Acasa Revista Presei Revista Presei-750 de miliarde in salvarea monedei euro

Revista Presei-750 de miliarde in salvarea monedei euro

scris de Ziua Veche
2 afisari

euroFinanciarul anunta ca ministrii de finante ai celor 27 de state UE au pus la punct un plan de 750 de miliarde de euro pentru salvarea monedei euro. Ieri anuntam ca se pune la punct un plan de 500 de miliarde de euro. Iata ca decizia e pentru cu inca jumatate mai mult. Situatia e grava.

 

Criza din Grecia a inflamat dobânzile interbancare în lei, anunta Curierul National . Dobânzile s-au majorat cu peste 3 puncte procentuale într-un timp foarte scurt, ajungând la 7-8%. Analiştii pun mişcarea pe seama situaţiei de pe pieţele externe, mai ales cea a Greciei. Ce s-a angajat statul român să taie – aflam din Gandul . Anul viitor cheltuielile cu salariile ar trebui să scadă la 39 de miliarde de lei de la 45,7 miliarde lei cât a fost bugetat pe anul în curs, conform memorandumului semnat de Guvern. Sindicatele anunţă ample proteste de stradă . Ne întoarcem în anii ’90? – se intreaba Puterea . Eu cred ca ar fi bine. Defapt, ne indreptam spre o lume mult mai salbatica si nedreapta decat anii ‘90, cu tot cu mizeriile acelor ani. Dupa ce nici nu le-a trecut prin cap vreo secunda ca ar fi necesare cele mai mici scaderi de salarii, grupurile de think-tank din diferite publicatii acum fac scenarii care par mai blande pentru omul de rand, prin care “grasilor” sa le fie scazute veniturile. Iata deschiderea din Ziarul Financiar : “Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale, care oricum sunt duble fata de media economiei. Unde se duc miliardele statului?”.

Asa, si? Restul de 9,2 miliarde de euro de unde le economisim. Aceasta trecand peste faptul ca e foarte complicat din punct de vedere legislativ sa faci ce propune ZF. Ce ne aşteaptă dacă Guvernul o dă în bară, ne explica Romania libera : “Datoria publică a României are nevoie de numai doi ani pentru a se dubla, potrivit scenariilor guvernamentale. Asta înseamnă că, în lipsa tăierilor de cheltuieli, în 2012 putem ajunge în situaţia Irlandei, iar în 2014 în a Greciei”. Eu cred ca mult mai rapid. Trebuie sa tinem cont ca miscarea treburilor in economie, finante s.a.m.d. devine tot mai rapida. Epoca sclavagista a durat milenii. Cea feudala sute de ani. Cea industriala cateva secole. Cea postindustriala nici nu a inceput bine si s-ar putea sa se termine. Evenimentul zilei sustine ca Băsescu îi face temele lui Boc: „Intervin pentru că voi aţi eşuat ”. Într-o întâlnire doar cu miniştrii şi parlamentarii puterii, preşedintele şi-ar fi expus ieri planul anticriză, după ce l-a declarat drept „un eşec” pe cel al guvernului Boc I. Eu cred ca o solutie de tip Polonia sau Bulgaria, adica ori la bal, ori la spital ar fi fost mult mai buna. PDL nu trebuia sa accepte pentru nimic in lume coabitarea cu PSD, nici cu PNL-ul acesta. Ne indreptam spre anticipate si gata. Daca era sa cadem, cadeam cu totii si terminam povestea de anul trecut, decat toata aceasta balacareala generalizata.

www.stareapresei.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult