Acasa Opinii Un weekend ciudat

Un weekend ciudat

scris de Doru Dragomir
4 afisari

Cel de-al doilea weekend al lunii martie a fost unul particular. Mai ales duminica a fost cu totul stranie. A nins, spre seară, după ce toată ziua a fost soare şi frumos. De dimineaţă, domnul Băsescu Traian, preşedintele de azi al Ţării, a vorbit la televizor şi în scris, iar pe seară a telefonat la o altă televiziune simpatică pentru a face precizări despre ce vorbise mai devreme.

Hari Bucur MarcuPe la trei dimineaţa, ora locală şi pe la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, ora României, un domn sergent american s-a dus în două sate vecine bazei sale militare din Afganistan şi a măcelărit trei familii, inclusiv mulţi copii şi câteva femei. Ceva mai la sud-est, pe malul mării, în Fâşia Gaza şi în Israelul alăturat, s-au schimbat intense tiruri de rachete, ceea ce a făcut ca ideea atacării Iranului să fie trecută ca subiect secundar al dezbaterilor de război din zonă.

În cazul domnului Băsescu, în acest weekend, a fost vorba de ce-a de-a treia cuvântare în ultimile patru zile, toate având acelaşi scop, de a convinge pe candidaţii locali în alegeri că domnia sa este la cârmă şi va rămâne acolo, împărţind cu dărnicie bunăstarea celor care îi sunt aproape. Adică membrilor partidului său şi acoliţii. Ba, mai mult, a şi plusat, spunând că va fi atât de amarnic cu cei ce îi sunt împotrivă, pe cât de darnic va fi cu ceilalţi, încât nici nu se gândeşte să numească vreun premier din opoziţie, chiar dacă aceasta va câştiga alegerile generale. Iar, ca argument suprem, a declarat că domnia sa este ferm pe poziţie, pentru că nu are nimic de pierdut, deoarece nu va mai continua viaţa politică, după încheierea actualului mandat.

Ce a fost ciudat, a fost că domnul Băsescu Traian nu a spus nimic despre situaţia tragică din Afganistan. Cursul acţiunilor de acolo se îndreaptă spre dezastru, după ce opinia publică locală este din ce în ce mai defavorabilă prezenţei militare a Statelor Unite ale Americii şi, prin extensie, trupelor aliate din NATO, adică inclusiv prezenţei româneşti.

Dacă acest curs se va menţine în direcţia creşterii ostilităţii faţă de Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate, înseamnă că investiţia de peste un miliard de euro pe care România a făcut-o, prin participarea cu trupe la această aventură, se duce ca luată de apa trasă la closet. Mai mult, cu ucigaşi în masă, precum cel de duminică, şi cu gesturi de tipul incinerării ca pe gunoaie a volumelor Coranului din posesia americanilor,  cum s-a întâmplat acum mai puţin de două săptămâni, viaţa şi siguranţa personală a românilor în uniformă de acolo sunt puse grav sub semnul întrebării.

Dar, domnul Băsescu tace. El vorbeşte doar de tocurile doamnei Udrea şi de faptul că unii îl jignesc şi îl umilesc la televizor. Ori despre mărirea salariilor bugetarilor, care se va face când va zice domnia sa, nu altcândva.

Este ciudat că domnul preşedinte român nu reacţionează la declaraţiile preşedintelui afgan Hamid Karzai, care a condamnat incidentul tragic provocat de individul american ca fiind un aspect al prezenţei americane în ţara sa. Doar sunt prieteni buni cei doi preşedinţi, de pe vremea când românul îl sfătuia pe afgan să cumpere grâu românesc, pe care să îl cultive acolo, în locul plantelor opiacee, atât de tradiţionale prin zonă. În plus, într-o discuţie între „colegi”, Băsescu ar fi putut să facă o paralelă între şedinţa de tragere la domiciliile afganilor a americanului cu şedinţa de tragere la coafor a unui român dotat cu pistol tocmai de guvernul pe care îl patronează.

La fel, ne-am fi aşteptat ca tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu să aducă în discuţia publică problema puterii armate la români, chiar dacă dezbaterea ar fi fost aşa diletantă, ca să nu zicem incultă, cum o practică domnul Băsescu, atunci când are chef domnia sa să dezbată ceva la care nu se pricepe, însă are opinii şi dă indicaţii. Dar nu, domnul preşedinte ne-a promis doar că va convoca Guvernul său de securitate, adică Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cât de curând, pentru a discuta nemulţumirile soţului omorâtei coafeze, ce s-au materializat şi în alte opt crime întâmpătoare.

Asta deşi, cu aliaţi strategici ce nu îşi mai pot stăpâni proprii soldaţi şi nu fac faţă cazurilor de sindrom post-traumatic, precum şi cu schimburi de focuri în regiunea vecină României, cu totul altele ar fi trebuit să fie problemele de dezbătut în acel guvern personal prezidenţial. Cum ar fi subfinanţarea cronică a Armatei României, pierderea încrederii trupelor în conducerea ei militară, combinată cu ostilitatea faţă de conducerea ei politică, lipsa de pregătire a forţelor pentru misiuni altele decât cele de patrulare prin satele afgane, distrugerea completă a rezervei şi schimbarea arbitrară a legislaţiei de profil, precum şi multe altele asemenea.

Dar cel mai ciudat este că domnul Băsescu vorbeşe singur. Nu apare nimeni să îi dea vreo replică. S-au emis câteva timide opinii defavorabile spuselor băsiste, dar acestea nu au avut anvergura sau greutatea celor declarate de însuşi Băsescu.

În timp ce la opoziţie era linişte, a doua zi, partidul domnului Băsescu a trecut la treabă. De dimineaţă, au conspectat cuvântările domniei sale, au extras sarcinile principale şi direcţiile de acţiune, iar membrii marcanţi ai partidului şi-au asumat îndeplinirea întocmai a indicaţiilor. Luni, pe la prânz, PDL au anunţat deja că au „luat decizia” de mărire a salariilor începând cu luna iunie, aşa cum le ordonase şeful. Şi, tot atunci s-au decis să pornească şi campania de readucere a Partidului Naţional Liberal în barca lor găurită, tot aşa cum le indicase Băsescu.

Mai nimic, însă, nu a transpirat dinspre opoziţia politică. Doar un mesaj timid şi impersonal, cum că să avem răbdare, pentru că, peste câteva zile, ne vor comunica şi ei care le sunt candidaţii la „locale”. Ceea ce, trebuie să recunoaştem, va fi o mare victorie, având în vedere luptele unioniste pentru punerea pe funcţiile de candidaţi a celor mai „potriviţi” membrii de partid, din cele trei ce formează Uniunea Social Liberală.

Mi-ar fi plăcut ca măcar ei, opozanţii, să folosească prilejul evenimentelor de weekend pentru a-şi declara politicile şi planurile privind aceiaşi putere militară pe care domnul Băsescu o ignoră cu bună ştiinţă. Sau, despre oricare alte probleme de pe agenda lor, şi nu a Băsescului. Dar nu au făcut-o.

Noroc numai că weekendul ce a trecut, aşa ciudat cum a fost el, este doar unul dintre cele 52 de weekenduri de peste an. Mă aştept că vom avea, cu siguranţă, parte şi de unele mai limpezi.

Articole de acelasi autor

9 comentarii

neacsum 13-03-2012 - 18:39

Hari,
Basescu face ceea ce a facut de cand se stie. Vorbeste pentru el, ameninta, minte si se lauda. Nu vorbeste pentru altii, pentru altii vorbeste numai in vilele de la Snagov. Asteapta sa il vezi dupa alegerile locale, cand se vor alege primarii si cand va vedea ce sanse de control al alegerile parlamentare va avea. Cine crede ca se va retrage dimn viata politica dupa acest mandat, nu il cunoaste. In ceea ce priveste opozitia, ea nu se poate dezlipi nici de UDMR, cum ai vrea sa se dezlipeasca de SUA si UE ? Cum sa faca ei declaratii vizavi de ” obligatiile” Romaniei fata de partenerii euroatlantici? Vrei sa isi piarda fragilul sprijin de care se bucaura prin unele cancelarii si sa parda bruma de sprijin Soros ? Abia au reusit sa se vada cu penticostalii in SUA si tu vrei sa strice tot de dragul unor „golani”?Ai uitat cum se poarta discutiile la nivel inalt si cat pret poti pune pe sinceritatea si cinstea politicienilor ?

Ciu Huhu 13-03-2012 - 19:54

Mda, asa-i, opozitia-i cam bleaga, prea bleaga cu dictatorul Basescu, ar trebui sa fie mult mai activa si reactiva la toate cretinismele care le zice si le face dictatorul chior, chel…!

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 13-03-2012 - 20:08

Excelenta Sa ,domnul presedinte Traian Basescu are un stil samavolnic de conducere , caracteristic unui comandant de nava. Un stat democratic nu poate fi condus cu acest stil. Domnul Presedinte si-a recunoscut ESECUL , DAR A INTERPRETAT ERONAT acel sentiment de UMILINTA .

GUSTAV VON STEIN 14-03-2012 - 19:39

” în Fâşia Gaza şi în Israelul alăturat, s-au schimbat intense tiruri de rachete, ceea ce a făcut ca ideea atacării Iranului să fie trecută ca subiect secundar al dezbaterilor de război din zonă.”….Ha ,Ha,Ha.!

Mai ginditi-va domnule Hari …pai nu trebuie sa-si diminuieze arsenalul ,stocul de rachete si ce-o mai fi …cei d-acolo in prealabil.

urbos 14-03-2012 - 19:53

O sa ardeti si noi o sa privim. Abia astept. He he.
Sper sa te duci sa-ti lasi hoitul aparandu-ti statul de rahat.

- प्रिंस Parpanghel Carpathians 14-03-2012 - 20:12

VAE VICTIS ! Garbitsch gazare, a ploi.esti ! ALEA JACTA EST !

dxn 14-03-2012 - 20:09

„… subfinanţarea cronică a Armatei României, pierderea încrederii trupelor în conducerea ei militară, combinată cu ostilitatea faţă de conducerea ei politică, lipsa de pregătire a forţelor pentru misiuni altele decât cele de patrulare prin satele afgane, distrugerea completă a rezervei şi schimbarea arbitrară a legislaţiei de profil, precum şi multe altele asemenea” decizii luate de top managemetul actual devin descriptorii tipici ai unei politici de paraginire a unui „sange” si a unui neam, deculturalizat de nepriceperea si aventurismul decizional al prezentului nevoit sa-l traim.
Subfinantarea nu este un „necaz sau un blestem” ci este o rezultanta a expolierii avizate si parafate de guvernele domnului Basescu: tupeisti, fosti tovarasi, absolventi de bac cu rumegus in gandire si exprimare, trasoare pe Stefan Furtuna, utecisti turnatori, fosti membri de partid facuti la implinirea a 18 ani dar ajunsi acum sa-si bata joc de cei facuti la 35 de ani cum c-ar fi fost din toate timpurile mai geniali (sic!)/destepti, pitifelnici cu exprimari „adanci”, intr-un cuvant ingramaditiajunsi.
Aceasta stare genereaza o dorinta straina neamului: cea de tradare!
Sau de blestemare!
Mai rau ar fi daca s-ar genera prostela pasiva.

dxn 14-03-2012 - 20:14

Scuze: prosteala pasiva!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult