Acasa Opinii Zidurile nu pot separa o naţiune

Zidurile nu pot separa o naţiune

scris de Doru Dragomir
11 afisari

Se împlinesc 25 ani de la căderea Zidului Berlinului, un eveniment epocal în istoria Germaniei şi a Europei, care a dus, în cele din urmă, la prăbuşirea odiosului comunism sovietic.
Zidul a fost construit în 1961, în plin Război Rece, de către nişte minţi nebune care credeau că un zid sau un gard de sârmă ghimpată pot separa o naţiune. Tiranii au socotit că un zid poate opri voinţa de libertate a unui popor.

mihai ghimpuPe 9 noiembrie 1989, poporul german, revoltat, a înlăturat Zidul Berlinului, simbol al divizării, şi Germania s-a reunificat, trupele sovietie de ocupaţie s-au retras, iar comunismul s-a compromis definitiv. Munca poporului german a făcut ca reunificarea din 3 octombrie 1990 să transforme Republica Federală Germania în cel mai puternic stat din Europa şi într-o putere mondială de prim rang, deşi cârtitorii spuneau că unirea cu fosta Republică Democrată Germană sau „Noile landuri” va duce la criză economică în Germania. Nimic mai fals! Doar după reunificare, Germania Federală Germană a devenit liderul economic incontestabil al Uniunii Europene. Reunificarea germană a devenit prima extindere a NATO și a Uniunii Europene sau, altfel spus, prima extindere a NATO și a Uniunii Europene a fost reunificarea germană de la 3 octombrie 1990.
Cu doar câteva luni înainte de căderea Zidului Berlinului, fostul lider al URSS aprecia că nu se poate vorbi despre reunificarea Germaniei decât peste cel puţin un secol. Numai că Gorbaciov nu ştia o vorbă din bătrâni – „n-aduce anul ce aduce ceasul”!
Noi, românii moldoveni, am înţeles cel mai bine cele ce s-au întâmplat în Germania, drama şi apoi triumful poporului german, pentru că şi naţiunea română a fost divizată ca urmare a celui de-al doilea război mondial, pentru că trupe ruseşti încă mai staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, iar pericolul revenirii comunismului nu a fost înlăturat pe deplin.
Dar nimeni nu poate opri mersul istoriei. Noi, membrii Partidului Liberal, suntem convinși de asta. Pericolul revenirii comunismului în Republica Moldova va dispărea după alegerile de la 30 noiembrie 2014. Într-o Europă Unită nu va mai exista graniţa de pe Prut. Aderarea la NATO şi Uniunea Europeană va aduce cetăţenilor Republicii Moldova pacea şi bunăstarea pe deplin meritate.
Relaţiile dintre Republica Moldova şi Germania se află la un nivel ridicat, mai ales în domeniul politico-diplomatic, iar sprijinul Germaniei în vederea integrării europene a Republicii Moldova este nepreţuit. Partidul Liberal apreciază că şi relaţiile economice dintre cele două state ar trebui să se ridice la nivelul relaţiilor politico-diplomatice. Odată cu venirea la guvernare după alegerile din 30 noiembrie 2014, Partidul Liberal va avea ca prioritate intensificare relaţiilor eonomice cu Germania şi atragerea investiţiilor germane, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, liberalizarea pieţei şi eliminarea monopolurilor, combaterea corupţiei.
Am decis ca să sărbătoresc 25 ani de la căderea Zidului Berlinului în Germania, orașul Frankfurt, unde o delegație a Partidului Liberal se află într-o vizită electorală. Împreună cu românii moldoveni de aici vom vorbi despre viitorul Republicii Moldova, dar și despre exemplul de neșters al poporului german, care rămâne mereu în inimile și sufletele noastre.
Cu această fericită ocazie, felicit poporul german, liderii politici ai acestuia, precum şi personal pe Excelenţa Sa, D-na Ulrike Knotz, ambasadoarea Republicii Federale Germania la Chişinău.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult