Acasa Opinii Valeriu Tabără, madam Udrea şi moartea satului românesc

Valeriu Tabără, madam Udrea şi moartea satului românesc

scris de Ion Petrescu
7 afisari

Una dintre diferenţele, între o epocă apusă şi alta… stătută – perceptibilă şi de către cel mai simplu conaţional al nostru – este că Nicolae Ceauşescu nu a uitat satul unde a văzut lumina zilei, în timp ce Traian Băsescu, născut la Basarabi, azi Murfatlar –  denumire ce vine de la cuvântul tătăresc „Murvet”/”om generos” –  pare a fi uitat de votanţii săi din mediul rural, atâţia câţi au fost.  

Ion PetrescuScriu aceste rânduri după zile bune trăite acolo unde numai poştaşul, popa şi câte o vădană mai bat la uşa celor ce supravieţuiesc într-un mediu ostil vieţii civilizate. Şi după ce l-am văzut, consternat, pe micul ecran, pe distinsul Valeriu Tabără, luând pe după umeri o reporteriţă – semn al potenţei, evident cea de demnitar –, pentru a-i arăta un câmp verde! Mesaj stupefiant pentru telespectatori, cruciţi să vadă cum ditamai ministrul agriculturii afirmă, cu diplomaţie, că mediul rural renaşte. În imaginaţia sa, probabil. 

Îi sugerez ministrului Tabără să împrumute un elicopter de la omologul ce supervizează organismul militar autohton şi să survoleze zonele uitate de Dumnezeul puterii actuale, uşor detectabile. Cum este cea din Vrancea. 

Bălării multe. Drumuri de ţară neschimbate de pe vremea loviluţiei. Oameni stingheri pe câmp. Puţini. Cocoşaţi de anii de muncă. Septuagenari. Octogenari. Arşi de soare şi lipsiţi de orice speranţă. Abia se mai mişcă. Sunt doar piele şi os. Cu ochii-n găvane îşi mai caută o ceapă bine înfiptă în pământ, o fasole aproape uscată de secetă, un pepene muşcat de un iepure nocturn, un bărbat în putere să le stivuiască lemnele, să le plivească via, să le îndrepte gardul sau uşa lăsată într-o parte, a pivniţei în care nimeni nu a mai coborât de atâţia ani de zile.

Şi vin, din Italia, băieţii plecaţi într-o lume altfel rostuită. Şi nu îndrăznesc a râde de părinţii lor, dar spun. Acolo nu mai vezi, pe câmp, ţipenie de om cu sapa! Totul este mecanizat. 

Când a fost ultima dată ministrul Tabără la madam Udrea – vistiernicul preşedinţiei – pentru a o invita să reflecteze la adevăratele proiecte de care are nevoie agricultura? 

Când i-a propus ardeleanul Valeriu Tabără transilvăneanului Emil Boc să se ocupe guvernul actual şi de cei ce supravieţuiesc în muribundele sate româneşti

De ce nu vine nimeni, din actuala structură a coaliţiei aflate la putere, cu soluţii menite a motiva substanţial, pe plan financiar, familii tinere dispuse a prelua servituţile la care nu mai fac faţă bunicii de la sate? 

Ce se aşteaptă? Să moară toţi?  

Să rămână ţarina de izbelişte, casa pradă paraginei şi areale întregi sub semnul pământului pârjolit de necredinţa în viitorul patriei noastre?  

Este nevoie de o lovitură militară de stat, pentru a reda preşedinţiei onoarea, premierului vigoarea şi miniştrilor responsabilitatea administrării, din dragoste de ţară, a acestui scump pământ românesc? 

Ultima întrebare este legitimă. Libertatea de exprimare fiind garantată de Constituţie.   

Asta şi pentru că am în vedere impotenţa opoziţiei, drogată, la propriu, de plimbarea, pe la televiziuni intelligence, pardon, inteligent controlate de cine trebuie să dicteze genul proxim şi diferenţa specifică. 

Bag seamă că nepăsarea preşedintelui, încă în funcţie, timiditatea premierului, nepriceperea damei Udrea, ignorarea dramei din mediul rural, de către aparentul ministru Tabără, dar şi absenţa sângelui vital, din “instalaţiile” liderilor opoziţiei, o să ne ducă la reapariţia… haiducilor.

 Ei luau de la bogaţi şi dădeau la săraci, că doar nu toată lumea o fi ticăloşită, lipsită de credinţă în Dumnezeu şi dusă-n lume de urâtul „managerilor” actuali ai României. 

Cine nu are părinţi, la sat, nu la oraş, nu poate înţelege drama celor care se simt părăsiţi de bunul simţ, pe tărâmul unde au muncit o viaţă întreagă, de dimineaţa până seara.  

Şi distinsul Valeriu Tabără o lua pe după umeri pe reporteriţă – semn al potenţei, evident cea de demnitar –, pentru a-i arăta un câmp verde…

11 comentarii

Parpangh(El) EI, cam fatidica coincidenta intre ,, MARVET" SI.... 07-08-2011 - 05:44

….si KOO rrwett, i-ar domn ul ardelean sa-si mute tabara pe meleaguri n\mult mai …verzii!

Ciu Huhu 08-08-2011 - 13:31

Muta-ti tu tabara in Israel, evreule!

Arhimede 07-08-2011 - 08:01

Ce aşteptaţi de la acest individ poreclit Omul Modificat Genetic?
Cel vândut concernului Monsanto?
Ce aşteptaţi de la acest individ care ca preşedinte al unui partid şi-a trădat colegii pentru a trece într-un post bine plătit de PD?

Ciu Huhu 08-08-2011 - 13:34

Nu dau nici doi bani pe tabara asta portocaliu de doi bani!

RADJASIHA 07-08-2011 - 13:15

Nimic nou sub soare

Nu-s parale, nu-s.
Ne-a spus Tanase cu umor,ca Madalina Amon.

Firescu 08-08-2011 - 15:07

Din nefericire nu-s simple opinii corecte, ci adevaruri despre tragismul românesc( dur dar pur!), de care , spre deosebire de ce se intampla in țarile europene nu raspunde si nu este responsabil în prezent nimeni !
Activitatea celor vizati în media( mai ales pe sticla),cu zvonerii, raspandacii si aplaudacii de serviciu nu vor rezolva niciodata problemele extrem de grave ( supravietuire…)de la sate!

Pribeagul 09-08-2011 - 19:05

„…muribundele sate româneşti”

„Este nevoie de o lovitură militară de stat,”…?

grele spuse.

daca tot le-am spus, sa incercam sa intelegem cite ceva.

lumea s-a schimbat profund. in tarile dezvoltate 3-5% din populatie lucreaza in agricultiura… alcatuieste „satele prospere”. drumul lumii dezvoltate este un drum fara intoarcere.

se spune ca la noi cca 40% din popolatie lucreaza inca in agricultura. nu cred. satele sunt „muribunde”. n-avem cum le invia, doar, doar sa facem din ele… muzee.

vrind-nevrind, se va ajunge ca si in agricultura noastra sa lucreze 3-5% din popoluatie; luind in considerare diferentele de relief, ai sa spunem 15-20%. restul va… muri sau va deveni loc de agrement. este foarte posibil ca satele sa devina muzee in aer liber.

eficienta in agricultura este data de organizarea muncii pe suprafete mari. comunismul a ajuns la aceasta situatie. nu discutam cum. era nevoie de un mic efort de gindire si actiune pentru a nu arunca la gunoiul experientelor nereusite si copilul odata cu apa in care a fost imbaiat. din pacate n-a fost sa fie; fel de fel de „revolutionari” au facut ce s-au priceput… totul praf.

restul… mai tirziu.

Pribeagul 09-08-2011 - 22:38

La cimpie, sub o forma sau alta, se vor face mari exploatatii: proprietate privata, asocieri, arenda… Populatia se va concentra in orase.

Problema grea este la deal si munte. In aceste zone agricultura necesita investitii mari, impediment cu greutate in calea gasiri unor solutii de asociere. Familiile puternice, unite, cu forta de munca, au ceva sanse sa realizeze ceva, ceilalti au doar posibilitatea unor culturi de subzistenta care sa le permita un trai la marginea societatii. Cu timpul, cei care au forta de a realiza cite ceva vor reusi sa faca exploatatii rentabile, dar satul nu va mai fi sat, vor fi doar ceva familii. Aceasta daca nu va interveni statul ca sa deschida posibilitatea realizarii unor asocieri, care ar permite ca familiile mai slabe sa nu-si piarda pamintul, precum si o conservare a satului.

Oricum se va ajunge la o exploatare inustriala (munca mecanizata, muncitori salariati) a pamintului.

Nu-mi dau seama ce ar fi mai benefic, o interventie a tandemului Tabara-Udrea ori lasarea naturii sa-si urmeze cursul.

Pribeagul 09-08-2011 - 23:19

“Este nevoie de o lovitură militară de stat,”…?

Nu este nevoie de asa ceva. Viata democratica trebuie sa-si urmeze cursul. Este nevoie de gasirea unei solutii pentru a asigura controlul societatii asupra activitatii institutiilor statului.

Cei din conducere se pare ca fac fiecare ce vrea si au rezultate deosebite in jefuirea banului public, adunat din sudoarea obiditului popor. Ei par a fi acolo doar ca trebuie sa fie; nimeni nu stie citi trebuie sa fie, o mie, o suta de mii, un milion, zece milioane… Par a fi acolo, la conducere, citi da Dumnezeu. Sunt acolo doar de forma, fac mecanic niste lucruri care trebuie sau nu facute, nimeni nu stie precis. Sunt niste zombii. Ajunsi acolo au uitat pentru ce au fost trimisi, au uitat de toti si toate; daca nu se transforma intr-un fel de vedete de prost gust – gen Udrea – devin mancurti.

Nu sunt asa de la natura. In mediul lor de provenienta sunt oameni obisnuiti: profesori, doctori, juristi… lipitori de afise cu calitati deosebite. Ajunsi acolo, sus, uita de toti si de toate, devin alte fiinte, periculoase pentru statul de drept. Sistemul ii transforma.

Desi, cu trecerea timpului, se tot reimprospateaza, rezultatele asteptate, benefice, nu apar, dimpotriva.

Ca urmare trebuie sa apara o alta forta – partid politic – care sa-i mature pe toti, sa-i trimita de unde au venit, tragindu-i la raspundere pentru cele facute de nefacut. Conditiile sunt prielnice pentru asa ceva. Marul este copt, trebuie cules.

Un asemenea partid ar putea apare dat de structura cadrelor militatre disponilizate – oameni in puterea virstei, educati disciplinati, cu spirit de organizate, cu pensii nesimtite in raport cu veniturile celor mai multi romani.

Hai fosta armata, lasati pe altii sa va plimbe cateii de la noua la zece, faceti ceea ce, in aceste conditii, trebuie sa faceti. Fara lovituri de stat, in mod democratic.

Tache 09-08-2011 - 23:47

Poporul roman nu-si hotaraste destinul prin vot. Adevaratii aparatori ai poporului roman, care ar dori sa contribuie la conducerea tarii in interesul romanilor, nu au acces la varful clasei politice. Mecanisme ascunse, atent dirijate de catre fortele iudeo-americane care conduc Romania, fac imposibila ascensiunea unei aripi politice nationale, deocamdata, practic, necristalizata. Cat despre alegeri, ele sunt controlate de firma NET CONSULTING (apartine CIA) care deserveste serverul Biroului Electoral Central si de serviciile noastre secrete. Dar, nu uitati: o conditie a aderarii noastre la NATO (aderare dorita de stapanii nostri din afara) a fost aceea de a preda controlul asupra serviciilor secrete catre Washington. Poporul roman nu a fost niciodata intrebat daca doreste sau nu sa intre in NATO. Desigur ca au existat si asemenea doritori, care, ulterior, s-au imputinat, cu exceptia unor generali profitori din Armata. Daca poporul roman ar fi fost intrebat, nu se intampla nimic altceva, indiferent de vot. In noiembrie 2003, cand s-a votat modificarea Constitutiei, sub obladuirea PSD (cu Ion Iliescu, Adrian Nastase si Octav Cozmanca in rol de actori principali) s-a produs un fals grosolan, de dimensiunea celui din noiembrie 1946, prin care s-a adoptat o constitutie care prevede dreptul strainilor de acapara pamanturile romanilor si care a decapitat Armata Romaniei, transformand-o intr-o ceata care nu poate umple nici macar un stadion de fotbal. Un alt argument ca popoarele mici voteaza degeaba este si acela ca in martie 1997, in Ungaria, a avut loc un referendum privitor la aderarea vecinilor nostri la NATO. Mai seriosi decat romanii, ungurii nu au falsificat referendumul si 65% dintre maghiari au spus NU aderarii. Dar marele licurici de la Casa Alba s-a incruntat si a spus: “mars in turma”, unguri nenorociti! Si Ungaria a intrat in NATO, in iulie, acelasi an. Deci, din pacate, romanii, prin votul lor, isi hotarasc soarta in foarte mica masura. O masura mica, mica, mica.

Ciu Huhu 11-08-2011 - 05:43

CIA, SUA si NATO sint conduse de evrei!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult