Acasa Opinii DAMIAN: Ucraina face primii pasi spre haos

DAMIAN: Ucraina face primii pasi spre haos

scris de Ziua Veche
3 afisari

Reclamatia depusa de Iulia Timosenko la Curtea Suprema Administrativa de la Kiev prin care se cere anularea alegerilor prezidentiale reprezinta primul pas din scenariul de acum 5 ani. O repetare a istoriei: ineperea unor pasi juridici urmati de demonstratii de strada in incercarea de a schimba rezultatul alegerilor – despre care doar Dumnezeu din ceruri ar putea spune cu precizie daca au fost fraudate sau nu.

Iulia Timosenko risca viitorul Ucrainei prin intrarea in confruntare directa de strada. Toate hartile privind distributia optiunilor electorale ale ucrainienilor indica o falie enorma intre vestul si estul Ucrainei. Societatea ucraineana este polarizata la extrem in ceea ce priveste parerile politice si viziunea asupra viitorului tarii. Pro-occidentalii de la Kiev sunt disperati: sansele de aderare la NATO si UE sunt nule in acest moment si impresia ca Ucraina a fost lasata in sfera de influenta rusa ar putea duce la miscari bruste si fara putinta de intoarcere.

Perspectivele unui razboi civil in Ucraina nu sunt de lasat deoparte in acest moment. Viitorul vecinei noastre de la rasarit depinde in mod fundamental de interesele unei singure persoane – Iulia Timosenko – si de cat de departe este dispusa sa mearga. S-ar putea ca Iulia Timosenko sa doreasca doar o continuare a mandatului de premier, bazandu-se pe componenta extrem de divizata a Parlamentului si limitarile constitutionale ale presedintelui Ianukovici. Insa in acest caz este extrem de posibila reluarea procedurii de dizolvare a legislativului ucrainean, demarata si oprita in timpul mandatului lui Iuscenko. In aceasta eventualitate Ucraina va avea in 2010 alegeri parlamentare – iar aici Iulia Timosenko isi va juca ultima carte intr-o batalie pe viata si pe moarte. Viata politica din Ucraina nu va fi linistita in acest an.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult