Acasa Opinii Vamaioţii şi maimuţele

Vamaioţii şi maimuţele

scris de Alin Burtescu
7 afisari

Un prieten îmi povestea într-o vară cum a fost prima şi ultima experienţă din Vama Veche.

”Eram la răsărit, chiar lângă mare, cu gagica în braţe. De pe terasa de la Stuf ne încânta Ravel cu al său Boléro. Atmosfera romantică, fata frumoasă… Când apare un dobitoc, beat criţă şi cu părul vopsit, care la mai puţin de un metru de noi începe să-şi facă nevoile în apă. M-am uitat probabil destul de urât la el, căci…

– La ce te uiţi fraiere?

– La Soare, i-am răspuns.

– Beeeeeei, eu vin de-o viaţă în Vamă. Mă piş unde vreau eu beeeei fraiere. Sunt cel mai tare vamaiot! Dacă vreau mă piş şi pe tine beeeeeei…”

Şi uite aşa “cel mai tare vamaiot” s-a ales cu diverse contuzii, iar amicul meu nu a mai pus piciorul prin Vamă de atunci. Se duce la bulgari.

1990…

Am plecat din Mangalia spre Bulgaria. Voiam să vedem cum e şi la vecinii noştri cu ceafa groasă. La frontieră, după verificarea actelor, care erau în ordine şi oriunde în lumea civilizată ai fi fost salutat respectuos şi ţi s-ar fi urat “Concediu plăcut!”, vameşul a zis scurt: X leva! Spun X, deoarece nu-mi amintesc exact câţi bani a cerut, oricum foarte mulţi. Noroc că vechiul Callatis era aproape…

2011…

Vameşi şi politişti de frontieră arestaţi… Ni se aruncă în faţă corupţia sub formă de pioni, nebuni, ture, cai… Se caută Regina, ea pare a fi cea mai importantă. Dar Regele? Regele nu contează? Un vameş s-a plictisit de bani

Analogie…

Un grup de oameni de ştiinţă au pus într-o cuşcă cinci maimuţe şi în mijlocul cuştii o scară, iar deasupra scării o legătură de banane. Când o maimuţă se urca pe scară să ia banane, oamenii de ştiinţă aruncau o găleată cu apă rece pe celelalte care rămâneau jos. După o vreme, când o maimuţă încerca să urce scările, celelalte trăgeau de ea şi o băteau. După mai mult timp nicio maimuţă nu se mai suia pe scară, în ciuda tentaţiei bananelor.

Atunci cercetătorii au înlocuit o maimuţă. Primul lucru pe care l-a făcut aceasta a fost să se urce pe scară, dar a fost trasă înapoi de celelalte şi bătută. După câteva bătai nici un membru al noului grup nu se mai urca pe scară. A fost înlocuită o a doua maimuţă şi s-a întamplat acelaşi lucru.

Prima maimuţă înlocuită a participat cu entuziasm la baterea novicelui. O a treia a fost schimbată şi lucrurile s-au repetat. A patra şi în fine a cincea au fost înlocuite.

În final, oamenii de ştiinţă au rămas cu cinci maimuţe care, deşi nu primiseră niciodată o baie cu apă rece, continuau să lovească maimuţele care încercau să ajungă la banane.

Dacă ar fi fost posibil ca maimuţele să fie întrebate de ce le băteau pe cele care încercau să se caţere pe scară, răspunsul ar fi fost: „Nu ştim. Lucrurile întotdeauna au fost aşa aici…”

16 comentarii

ValVerde 25-02-2011 - 16:51

Felicitari d-le Burtescu, excelent comentariu.

PS Tipul beat din Vama Veche….sigur nu era urbos?

Huhu Ciu 25-02-2011 - 17:38

Articolul lui Burtescu e propedelist, ca intotdeauna, la fel este comentariul pedelistului, portocaliului ValVerde!

CODUL PENAL 26-02-2011 - 07:38

REGINELE- SINT LA : intrebati-va unde sant cotizatiile milioanelor de sindicalisti si celor din toate federatiile , asociatile,ONG-URILE si patronatele din romania . CE FAC SAU CE AU FACUT CU ELE SEFII ASTORA . cine ii verifica si in ce scopuri au fost cheltuite.Nu cumva pe aici se ascund Reginele ? Fac pariu , ca aici sant.

Huhu Ciu 26-02-2011 - 15:26

Si daca totusi regina e Basescu?

CODUL PENAL 26-02-2011 - 08:34

vantul nebun din partea de EST,dinspre RUSIA , ii arunca homalaului de POANTA , informatii din CRANIUL descompus a lui TIMOAFTE.

Huhu Ciu 26-02-2011 - 15:24

Cancerul Romaniei este PDL.
PDL a dus Romania in prapastie si saracie mare!

digital 26-02-2011 - 16:26

1990…-pai daca voia bulgari de ce dreaq s-a intors la *vechiul Callatis*…a ,da ,ca era aproape, am inteles..

Analogie…experimentul asta tineti-l pentru voi ,poate va ajuta la ceva!!!!!!!

digital 26-02-2011 - 16:28

burtescule esti simpatic da- te dreaq de simpatic care esti! asta putea sa-l scrie nepotica.pecare n-o am inca!!ha!ha!ha!!!

urbos 26-02-2011 - 17:06

E pentru IQ-ul valverzilor.

digital 26-02-2011 - 17:15

respect!

digital 26-02-2011 - 17:25

auzi mai urbos,ca valverde a trecut la sah!!!

ValVerde 26-02-2011 - 18:35

Uite de aia lupt eu pentru egaliate in fata legilor pentru toti cetatenii.

Daca am avea Monarhie Constitutionala, Huhu nu ar avea nici o sansa sa devina Rege si nici urbos Regina-Mama.

In Rebublica, amindoi au tot atitea sanse teoretice sa devina Presedinte ca si Basescu.

digital 26-02-2011 - 18:37

respect for you val!!

Mache 28-02-2011 - 04:36

Intr-adevar un articol bun, felicitari autorului!

P.S. Tipul beat nu era urbos. Stiu asta sigur pentru ca stiu sigur ca el n-a fost niciodata la mare. N-avea vreme de prostii. Bubosu’ si Ciuciu s-au sacrificat insa impreuna pe altarul stiintei in timp ce noi ne distram. Iar savantii aia marlani nu incetau sa arunce apa rece pe ei 🙂

urbos 28-02-2011 - 04:53

Gunoiere, ce faci ma, si tie ti-a placut ma „articoulul” asta? Hahahaha! E primul in care ai inteles despre ce e vorba, este?

Mache 28-02-2011 - 05:13

Bubosule,

Eu inteleg ca amintirea valurilor de apa rece ce-ti invineteau pielea de sub blana naparlita e traumatizanta. Acum fi si tu totusi o maimuta demna si marturiseste daca ai prins vreo banana sau ai ramas pana la capat un mofluz consecvent asa cum te stim?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult