Acasa Opinii Yo-Mobile, Medvedev şi Putin

Yo-Mobile, Medvedev şi Putin

scris de Ion Petrescu
3 afisari

Elena Mişkova, directorul general al  Grupului LEFF, o companie cu sediul în capitala rusă, specializată  în monitorizarea instituţiilor guvernamentale şi în relaţii publice, a publicat, înTimpul Moscoveio surprinzătoare evaluare a modului în care alegătorii, din Federaţia Rusă, se raportează, acum, la tandemul Dmitri Medvedev-Vladimir Putin.

Ion PetrescuÎn ultimele săptămâni, centrul cel mai autorizat, în prognoze politice, a emis „previziuni apocaliptice”, estimând că actualul regim de guvernământ îşi va pierde legitimitatea, înainte de alegerile prezidenţiale din 2012.

O supapă pentru diminuarea actualelor tensiuni sociale, ar fi reintroducerea alegerii, de către cetăţeni, a guvernatorilor. Dar şi apariţia unui nou partid politic, de dreapta, focalizat pe clasa de mijloc.

Centrul pentru Cercetări Strategice este de părere că ”o scădere a popularităţii preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului Vladimir Putin se datorează, în mare măsură, dezamăgirii crescânde, în rândul alegătorilor activi, cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani, coloana vertebrală a clasei de mijloc din Rusia.” 

Ce li se reproşează celor doi? Faptul că probează public „ignorarea clasei de mijloc, reducând politica la o competiţie personală, în care fiecare vrea să demonstreze cine dintre ei este mai bun. Poporul rus percepe jocul lor, de-a şoarecele şi pisica, în cursa pentru cine va fi preşedinte, drept o insultă”.

După cum se ştie, Putin este liderul Partidului Rusia Unită, perceput de populaţie ca sursă a unor abuzuri, în domeniul resurselor administrative, ineficient şi lipsit de o platformă politică.

Duma de Stat este văzută ca o farsă publică, din moment ce unii membri sunt  oligarhi, sportivi şi cântăreţi pop. Cea mai recentă comedie, în acest for parlamentar, a avut loc săptămâna trecută, când o ţesătoare din regiunea Ivanovo – devenită celebră în 2007, deoarece a cerut, la o conferinţă a formaţiunii politice menţionate, ca lui Putin să i se permită să aibă al treilea mandat prezidenţial, la Kremlin –  a fost numită ca deputat în Dumă.

Între timp, Medvedev a legat speranţele sale, pe termen lung,  de posibilitatea ca o serie de companii străine să investească miliarde de dolari în proiectul Skolkovo. Dar, printr-un nefericit comentariu al său, de dată recentă, conform căruia Rusia nu a învins complet iobăgia, a jignit, fără să vrea, pe oamenii de ştiinţă ruşi, care au fost nevoiţi, în anii 1990, să se redirecţioneze spre alte posturi de muncă pentru a putea supravieţui, ei şi familiile lor.

 
Tandemul Medvedev-Putin

Tandemul Medvedev-Putin

Elena Mişkova are curajul să scrie, negru pe alb:”Sondajele recente arată că oamenii sunt din ce în ce mai obosiţi de Putin şi Medvedev, pe care-i văd  de nereales. Electoratul refuză să legitimeze această formă de contract social, în care nu există nicio societate civilă şi guvernul decide totul, fără aportul cetăţenilor, individual sau ca membri ai unor grupuri sociale.”

Nu seamănă această stare de spirit, a populaţiei ruse, cu aceea a lumii arabe, care a premers şi favorizat revoltele din Orientul Mijlociu?

Dar cine să asigure tranziţia, spre adevărata democraţie, în Rusia?

Tot tandemul Medvedev-Putin, prin înscrierea ambilor în cursa prezidenţială din 2012! Şi prin acceptarea, de către partidul premierului, Rusia Unită, ca la alegerile pentru Duma de Stat să concureze cu partidele de opoziţie, de pe poziţii de egalitate, care să faciliteze desfăşurarea unor alegeri libere şi corecte, pentru Duma de Stat.

O asemenea viziune temerară nu face decât să ofere o şansă preşedintelui şi premierului de a rămâne lideri, la Moscova, şi după 2012.

Respingerea variantei de promovare a competiţiei electorale, de neevitat, într-o democraţie solidă, nu va face decât – apreciază Elena Mişkova„să întărească autocraţia actuală, cu toate pericolele aferente, precum stagnarea, revolta şi degradarea socială.”

Opinia expertei ruse apare în aceeaşi ediţie, a publicaţiei citate, în care se oferă detalii privind promisiunea  preşedintelui Dmitri Medvedev, de a aloca industriei aviatice cel mai mare buget de după dispariţia Uniunii Sovietice. Planul anunţat de liderul de la Kremlin, la reuniunea Consiliului rus pentru Securitate, prevede alocarea, până în 2020, a 176 miliarde de dolari, adică de 10 ori mai mult decât în ultimul deceniu. Parte din aceşti bani vor fi destinaţi modernizării unor aeroporturi civile şi creării unui sistem unificat de control, al traficului aerian.

Putin si Yo-Mobile

Putin si Yo-Mobile

În acelaşi număr de ziar – apropo de „jocul de-a şoarecele şi pisica” – sunt oferite informaţii despre opţiunea premierului Vladimir Putin de a testa, ca şofer, prototipul autovehiculului Yo-Mobile, pe care miliardarul Mihail Procorov doreşte să îl producă, în serie de masă, în 2012.

Automobilul a fost condus 10 kilometri, de la reşedinţa lui Vladimir Putin, situată în afara oraşului, până la casa preşedintelui Medvedev, din Gorki, unde urma să aibă loc şedinţa Consiliului de Securitate.

Înainte de plecarea în scurta cursă, premierul Putin a spus jurnaliştilor prezenţi:”Vreau să conduc acest Yo-Mobile până la Dmitri Anatolievici şi să i-l arăt. Va fi capabil să meargă atât de mult, nu e departe?”

Deşi poate ar fi fost tentaţi să răspundă cu o întrebare, ziariştii au ratat o replică pe măsura provocării premierului: „Cine să meargă atât de departe, Yo-Mobile sau Dmitri Anatolievici?…”

1 comentariu

Ema 05-04-2011 - 14:17

Chiar ca pare un joc de-a soarecele si pisica! Cu rocada permanenta.. VP un motan fioros alergand grozav dupa un soricel mai durduliu Dmitry si apoi rolurile se schimba …Super tare!!
Normal ca oamenii refuza ideea ca ei sa mai fie in frunte ..De ce? din simplul motiv ca se plictisesc f. repede!
Pe cand un tango pasional Vladimir si Alina??? Fiind atat de flexibila realizati ce miscari nebanuite poate executa? Poate si cota creste..

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult