Acasa Opinii Un instantaneu tirolez

Un instantaneu tirolez

scris de Ziua Veche
2 afisari

Acum trei ani si ceva, in octombrie 2006, ma aflam, la invitaţia prietenului meu Radu Jansen, intr-un sat din Tirolul italian. Stam singur-cuc intr-o vila de vreo 14 camere si scriam la romanul la care pritocesc şi-acum. Si-ntr-o dimineaţa vad pe afisierul bisericii din localitate un afis care anunta o mare sarbatoare populara, la 40 de kilometri de comuna.

Curios, am facut autostopul (care e gratis) si-am ajuns intr-o vale din Alpi, unde mi-am dat seama ca voi asista la un fel de „Simbra oilor” a lor, numai că nu oile erau vedete, ci vitele, niste vite superbe, cu ugere mai mari ca rezervorul unui „Matiz”. Mii de oameni erau veniti nu numai din imprejurimi, ci din toata Italia, din Germania, Austria, Franta, Elvetia. Pana in 1918, tot Titoul de sud a apartinut Austriei, apoi, prin Tratatul de la Versailles, a revenit Italiei. Imensa majoritate a localnicilor din zona sunt austrieci si vorbesc germana, de fapt un dialect al ei. Evident, stiu si italiana, dar, cum e si firesc, sunt foarte mandri de originea lor „imperiala”, de traditiile, cantecele, mancarurile, de animalele lor, de uneltele si masinariile lor, aproape manuale, cu care fac si azi cel mai bun – zic ei – cas din lume. Privind impresionanta lor parada, l-am intrebat pe cel care ma luase cu masina, un mosneag echipat si el in costum traditional (un fel de bermuderi din piele de vitel, ciorapi albi pana la genunchi, camasa alba de panza, palariuta verde) si care o rupea pe frantuzeste, daca n-are nostalgia Austriei Mari. S-a uitat mirat la mine: „De ce s-o am? Nu suntem in Europa?” Si mi-a aratat in zare un varf de munte inzapezit: „Uite, dincolo de el e Austria. Pot sa trec dincolo cand vreau. Dar de ce sa trec? Aici m-am nascut, aici e pamantul meu, vorbesc limba mea. N-am nevoie de granite. Sunt acasa”: Oare – ma intreb eu, retoric, desigur – de ce n-ar gandi la fel si secuii nostri radicali din Harghita si Covasna?

0 comentariu

Alex 06-08-2010 - 21:36

Pentru mine nu :)) Mie imi plac femeile frumoase, bautura si distractia … e dreptul meu sa imi aleg ce vreau in viata 🙂

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult