Acasa Opinii VARZARU: Apocalipsa dupa moguli

VARZARU: Apocalipsa dupa moguli

scris de Ziua Veche
1 afisari

Ma uit in fiecare zi la teancul de ziare care soseste in redactie. E tot mai subtire si mai putin interesant. Daca dai la o parte cateva tabloide din care nu afli nici daca a inceput razboiul mondial, ca n-are loc de Simona Sensual, ramai cu cateva titluri care se lupta sa respire. Exceptia e cartea care vinde cel mai tiparit ziar. Cum s-a ajuns aici? Basescu si criza economica, sustin deontologii. Oare? Eu cred ca presa si ziaristii au fost victimele unui altfel de FNI, acea afacere care iti ordona sa dormi linistit ca SOV vegheaza pentru tine.

Mogulii s-au folosit de ziaristi pentru a-l executa pe Basescu. Si n-au reusit. Jurnalistii au executat comenzile sub presiunea diverselor clauze de confidentialitate, sub amenintarea concedierii sau, culmea, a promisiunii ca doar astfel isi vor primi banii. Acele vorbe frumoase prevazute in Codul Deontologic, care spun ca ziaristul poate sa refuze sa scrie ceva care atenteaza la clauza de constiinta, n-au valorat nici cat o ceapa degerata. Articolul a fost pus acolo de patriarhii manjiti ai presei romanesti, cei care le-au incalcat primii, dar s-au folosit de el pentru a poza in democrati in fata organismelor de presa internationale. Ce-au uitat sa spun acesti patriarhi pe care ii vedeti aproape zilnic pe televizor este ca ei erau si cei care, dupa usi inchise, dadeau comenzi de executie a unor personaje. Iar Basescu, a fost cap de lista.

E drept, si ziaristii au partea lor de vina. Ca au acceptat. Ca n-au avut coloana vertebrala in acord cu meseria lor. Dar, oare ce sanse aveau sa se puna contra curentului? Altfel decat niste bloguri. Pentru ca mogulii au acaparat, in cardasie cu regimul Nastase, aproape toate mass-media. Si i-au inrobit pe ziaristi cu celebrele contracte de drepturi de autor care n-au nici o valoare juridica. Ziaristul care supara un mogul, nu mai avea loc in presa. I se inchidea usa-n nas la celalat mogul. Firul rosu a functionat impecabil.

Marele plan al mogulilor a fost dejucat de marioneta Geoana, lovita in plin joia cand flacara violeta de pe cravata lui Basescu i-a ars pe pesedisti. Si imediat dupa anuntarea rezultatelor a inceput prigoana jurnalistilor. Cap de lista a fost chiar SOV, cel acuzat ca a stat in spatele FNI. Marele afacerist si-a dat seama ca presa nu mai e de viitor, ca are pierderi mari, ca vrea sa schimbe total macazul catre presa electronica. Anuntase timid, prin vara lui 2009, niste viitoare schimbari. Dar pe usa din dos, dadea bani ca gazetele vizate sa execute cat mai frumos partitura pe care o comandase. Si cateodata, nu doar bani. Insa a renuntat la “afacere” dupa 6 decembrie. Cand totul era pierdut. A trecut atat repede la fapte incat in nici o luna a lichidat aproape tot. Cazul ZIUA a fost graitor. Intr-o Romaniei in care lumea primeste termen la Tribunal cu anii, ziarul patronat de sindicatul lui Luca, pe fata, a intrat in insolventa dupa o zi pe alta. Un record, nu doar romanesc, mondial de-a dreptul. Patru cotidiene si o puzderie de reviste au fost sterese nu doar de pe fata pamantului, ci si de pe Internet. Ziaristilor, care au muncit zeci de ani de zile pentru a ridica un brand, le-a aplicat acelasi tratament ca sutelor de mii de pagubiti la FNI. Nu cu mana lui, ci cu semnatura unor sclavi pe care ii primea in audienta in Delta.

Dar SOV n-a fost singurul care a executat ziaristii de care n-a mai avut nevoie in lupta cu “demonul” Basescu. Voiculescu a procedat intr-o maniera similara. A taiat redactiile la jumatate. A aruncat criza in fata si a redus armata supradimensionata care executa foc automat la comanda. Cei doi moguli n-au procedat astfel doar in cazul presei scrise, ci si in media electronica. Redactiile televiziunilor au fost rearanjate astfel incat au ramas pe post doar cei care au muscat mai zelos. Si este de ajuns sa dai pe antene, sa-l vedeti pe Ciuvica, cel ridicat din strada de regimul PSD-Nastase aliat cu PC, sau pe Ciutacu care umple de bale ecranul, sau pe Badea care-si arata muschii la comanda.

Criza presei insemana o criza a democratiei. Cainele de paza a fost electrocutat cu socul somajului. Cei care au ramas au devenit un pic mai putin verticali decat inainte, pentru ca acum se flutura marota: “Stii cati asteapta la usa sa-ti ia locul?”. Mogulii au actionat fara sa le pese de oameni, cariere, branduri, democratie sau Romania. Au pierdut razboiul si s-au razbunat pe instrumente. Si acum vor sa arunce vina in spinarea lui Basescu si a crizei economice! 

0 comentariu

naex 06-08-2010 - 10:22

A ajuns BNR cumva BNI, adica banca nationala israeliana,si eu nu stiu?S-ar putea ca BNR sa cedeze ca dl ISAR escu nu-si poate supara prietenii/

Radu Ioanit te f|_|t 06-08-2010 - 11:38

daca nu-i convina de monezile noastre, sa-si bage o katiushe in cur sa sa o detoneze.

Victor Radulescu 06-08-2010 - 17:04

Tupeul obisnuit. Avea dreptate Fuhrerul cand spunea ca in privinta astora nu exista solutie de mijloc …

Europeanuul 06-08-2010 - 17:37

In materie de „mioritica” Dr. docent Isarescu va intrece pe toti la un loc. Exista o mare diferenta intre voi si el… el este este mult mai finutz.

jan dinu 06-08-2010 - 19:49

Cred ca intr0o zi – chiar IOANIDE
o sa-shi toarne o moneda proprie
cu „figura semiticului Moise ..(maimonides)
JD

karadeniz 06-08-2010 - 20:08

Frati evrei, tupeul vostru creşte pe zi ce trece. Dar intr-o zi o să vă iasă pe nas.

urbos 06-08-2010 - 21:50

Da-ti foc sobolanilor. Asta e solutia.

urbos 06-08-2010 - 21:51

Dati foc sobolanilor.

nimeni 07-08-2010 - 08:20

dupa radu ioanid asta ( la care cred ca si numele e fals) ar trebui sa trecem complet in uitare , mai bine de jumatate din tot ceea ce inseamna personalitate, spiritualitate si cultura romaneasca. incepand cu Eminescu.

radu 07-08-2010 - 08:32

domnu’ issarescuuuuu !!!! (cu i mic). Auzi, matale esti roman ??? Al cui functionar esti ?al statului roman sau a lu’ ioanid asta nemernicu ???. daca esti a lui te inteleg. dar, da-ti demisia si du-te la muzeu !! poate te impaiaza.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult