Acasa Opinii Ucraina cu gândul la Europa şi cu faţa la războiul slavo-slav

Ucraina cu gândul la Europa şi cu faţa la războiul slavo-slav

scris de Doru Dragomir
7 afisari

Aşa a început cea de-a doua inimaginabilă dramă mondială de la mijlocul secolului trecut. Germania nazistă rănită în orgoliul ei suprem la Versailles (1919), unde a semnat o pace ruşinoasă şi profitând ulterior de slăbiciunea învingătorilor ei a început reînarmarea, reocuparea landurilor cu etnici germani, unirea cu Austria (Anschluss-ul), adică un fel de Crimeea de astăzi, apoi urmează încorporarea Cehoslovaciei (azi modelul Ucrainei) şi, în final, invadarea Poloniei printr-un atac orchestrat de forţe naziste care s-au erijat în forţe de salvare a etnicilor germani (azi se salvează etnicii ruşi). Reţeta este simplă şi la îndemâna celor ce deţin forţe armate superioare.

Stan Petrescu editorialist Ziua VecheNumele de Ucraina provine din termenul ukraina din slava veche răsăriteană, termen ce înseamnă teritoriu de graniţă. Este derivat din „U” (lângă) şi radicalul slav krai (margine, regiune). Teritoriul şi-a primit acest nume fiindcă se afla în zona de frontieră a Rusiei medievale la momentul invaziei tătăreşti din secolul al XIII-lea. A fost cunoscută şi sub numele de Rusia Mică prin contrast cu Rusia Mare, când principatul său medieval s-a separat de Rusia ţaristă, în urma invaziei mongole. În limba ucraineană, kraina înseamnă ţară.

Mai bine de trei sute de ani, o parte importantă a teritoriului ucrainian a făcut parte din imperiul ţarilor ruşi, înainte de a deveni parte a URSS. Singura extremitate occidentală a ţării, fiind vorba de regiunea Lvov, va rămâne sub control polonez sau austriac sub numele de Galiţia şi va fi din nou anexată Ucrainei sovietice după cel de-Al Doilea Război Mondial.Acest stat are o suprafaţă de 603.000 de Km² şi este cea mai mare ţară europeană, numărând peste 48 de milioane de locuitori, adică dublul populaţiei româneşti.

În Ucraina, revoluţia portocalie de la sfârşitul lui 2004 a relevat o criză de identitate, urmare dizolvării Uniunii Sovietice, generând o nouă construcţie a raportului de forţe după obţinerea independenţei.

În lumea slavă, aflată dincolo de frontiera noastră răsăriteană, există foarte multe orgolii cu rădăcini adânci istorice. Regiunea Kievului a dat naştere primului stat slav (anul 882), iar succesoarea lui da azi, Ucraina, nu a fost niciodată un stat independent înainte de secolul al XX-lea, suveranitatea sa, dobândită în 1991, prin destructurarea URSS este, pentru comunitatea de ţări cu statalitate veche şi foarte veche, o premieră. Ucraina încearcă durerile chinurilor facerii în drumul ei către o statalitate solidă şi credibilă, dar destul de fragilă în echilibrului relaţiilor sale cu Federaţia Rusă, continuatoarea legală a identităţii fostei URSS, un imperiu care a dominat-o timp de aproape trei secole. Tânărul stat slav şi-a exprimat în urma revoluţiei portocalii dorinţa de apropiere faţă de UE şi NATO, aceste relaţii fiind percepute ca apte să garanteze independenţa şi stabilitatea ţării.

Drumul acestui tânăr stat către civilizaţia occidentală se vede blocat de către marele frate rus şi dorinţele acestuia de a nu-şi pierde influenţa politică şi economică în fosta Rusie Kieviană, precursoarea Rusiei de mai târziu.

Independenţa Ucrainei câştigată în 1991, fusese percepută de către Rusia ca pierderea unei regiuni strategice, mai ales pentru interesele sale economice decât militare, privând-o de un acces direct la Europa Centrală şi, mai ales, de o mare ieşire la Marea Neagră.

Ucraina rămâne, în viziunea strategilor ruşi, parte importantă a teoriei englezului geopolitician, Mackinder, care ne spunea la început de secol XX că cine stăpâneşte inima lumii (heartland – în linii mari coincide cu teritoriul Rusiei), stăpâneşte lumea.

Situată la contactul dintre două sisteme geopolitice, UE la vest şi Federaţia Rusă la est, Ucraina se află la răscrucea marilor axe rutiere, feroviare şi de transport de hidrocarburi, ceea ce o plasează, în acelaşi timp, într-o poziţie strategică de dependenţă de vecini şi nu numai.

În prezent, raporturile economice dintre Ucraina şi Rusia sunt când calde, când reci, din cauza aurului albastru (gaz natural) provenit din Rusia şi a cărui destinaţie este Europa Occidentală. Gazprom a supus Ucraina la unele presiuni, ameninţând-o că va înceta să mai livreze gaze către Ucraina, dacă nu i se vor rambursa datoriile pentru gazele livrate şi nu se vor semna noi contracte.

Pentru faptul că în Ucraina deveniseră tot mai vizibile pretenţiile de integrare europeană şi intenţia de a intra în NATO (duşmana de moarte a Rusiei) relaţiile cu aceasta au devenit din ce în ce mai nesigure şi reci totodată, până când Ianukovici a câştigat alegerile, astfel că toate garanţiile au fost scoase de pe agenda politică a Ucrainei. Rusia a câştigat de două ori: odată în Georgia şi acum în Ucraina. Şi pentru că şi-a remodernizat şi redefinit armata va face şi alţi paşi geostrategici, neluând în seamă declaraţiile cuminţi al tuturor liderilor mari şi mici ai spaţiului euroatlantic sau pe cele ale oficialilor NATO.

Prin urmare, dacă pivotul geopolitic ucrainian s-ar rupe din heartland-ul rusesc, ar constitui o a doua mare lovitură geopolitică pentru Rusia, în afară de a aceea care a destructurat URSS, făcând-o să piardă o suprafaţă de cinci milioane de Km², adică un teritoriu cât al UE de azi şi o populaţie de peste 148 milionae de locuitori. Ruperea definitivă a Ucrainei de Rusia constituie una dintre cele mai mari ameninţări pentru marele său vecin de la est.

Atunci când Ucraina a pornit războiul portocaliu s-a poziţionat, volens nolens, între NATO şi SUA. Apropierea Ucrainei faţă de NATO este, înainte de toate, rezultatul politicii SUA, pentru că orientând Ucraina spre America s-ar realiza un anumit paravan faţă de Rusia, paravan ce va fi dărâmat în operaţiunea militară care se află în faza de debut. Ucraina a semnat cu NATO, în 1997, o Cartă, care, în prezent, îi permite să participe la noua arhitectură de securitate europeană, fără să o integreze, deocamdată.

Arătam că Viktor Ianukovici a obţinut victoria, în timp ce rivala sa, premierul Iulia Timoşenko, a înregistrat un eşec, această victorie, a unui candidat prorus, fiind pozitivă, spun unii analişti, deoarece Gazprom, ar putea beneficia de reducerea dimensiunii politice a negocierilor anuale legate de preţul gazelor şi de tarifele de tranzit către Europa.

Ruşii au produs uriaşa breşă în independenţa Ucrainei, pornind din baza de la Sevastopol, de unde s-au organizat operaţiuni terestre şi aeriene pentru ocuparea Crimeii. Posibil că s-a creat, deja, un pas solid către declanşarea unei noi crize ce va sublima într-o posibilă confruntare de proporţii, dacă ne gândim că Parlamentul Rus, în unanimitate, a dat undă verde invadării Ucrainei sub pretextul protecţiei cetăţenilor de naţionalitate rusă, motiv suficient de valabil pentru repararea onoarei pierdute în anul 1991.

Cel care a favorizat realizarea unui asemenea cap de pod uriaş în această regiune şi o bază de plecare la ofensivă armată pentru a readuce Ucraina la ascultare a fost preşedintele Ianukovici. El este acela care a garantat companiilor ruse accesul la conductele de petrol şi gaze prin care se exportă majoritatea cantităţii de gaz rusesc spre Europa. Ianukovici a garantat şi accesul flotei ruseşti la Marea Neagră, flotă care are cartierul general la Sevastopol. Unii analişti ruşi prevedeau că o eventuală înfrângere a lui Ianukovici (acum el a fost debarcat) va da semnalul colapsului administraţiei de sorginte sovietică din Ucraina şi va antrena o destructurare militară al regimurilor de la graniţele Rusiei: Azerbaidjan, Uzbekistan, Kazahstan şi Belarus, croindu-se astfel accesul la putere al forţelor democratice, mai devreme sau mai târziu. Riscul este asumat de ruşi şi în acest caz.

Este posibil, ipotetic vorbind, ca Parlamentul Rus aflat sub puterea duumvirilor Putin şi Medvedev să fi aprobat în corpore intervenţia, că aşa-i în dictatură, dar moscoviţii şi toţi ruşi iubitori de democraţie ar putea să treacă la proteste masive de stradă, printr-o revoluţie tip Maidan. Rusia şi ruşii nu mai au la îndemână zeci şi sute de etnii euroasiatice care să furnizeze armatei roşii remachiate, mii de soldaţi în stare să moară pentru mama rusie, aşa cum i-a sacrificat Stalin în toate războaiele şi crimele sale.

Analizând situaţia la rece, se poate aprecia că cel ce a oferit cheia pentru continuarea ofensivei influenţei Rusiei în regiune este doar Ianukovici. Însă, cheia pentru Ucraina independentă, cheia pentru deschiderea porţilor ei către Occident ar putea fi Statele Unite şi UE, ambele recunoscute ca parteneri cruciali în Est, numai aceşti actori ar putea fi în măsură să garanteze ieşirea Ucrainei de sub pulpana din pâslă a mantalei ruseşti. Necazul este că liderii occidentali nu au stofă de dictatori şi se mulţumesc doar cu declaraţii cuminţi, echilibrate, cu mult conţinut eufemistic, ori bazându-se pe factorul decizional care este Consiliul NATO-Rusia şi care reprezintă o punte strategică pentru securitatea Europei, chiar dacă abordările celor două entităţi nu sunt întotdeauna similare.

Desigur, obiectivele ruseşti la Marea Neagră rămân, în continuare, contracararea influenţei SUA, NATO şi UE în zona răsăriteană şi trasarea unei frontiere estice incluzându-se obligatoriu Ucraina. Flota Rusă din Marea Neagră a fost dezvoltată şi remodernizată continu pentru că aceasta va permite Moscovei să păstreze un mijloc de presiune nu numai asupra Ucrainei, ci şi asupra tuturor ţărilor foste răsăritene. Să nu uităm şi de celelalte două capete de pod de la Kaliningrad, fostul Königsberg şi de la Tiraspol de unde ruşii pot dezvolta base de plecare la operaţii ofensive terestre şi aeriene, oriunde pe spaţiul european.

Din punct de vedere militar, Flota Mării Negre, formată din peste 40 de nave de luptă şi peste 30.000 de militari constituie un mijloc de presiune politică extrem de eficient. Intervenţia Flotei Mării Negre în conflictul ruso-georgian şi-a arătat din plin roadele şi iat-o din nou la rampă, punând nu presiune ci agresiune pe Ucraina.

S-ar părea că prelungirea tratatului cu încă 25 de ani nu va pune probleme plecării Flotei din Crimeea, mai ales că autoritatea statală a guvernului ucrainean în zonă este acum nesemnificativă, deoarece ruşii şi rusofonii au ocupat instituţiile statului.

Kremlinul intenţionează să-şi păstreze, dacă nu statutul de putere mondială, măcar pe cel de mare putere regională, prioritatea fiind acordată fostelor republici sovietice, după retragerea din Europa de Est şi replierea din Balcani. În acest scop s-au elaborat doctrinele vecinătăţii apropiate şi a loviturilor preventive împotriva oricăror ameninţări antiteroriste şi de destabilizare. Ceea ce se întâmplă acum la hotarele Ucrainei şi nu numai.

Federaţia Rusă îşi menţine forţele armate din Republica Moldova şi Georgia, iar Ucraina va rămâne copilul rebel din centrul politicii sale externe est-europene.

Maidanul incendiar de la Kiev a deschis în acest început de an un curent favorabil la nivelul opiniei publice internaţionale prin care să-şi consolideze democraţia de tip occidental, să facă parte din organizaţii de securitate globale, să devină un actor regional de securitate extrem de important la frontiera cu Federaţia Rusă. Ucraina a dorit să se înscrie pe axul principal de securitate al UE, alături de Franţa, Germania şi Polonia şi de ce nu şi de România, însă în noile împrejurări create de intervenţia Moscovei lucrurile par să aibă o altă turnură, greu predictibilă, care ar putea fie să genereze într-un conflict regional de proporţii, fie să readucă Ucraina în sfera sa de influenţă rusească printr-o înţelegere cu preşedintele de la Casa Albă, fie să degenereze într-un conflict între Est şi Vest, ceea ce echivalează cu un a-l Treilea Război Mondial.

În toate situaţiile, Rusia va avea de câştigat pentru că nu are „prădători naturali” mai puternici decât ea în această imensă junglă civilă şi militară întinse la nivel planetar.

Ceea ce vedem acum pe hărţile Europei, nu-i o întoarcere la războiul rece, ci este o reluare a unui război cald, stopat printr-o pace înşelătoare, din care au pierdut ţările libere încrezătoare în uriaşul sistem de propagandă rus de la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Să mai adăugăm şi contribuţia enormului sistem de informaţii Rus, poate unul dintre cele mai bune din lume, care a culminat cu furtul secretului bombei atomice, în 1950, de către familia Julius şi Ethel Rosenberg, prin acest „cadou nuclear” făcut lui Stalin, URSS devenind super putere nucleară alături de SUA.

Sosind condiţiile politice prielnice, dictatorul de profesie de la Kremlin, uşor carismatic, educat la şcoala intelligence-ului rus, vorbitor de germană, obişnuit cu civilizaţia şi ipocrizia politică din Vest, sportiv şi afabil, chiar familiar la Soci cu sportivii lumii, dar crud cu democraţia poporului său, s-a prezentat ostentativ în faţa Parlamentului Rus, forţându-i votul pentru invazia în Ucraina.

Metodele ţarului cu cravată Zegna sunt aceleaşi, adică imperial-sovietice, numai că timpul, realitatea geopolitică şi recuzita de război sunt altele.

Putin culege roadele călăului Stalin, bunicul său politic, torţionar de popoare, care a săvârşit una dintre cele mai mari crime umanitare pe care le-a cunoscut lumea vreodată: strămutarea unor populaţii şi etnii întregi dincolo de Urali, extincţia lor şi ocuparea locurilor rămase libere cu etnici ruşi, care, în curgerea anilor, din populaţii conlocuitoare prin ţări precum cele baltice, Konigsberg-ul, Ucraina, RSS Moldova şi multe altele au devenit populaţii înlocuitoare şi care, iată, prin referendum solicită a se uni cu ţara mamă, atrăgând după ele şi teritorii care nu le-au aparţinut niciodată. Vestul le-a dat pildă cu noul nerecunoscut stat Kossovo.

Şi uite aşa, dreptul internaţional modern se îmbogăţeşte cu norme juridice noi, numite gestionarea relaţiilor dintre state prin forţă armată, în conţinutul cărora descoperim fără uimire morală din fabula lui La Fontaine, Lupul şi mielul.

Planurile invaziei ruseşti au fost gândite până la detaliu, după ce armata rusă cu toate cele trei categorii de forţe modernizate şi întărite cu armament inteligent, finanţate suficient şi rodate prin aplicaţii derulate în poligoane mari cât o Europă, nu fac altceva decât să ocupe o ţară, ca Ucraina, printr-un simplu joc de război.

Strategii noştri politici de carton, adunaţi din lumea lui Păcală şi Tândală, sau un fel de baroni Münchausen politici, se reunesc la Cotroceni, fără prim- ministru, fără ministru de externe şi le dă proştilor de români, prin teveuri, un anunţ public cum că România nu va fi afectată direct. Casa vecinului arde, iar noi cu furtunul de apă în funcţiune nu intervenim căci nu ne afectează direct, deoarece suntem ignifugaţi cu prostie multă  şi inconştienţă dâmboviţeană. Fantastic!

Domnii politicieni români iresponsabili, specialişti în bătălii politice pe televiziune, în faceri şi desfaceri de alianţe politice nefaste, în intrigi de cartier şi şmenuri la scară naţională, nu-şi dau seama de forţa şi intenţiile Rusiei, a acelei Ruşii cu orgoliul ei nemăsurat, care a fost strivit la finele războiului rece de Occident, orgoliul care şi-a revenit rapid şi va pune de un război slavo-slav, de toată frumuseţea strategiei militare moderne în Europa noastră unită, impunându-şi cu ostinaţie influenţa în această parte a lumii.

ONU pentru ruşi nu înseamnă altceva decât un fel de coterie internaţională uriaşă, unde se consumă contribuţiile băneşti a peste 200 de naţiuni membre, în salariile funcţionarilor ei înalţi, la reprezentanţele sale din toată lumea, precum şi în alte ajutoare umanitare trimise bogaţilor din ţările sărace africane.

La români războiul de operetă continuă între Ponta şi Băsescu iar pe margine se încălzesc pentru viitorime preşedinţi de ţară potenţiali precum: Antonescu, Predoiu, Ungureanu, Tăriceanu, Oprescu, Cioabă şi alţii. Asta face România, când în Estul european se pune de un incendiu. Şuetă cu nimeni şi concluzionând nimic. Strategii noştri politici şi de război ar fi trebuit să se constituie într-o celulă de criză care să furnizeze certitudini cu privire la evoluţia situaţiei create şi să pună armata şi poporul dacă nu într-o stare de alertă măcar într-una de ochi boldiţi la frontiere. Şi dacă tot nu avem sisteme moderne de alertă vom trece la folosirea fumurilor de avertizare, ca pe vremea turcilor şi tătarilor, că păduri mai avem, deocamdată.

Liderii noştri se află într-o ceartă politică tip serial, au definanţat armata an de an, au scos serviciul militar obligatoriu (sutele de mii de tineri neinstruiţi au devenit o armată de laşi cu muşchi de piftie), au devalizat economia până la detaliu, s-au îndatorat băncilor internaţionale pentru zeci de ani, au introdus corupţia în politică şi administraţie până la sublim şi au condamnat cei mai buni generali ai ei la puşcărie (vom face acum război cu alde Onţanu şi Oprea), iar slabele forţe militare, din punct de vedere numeric vorbind, le are risipite prin Afganistan şi Bosnia, ţara având toate şansele, dacă interesele strategice ale Rusiei o cer, în nici o săptămână să fie ocupată şi preşedintele Băsescu să fie rapid înlocuit cu Iliescu sau Năstase, sau de ce nu cu ghevaristul conservă de la malul mării, care împarte pomeni electorale cu mărţişor acum la 1 martie. Premierul Ponta Viorel va rămâne prim-ministru pentru că aşa a fost setat: să fie bun şi pe Est şi pe Vest, să iubească şi pe catolici şi pe ortodocşi şi să pupe inelul papal, stârnind gelozii creştine la palatul patriarhal din Dealul Mitropoliei.

Încotro? Răspuns: Dumnezeu cu mila! Acest sentiment de compasiune fatalist este viu şi tot mai prezent în sânul poporului ignorant, păstorit de Preafericitul Daniel, ocupat şi el să cerşească din banii bugetului de stat pentru a construi un Templu al credinţei deşarte şi care să concureze, din punct de vedere arhitectural, cu Casa Poporului. Tichie de mărgăritar ne trebuia. Am impresia că în ţara mea, nefatalist vorbind, nimeni nu mai este zdravăn nici la trup şi nici la cap.

74 comentarii

salut 03-03-2014 - 16:00

„Este posibil, ipotetic vorbind, ca Parlamentul Rus aflat sub puterea duumvirilor Putin şi Medvedev să fi aprobat în corpore intervenţia, că aşa-i în dictatură, dar moscoviţii şi toţi ruşi iubitori de democraţie ar putea să treacă la proteste masive de stradă, printr-o revoluţie tip Maidan.”

===============

Hehehe, cand eu spun ca glumetul asta e propagandist la „Urzica” si la „Hai sa ne veselim”!

Hahaha, in timp de semirazboi, el (pre)vede „milioane de rusi manifestand contra guvernului lor, guvern care apara alti rusi”. Dumnezeule, de unde-i scot pe astia?

Am gasit, pana la paragraful cu pricina inca vreo cinci astfel de „informatii”, „analize”. Singurele chestii corecte scrise de asta sunt alea luate de pe Wiki despre geografia, populatia si istoria (veche) a pop-ulatiei de pe acolo.

Cu asa ANAListi, nu-i de mirare ca Basescu ramane in curul gol de cate ori vine vorba despre vreo actiune sau pozitionare in interesul Romaniei. D’aia se uita ca proasta la poola cand astia il anunta ca Nabbucco a decedat oficial. Cu numai trei saptamani inainte el anunta victoria Nabbucco in fata proiectului rusesc SouthStream, hahaha.
Sincer, cu astfel de imbecili consilieri, cu Dementul National la carma, e de mirare ca Romania inca rezista. Bine ca Iliescu si Nastase au bagat-o in NATO si UE, valurile sunt atenuate pe Corabia Imbecililor.

salut 03-03-2014 - 16:00

„Este posibil, ipotetic vorbind, ca Parlamentul Rus aflat sub puterea duumvirilor Putin şi Medvedev să fi aprobat în corpore intervenţia, că aşa-i în dictatură, dar moscoviţii şi toţi ruşi iubitori de democraţie ar putea să treacă la proteste masive de stradă, printr-o revoluţie tip Maidan.”

===============

Hehehe, cand eu spun ca glumetul asta e propagandist la „Urzica” si la „Hai sa ne veselim”!

Hahaha, in timp de semirazboi, el (pre)vede „milioane de rusi manifestand contra guvernului lor, guvern care apara alti rusi”. Dumnezeule, de unde-i scot pe astia?

Am gasit, pana la paragraful cu pricina inca vreo cinci astfel de „informatii”, „analize”. Singurele chestii corecte scrise de asta sunt alea luate de pe Wiki despre geografia, pop ulatia si istoria (veche) a pop-ulatiei de pe acolo.

Cu asa ANAListi, nu-i de mirare ca Basescu ramane in curul gol de cate ori vine vorba despre vreo actiune sau pozitionare in interesul Romaniei. D’aia se uita ca proasta la poola cand astia il anunta ca Nabbucco a decedat oficial. Cu numai trei saptamani inainte el anunta victoria Nabbucco in fata proiectului rusesc SouthStream, hahaha.
Sincer, cu astfel de imbecili consilieri, cu Dementul National la carma, e de mirare ca Romania inca rezista. Bine ca Iliescu si Nastase au bagat-o in NATO si UE, valurile sunt atenuate pe Corabia Imbecililor.

digital 03-03-2014 - 19:24

întrebarea cheie, e, pe cine pupi tu, băi stane!?
nu că n-am ști, dar măcar de amorul artei!
hahaha!

Tache 03-03-2014 - 20:45

Google Inc. este o corporație americană multinațională care administrează motorul de căutare pe Internet cu același nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. Google oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web.

Numele „Google” este un joc de cuvinte de la googol, neologism englez pus în circulație de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaș format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri (10100).

O mostra de „libertate”, „lipsa de cenzura” si „lipsa de agenda politica” marca Google sau un „glitch” foarte ciudat.

Priviti imaginea si poate observati ceva ciudat. Doritorii pot repeta experimentul.

http://translate.google.com/#ro/en/Hitler%20nu%20este%20tiranObama%20nu%20este%20tiranSaddam%20nu%20este%20tiran

Tache 03-03-2014 - 20:53

La verificare vad ca apare o eroare.

Intrati pe Google Translate, selectati traducere romana-engleza si scrieti asa:

„Hitler nu este tiran
Obama nu este tiran
Saddam nu este tiran”

Vedeti ce se intampla. Saddam scris cu 2 de d.

ValVerde 03-03-2014 - 21:10

Am incercat eu.

Am scris asa:

Lui Tache ii bese mintea.
Tache e cretin.
Tache si Huhu tot un drac.

Si mia aparut: „Duhhh”!!!

Ce-o fi asta ?

Tache 03-03-2014 - 22:43

Ti se pare normal sa dea ca rezultat:
„Hitler is not a tyrant
Obama is a tyrant
Saddam is a tyrant” ?

Nu ma mir, la capacitatea ta de discernamant….

Tache 03-03-2014 - 22:44

Uite cui ii bese mintea :

Ministerul de Interne al Ucrainei a declarat că în Crimeea, este planificată uciderea a trei sau patru soldaţi în această noapte, Această declaraţie a ministrului adjunct de Interne, Nikolai Velikovici, a fost postată pe site-ul departamentului.

Velikovici a menţionat că această crimă va fi comisă pentru a legaliza trimiterea trupelor ruse în Ucraina. Nu se comunică sursa acestor informaţii.

Ministrul adjunct nu a spus cine pregăteşte această crimă. De asemenea, el a promis că toţi cei implicaţi în acest complot vor fi pedepsit.

Tache 03-03-2014 - 21:01

„Parlamentul” de la Kiev e pe cale sa adopte o lege care sa faca nu doar ilegala, ci sanctionabila cu cativa ani de inchisoare, obtinerea unei cetatenii straine de catre cetatenii ucraineni.
Romanii din Bucovina – victime colaterale. Multi romani din Bucovina de Nord si Herta vor ajunge la inchisoare, in regimul de democracy.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 03-03-2014 - 21:03

D-le Stan, sa-l fi vazut noi pe Hitler avind citeva mii de focoase nucleare in acelasi timp stiind ca inamicii lui au si ei citeva mii de focoase nucleare indreptate spre el. Vezi d-ta, in preambulul acestui editorial d-tat iti sustii ideile asemanind situatia de la inceperea celui de-al doilea razboi mondial cu ce se intimpla azi. Situatiile nu se aseamana absolut deloc. Intentiile Rusiei sunt strict legate de protectia rusilor din Ucrania, si se comporta ca o super putere. Aici avem de-aface si cu lasitatea puterilor occidentale care au garantat Ucraniei decizia de a sari in ajutorul lor daca vor fi atacati de Rusia lucru care nu s-a intimplat deloc.

ValVerde 03-03-2014 - 21:05

” lasitatea puterilor occidentale care au garantat Ucraniei decizia de a sari in ajutorul lor daca vor fi atacati de Rusia”

===

Poti substantia asta sau ai scris-o in verva creatiei, ca da bine pe ecran ??

PS Nu disput „lasitatea”

Tache 03-03-2014 - 21:12

O oaza de sanatate mintala in Marea Britanie.

The Ukraine crisis: John Kerry and Nato must calm down and back off
The hysterical reaction to Russian military movements in Crimea won’t help. Only Kiev can stop this crisis becoming a catastrophe

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/02/not-too-late-for-ukraine-nato-should-back-off

Dar stim cu totii ca, in ultimii 200 de ani, din crizele economice provocate cu intentie, in scop de jaf asupra cetatenilor, s-a iesit doar prin razboi.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 03-03-2014 - 22:25

In anul 1919 Germania nu era …nazista , distinse domnule Stanescu !
Grava si elementara lipsa de cultura generala.

ValVerde 03-03-2014 - 22:33

Taci, tigane, exprimarea e stingace, dar nu a vrut sa spuna ca Germania era nazista in 1919.

Tache 03-03-2014 - 22:51

Germania a fost intotdeauna nazista, de pe timpul cavalerilor teutoni. Sau poate de pe timpul Legiunii 19 Germanica. Dupa cum spunea Winston Churchill :” Noi purtam acest razboi pentru a distruge vointa poporului german, indiferent cine il conduce, Adolf Hitler sau un calugar franciscan.”

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 03-03-2014 - 23:51

Nazism=National-Socialismus , prescurtare in germ , se pronunta ;
nationalsocializmus !
@ buyetu cu predilectia sado-masochista in tinerete sa baga batu in gardurile la casele cu caini , azi in propriul anus .
@pro’stache ; esti mirabolant cu copy/paste pe care le interpretezi cu inteligenta naturala, ca la 2 clase absolvite , n’aveai cum.

Tache 04-03-2014 - 04:57

Pauza de cultura pentru cei care invata limba rusa sau sunt interesati de literatura clasica ruseasca.

In ultimele zile discut mult, foarte mult cu omologii mei din Occident. Off the record. Intens.
Una dintre chestiunile fundamentale pe care ei incep sa le inteleaga este ca Rusia a dorit si doreste in continuare la nivel fundamental sa coopereze cu Europa, dar cu Europa reala, cu Europa lui Bismark nu cu Europa lui Soros, cu Europa Ioannei d’Arc nu cu Europa dnei Victoria „fuck the EU” Nuland. Totodata, asta inseamna ca la un moment dat Rusia va fi dispusa sa lupte pana la capat cu „simulacrul european” care a strangulat Lumea Veche.

Pana la urma, obosit de discutii in termenii filozofiei politice, am folosit fragmente din genialul poem scris de Aleksandr Blok in 1918 – Sciții , pentru a ilustra relatia Rusia-Europa.

Pentru cei care invață limba rusă ar fi recomandat să-l citească. Majoritatea rușilor culți pot cita fragmente din el. Mai jos, gasiți un fragment in rusa , traducerea in engleza si link-ul la textul integral.

О старый мир! Пока ты не погиб,
Пока томишься мукой сладкой,
Остановись, премудрый, как Эдип,
Пред Сфинксом с древнею загадкой!

Россия – Сфинкс! Ликуя и скорбя,
И обливаясь черной кровью,
Она глядит, глядит, глядит в тебя
И с ненавистью, и с любовью!..

Да, так любить, как любит наша кровь,
Никто из вас давно не любит!
Забыли вы, что в мире есть любовь,
Которая и жжет, и губит!

—-

You, the old world, now rushing to perdition,
Yet strolling languidly to lethal brinks,
Yours is the ancient Oedipean mission
To seek to solve the riddles of a sphinx.

The sphinx is Russia, sad and yet elated,
Stained with dark blood, with grief prostrate,
For you with longing she has looked and waited,
Replete with ardent love and ardent hate.

Yet how will ever you perceive
That, as we love, as lovingly we yearn,
Our love is neither comfort nor relief
But like a fire will destroy and burn.

—-

text integral in rusa: http://az.lib.ru/b/blok_a_a/text_0030.shtml

Valentin Mandrasescu

UnUL 04-03-2014 - 07:47

Tăchiță, recunoaște că ești rus și obsedat de vocea Rusiei și de rusul ăsta vorbitor de română care a furat un nume românesc.

Tache 04-03-2014 - 08:03

Nu sunt rus !!! Dar sunt SSI !

CONGO 04-03-2014 - 08:14

ce-i aia SSI ???

Tache 04-03-2014 - 08:17

Invata istoria Romaniei israelitule !

UnUL 04-03-2014 - 08:26

SSI= Sisteme de Stingere a Incendiilor (??!!)

CONGO 04-03-2014 - 08:27

S.S.I. – Sisteme de Stingere a Incendiilor

esti pompier nebunaticule?

tocmai tu debilu care pune gaz pe foc cu SS-ismele tale de canalie legionara?

CONGO 04-03-2014 - 08:31

sau o fi ceva porno, si atunci nu vreu sa stiu

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-03-2014 - 10:12

Pro’stache ; de data asta ai fost …sincer !
Asa pe mai departe! ! !
C o n f i r m ! ! !
Esti 100% SiSi -philitic si
Cu cele 2 clase absolvite ,
intelegi mai mult decat …
UnUl care mi-a fost …apropiat cu
M a r i excepti la putzine ,capitole !

UnUL 04-03-2014 - 08:00

Oricum, mi-a plăcut emisiunea de ieri a lui Sabine Gherman de pe Transilvania life (excelentă și incisivă ca toate emisiunile lui Gherman) în care îl făcea zob pe misteriosul domn Mândrășescu (un pseudonim, de altfel pentru un mercenar rus însărcinat cu dezinformarea).

Tache 04-03-2014 - 08:04

Tu esti un tradator de Neam si Tara !

digital 04-03-2014 - 09:37

sabin gherman ăla, e un gunoi uman, un rebut refulat!

Tache 04-03-2014 - 09:57

Cu Finlanda ne simtim un pic mai bine….

Jenni Vartiainen – Missä muruseni on [Official Music Video]

http://www.youtube.com/watch?v=EO0p_U1w89A&list=PL626473D48E40324F

UnUL 04-03-2014 - 10:08

Degețel, se vede că nu-i urmărești emisiunile : sunt remarcabile. Dar oricum tu, care ești și tâmpit și lipsit de simțul umorului, n-ai înțelege nici jumătate din ele.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-03-2014 - 10:16

R E M A R C A B I L E ….este putzin spus !

Sant …E X T R A O R D I N A R E !

Nu ai ocazia sa vezi multi romani ,
D U S M A N I pe fatza …R O M A N I E I !
…Scuze , va …asemanati !
S T R E A N G , a !

salut 04-03-2014 - 10:22

D-aia tie nu-ti ramane in cap nimic din „inteligenta” „remarcabilelor emisiuni” ale caricaturii aleia. In afata sa afirmi ca un imbecil in trei sau patru postari ca retardatul ala „l-a facut praf” pe Mandrasescu si sa-i sufli intre penele din spate papagalului slujan, nu spui nimic.

In generala, contributia ta pe forum e sa pui etichete, sa-i numeri flegmele lui Huhu si sa-i dai limbi lui Basescu. Si, bineinteles sa te fudulesti a la Sluj-Napoca, adica sa-ti accentuezi incultura, imposture si prostia crunta.

Nu scriai o carte, mai slugoi-secatura? Poate ai treaba si te retinem.

urbos 04-03-2014 - 11:21

O carte cu „informatii fiabile”…

pathfinder 04-03-2014 - 11:29

Washingtonul nu avea informaţii fiabile în timpul atacului de la Benghazi /Panetta/

SUA nu deţin informaţii fiabile despre Siria, unde CIA nu a putut să se infiltreze

Sediul EEA se află la Copenhaga. Obiectivul … a unor informaţii pertinente, fiabile şi bine orientate, destinate atât forurilor de decizie relevante, cât şi publicului.

Sistemul are următoarele obiective principale :
• Dispunerea de informaţii fiabile şi centralizate referitoare la starea şi la incidentele din mediul hidrologic

Oferind consumatorilor informatii fiabile si comparabile despre impacturile asupra mediului si despre caracteristicile produselor si organizatiilor, le oferim posibilitatea sa aleaga.

Incercam sa facem tot posibilul pentru a oferi vizitatorilor acestui site informatii fiabile. Cu toate acestea, site-ul poate contine informatii inexacte, datorate unor actualizari rau-intentionate, sau unor erori.

pathfinder 04-03-2014 - 11:39

” Limba română vorbită este (ca orice limbă) un organism viu, în veşnică schimbare…”

Numai boii sunt incremeniti in timp.
Tipic.

pathfinder 04-03-2014 - 12:22

Stiu, stiu … la tine totul e invers.
De fapt vorbeai singur.
Pocitanie.

urbos 04-03-2014 - 12:36

Mars ma cacatule d-aici. Agramat imputit, necitit infect.
Mai deunazi guitai ca vorbesti ca agramatu pentru ca cica asa vorbea bunica-ta(auzi scuza la imbecil, hahaha!) acuma guiti tot tu despre incremeniri in timp.
Nu vezi ma sifiliticule in ce hal de prost esti. Esti prost incontinuu. Prost cu spume.
Asta-i strategia pe care v-a dictat-o Kioru ca s-o spalati pe analfabeta de fi-sa, ca limba e vie?
Jagardea penibila!

pathfinder 04-03-2014 - 13:03

S-a enervat mecanicul de tren care consulta doar DEX-ul crezand ca „vorbeste” corect.

Cautarea cu Google intoarce 27500 de rezultate pentru expresia „informatii fiabile”. Asta inseamna ca este folosita.

I-am dat si exemple relevante analfabetului: de la Adevarul, Agerpress, Romania Libera s.a.m.d.
Or fi toti aia de la ziare/agentii de stiri analfabeti si urbos instanta suprema.

I-am explicat si ca limba romana a evoluat de cand a parasit el scoala in clasa a-III-a.

El nu si nu!
Batman! Batman!

Schimba si subiectul: o da pe „Kior”, EBA, etc.
De fapt, problema lui, e ca nu a mai aparut deschilotata prin gara si nu are cu cine visa ca si-o pune.
Jalnic…

pathfinder 04-03-2014 - 13:05

,
Nu…

urbos 04-03-2014 - 19:56

Asa demonstrezi tu ma schizofrenicule ca e corecta vorbirea ta de agramat? Ma taratura ma, toate erorile de limba, toate formulele inepte , toate dezacordurile si tampeniile folosite de manelisti, prosti, gunoaienca tine, le gasesti ca rezultate pe net. Imbecilule!
Citeste in mortii ma-tii de gunoi carti adevarate.

pathfinder 04-03-2014 - 20:01

Adevarul, Agerpress, Romania Libera

urbos 04-03-2014 - 20:05

Carti adevarate javra! Eu ce spun?

Ia uite cu ce se prezinta otreapa rujata! Si asta cand presa e plina de cacati de ziaristi cu doua clase.

pathfinder 04-03-2014 - 20:21

Documente oficiale
Si altele…

_ec.europa.eu/clima/publications/docs/kh-80-08-355_ro.pdf

_www.europarl.europa.eu/meetdocs/2009_2014/documents/imco/am/816/816435/816435ro.pdf

_www.rna.ro/servicii/riie/acte_normative/octombrie2013/l_27220131012ro00410043.pdf

_www.cdep.ro/afaceri_europene/CE/2014/COM_2014_85_RO_ACTE_f.pdf

_www.topten.info.ro/assets/pdf/tv_1062_ro.pdf

_www.eudirect.ro/pub/bi22_2012.pdf

_www.anpc.ro/anpcftp/legislatie/recomandari/recomandare_ce_2011_442_cont_bancar_de_baza.pdf

_europedirect.centras.ro/assets/editor/file/Europa%20la%20zi/Newsletter%20ED%20noiembrie%202011.pdf

_discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/audit/legislatie/Anexa1.pdf

_old.madr.ro/pages/anunturi/achizitie-cumparare-directa-servicii-informatice.pdf

_www.isc-web.ro/sites/default/files/supraveghere%20piata/2013/rec_reg_305_ro_nou.pdf

_www.acn.ro/userfiles/file/Regulament%20comitetde%20nominalizare.PDF

_www.apia.org.ro/files/pages_files/Regulamentul_Consiliului_%28CE%29_nr._318.pdf

Sunt 697 de acte oficiale sau alte rapoarte doar in format pdf care contin sintagma „informatii fiabile”.

Cine-i manelistul, musiu urbos?
Si atat te-ai mai luat de UnUL…

P.S. In ceea ce priveste numarul si calitatea cartilor citite putem discuta alta data.
Dupa ce-ti ceri scuze lui UnUL!

urbos 04-03-2014 - 20:26

Doamne ce dobitoc!

salut 04-03-2014 - 20:29

@ Rujatul

Eu iti demonstrez ca gasesc cel putin 1000 de documente de diverse tipuri in care apare englezismul „trend” in loc de „tendinta”, cum ar fi normal.

Demonstreaza asta ca in romaneste este corect sa spui „trendul pietei financiare”? Sau demonstreaza doar ca ala care a scris asa ceva e un semidoct?

Las-o balta. Urbos are dreptate. Una e sa-l combati de pe pozitia „mai, tu chiar exagerezi” si alta sa ridici analfabetismul la rang de regula, cum face si cuneiformul cand gaseste el DEX-uri cu pluralul „succesuri”.

Masura !

pathfinder 04-03-2014 - 20:33

E vorba de documente oficiale.
De pe site-uri guvernamentale si nu numai.
Toata lumea e analfabeta doar urbos nu.
Si cu asta basta, ca nu e lupta mea…

pathfinder 04-03-2014 - 20:35

Revin.
Am observat ca lipsea ceva.
Si mai du-te in chizda ma-ti de pitic atomic.
Atat.

urbos 04-03-2014 - 20:36

Cuvinte ca „trend” au macar scuza ca nu existau in romaneste, sint preluate ca atare si cu asta basta, a „englezi” intelesul unor cuvinte existente in limba romana, e chiar prostie.

ValVerde 04-03-2014 - 20:39

„Eu iti demonstrez ca gasesc cel putin 1000 de documente de diverse tipuri in care apare englezismul “trend” in loc de “tendinta”, cum ar fi normal.”

===

Demonstreaza-mi mie, secatura incornorata !

salut 04-03-2014 - 20:40

Nu.
trend=tendinta (100% acoperire si intr-un sens si in altul.

Altele sunt englezismele fara echivalent, de exemplu „implementare” care inseamna si pregatire si punere in functiune si ajustare de proces, toate la un loc.

urbos 04-03-2014 - 20:45

Ma refeream la faptul ca nu exista cuvantul ca atare, nu ca nu are acoperire. Evident era doar o scuza, nu insemna ca e normal.
Dar de exemplu „locatie” pe post de loc, unde locatie exista deja in limba romana cu alt inteles. Asta mi se pare chiar de toata jena.

urbos 04-03-2014 - 20:49

Lindic s-a simtit… El e imbecilu care zicea nivele in loc de niveluri si barbarism cu sensul de barbarie, dupa care cauta „dovezi” pe net ca si rujatu.
Idioata nu stia nici ce e un cerc, dar aia e alta materie, hahaha!

ValVerde 04-03-2014 - 20:49

De cind cu furajele sintetizate boii au timp sa reflexioneze si sa se creada docti.

„A implementa” este un verb romanesc.
A fost introdus in dictionarul de neologisme in 1986

Stii ce-i aia „neologism” ?
Iti dau o pista: cuvintele „bou” sau „caine” chiar si „salut” au fost cindva neologisme.

urbos 04-03-2014 - 20:53

Lindiculeee, hahahaha!

digital 04-03-2014 - 21:05

ValVerde
04-03-2014 at 20:49
du-te mă-n phhhezdhha lu mătta, ai uitat cum e cu aria cercului?!
3,14 ori raza la pătrat, cretinule, și mai faci vorbire p-aicea de dex, doom și altele, piei dreq de animal!

ValVerde 04-03-2014 - 21:07

Ah…Claudia, ce cruda esti !!!

digital 04-03-2014 - 21:19

ValVerde
04-03-2014 at 21:07

aha, să vezi mătta ce crudă e!

un golan 04-03-2014 - 13:14

cateva observatii pe marginea articolului :
situatia de azi – asa cum bine a observat unul dintre distinsii forumisti – NU se poate compara cu cea din 1914 sau cu cea din 1939 , pt simplul motiv ca azi exista arme nuculare.
rusia de una singura este incapabila sa invinga fortele nato si ar comite o greseala incredibila sa alieneze ucraina care oricum o intorci tot o natiune slava este si in consecinta apropiata natural rusiei – deci e o sinistra prostie sa te razboiesti cu cel care iti este practic frate.
singurul plan in care rusia se poate confrunta cu occidentul este cel nucular – dar, un razboi nucular cu occidentul inseamna sinucidere reciproca – si nu cred ca femeile din rusia sau din occident doresc asa ceva.
factorul surpriza poate veni din directia chinei si a indiei – amandoua tarile susnumite fiind puteri nuculare – dar, nici india si nici china, la o adica, nu vor coopera cu rusia pt a bumbaci occidentul.
concluzia : rusia isi face singura un enorm deserviciu , singura isi baga golurile in propia poarta , reuseste prin cateva actiuni pripite si nevricoase sa strice relatiile cu occidentul – relatii ce sunt construite cu atata truda din 1985 incoace.
si a nu se uita : in razboaiele mondiale America a fost mai mult decat favorabila rusiei – i-a furnizat sprijin militar, tehnologic, diplomatic, financiar.
acum … rusia reuseste sa se ia la harta cu America si aliatii ei – si cand spun aliatii ei ma refer nu numai la europa de vest ci si la canada, australia, noua zeelanda, japonia, etc – pe scurt – raportul de forte economic si militar este net in defavoarea rusiei .
nici pe departe nu va fi un ww3 ci daca rusia va porni razboiul pronosticul meu e ca va fi strivita militar si economic si eventual ” reimpartita ” teritorial intre invingatori – iar fostele republici sovietice vor sta pe tusa si vor aplauda sincer .
( drepturile de autor pt acest comentariu absolut genial revin in exclusivitate maestrului Doru Peltz ).

salut 04-03-2014 - 14:34

„drepturile de autor pt acest comentariu absolut genial revin in exclusivitate maestrului Doru Peltz”
============================
Comentariul tau e bun pentru razboiul dintre Klingonia si Urania. Pana atunci, „Maestre”, apuca-te de table, pacanele, aruncatul cu privirea, un sport, ceva.

un golan 04-03-2014 - 19:39

@salut – ai putea sa mentionezi ce anume ti se pare gresit in comentariul meu ?
stiu ca esti in stare sa injuri si sa aduci critici sterpe , totusi , incearca sa explici replica ta – care – pana una alta – e la nivelul comentariilor unui plod degenerat .
poti dovedi ca nu esti un plod degenerat ?
explica clar care e pozitia ta , copil tampit ce esti, vizavi de conflictul ruso – ucrainian.

salut 04-03-2014 - 19:44

Hehehe, ji-danel, ti-a pierit spoiala de politete, scursura? Ramai la pacanele, n-am timp de tine. Te anunt cand iti fac programare.

ancuta 04-03-2014 - 19:48

SLUGOI DE BABA TORONTONEZA!

un golan 04-03-2014 - 20:09

@salut – uite acum chiar ca sunt trist .
dar comentariu cu noima tot nu ai postat.
pudratule .

ValVerde 04-03-2014 - 20:26

De fapt, eu cred ca tot esafodajul este cu mult mai modest.

1. Putin nu vrea sa piarda Ukraina din zona influentei ruse, cu atit mai putin cind pierderea lui ar fi cistigul vestului.
2. A plusat ca un jucator de poker cind n-are carte, bazindu-se pe lasitatea si indolenta UE si pe dezinteresul USA pentru Ukraina. Inca de la inceput americanii au spus clar ca Ukraina nu reprezinta o prioritate pentru ei, in nici un caz nu e la par cu cit de importanta e ea pentru rusi. Aici a evaluat bine si atit UE cit si USA se vor multumi sa protesteze si sa faca declamatii sforaitoare. Dar nu vor musca. UE deja a declarat ca nu prea vor sa impuna sanctiunile economice propuse de SUA si de Canada.
3. Unde nu i-a mers bine lui Puitn, este acasa la el. Numai 15% din rusi aproba ce a facut. Rubla a luat-o in picaj, Banca Nationala deja a pierdut vreo 20 miliarde de dolari, bursa s-a prabusit si in general viitorul pare sumbru pentru rusi. Amenintarile cu congelarea fondurilor personale ale apropiatilor lui Putin in bancile occidentale si presiunea sectorului industrial privat de la el de acasa l-au pus pe Vova mai mult pe ginduri decit toata UE cu Parlamentul lor cu tot.
4. Nu se va ajunge la nici un conflict armat. Putin a redus motoarele si si-a pus blana de mielusel. De nevoie, nu din calcul premeditat. Acum inca se mai da rotund si coltos pentru ca vrea sa ajunga la negocieri. Crede el ca are mai multe sanse daca apare cu pieptul dezgolit si cu muschii umflati de steroizi. Acum ar fi ocazia vestului „to call his bluff” dar nu cred ca o vor face. Se vor aseza la masa si vor negocia. Ukraina va ramine intreaga.

(Nu-mi arog nici un drept de autor, doritorii ma pot cita liber)

ValVerde 04-03-2014 - 21:02

Ah…ca am uitat.
Ukrainienii aia care au stiut sa dea cu pietre si sa protesteze, care si-au instaurat un nou guvern, desi semnasera o intelegere diferita, au obligatia sa-si apere tara.
Daca vor credibilitate, trebuie sa-si trimita armata sa lupte impotriva ocupantului. Fara calcule ulterioare.
Au datoria, sunt in dreptul lor legal si moral sa se duca la lupta.

Dupa aia sa vedem ce iese, dar sa ti se ocupe tara si sa plingi pe la altii suna ca Romania in 1940. Nimic bun.

ValVerde 04-03-2014 - 21:35

Hahaha degetel, esti inimitabil in prostia ta.
M-ai inveselit, berbecule.

Deci guvernul de la Kiev, recunoscut de toata lumea, mai putin de rusi, nu are dreptul sa-si trimita armata ca sa apere integritatea teritoriala a tarii. (!!??)

Stii ce se intimpla cu un guvern care cedeaza fara lupta parte din teritoriu si popoolatie ?

salut 04-03-2014 - 21:38

@ digital

Nah, asa iti trebuie 😉
Ai bagat lindica disperata in seama, se tine de tine precum cacareaza de coada cainelui.

Enjoy !

digital 04-03-2014 - 21:44

ValVerde
04-03-2014 at 21:35

Deci guvernul de la Kiev, recunoscut de toata lumea, ………………

cine dreq l-a recunoscut mă?!
trei avortați, care acum nu știu cu să se dea din fața ușii intrării în Kiev?!
hai mă că ești pă pajiște în texas!

digital 04-03-2014 - 20:38

un golan
04-03-2014 at 13:14

băi comentariu genial, de unde dreq le-ai scos pe următoarele, doar Dumnezeu poate ghici……..
……….sinucidere reciproca – si nu cred ca femeile din rusia sau din occident doresc asa ceva.
……….rusia reuseste sa se ia la harta cu America si aliatii ei – si cand spun aliatii ei ma refer nu numai la europa de vest ci si la canada, australia, noua zeelanda, japonia, etc
………..ci daca rusia va porni razboiul pronosticul meu e ca va fi strivita militar si economic si eventual ” reimpartita ” teritorial intre invingatori – iar fostele republici sovietice vor sta pe tusa si vor aplauda sincer .

ești dement, omule, genial de dement!

salut 04-03-2014 - 21:18

Eu doar am ras cu pofta. Si i-am sugerat discret ca-i cu pluta ( ” razboiul dintre Klingonia si Urania”).
Dar sluga jid-anita nu stie ce-i aia finete si discretie si a inceput sa latre. Asa ca l-am expediat pentru urmatoarea programare; nesimtitii prosti nu sunt tocmai pe gustul meu.

un golan 05-03-2014 - 12:25

@salut + @digital :
chestia cu ” femeile ” este o metafora, sau , daca vreti, un joc de imaginatie pe care noi, astia cu talent literar, il folosim deseori, desi suntem constienti ca inapoiati mintali ca voi doi nu vor pricepe. ( inlocuieste ” femeile ” cu ” cetatenii ” – poate iti cade fisa ).
criticile voastre la adresa comentariului meu se marginesc la insulte si mascarii – dar, asa cum am mai spus – nema critica constructiva si / sau inteligenta.
1 – ” sinuciderea reciproca ” se refera la rezultatul unui eventual razboi nucular intre rusia si occident.
2 – imi pare rau a constat ca sunteti chiar in halul asta de imbecili sa nu stiti ca tarile occidentale sus mentionate de mine sunt aliati / parteneri / etc ai Americii – probabil ca la voi la stana vestile astea n-au ajuns.
3 – parerea mea personala – si nu numai a mea – e ca , da , rusia va fi strivita economic si militar intr-un eventual razboi cu occidentul – nu va place ideea asta ? n-aveti decat.
4 – in ncheiere puteti sa o sujeti amandoi – presupunand ca inca mai aveti obiectii de facut.
n.b. – @Val Verde – vad ca nici tu nu stii de gluma – atunci hai sa te aduc la realitate amice – NU e nevoie sa specifici ca n-ai drepturi de autor – pt gunoaiele pe care le comiti pe-aici nu trebuie sa-ti faci griji – nu te va copia nimeni – decat , poate , cuplul de caraghiosi digitali si salutati intre ei .

pathfinder 05-03-2014 - 12:39

@un golan 05-03-2014 at 12:25
Nu te necaji asa tare.
E doar un forum democratic.
Fiind democratic (sic) inseamna ca si marlanii pot „contribui”.
Trateaza-i cu indiferenta sau zambete.

Numai de bine!

un golan 05-03-2014 - 12:47

@Path – mersi, stiu.
uneori e amuzant, alteori enervant.
in general – e interesant, inclusiv comentariile trimise ” sub centura „.
o zi buna.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult