Acasa Opinii Un marinar ar vrea „să spele putina”

Un marinar ar vrea „să spele putina”

scris de Teodor Seran
3 afisari

Teribila teamă ascunsă în sufletul preşedintelui este legată de posibila suspendare, promisă de liderii USL, chiar a doua zi după câştigarea alegerilor. Pentru a  evita sau chiar prelungi acest moment, Preşedintele încearcă diverse manevre politice care nu sunt destinate a revigora societatea românească sau falimentarul partid de guvernământ.

teodor seranToată energia pe care o depune este destinată exclusiv necesităţii de a-şi salva pielea. Actualul Preşedinte ştie bine ce are în background şi este conştient că atunci când va pierde puterea va fi probabil judecat şi pedepsit. Bazându-se pe infantilismul Opoziţiei, Preşedintele încearcă să le întindă acestora o ambuscadă, în spatele căreia se ascunde o mare doză de şiretenie. Precum o plantă carnivoră, a scos pe tarabă „minunăţiile” colorate ale unei eventuale demisii din funcţia prezidenţială, în schimbul unei bagatele, care n-ar părea a fi de neacceptat pentru opoziţie: revizuirea Constituţiei. Ceea ce nu spune Traian Băsescu este când se va derula procedura de modificare a Constituţiei: după ce îşi va prezenta demisia sau înainte de a-şi prezenta demisia?

În mod sigur va fi aleasă cea de-a doua variantă, care va ascunde în desfăşurarea ei aparent legală, un posibil şiretlic neprincipial. Propunând acest „troc”, Preşedintele se foloseşte de prezumţia de „ne-uşurătate” în comportament, pe care o proclamă ca pe o însuşire sigură a caracterului său. Dar cine îl mai crede astăzi pe cuvânt, pe Traian Băsescu în România?

Disperarea în care se află îl face să creadă că ar putea să înşele vigilenţa Opoziţiei printr-o propunere şireată. Probabil că dacă aceasta ar fi de acord cu trocul propus, în textul noii Constituţii  va fi trecut un articol ambiguu, care va lăsa loc de interpretare şi care îi va permite să mai candideze  încă o dată la funcţia de Preşedinte. Pentru a înlătura această temere, Traian Băsescu se scoate, punând o întrebare retorică: „Ce, mă credeţi Ion Iliescu?”.

Este o întrebare fără răspuns care ascunde faptul că însuşi Traian Băsescu a candidat pentru un al doilea mandat în 2009. Inconsecvenţa vizibilă şi impardonabilă a acestuia ar trebui să constituie un semnal de alarmă în ceea ce priveşte comportamentul său imprevizibil în viitor. Cuvântul „gentleman” nu se poate folosi în cazul Preşedintelui. Teoria lui Charles Darwin privind necesitatea adaptabilităţii umane se potriveşte perfect în cazul lui Traian Băsescu, care a dovedit timp de mai mulţi ani că în viaţă nu câştigă cei inteligenţi, ci cei care se adaptează. Apologeţii teoriilor conspiraţioniste îl plasează pe Preşedinte pe o poziţie de „pion” al unor puteri suprastatale sau al jandarmului de peste Atlantic, SUA. Sunt exagerări menite a crea o psihoză al cărei rezultat direct este teama de a lupta împotriva guvernărilor nocive şi lipsa de manifestare a spiritului civic. Chiar dacă lucrurile ar sta aşa, existând presiuni uriaşe care l-ar transforma pe Preşedinte într-un pion, există o soluţie simplă: demisia.

Faptul că nu s-a întâmplat acest lucru dovedeşte în mod evident că politica promovată de acesta este o realitate impusă de propria voinţă, împletită cu cea a clientelei politice şi nicidecum impusă de puteri suprastatale. De multe ori politicienii au motivat anumite acţiuni desfăşurate contra interesului naţional prin sintagma: „considerente de natură statală”. Cu alte cuvinte, anumite decizii trebuiesc luate, chiar dacă ele par a fi împotriva interesului naţional, pentru că ele ar ţine de siguranţa statului! Aşa au fost motivate vânzările total neprofitabile ale Petrom sau Sidex Galaţi, care ar fi „deschis” calea  intrării noastre în Uniunea Europeană.

Există cârcotaşi care spun că dacă n-ar fi fost prim-ministru Adrian Năstase, ar fi fost un altul, care ar fi acţionat în baza unor raţiuni de stat. Oricât de mulţi conducători cu statut de „pioni” ar fi existat, dacă toţi şi-ar fi prezentat demisia, în loc să ia decizii împotriva propriului popor, până la urmă se găsea cineva care să ne reamintească necesitatea de a avea coloană vertebrală. În toate apariţiile televizate, Traian Băsescu afişează o charismă solemnă şi gravă prin care încearcă să introducă în spaţiul public o diversiune greu de sesizat, datorită limbajului public la fel de grav şi încărcat de o pretinsă seriozitate. „Vedeţi- pare a spune Preşedintele – eu sunt omul serios şi muncitor, de care aveţi nevoie, care se ocupă se soarta voastră!”. În spatele acestei charisme şi al acestui tip de limbaj se ascunde un caracter instabil, care pendulează între narcisim şi simţul datoriei publice, pe care niciodată nu îl satisface până la capăt.

Traian Băsescu este puternic pentru că este în fruntea unui sistem. În afara acestuia, el este un personaj care riscă să se prăbuşească emoţional. Ştie acest lucru şi din această cauză, încearcă să amâne acest moment sau, mai nou, să îl evite complet prin intenţia de a amâna alegerile parlamentare în luna martie 2013. Tot ceea ce va interprinde de acum înainte Preşedintele se va face pe filiera narcisismului exacerbat. Evoluţia omenirii este de forma unei spirale, care urcă şi coboară la infinit. În mod sigur, Traian Băsescu nu a înţeles că destinul său politic se află pe latura coborâtoare a acestei spirale. Dacă ar fi conştient de acest lucru, ar părăsi încă de pe acum funcţia prezidenţială. Mai devreme sau mai târziu, dezastrul va fi acelaşi.

9 comentarii

digital 29-02-2012 - 10:53

nu există nici o soluție normală pentru acest individ funebru și diabolic,nu va demisiona nici mort,singura soluție este cea …finală,pentru un ordinar de teapa lui…
restu sunt,doar vorbe……

Ciu Huhu 29-02-2012 - 14:47

Doar in fata plutonului de executie va demisiona acest dictator chior!

milosul 29-02-2012 - 22:07

ba da, prost mai esti!!!!!!!!!!!

milosul 29-02-2012 - 22:42

ma refer la digital.

digital 29-02-2012 - 22:46

te referi la mă-ta,redusu dreq

remi 29-02-2012 - 12:42

Acest bugetar permanent(ca nu a lucrat in sistemul privat nici un minut?!) a facut bani numai prin frauda.Pe vremea lui Ceao prin bisnita iar in capitalism prin coruptie,fiind politician(ministru,deputat,primar,s.a.)Dar nu va ceda puterea decit daca va fi impuscat sau daca va fi zdrobit de popor.Altfel nu cred.Ca si daca vrea sa-l suspende noul parlament va fi greu.Daca USL nu face 51 % chiar imposibil !!!Poporul s-a saturat pine peste cap de chiorila dar nu intelege inca ca doar votind cu USL -ul poate scapa de chior.Pt.ca bashinica face politica dupa modelul divide et impera.Din aceasta cauza sprijina cit poate alte partidulete ,gen ppdd.gen.becali,s.a.
Opozitia trb.sa constientizeze prostimea ca asta-i singura sansa sa scapam de betiv.Altfel coabitare cu chiorul nu se poate.Uita multi ca a fost coabitare pe vremea lui Tariceanu pt.ca era sprijin parlamentar de la psd.Altfel…Si intre timp chiorul,cu ajutorul serviciilor,si-a aservit si C.C.In viitorul parlament gaseste el niste tradatori ,pe stilul unpr,care sa schimbe tabara.DEci ,atentie mare Usl-ule cum transmiti mesajul la popor.

urbos 29-02-2012 - 13:02

Iata un produs tipic comunist. Asta inseamna sa stai pe spinarea altora, nu sa fii patron intr-un capitalism autentic (adica nu patron PDL in „capitalismu de stat”).

Ciu Huhu 29-02-2012 - 14:44

Acest articol e excelent!

un roman verde 29-02-2012 - 20:48

O jigodie comunista care nu face nici cat semnul exclamarii care incheie acest comentariu!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult