Acasa Opinii Voronin nu a castigat,Filat si Lupu au pierdut

Voronin nu a castigat,Filat si Lupu au pierdut

scris de Ziua Veche
24 Afisari

Ion PETRESCURezultatele referendumului din Republica Moldova nuanteaza, dar nu schimba, viitorul pro-european al landului romanesc dintre Prut si Nistru. Primul semnal al unui deznodamant diferit fata de asteptarile unor oameni politici l-a dat chiar presedintele actual, Mihai Ghimpu, care, dupa ce a votat, a declarat jurnalistilor, vizibil ingandurat, ca va fi respectata decizia poporului.

Partidul Comunist din Republica Moldova a fost primul care a trambitat informatia ca referendumul nu va fi validat de rezultatele finale. Apoi, dupa inchiderea oficiala a urnelor de votare, premierul Vlad Filat a declarat unei agentii de stiri ruse ca aceasta consultare a alegatorilor nu a confirmat sperantele initiale.

Imediat,  presa de la Chisinau s-a dezlantuit asupra celor considerati autorii morali ai ratarii validarii alegerii presedintelui de catre popor – cei patru lideri ai Aliantei pentru Integrare Europeana/A.I.E.

De fapt, doar doi dintre acestia, Vlad Filat si Marian Lupu sunt marii perdanti ai referendumului de duminica. Filat, pentru ca a mizat pe ceea ce indica ultimul sondaj de opinie, realizat in Republica Moldova, respectiv situarea sa pe primul loc in ierarhia simpatiilor exprimate pentru posibilii candidati la presedintia statului. A neglijat impresia negativa, creata de decizia sa, anuntata la revenirea de la Bruxelles, de a nu se crea o structura comuna, la nivelul A.I.E., pentru coordonarea eforturilor partidelor componente in campania vizand victoria dorita in refendumul de duminica, 5 august a.c. Nu a luat in calcul nici reactiile tacite ale alegatorilor fata de divergentele sale publice cu ceilalti trei lideri ai aliantei electorale. Ultima dintre acestea fiind ordinul dat de el, ca premier, ministrului apararii, ca soldatii sa nu participe la distribuirea ajutoarelor materiale furnizate de Romania. Fiind prezent la locul unde coletele venite din dreapta Prutului erau impartite celor care au fost afectati de ultimele inundatii, Mihai Ghimpu a telefonat aceluiasi ministru si i-a atras atentia sa execute ordinul sau, in calitate de comandant suprem al armatei. Stirea a fost imediat preluata de presa de la Chisinau.

Marele mit spulberat de majoritatea absoluta a celor care nu au participat la referendum este acela al bunei guvernari realizate de Vlad Filat si partidul sau. Practic, tanarul premier a iesit cu o imagine ciuruita si o credibilitate pusa sub semnul intrebarii nu doar la Bruxelles, ci si la Beijing si Bucuresti.

Al mit facut tandari este acela promovat de Marian Lupu, care postase pe blogul sau informatia ca peste 40% dintre cetatenii cu drept de vot considera ca Alianta pentru Integrare Europeana trebuie sa aiba un singur candidat la presedintie, acela fiind evident el. O popularitate imaginara, invalidata dur de rezultatele referendumului.

Observatori avizati de peste Prut afirma, abia acum, ca partidele conduse de Serafim Urecheanu si Mihai Ghimpu doar au mimat implicarea in campania pentru referendum. Ceea ce sugereaza o dorinta implicita de a bara drumul lui Vlad Filat spre scaunul prezidential, care a dat semnale publice ca A.I.E. a devenit pentru el doar o trambulina pasagera de propulsare in functia suprema, nu generatoarea si sustinatoarea  unui program comun  de schimbare in bine a Republicii Moldova.

Vladimir Voronin – contrar celor clamate in presa furioasa si dezamagita de la Chisinau – stie ca nu a castigat nimic, deoarece nu a fost o majoritate pro-P.C.R.M., ci una impotriva vedetismului unora dintre liderii A.I.E. si a lipsei unor rezultate concrete pentru imbunatatirea vietii cetatenilor de rand, asanarea vietii politice interne si combaterea eficienta a coruptiei.

Invingatorul recunoscut al referendumului de duminica este Mihai Ghimpu, care va conduce si in perioada urmatoare Republica Moldova, devenind, de facto, interlocutorul obligatoriu atat pentru coechiperii din A.I.E., cat si pentru liderul comunist.

Pana si ambasadorul american la Chisinau va fi nevoit sa il repozitioneze pe Vlad Filat de pe locul intai al simpatiilor stabilite peste Ocean, pe unul ulterior presedintelui actual, care are acum sanse sporite de a poposi la Casa Alba.

Cei care au decis esecul referendumului sunt tinerii ramasi in Basarabia si conationalii care muncesc in Occident. Ambele categorii de alegatori au inteles ca un vot majoritar pentru schimbarea procedurii de alegere a presedintelui ar fi condus la un sef de stat cu un limbaj aidoma lui Obama, dar deprinderi similare cu ale lui Putin.

Republica Moldova nu va ramane in Comunitatea Statelor Independente, dar va intra in arealul Uniunii Europene cu un alt presedinte decat aceia pe care  mizau liderii de la Casa Alba si Kremlin. Semn ca drumul Basarabiei spre Romania a fost netezit si nu blocat, urmand etape care impun multa rabdare si o schimbare de strategie politica la nivelul celor care promoveaza integrarea europeana a Republicii Moldova.   

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS