Acasa Revista Presei Dosarul Massaci: Enescu promovat in Londra de o turnatoare a Securitatii

Dosarul Massaci: Enescu promovat in Londra de o turnatoare a Securitatii

scris de Ziua Veche
99 afisari

ICR Londra, institutie aflata sub patronajul Presedintiei cu misiunea de a promova valorile nationale si imaginea Romaniei in spatiul spatiul britanic, a fost condusa timp de trei ani de o persoana infiltrata de Securitate inainte de Revolutie pentru a supraveghea Ambasada Marii Britanii la Bucuresti.

Colegiul CNSAS a decis sa trimita dosarul Gabrielei Massaci, fosta sefa ICR Londra in perioada 2006-2009, judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti pentru a se stabili calitatea de colaborator a fostei Securitati. Titulara a fost recrutata in 21 iunie 1989 de Directia III (Contraspionaj), fiind infiltrata pentru acoperirea informativa a personalului diplomatic englez, precum si a bibliotecii engleze de pe langa ambasada Marii Britanii la Bucuresti. In momentul racolarii Gabriela Massaci (fosta Campeanu) lucra in cadrul Bibliotecii Nationale de Stat, ca referent pe spatiul Anglia. Numele conspirativ de colaborator a fost Alexandra. „Candidata a fost selectionata si trimisa in vederea angajarii la Biblioteca Engleza din Bucuresti” nota ofiterul de Securitate in 13 iulie 1989. In descrierea facuta de Constraspionaj apare ca „o fire retinuta, care se gandeste la ce spune, nu lasa sa-i scape porumbei, fina, educata./…/ In colaborare cu organele de securitate este foarte deschisa, receptiva”.

Zece note informative in cinci luni

In notele informative, Gabrielei Massaci prezenta Securitatii lista invitatilor la diferite dineuri sau evenimente organizate de ambasada Marii Britanii, aducea la cunostinta ofiterilor contactele dintre cetatenii romani si cei straini, acordand o atentie sporita schimbului de reviste sau alte materiale considerate compromitatoare. Pe lista celor care nu erau scapati din vedere se numarau ambasadorul si alti diplomati englezi. In doar cateva luni, Gabriela Massaci a furnizat aproximativ zece note informative ofiterilor de Securitate. In acestea se regasesc date privind receptia oferita in 1989 cu ocazia sosirii noului ambasador, vizitele prin tara efectuate de acesta, alte receptiile si cocktail-uri organizate la Ambasada, schimbarile de personal din cadrul British Council. Securitatea era foarte atenta la contactele dintre cetatenii romani si cei straini, propunand verificarea persoanelor de nationalitate romana care petreceau mai mult timp cu personalul diplomatic englez.

Alaturi de Casa Regala

“Pentru a promova in Marea Britanie opera remarcabila, dar putin cunoscuta, a lui George Enescu, Institutul Cultural Roman infiinteaza si devine gazda Societatii Enescu, sub patronajul regal al ASR Principesa Margareta. Societatea Enescu este o asociatie libera, ai carei membri fondatori sunt animati de dorinta de a contribui la o mai buna cunoastere a personalitatii si operei enesciene. Patron: HRH Printesa Margareta a Romaniei, presedinte: Cristian Mandeal, dirijor, Director al Filarmonicii George Enescu, director executiv: Gabriela Massaci, Director ICR Londra” se arata in comunicatul dat cu ocazia lansarii “Societatii Enescu” din iunie 2009. Gabriela Massaci s-a retras din fruntea ICR Londra in luna septembrie a anului trecut, verificarile CNSAS fiind declansate din ianuarie 2007, ca urmare a adreselor primite din partea Ministerului Afacerilor Externe.

 

0 comentariu

FORESKIN 21-11-2010 - 09:55

…trebuie luata legatura cu Rabinul Sef de la el din parohie…

FORESKIN 21-11-2010 - 09:59

ib-idem

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult