Acasa Opinii Un Marshall pentru sud estul Europei

Un Marshall pentru sud estul Europei

scris de Ziua Veche
20 afisari

Pe 5 iunie 1947, George C. Marshall, secretar de stat al SUA a facut publica, in Aula Universitatii Harvard, initierea unui program de asistenta fara precedent, menit a reface economiile din Europa de Vest. Planul Marshall a fost initiat de Statele Unite pentru aliatii sai europeni, dupa ultima conflagratie mondiala.

Acum, statuia generalului Marshall se afla pe un nou piedestal, in Garmisch-Partenkirchen, unde functioneaza Centrul European pentru Studii de Securitate, care ii poarta numele. Cursurile organizate de aceasta institutie americano-germana au fost absolvite, conform precizarii dr. John P. Rose, directorul Centrului Marshall, de 8000 de experti militari si civili din Europa si Asia. La ora actuala  studiaza acolo si cursanti din Africa si Orientul Mijlociu. In multe state s-au organizat asociatii ale absolventilor/ Alumni Associations, care promoveaza valorile comunitatii euroatlantice.

Pentru prima oara, Centrul a organizat o reuniune a liderilor asociatiilor din Sud Estul Europei, la care au participat militari si specialisti civili din Albania, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia,  Muntenegru, Romania, Serbia si Slovenia. Din ratiuni independente de vointa organizatorilor nu au fost prezenti colegii din Grecia si Turcia.

Manusa” aruncata de dr. Rose la aceasta intrunire? Initierea unei Asociatii Alumni pentru Cooperare Regionala la nivelul Sud Estului Europei – in integrum. Conform aprecierii directorului Centrului Marshall, asociatia de profil din Romania constituie un model pentru celelalte organizatii, prin forta sa de a pregati evenimente cu impact mediatic la nivel national, intr-un ritm impetuos pana la lansarea in NATO, apoi intr-unul adaptat noilor provocari mondiale si nationale, dupa accederea in Alianta.

Dr. Doru Frunzulica, presedintele Asociatiei „George C. Marshall-Romania” a propus ca pe viitor sa fie prezenti la asemenea reuniuni si emisarii absolventilor Centrului Marshall din Republica Moldova – o initiativa acceptata fara nicio rezerva.

Profesor Krunoslav Antolis, diplomat Miladin Bogetic, capitanii Vladimir Cuca si Veton Elshani, Olivera Injac,  Branka Jagar, locotenent-colonel Mersida Mesetovic, Illiiya Nalbantov, colonel Vladimir Milenski, ofiter de politie judiciara Manuela Murataj, expert parlamentar Vilma Petkovska, ambasador dr. Stanislav Rascan, locotenent-colonel Mitko Saraliev, maior Bekim Shasivari, dr. Stoian Slaveski, locotenent-colonel Milan Tepsic, colonel Mehmedin Tahirovic, inspector de politie Ioanna Todorova-Angelova, Ankica Tomic, dr. Lidra Zegali si Valbona Zeneli au fost protagonistii unui brainstorming inedit. Majoritatea sunt “suparator”  de  tineri! Dar conduc structuri importante in ministerele cheie din statele lor.

Surpriza intalnirii? Incredibila conlucrare a reprezentantilor ex-iugoslavi! Ei s-au grupat amical in jurul lui Milan Tepsic, ofiter sarb, redactor-sef la o publicatie militara, deoarece acesta a reusit – prin tact, modestie, dialog si o tenacitate admirabila – sa coaguleze consensul participantilor privind scopurile preconizatei asociatii regionale. Comisarul-sef Ion Gane, secretarul general al asociatiei Alumni din Romania a fost unul dintre coautorii proiectiei sanselor dezirabilei organizatii.

Au fost discutate, cu date de ultima ora, provocarile sociale, economice si politice din Sud Estul Europei si din Uniunea Europeana. Dar si viitorul angajamentului international, in contextul crizei actuale.

Concluzia finala? O schiteaza cuvintele prozatorului englez Lewis Carroll: “Daca nu stii spre ce te indrepti, orice drum te va duce acolo!” Initial, la Garmisch…

0 comentariu

Rasputin 12-08-2010 - 11:00

Se aude towarisci ambasador rus?
Cand Dumnezeu a împărţit onoarea, voi ruşii eraţi absenţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult