Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo i-a adresat cancelarului german Angela Merkel o scrisoare în care îi reproşa că a acceptat titlul de doctor honoris causa al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. Tokes reia vechile sale argumente: Universitatea Babeş-Bolyai nu este cu adevărat multi-culturală, minoritatea maghiară din România nu are cu adevărat o universitate proprie, învăţământul în limba maghiară este călcat în picioare, există doar o faţadă a toleranţei etc.
Nu e nimic nou în discursul lui Laszlo Tokes – doar că de această dată nu şi-a găsit partenerul potrivit de dialog. Chiar în zilele în care primea reproşurile de mai sus de la Tokes, cancelarul Angela Merkel se confrunta cu o imensă presiune din partea partidului său pentru o mai bună integrare a minorităţilor în societatea germană. Iar punctul principal al acestor cereri era cunoaşterea limbii germane şi evitarea creării unor enclave izolate ale minoritarilor. Angela Merkel a afirmat – ţinând primele pagini ale presei internaţionale – că strategia multiculturală de până acum a Germaniei a eşuat total şi că este nevoie de o mai bună integrare a minorităţilor (fără să fie vorba de anularea specificului lor!) în societatea germană. Scrisoarea lui Tokes Laszlo pur şi simplu nu a fost trimisă cui trebuia. Cei doi se găsesc pe poziţii total opuse: Angela Merkel vorbeşte de integrare cu respectarea drepturilor minorităţilor naţionale, Tokes Laszlo împinge spre enclavizare. Nu s-au înţeles…
Nu vreau să fiu înţeles greşit: din punct de vedere istoric nu există nici un fel de comparaţie între minoritatea maghiară din România şi minoritatea turcă din Germania. Este vorba de două chestiuni total separate. Maghiarii sunt pe aceste pământuri de o mie de ani şi au participat din plin la istoria regională. Turcii au venit de câteva zeci de ani în Germania ca muncitori necalificaţi. Însă din punctul de vedere al tratamentului în ceea ce priveşte integrarea socială nu cred că există diferenţe majore. Cele două minorităţi nu au decât de câştigat prin integrare. Enclavizarea şi respingerea dialogului reprezintă primii paşi spre conflict.
0 comentariu
Dl. Chiritoiu, ati avizat asupra aspectelor de coruptie Parchetul General si DNA cu privire la „actiunea” CSSPP in acest caz?