ai dat seama inCA CA absolut tot ceea ce faceti voi acolo este un mare fas atunci ai trait degeaba … Nici „mosier” cum te pretinzi nu ai cum sa fii ! Esti un simplu rateu al vremurilor acestora …

Cercul 02-12-2011 - 22:54

@Liviu: etete libarca da sentinte. Mai alogicule toti absolventii de facultate lucreaza in industrie? Avocatii lucreaza in industrie, medicii, preotii, artistii, filosofii, si asa mai departe NU PRIMESC REPARTITIE IN FABRICA si nici nu se angajeaza in fabrica mai magaoaie.

Liviu 03-12-2011 - 03:38

INcerCUlTULE incercanat, totul depinde de industrie ! Daca nu ai industrie iar agricultura este – ca sa zic asa – la pamant, atunci nu poti face nimic altceva in afara basinilor care le trageti pe aici sau aiurea … Sunteti deocamdata producatori de basini si pana va apare un impachetator al lor (tu te multumesti numai cu mirosul lor insa le lasi sa ajunga si la noi laudandu-le in fel si chip !) va mai trece ceva timp ! O masina de impachetat basini ne-ar fi prins tuturor bine !!!

cineva 01-12-2011 - 16:48

1. si acum e gratis daca esti atat de destept sa inveti la stat.
2. ceausescu – datoriile: datoria statului roman la 22 dec ’89 era de zero dolari.

BULA 01-12-2011 - 17:03

Se vor pune taxe in curand. Cam in directia asta se misca lucrurile. Dar dupa anul 2020. Cel putin asta este zvonistica.

urbos 01-12-2011 - 15:46

-taie papagalii mesaju-, am prins si din epoca aia, asa ca nu-i nevoie sa-mi spui. Au trecut 20 de ani de atunci, deci ar trebui sa fie irelevanta epoca aia, ca daca o iei asa, si pe vremea lu Ceasca o duceai mai bine ca in evul mediu.
Din pacate insa, comparatiile devin din ce in ce mai relevante pentru ca bestia securista si comunista care conduce acum Romania a adus dezastrul total, iar tara incepe sa semene cu ce-a fost pe vremea lui Ceausescu si sub aspectul traiului si sub aspectul libertatii. Termina cu gargara, ca nu produci decat sila.

ParpanghElE : Cloownul trist in mahmureala ,ar mai ...descompune ! 01-12-2011 - 15:46

Ca altfel de ce l-ar fi arborat si pe limbricu zambrino si pe printesa favorita!Dar cireasa de pe tort a fost in momentul (total neinspirat) cand a mai incercat nivelul de suportabilitate a unei populatii evident ostile si a crezut ca mai poate intoarce sortii. A raspuns unei doamne care a incercat sa-i ureze la multi ani si sanatate cu un raspuns pe masura unui individ care demult a pierdut perceptia realitatii: Dv. veti avea nevoie de sanatate ca nu …mie i-mi este greu !ADEVAR graiti d-le PRESEDINTE! Cel putin cu greutatile vietii in Romania condusa de domnia-voastra!

romanca 02-12-2011 - 10:26

Am considerat ziua de sarbatoare a Ro-1 decembrie 2011, o zi TRISTA! Am vazut romani hamesiti la o coada imensa pentru o portie de fasole! se ingramadeau,se impingeau tinta lor find cortul unde se imparteau portiile…Daca gardurile si cativa jandarmi nu se impuneau in a respecta ordinea minima,cu siguranta se calcau in picioare. Fiecare vorbea pe limba lui,fiecare spera..Tristete! de ce ? popor roman te-ai asezat la aceasta coada?!! Unde a disparut demnitatea? Sarbatoarea Nationala inseamna respect pentru cei cazuti in lupte grele din cele mai vechi timpuri pentru intregirea neamului si apararea teritoriului acestei tari! inseamna bucuria de a ne intalni noi toti fratii la un loc,inseamna aplauze,admiratie paradei,inseamna recunostinta romaneasca fata de Dumnezeu care a binecuvantat Tara Romaneasca, fata de de Istoria sa! fata de romanii valorosi pierduti in anii istoriei.. … fata de romanii valorosi si din prezent, care fac cinste tarii oriunde s-ar afla! si nici decum o ocazie oarecare,de a te calca in picioare, pentru o portie de fasole si un pahar de vin;oferite de primari din banii tuturor romanilor;sau pentru a asculta muzica populara si a te prinde in hora ,influentat de aburii unei banale petreceri!????? Cateva lacrimi le-am pierdut acolo in mijlocul celorlalti, aflati in fata primariei.Intr-o parte a spatiului pregatit de sarbatoare, unii se prinsera in hora ..dar tot trista…iar,i ntr-o alta parte – opusa, o multime agitata la coada pentru o portie de fasole. Si mai trist moment: televiziunile ii filmau pe cei mai necajiti de la coada,pe cei aburiti,ii provocau prin niste intrebari,filmau imbulzeala propriu zisa…De ce? aceasta imagine,fratilor?! De ce?asa sarbatoare!? Romania este Tara unde traim! este a noastra….sa o respectam(precum respectam,iubim pana la urma, casa parinteasca).

Liviu 02-12-2011 - 22:48

Este trist si mocirlos totul … Vremea ce mai tine cu tara asta ! Poate ca totusi chiar suntem „alesi” … Alesi dar vanduti !!!

Ciu Huhu 03-12-2011 - 06:41

Nici vremea nu mai tine cu tara asta de 5 luni e seceta, nu a mai plouat!

emvd 03-12-2011 - 12:19

Da este f.trista trairea noastra in RO acum.Recunosc! imi iubesc Tara cu natura ei,fiindca aici m-am nascut,am crescut,familia! In tara aceasta m-am scolit,am profesat cu impliniri ale sufletului ce mi-au dat curajul unui luptator,fara sa astept ca rasplata banii,banii,muuuuuuuuulti…sau sa mi-i insusesc din „cersit”=ciubucuri; crezul meu este urmatorul;consider „a profesa o meserie,in slujba semenilor este o fapta minunata!…dar cand e facuta fapta,profesia cu gandul si intentia ca cel bolnav,cel sarac,cel neputincios,cel pe care il inveti buchia cartii..etc..iti este obligat printr-o rasplata baneasca in plus, fata de salariu stabilit,primit…consider un fel de cersit, iar respectivul care solicita, fiind un firesc acest ciubuc, nu are nimic din demnitate, iar dpdv profesional,moral, mai are multe de invatat.Respect numai romanii valorosi,cinstiti,faptuitori de fapte bune-romani cu care ne mandrim oriunde s-ar aflla.DAR NU IUBESC SI NU RESPECT PE CEI CARE PRIN FAPTELE LOR IMPRASTIE RAUL, HAOS,INVRAJBIRI, NESIGURANTA,IN SOCIETATEA NOASTRA,INGRADESC DREPTUL LA O TRAIRE DECENTA A CELOR MULTI! din nefericire,toti acestia nu vor sa se opreasca din:faradelegi,nedreptati,crime,furaciuni; de la cele mai neinsemnate pana la cele mai strigatoare la cer. Oricata rabdare si intentie de ai ajuta ar exista,in asa fel incat, sa se indrepte astfel de oameni,nu este suficient; numai daca prin vointa proprie,acestia o pot face, spre a nu ramane ca oameni cazuti! Romania este trista! de ieri si de azi….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult