Acasa Revista Presei Revista presei. În ce oraşe au ieşit românii în stradă

Revista presei. În ce oraşe au ieşit românii în stradă

scris de Ziua Veche
4 afisari

Protestele împotriva modului de organizare a votului în diaspora, legea care scutește industria de plata certificatelor verzi, precum și neregulile sesizate la finanțarea stadionului Cluj Arena, dar și prima ediție a Cupei Pershing, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute în acest weekend.

Revista presei. În ce oraşe au ieşit românii în stradă

Revista presei. În ce oraşe au ieşit românii în stradă

Românii au ieșit sâmbătă în stradă în mai multe orașe din România, dar și din străinătate, pentru a protesta față de umilința la care au fost supuși românii din diaspora pe 2 noiembrie, când mii dintre ei nu au putut vota la prezidențiale, relatează Gândul.

Premierii român, Victor Ponta, și sârb, Aleksandar Vucic, au participat sâmbătă la deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Lunga (județul Timiș) — Nakovo (Serbia), în prezența miniștrilor Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, al Apărării Naționale, Mircea Dușa, și a omologilor sârbi, relatează Q Magazine.

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit formatul buletinului de vot care va fi folosit în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie, informează Puterea. Potrivit unei decizii a BEC, publicată pe site-ul instituției, pe prima pagină a buletinului de vot se imprimă două patrulatere, egale între ele, cuprinzând numele și prenumele candidaților, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate, obținute în primul tur de scrutin, de la stânga spre dreapta.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avea baza legală necesară pentru a deschide noi secții de votare în străinătate pentru buna desfășurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dar nu a făcut-o, informează Biroul Electoral Central (BEC) într-un comunicat remis vineri seară, scrie Adevărul.

Biroul Electoral Central îl contrazice pe Ministrul de Externe, scrie Gândul. Numărul secțiilor de votare din străinătate putea fi suplimentat, susțin reprezentanții BEC, după ce Titus Corlățean a declarat că legea nu-i permite acest lucru. Biroul Electoral Central precizează că, în baza deciziei de interpretare, MAE putea să majoreze numărul de secții de votare din diaspora deoarece legea face referire doar la secțiile de votare din țară, nu și la cele din străinătate. Suplimentarea putea fi făcută prin ordin de ministru.

Ambasadorul României la Paris critică MAE pentru măsurile ineficiente luate în perspectiva turului II, titrează România Liberă. Orice măsură de fluidizare a votului în turul II al alegerilor prezidențiale este binevenită, a declarat ambasadorul României în Franța, Bogdan Mazuru, înaltul oficial arătând însă că numai suplimentarea numărului de ștampile și a urnelor de votare nu vor fi suficiente.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că se impune demisia ministrului de Externe, Titus Corlățean, ca urmare a dezinformării lansate de ministru în spațiul public, după care este ilegală organizarea de noi secții de votare în străinătate, transmite Gândul.

Klaus Iohannis a solicitat, sâmbătă, Ministerului Afacerilor Externe să mărească numărul secțiilor de votare din diaspora, informează Cotidianul. Candidatul ACL la președinție a acuzat guvernul de rea-voință, afirmând că măsura se putea lua din primul tur de scrutin.

După eșecul negocierilor dintre echipele de campanie ale lui Victor Ponta și Klaus Iohannis pe tema organizării unei dezbateri electorale, președintele Traian Băsescu a propus, sâmbătă, ca dezbaterea între candidații în alegerile prezidențiale să se desfășoare la Palatul Cotroceni, în perioada 10 — 14 noiembrie, timp în care el nu se va afla la sediul Președinției României, scrie Adevărul.

Mii de oameni au participat, în mai multe orașe, la mitinguri de solidaritate cu românii din dispora care nu au putut vota, transmite Evenimentul Zilei. Protestele au loc la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Oradea. Dacă la Sibiu, vineri seară, în Piața Mare, aproximativ 500 de oameni au scandat ‘Fiți eroi în turul doi’, sâmbătă seară s-au adunat cu miile.

Mai multe proteste la adresa lui Victor Ponta, dar și de susținere a românilor din Diasporă, care nu au putut vota în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014, din cauza proastei organizări a Ministerului de Externe, au fost organizate, sâmbătă, în marile orașe ale țării, precum Iași, Cluj, Constanța, Timișoara și în Capitală, informează Adevărul.

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a declarat, într-un interviu pentru Antena 3, că în cazul în care prostituția ar fi legalizată, o astfel de măsură ar aduce mai mulți bani la buget, iar acest lucru contează. Potrivit calculelor Institutului Național de Statistică, prostituția aduce la buget, într-un an, între 40 și 100 de milioane de euro, notează Evenimentul Zilei.

Schema de ajutor de stat prin care industria energo-intensivă este scutită de la plata certificatelor verzi pe o perioadă de 10 ani începe la 1 decembrie, informează Economica.net. Este inițiată de Ministerul Economiei și aprobată de Bruxelles și presupune ca, timp de 10 ani, restul consumatorilor de energie să plătească cei 750 de milioane de euro de care sunt scutiți marii consumatori industriali.

Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli constatate de Corpul de Control al premierului în alocarea de către Guvern Boc, din Fondul de rezervă, a 60 milioane lei pentru stadionul Ion Moina din Cluj-Napoca, la propunerea foștilor miniștri Traian Igaș și Gheorghe Ialomițianu, relatează Q Magazine.

Judecătoarea Camelia Bogdan, cea care a decis, alături de colegul său, Mihai-Alexandru Mihalcea, condamnările în dosarul ICA/Dan Voiculescu, a susținut într-o prezentare publică de ce nu trebuia să fie recuzată din dosarul privind soluționarea unei contestații privind decizia de instituire a sechestrului asiguratoriu și confiscare a mai multor bunuri ale societății GRIVCO, transmite Evenimentul Zilei.

Lukoil și Rompetrol vor livra Inspectoratului General al Poliției Române benzină și motorină în valoare de 638 de milioane de lei. Petrom a pierdut licitația, scrie Economica.net.

Afacerile 100% naturale și bio sunt pe val, titrează publicația Capital. În ultimii ani, în mod intens au fost promovate produsele naturale sau bio, de aceea micii producători au profitat de acest lucru și au început să contureze afaceri în jurul acestui concept.

Inegalitățile sociale, șomajul cronic, slăbirea democrației, recrudescența naționalismului și lipsa de apă sunt cinci dintre cele mai mari 10 provocări cu care se va confrunta omenirea în anul 2015, potrivit studiului dat publicității de experții Forumului Economic Global de la Davos, notează Economica.net.

Nu s-a plâns nicicând că a fost persecutat de regimul trecut, ci, dimpotrivă, s-a declarat a fi unul dintre liderii artei abstracte autohtone căruia statul comunist i-a cumpărat lucrările de artă. Deși în străinătate nu-i vorbește de rău, în interviurile acordate în țară, nu pierde ocazia să amendeze mancurtizarea occidentală a conaționalilor săi, care îi va arunca inevitabil într-o derută identitară, minciuna instituționalizată, lipsa de bărbăție, haosul organizatoric din administrație, birocrația mutilantă, statul agonic, dezagregarea socială, complotul românesc îndreptat împotriva românilor și faptul că, de un sfert de secol, nu există politică culturală în România. Citiți un interviu cu sculptorul Florin Codre realizat de publicația Adevărul.

Jucători noi, prietene noi. Turneul Campionilor pornește la drum cu trei debutanți în distribuție, titrează Gazeta Sporturilor. Kei Nishikori, Marin Cilici și Milos Raonic au jumătăți mai mult sau mai puțin celebre: japonezul se întâlnește cu o fostă gimnastă de ritmică, croatul cu o tânără care studiază psihologia, iar canadianul cu unul dintre cele mai în vogă modele din Canada.

Jucătorii din circuitul ATP au punctat mai bine la capitolul imagine la Turneul Campionilor decât colegele lor din WTA, notează Pro Sport. Și nu este vorba despre modă, chiar dacă, deja tradițional, jucătorii au purtat costumele oficiale pregătite de londonezi. Djokovic, Federer, Murray & Co au reaprins discuția „cât de prieteni sunt de fapt jucătorii de tenis”?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult