Acasa Opinii Ziua Naţională a României. A început UNIREA la Chişinău

Ziua Naţională a României. A început UNIREA la Chişinău

scris de Marius Bâtcă
114 afisari

De 1 Decembrie 2011, la Chişinău, a început UNIREA. Cele două state româneşti se pregătesc să devină UNUL SINGUR.

romania-mare opinie Marius Batca

Oricât s-ar perpeli ruşii, oricât le-ar sta în gât nemţilor, oricât ar plânge tokes-ii, România este pe cale să se reîntregească, împreună cu Republica Moldova. Mai rămân doar pământurile aflate vremelnic sub ocupaţie ucraineană. Dar, toate la rândul lor.

Ruşii ne-au furat pământurile şi ne-au omorât buneii, al căror mormânt bătut de vânturi a devenit pustia siberiană. Ni l-au furat şi pe Sfântul Apostol Andrei. Este revoltător cum politica ţaristă, sovietică şi, mai nou, putin-istă, consideră că Sfântul Apostol Andrei a creştinat triburile troglodite şi antropofage care au contribuit la apariţia odioasei naţii ruseşti. Aceşti sălbatici canibali, care, în prezent, se numesc ruşi, au cunoscut pentru întâia oară civilizaţia după marea invazie mongolă. Vor dispărea din istorie, la fel cum au apărut: brusc şi violent!

Marius BatcaDe 1 Decembrie, aripa tânără a Partidului Liberal din Republica Moldova a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare din centrul Chişinăului şi a împărţit panglici tricolore trecătorilor. „Am decis să prindem la pieptul tinerilor această panglică tricoloră în semn de ataşament faţă de valorile româneşti, poporul român şi dorim să sporim vizibilitatea sărbătorii”, a declarat pentru Agerpres vicepreşedintele organizaţiei de tineret a PL, Ion Bargan.

De asemenea, grupurile “Spirit Românesc” si “Deşteptarea şi Faptă, nu Vorbă”, membre componente ale Platformei Civice Acţiunea 2012, au organizat un marş pe bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău până la Ambasada României. În faţa Ambasadei, participanţii au rostit jurământul de credinţă faţă de Patria România, urmat de intonarea imnului „Deşteaptă-te Române”.

De 1 Decembrie, la ora 14.00, ora exactă a fost dată la Radio Chişinău pentru Republica Moldova şi România. Momentul istoric a fost prilejuit de lansarea postului de Radio Chişinău pe 1 decembrie, de Ziua Naţională a României. Potrivit directorului editorial al postului, Marian Voicu, ,,acest post de radio este un proiect pe care România l-a dorit de mult timp şi este un fel de reparaţie istorică”. Noul post de radio este un proiect inedit realizat de Societatea Română de Radiodifuziune, în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi reprezintă încununarea unor eforturi susţinute de a oferi românilor din Republica Moldova programe de radio de calitate în limba română. Radio Chişinău se adresează publicului tânăr, educat, interesat de actualitatea culturală, de ştiri şi divertisment. Noul post de radio va contribui la consolidarea democraţiei în R. Moldova, promovarea valorilor europene şi a spiritului românesc. Lansarea noului post de radio a fost marcată printr-un grandios concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Municipiului Chişinău, cu participarea mai multor trupe şi solişti din Republica Moldova şi România.

De asemenea, primarii de Chişinău şi Alba Iulia, Dorin Chirtoacă şi Mircea Hava, au semnat la 1 Decembrie Acordul de înfrăţire între cele două oraşe. Evenimentul a avut loc de Ziua Naţională a României, la Alba Iulia, în Sala Unirii. Dorin Chirtoacă a apreciat drept istoric evenimentul de semnare a Acordului de înfrăţire dintre Chişinău şi Alba Iulia.

Într-un interviu acordat ziarului România Liberă, ambasadorul R. Moldova la Chişinău, Iurie Reniţă, întrebat fiind despre perspectiva reunificării, declara: “Îmi vine foarte greu să vorbesc în numele generaţiilor viitoare şi nu ar fi corect să o privăm de acest drept legitim: avem acelaşi fundament istoric, cultural şi lingvistic. Sunt adeptul abordărilor în stil german – să trăim mai bine şi să punem în practică obiectivele şi proiectele comune curente, dar şi de perspectivă, inclusiv cele elucidate mai sus. În context, trebuie să recunosc că vorbesc limba română, iar părinţii mei, ambii, s-au născut români, de unde şi clarificarea de rigoare vis-à-vis de apartenenţa mea etnică”.

Şi, la final, merită menţionat că, tot de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, s-a lansat un alt site panromânesc de ştiri ce poate fi accesat la adresele www.union-info.eu; www.union-info.ro; www.union.md. UNION adică UNIRE. Evenimentul de lansare a avut loc la monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău, cu acest prilej organizându-se concursul UNIRE PRIN SĂRUT. Proiectul este lansat de cunoscutul jurnalist Val Butnaru, fondatorul ziarului JURNAL de Chişinău şi al postului de televiziune JURNAL TV.

Citiţi şi

Dacă Basarabia nu ar fi România, nici România nu ar fi România
Românii din Ucraina: Trăiască în veci Neamul Nostru Românesc!

38 comentarii

Mache 02-12-2011 - 04:51

Sub o forma sau alta, unirea se va produce. Acuma daca e apropiata sau nu asta e alta poveste.

In orice caz un lucru e limpede: Cu exceptia unui numar restrans de cretini zgomotosi cam toti oamenii normali din rasaritul Europei s-au scarbit de tot ce inseamna Rusia.

A pierit URSS, au trecut 20 de ani, dar naravurile Rusiei tot alea au ramas. Si asta e bine. Pe de o parte rusii vor ramane timp indelungat dincolo de gardul lumii civilizate si se vor zvarcoli in stagnare si coruptie, Pe de alta parte fii ratacitori se vor intoarce unul cate unul acolo unde le e locul. Si basarabenii printre ei…

BULA 02-12-2011 - 06:12

Vreti sa puneti rachete si in Basarabia, cat mai aproape de Moscova. Nu va potoliti pana nu declansati razboiul nuclear, de o sa murim toti.

Cercul 02-12-2011 - 08:18

Si rusii au pus rachete in Cuba langa americani. Dar prin frica ta de unire cu R.Moldova ai dovedit din nou ca esti rus, unul care ii uraste pe romani.
Rusii nu mai au rachete nucleare ca altfel lasau cateva pe Cecenia.

BULA 02-12-2011 - 08:54

Ce bine le mai stii tu pe toate. Rationament pueril.

Pe americanii ii intereseaza cum sa-i loveasca mai tare pe rusi si pe unde sa-si mai puna rachetele. De asta insista cu Basarabia.
Pe mine lasa rece problema cu Basarabia, pentru ca acum totul e pe baza de proprietate si nu ma incalzeste cu nimic daca ne unim cu basarabenii. In excursie, sa merg pe drumurile publice si prin parcuri, ma pot duce si acum. Alte interese nu am. Nimic de acolo nu-mi apartine.

Cercul 02-12-2011 - 09:14

Aha, deci in rest ai proprietati in toate provinciile tarii: Moldova, Ardealul, Muntenia, Dobrogea.

Arhimede 02-12-2011 - 11:21

Mă bula-tărîţă, mi-e şi silă să mai citesc comentariile tale, care arată cât eşti de tâmpit.

BULA 02-12-2011 - 13:00

Mai desteptaciunea desteptaciunilor (Arhimede), de cand pamantul nu mai este „bun al intregului popor”, sa simt ca si eu am niste drepturi pe acolo, nu ma mai intereseaza de nimic altceva decat de casa mea, ca pamant nu am nici macar un gram. Prin paduri nu ma mai plimb, ca pe vremuri, ca nu stiu ale cui sunt si cine imi trage un glont in cap. La pescuit nu ma mai duc, ca tot asa, nu stiu in a cui balta pescuiesc si iarasi mi-o trage in cap (cum s-a intamplat cu altii). Daca am chef de plimbare, pe bani, ma pot duce mai spre vest, nu in Basarabia, sa ma prinda raketii de acolo si sa ma bumbaceasca. Interesul cu Basarabia este al americanilor, cu rachetele contra rusilor. De asta zbiara Basescu la rusi, ca e omul americanilor.
Daca basarabenii vor sa ne unim (eu ma indoiesc de treaba asta), nu ma opun.

Cercul 02-12-2011 - 13:07

Din punct de vedere politologic, inainte de 89 in Romania nimeni nu avea nimic in proprietate. Adevarul era ca acest bun al intregului popor era al gastii de nomenclaturist, ei isi umpleau porbagajele pe la CAP-uri si vanau prin paduri. Puteau cumva sa pescuiesti fara permis inainte, ca pa mosia ta?

Cercul 02-12-2011 - 13:12

Cand detii ceva in proprietate poti sa faci ce vrei cu ea, nu-ti pune statul legi. Daca stii acum drumul public, o chestie care e inca bun ceva comun, nu poti sa faci demonstratii, nu poti sa-ti intinzi o masa, pt ca era reglementat de stat si de fapt in proprietatea statului(politrucilor).
Asa ca daca esti harnic, obtiii venit devii proprietar, si nu mai depinzi de stat.

BULA 02-12-2011 - 13:25

@cercul
Permisul de pescuit era un rau necesar (nu costa mult), pentru reglementarea pescuitului sportiv, sa nu se distruga mediul. Un control era necesar. Adevarul este ca atunci puteam sa ma plimb pe oriunde, fara teama, in afara de zonele alocate unitatilor militare. Nu te impusca nimeni daca o luai pe o poteca prin lanul de porumb, ca sa scurtezi drumul, sau daca treceai prin livada CAP-ului si mancai pe saturate. Important era sa nu te prinda ca furi cu sacul, sau cu caruta. Ma primbam fara grija prin orice padure. Acum am mari retineri. In primul rand din cauza proprietarilor violenti. In al doilea rand din cauza ca tot felul de tipi dubiosi au arme (cu permis sau fara) si te pot impusca, din greseala sau intentionat. Vine tiganul burtos cu Mercedes-ul la marginea padurii, scoate pe fereastra masinii teava de la pusca Geco (calibru 5,6 mm), trage dupa o cioara, ricosaza glontul si te loveste in cap, la peste un kilometru distanta. Mai bine stai in fotoliu, la televizor, decat sa treci prin d-astea.

BULA 02-12-2011 - 13:31

@Cercul

Nu este chiar asa. Daca detii pamant, esti proprietar doar pe ce este la suprafata, adica poti sa il cultivi. Dar si atunci trebuie sa platesti impozit la stat, ca altfel ti-l ia. Nu poti sa tai padurea de capul tau si nici nu esti stapan pe ce este in subsol. Daca forezi la sute de metri adancime, sa scoti apa pentru irigatii, trebuie sa platesti apa la agentia Apele Romane (iti pun contor pe teava). Proprietatea asupra pamantului, in momentul actual, nu este ca in urma cu cateva secole. Este limitata.

Cercul 02-12-2011 - 13:47

Impozitul e aproape pe orice, chiar si pe salariu, asa ca nu cred ca-i important asta, ci mai ales sa fii independent, pentru ca in viitor va veni o mare lipsa de alimente iar cei cu teren agricol vor fi bosii.
Adevarat, statul e o plosnita care paraziteaza poporul. A aparut pentru ca unii mai smecheri si puturosi au zis, hai sa gospodarim totul in comun, ca altii sa creeze, munceasca pentru ei iar ei sa exploateze. Cam asa -i si la nivel de grup, daca se face ceva in echipa este ca unii sunt incapabili sa faca ceva de capul lor.

Cercul 02-12-2011 - 13:59

@Bula, trebuie sa-ti asiguri ceva in proprietate, chiar daca nu terenuri agricole(desi nu inseamna ca le muncesti tu personal), macar echipamente, de tehnica ceva, pentru ca fara instrumente(mijloace de productie) esti la mana altuia.
Umanistii care in profesia lor nu lucreaza decat prin discutii, e evident ca se includ.
Marx avea dreptate cu mijloacele de productie: Daca nu transformi natura, accepti starea in care esti de fapt.

neacsum 02-12-2011 - 11:45

La multi ani si sanatate Marius !
Numai cine nu e roman nu doreste Unirea si reintregirea neamului. Numai ca din pacate una e a dori si alta a realiza. Cine stie cand va fi si ce sacrificii va cere. Eu sper sa se faca fara alte pierderi colaterale, idiferent cand . Si chiar daca acuma se manifesta unele dorinte ceva mai acut, nu e momentul. Basarabia este moneda de schimb.Nu o vom capata degeaba .

Marius Bâtcă 02-12-2011 - 13:07

La multi ani cu Sanatate si dumneavoastra!
Sper si eu sa nu fie pierderi colaterale. Probabil ca moneda de schimb va fi Transnistria.

neacsum 02-12-2011 - 14:09

Marius,
Imi e tema ca Transnistria ii intereseaza pe rusi cum ne intereseaza pe noi … Alsacia . Transnistria este doar pretextul pentru a nu ne da Basarabia. si a ne tine la mana lor.RUSII NU AU NEVOIE DE TRANSNISTRIA CI DE BASARABIA.

neacsum 02-12-2011 - 14:11

Transnistria a fost creata , pentru a tine Basarabia rupta de Romania. Daca nu era Transnistria , poate Moldova ar fi fost pana acuma unita cu Romania .. daca rusii ar fi dorit.

neacsum 02-12-2011 - 14:13

Nu sunt specialist in problema Basarabeana , nu stiu cate stii tu despre oamenii de acolo, dar nu sunt orb sa nu vad jocurile.

Marius Bâtcă 02-12-2011 - 14:49

Problema e mult mai complicata. Rusii nu au nevoie doar de Basarabia, ci si de Moldova, pana la Carpati, si partea de sud a Romaniei, ca sa faca jonctiunea cu Serbia si Bulgaria.
De 300 de ani, rusii au tot avansat spre vest, ocupand teritoriile locuite de romani.
In evul mediu, romanii locuiau pana aproape de Crimeea. Dupa ce Imperiul Tarist a ocupar regiunea, chiar au adus romani din Moldova si Muntenia pentru a coloniza zona destul de pustie (erau deja sate romanesti in zona, plus cele cazacesti si resturi de tatari).
Pana s-au prins ca era cam greu sa-i asimileze pasnic. Asa ca au inceput sa-i mute in zona Uralilor si, mult mai departe, in Siberia. In locul lor au adus rusi.
De asemenea, nu trebuie uitat ca pe gagauzi, tot ei i-au incurajat sa vina din nordul Bulgariei, in sudul Basarabiei.

BULA 02-12-2011 - 14:58

E vorba de administrare teritoriala. Pamantul si oamenii tot acolo vor fi. Sa ia tot, pana la Atlantic, ca am vazut cat rau ne-au facut americanii si vesticii (industria distrusa, tara inapoiata cu un secol, saracie lucie, disperare).

BULA 02-12-2011 - 15:13

Ce am crezut noi in ’90 ca va fi si in ce rahat ne-au bagat vesticii.

Salut 02-12-2011 - 16:09

NU Rusia e problema; eventual sunt rusii din Moldova. Rusia are prea mult teritoriu si prea putina populatie. Nu dupa teritoriu umbla Rusia, ci dupa rusi si rusofoni. De asta spun ca romanii vad gresit problemele uitandu-se in curtea Rusiei.
Daca moldovenii vor vrea unire, o sa se faca. Problema e ca nu sunt prea multi dintre ei convinsi ca le-ar fi mai bine uniti cu Romania. Cat despre rusii din Moldova, sa nu uitam ca si ei sunt votanti, chiar o parte insemnata a masei alegatorilor. Dar cu atata rusofobie in presa din Romania, e putin probabil sa convingi pe vreunul. Nu v-ati pus intrebarea: de ce NICI UN PARTID POLITIC (care conteaza) DIN MOLDOVA NU ARE INSCRIS IN PROGRAMUL SAU UN PUNCT, cat de mic, REFERITOR LA UNIREA CU ROMANIA?

BULA 02-12-2011 - 16:43

@urbos
Tu esti un securist privatizat. Ai prins un pic de coaja sub regimul asta si nu recunosti cat rau ne-au facut occidentalii, prin intermediul marionetelor de la conducerea tarii. Esti in stare sa calci pe cadavre, numai sa-ti mearga tie bine.

neacsum 02-12-2011 - 19:53

De acord Mariuse. Si ce te face sa crezi ca acuma brusc, rusii renunta la visul lor si brusc renunta la ceea ce au incercat sa obtina de sute de ani ? Revin la ideea ca Bsarabia nu va reveni la patria muma pana rusii nu vor spune da. Si asta se va intampla fie daca Romania va schimba orientarea , fie in urma unui razboi, nu neaparat intre noi si ei,. nu neaparat pe problema Moldovei. Un eventual conflict la care tarile Europei ar participa ar putea pune apoi problema granitelor. Asa a fost intotdeauna. Numai in urma unor razboaie au avut loc modificari ale granitelor.

BULA 02-12-2011 - 13:10

Sa ne unim si chiar sa luptam cu rusii la baioneta, pentru „reintregirea tarii”, dar eu sa stau pitit dupa sifonier si voi sa muriti, cam asa vezi matale situatia. De faptul ca bozgorii aproape ca ne-au rupt o parte din teritoriul Transilvaniei si fac mascareli in fata noastra, nu ziceti nimic. Nu ziceti nici de distrugerea completa a industriei nationate si de dotarea mizerabila a armatei. Ce, sunteti prost sa va puneti paie in cap, sa va ia in colimator stapanirea pro-americana ?

Cercul 02-12-2011 - 13:15

Stai linistit Bula, nu lupta decat cei cu armata facuta.

ParpanghElE : La baioneta' BULAvittA 02-12-2011 - 13:24

De fapt locul tau preferat de pitire este in Wag -I- NET a de obarsie!Si la nivelul de efluviune Klit-O-Ridiana emanata se pare ca rar de tot mai iesi dintre La Bii .LEE !

BULA 02-12-2011 - 14:11

Injura-ma ma damblagiule pe romaneste, sa inteleg ce zici. Esti tampit de insisti sa scrii pocit, sa pari a fi tigan. Nici tiganii nu scriu asa. Ai o doaga sarita.

Ciu Huhu 02-12-2011 - 14:44

Corect, nu-i sanatos jidovu aista.

Sandokan 02-12-2011 - 13:12

Felicitări pentru exactitatea afirmaţiilor şi acurateţea previziunii.

Ciu Huhu 02-12-2011 - 14:16

Frumos articol scrisesi bre Bitca, brava firtate.

xyz 02-12-2011 - 14:18

Niciodata nu ne vom uni cu romania!
In afara ca esti naiv, mai esti si un prostalan!

Ciu Huhu 02-12-2011 - 15:29

Pariez pe oricit ca esti un agent secret in FSB-ul rusesc!

BULA 02-12-2011 - 16:26

O fi un basarabean care nu agreaza ideea. Multi basarabeni sunt etnici rusi. Mai sunt si evrei printre ei, desi cred ca majoritatea evreilor au emigrat.

Ciu Huhu 02-12-2011 - 15:42

Cintareata geniala Nana Mouskouri face cinste poporului de hoti greci, le spala o parte din imensele pacate!

Andrei 03-12-2011 - 17:36

Cred ca ai gresit ,am „corectat „eu ….

Sfântul Apostol Andrei a creştinat triburile troglodite şi antropofage care au contribuit la apariţia odioasei naţii maghiare. Aceşti sălbatici canibali, care, în prezent, se numesc unguri, au cunoscut pentru întâia oară civilizaţia după marea invazie sovietica.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult