Acasa Opinii Un Adam Smith al CAP-urilor: Ion Iliescu

Un Adam Smith al CAP-urilor: Ion Iliescu

scris de Ziua Veche
2 afisari

Incurabil! Asta a fost impresia ascultând şi văzând discursul lui Ion Iliescu la Congresul extraodinar al PSD de săptămâna trecută. Un discurs monstru şi mostră a „elocinţei” de altădată de la al nu ştiu câtelea congres al PCR. Mă uitam cu o prietenă la amplombul ex-preşedintelui ţării şi ne amuzam copios, de parcă în faţa noastră fusese resuscitat un dinozaur vioi, bine târşâit prin şedinţe, plenare şi consfătuiri din jurassic.


Sigur, între timp animalul politic s-a mai transformat, folosea şi noţiuni de economie „capitalistă”, dar se vedea cât colo că atunci când vorbeşte de ele avea parcă pietricele în gură şi cu drag le-ar fi scuipat afară, dacă ar fi putut. Însă discursul Tovarăşiei-Sale urca pe ameţitoare culmi ale oratoriei când făcea, subiacent, elogilor CAP-urilor, al gospodăriilor agricole de altădată. Ba a avut şi tupeul să le compare ca eficienţă cu formele de asociere ţărănească din fostul RFG!

Mărturisesc că o asemenea „încremenire în proiect”, într-un proiect mental vetust, devine penstru mine, la limită, chiar simpatică. E ca şi cum asista, Doamne iartă-mă, la un soi de Alzeimer ideologic, de involuţie la faza bolii copilăriei comunismului, cum a fost ea transpusă în practică de khmerii roşii ai lui Pol Pot în Cambodgia. Noroc că, de bine, de rău, suntem totuşi într-un sistem democratic şi că asemenea apariţii nu rămân decât ceea ce, în esenţă, şi sunt: nişte fantome trecătoare pe scara istoriei. Fantome conduse de – ca să folosesc o expresie inventată în economie de Adam Smith – „mâna invizibilă” a fostului PCR.

P.S. – Exact când încheiam aceste rânduri, aflu o veste grea: s-a stins scriitoru maramureşean şi prietenul meu Ion Burnar.  Poet de o mare delicateţe a rostirii, fire gracilă, care nu cred să fi făcut rău cuiva, Ion umbla printre noi cu patima scrisului întipărită pe chip. Conversam ore întregi cu el la barul„Academia OJT”, puneam literatura şi ţara la cale. O cale pe care, iată, el o părăseşte prematur. Ne va fi mai greu fără tine, Ioane. Dumnezeu să-ţi odihnească în pace trupul şi zbuciumat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult