Acasa Opinii Umilire

Umilire

scris de Ioan Groșan
3 afisari

Teribile imagini, pe care nu le-am văzut, bănuiesc reluate, decât acum câteva zile: aflat la nu ştiu ce summit, preşedintele României, Traian Băsescu, dă să-l abordeze, cu o mină veselă, pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy. Cum îl vede pe omologul său carpato-danubiano-pontic, Sarkozy se încruntă şi face gesturi clare, elocvente, de refuz al dialogului. Cu o invizibilă coadă între picioare, preşedintele României se îndepărtează umil şi se apropie de un grup în care e şi Berlusconi. Nici n-apucă să-i spună ceva, că preşedintele Italiei îşi duce arătătorul la tâmplă şi-l răsuceşte de câteva ori, semn care şi pentru eschimoşi înseamnă că cineva e sisi, după care îi întoarce dlui Băsescu spatele, continuîndu-şi cu ceilalţi interlocutori conversaţia.

Nu ştim la cine s-a referit Berlusconi făcând gestul respectiv, dar aceste secvenţe pe mine, ca român, m-au umilit. Preşedintele ţării mele era tratat ca un copil de pripas la masa celor mari, unul nepoftit, care-i deranjează, încurcându-li-se printre picioare. Ehei, unde sunt vremurile când Berlusconi şi Adrian Năstase, glumind, hăpăiau îngheţată pe o stradelă italiană!

Poate că măsura dezastrului actualei administraţii de la Cotroceni o dă mai ales politica externă. Mă-ntreb şi eu: ce important om de stat din Europa, din lume, l-a invitat pe Traian Băsescu să facă o vizită oficială? Ce mari oameni de stat au venit într-o vizită oficială la noi? Angela Merkel a şezut mai mult la Cluj, la dl Andrei Marga, fiindcă la Cotroceni s-a văzut clar că a trecut dintr-un soi de obligaţie neplăcută, precum ne obligau în copilărie părinţii să înghiţim o lingură de untură de peşte.

Repet, ca român, văzând cum e tratat preşedintele ţării mele, m-am simţit umilit, mi-a fost pur şi simplu ruşine. Şi nici măcar preşedintele Azerbaidjanului care pare-se c-a fost la noi (sau Băsescu s-a dus la el?) nu-mi poate şterge acest sentiment.

Altfel, cititorilor ZIUA VECHE Crăciun fericit şi La Mulţi Ani!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult