Acasa Opinii Un ,,drac” mai puțin negru

Un ,,drac” mai puțin negru

scris de Teodor Seran
360 Afisari

Deși a trecut o săptămâna de la desfășurarea alegerilor  prezidențiale, America este în continuare  bulversată, refuzând să iasă din șocul produs de victoria lui Donal d Trump. În New York, Portland, Chicago și în alte orașe americane au loc manifestații de stradă violente, în cadrul cărora Președintele ales este contestat și înjurat.

teodor seranExistă o aversiune reală vis-a-vis de persoana lui Donald Trump, care se cronicizează odată cu trecerea timpului. Nu doar America este dezorientată și confuză. Cu excepția Rusiei și a Chinei, mai toate guvernele lumii se încurcă în  declarați bâlbâite și incoerente. Există o pshioză a unui presupus viitor sumbru pe care ar putea să îl genereze viitorul președinte al Americii.

Ceea ce sperie la Președintele ales al SUA este faptul că acesta este extrem de imprevizibil. În prezent, toate cancelariile europene fac speculații sofisticate în ceea ce privește viitoarele politici prezidențiale. Numitorul comun al tuturor acestor tribulații este dat de cvasi-convingerea că Donald Trump este un,, geniu al răului ,, . Așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în viață, adevărul este la mijloc.

Un președinte al SUA nu se poate situa niciodată pe o poziție extremistă, pentru că are de împăcat,, multe capre și multe verze” ! Instituțiile Statului american funcționează după legii bine întocmite, care nu permit nici chiar unui Președinte să  aplice teoriile personale în procesul de conducere a vieții  publice. În mod sigur, schimbări esențiale ale politicilor interne și externe vor exista. Acestea vor fi promovate de Donald Trump ca reflexe ale gândiri sale subiective, prin renunțarea la politici de ,, tip franțuzesc” , elegante și super-politicoase, și  trecerea la promovarea unor politici ,, stâncoase” și seci, de tip anglo-saxon. Ceea ce sperie în prezent este o prezumtivă schimbare de atitudine a Președintelui American, vis-a-vis de problemele existențiale grave ale lumii contemporane. Această îngrijorare este reală, în condițile în care, America este deja implicată în toate problemele grave existente pe plan mondial.  Este vorba de Siria, Afganistan, Orientul Mijlociu și alte zone fierbinți, unde America are un cuvânt greu de spus. Anticipând o schimbare majoră a politicii de alianțe țările membre ale Uniunii Europene își pun deja problema regândirii relațiilor cu America, în condițiile în care sprijinul acesteia militar și inclusiv economic va fi diminuat datorită reorientării Președintelui American spre alte zone, unde domină  puteri globale cum ar fi Rusia și China.

Europenii vor fi nevoiți să gândească la modul cel mai pragmatic cu putință. Pentru început, Europenii obișnuiți să vegeteze ani de zile într-un înșelător dolce far niente, vor fi nevoiți să se obișnuiească cu gândul că America nu va mai fi probabil niciodată, ceea ce a fost înainte. Principiul chimistului francez Antoine Lavoisier,  ,, nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă.’’ funcționează în mod sigur și în politică și în diplomație.

Cancelariile occidentale ar trebui să înțeleagă acest lucru și să se adapteze din mers la schimbările de politică externă și de politici economice care vor fi impuse de Administrația Trump. Dacă factorii de decizie politică din Europa și din alte țări ale lumii, care,,  tremură” gândindu-se la răul ce va fi produs de politicile lui Donald Trump, ar citi povești nemuritoare din folclorul românesc, ar constata că există în limba română un proverb, de o mare profunzime spirituală, cu rol de calmant universal. Care zice, că ,, dracu’nu e niciodată atât de negru! „

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult