Acasa Revista Presei Revista presei 31 decembrie. Harta petrecerilor de Revelion 2015

Revista presei 31 decembrie. Harta petrecerilor de Revelion 2015

scris de Z.V.
3 afisari

Taxarea progresivă pentru toate câștigurile din jocuri de noroc, criticile aduse OUG de modificare a Legii Educației, precum și posibile scurgeri radioactive la centrala nucleară de la Zaporojie, dar și harta petrecerilor de Revelion 2015, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute miercuri, 31 decembrie.

revelion 2015Concerte ce aduc pe scenă cei mai în vogă artiști din România, trupe invitate din străinătate, muzică populară și focuri de artificii la miezul nopții — asta au pregătit primăriile din București și din marile orașe din țară pentru noaptea dintre ani, scrie Gândul. Dacă locuitorii Capitalei au de ales între trei evenimente cu acces gratuit — în Piața Constituției, Parcul Titan și Drumul Taberei—, brașovenii, sibienii, timișorenii, clujenii și ieșenii pot petrece Revelionul în piețele centrale din orașele lor.

Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleară ucraineană Zaporijie, situată în sud-estul țării, anunță lideri separatiști proruși, citați de agenția Sputnik. Centrala de la Zaporijie are șase reactoare, cu o putere instalată totală de 6.000 MW, relatează Q Magazine.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 29 decembrie — 11 ianuarie 2015, pentru toate regiunile din țară. În prima parte a intervalului vremea va fi deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopților de 30 și 31 decembrie, transmite Puterea.

 

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) condamnă public decizia Guvernului României de a folosi mecanismele legale de care dispune în interese personale și critică din nou lipsa de consultare a Ministerului Educației cu reprezentanții studenților în ceea ce privește emiterea unei noi Ordonanțe de Urgență care modifică Legea Educației, se arată în comunicatul remis redacției Evenimentul Zilei de către organizația studențească.

După ce Raluca Turcan a anunțat că PNL va cere Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să întoarcă ordonanța care îi permite lui Victor Ponta să renunțe la titlul de doctor, liberalii continuă să atace actul normativ, scrie Gândul. Deputatul PNL Radu Zlati a criticat ordonanța care modifică Legea Educației, astfel încât cei care au un titlu de doctor să poată renunța la el. Referitor la actul normativ, fostul consilier al lui Crin Antonescu a spus că se află la granița dintre „nelegitim și incompetent”, mai ales că a fost dată pentru un singur beneficiar: Victor Ponta.

Acordul cu FMI „trebuie dus până la capăt și nu mai trebuie continuat”. O spune într-un interviu la RFI ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov. El mai declară că „nu sunt semne că ar urma anul viitor o criză”, dar pentru această situație România are pregătită o soluție de avarie, „faimosul buffer de cinci miliarde, care între timp a ajuns la aproape 9,2 miliarde”, relatează Economica.net.

Guvernul elimină pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câștigurile din jocuri de noroc și introduce taxarea progresivă în trei trepte, de 1%, 16% și 25% în funcție de nivelul veniturilor, cotă aplicată la toate sumele încasate, până în prezent impozitul fiind de 25%, dar pe venitul net. Noul sistem a fost introdus de Guvern prin ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal și nu mai prevede excepții de la impozitare pentru sume mai mici obținute din jocuri de noroc, informează Adevărul.

Sistemul bancar românesc va marca pierderi masive din cauza creditelor neperformante acumulate de-a lungul timpului, a declarat, pentru Q Magazine, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, într-un interviu acordat Turnul Sfatului TV, referitor la atacurile din campanie, că lucrurile nu se pot uita, iar cei care au exagerat vor trebui să trăiască ei cu aceste exagerări. Șeful statului a mai afirmat că un politician nu trebuie să aibă resentimente, relatează Puterea.

Într-un interviu pentru Gândul, Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, susține că nu a fost, nu este și nu va fi vreodată, legionar. Bjoza subliniază că nu a simpatizat mișcarea, nu a susținut-o, și că nu are prieteni foști sau actuali legionari.

Judecătorii Alexandru Șerban și Marius Tudose Badea și-au anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorul Bogdan Gabor s-a înscris pentru postul de vicepreședinte al CSM, alegerile urmând să aibă loc pe 6 ianuarie, transmiteAdevărul.

Între două campanii electorale și numeroasele cereri de ridicare a imunității primite de la procurori, aleșii nu au prea mai avut timp, în 2014, și pentru proiectele legislative, noteazăRomânia Liberă. Față de anul precedent, au adoptat cu circa 200 de legi mai puțin, iar circa o treime din actele adoptate sunt, de fapt, legi de aprobare a ordonanțelor de urgență.

Dosarul în care fostul președinte al României, Traian Băsescu, este acuzat de șantaj a fost redeschis de procurori, informeazăAdevărul. Sesizarea a fost depusă în acest an de către senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea. Urmărirea penală în acest caz a fost suspendată pentru că președintele Traian Băsescu se bucura de imunitate pe toată perioada mandatului său de președinte al României. Imunitatea a dispărut în momentul în care funcția a fost preluată de Klaus Iohannis pe 21 decembrie.

Nimeni nu mai plătește ratele la credit, titrează România Liberă. Restanțele la creditele acordate de bănci au crescut, în iunie față de mai 2014, cu 232 de milioane lei și au ajuns la 33,422 miliarde echivalent lei, potrivit datelor Centralei Riscului de Credit din cadrul BNR.

Cardul național de sănătate va fi obligatoriu la fiecare vizită la medic, pentru a obține servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), începând din 1 februarie 2015, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, pus în dezbatere publică marți, relatează Economica.net. Asigurații care au pierdut cardul, cărora le-a fost furat sau care și-au schimbat datele personale înscrise pe card vor solicita un duplicat la CAS pe care îl vor plăti. Prețul unui card nou se ridică la aproximativ 2 euro.

2015 aduce amenzi mai mari pentru șoferi, titreazăEvenimentul Zilei. Polițiștii de la Rutieră vor avea alte calcule de făcut din luna ianuarie 2015, când intră în vigoare hotărârea de guvern care prevede creșterea salariului minim pe economie. Astfel, un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, iar cea mai mică amendă, de două puncte, va avea un cuantum minim de 195 de lei, de la 1 ianuarie 2015.

Mai mult de jumătate din prețul unui litru de benzină reprezintă taxe, care sunt vărsate de marii jucători de pe piața românească în conturile statului, scrie publicația Capital. Practic fără aceste taxe: TVA, accize, supra-acciza un litru de benzina ar costa DOAR 2,16 lei.

Fermierii cu sfeclă au dat lovitura cu cea mai mare recoltă din ultimii 15 ani, titrează Ziarul Financiar. Piața de sfeclă de zahăr a avut în acest an cea mai mare creștere valorică între cele mai importante segmente din agricultură și a ajuns la 53,6 milioane de euro după un avans de 36% susținut în mod egal de creșterea prețurilor și plusul de productivitate din ferme.

Acțiunile a șapte companii de la Bursa de Valori București (BVB) au adus câștiguri de peste 50%, în 2014, iar la trei dintre ele profiturile brute sunt de peste 100%, notează Economica.net. Dezvoltatorul imobiliar Impact București (IMP) rămâne și în acest an liderul creșterilor bursiere. Dintre companiile cu acțiuni lichide la BVB, Transelectrica (TEL) este cea mai bine plasată.

Revoluția din decembrie 1989 a reprezentat o schimbare de paradigmă și la nivelul satului românesc, care a ajuns într-un sfert de secol depopulat, îmbătrânit, cu țărani care, în mare parte, și-au abandonat pământurile. Există pe ici pe colo mici zone bine conservate care amintesc străinilor de vechea Europă, scrie România Liberă.

Alexandru Liviu Lazăr Dumitrescu și Victor Mihalachi sunt campionii mondiali din sportul românesc în 2014. Mai exact, sunt singurii sportivi care au cucerit un titlu mondial, la nivel de seniori, pentru România în ultimii doi ani. Aflați în minivacanța de Sărbători, după care vor urca în cantonament la Piatra Arsă,Alex și Victor au povestit, pentru Pro Sport, despre dezamăgirile pe care le-au trăit, lucrurile pe care doresc să le uite, planurile lor și obiectivele trasate pentru 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult