Acasa Revista Presei Revista Presei: Alegerile prezidențiale, mobilizarea fără precedent

Revista Presei: Alegerile prezidențiale, mobilizarea fără precedent

scris de Z.V.
6 afisari

La aproximativ două ore de la încheierea votului în România, Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea și a informat că l-a felicitat pe contracandidatul, Klaus Iohannis.

Revista Presei: Alegerile prezidențiale, mobilizarea fără precedent

Revista Presei: Alegerile prezidențiale, mobilizarea fără precedent

Iohannis — bucurie reținută, Ponta — înfrângere asumată, titrează Adevărul. Klaus Iohannis a fost calm aseară, la sediul Alianței Creștin Liberale, după anunțarea exit-poll-urilor. Dincolo, la sediul Partidului Social Democrat, Victor Ponta a întâmpinat eșecul cu o atitudine decentă.

Chiar dacă urnele abia se închiseseră, iar singurele rezultate erau cele furnizate de exit-poll-uri (unele contradictorii), candidatul Victor Ponta a declarat, ieri seară, că îl sunase pe adversarul său electoral, Klaus Iohannis, și îl felicitase „pentru victorie”, adăugând că „poporul are întotdeauna dreptate”, scrie Bursa.

Vicepremierul Liviu Dragnea spune că Victor Ponta nu își va da demisia de la Palatul Victoria. Dragnea a precizat totodată că Iohannis a fost votat, conform numărătorii paralele a PSD, de 53% dintre votanți. Liderul PSD a mai făcut și un apel la adresa ACL, de a ‘pansa’ împreună dezbinarea creată ca urmare a modului în care au făcut campanie, scrie Gândul.

Diaspora românească s-a mobilizat exemplar în turul doi al prezidențialelor, numărul voturilor din străinătate fiind estimat la ceva peste o jumătate de milion. Cu toate șicanele Guvernului, românii din Europa au luat cu asalt secțiile de votare dis-de-dimineață, care disciplinați și pregătiți cu periuțe de dinți în Germania, care furioși și determinați în Franța, relatează Puterea. Atitudinea ‘străinilor’ a fost pe măsura golăniei administrației de la București care, în ciuda declarațiilor, a lăsat alte sute de mii de români ‘nevotați’.

În Piața Universității s-au strâns cu aproximație 20.000 de români, după ce s-au închis urnele și Victor Ponta a recunoscut victoria lui Klaus Iohannis. Oamenii au sărbătorit victoria, dar au reclamat și modul în care au fost tratați românii din diaspora, informează Evenimentul Zilei. Mii de oameni au ieșit, aseară, și în marile orașe din România, pentru a marca victoria candidatului ACL. Klaus Iohannis a petrecut, aproximativ jumătate de oră, alături de susținătorii săi, adunați în centrul Bucureștiului.

Zeci de mii de persoane protestează la București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș, Constanța, Galați și Brașov în semn de solidaritate cu diaspora. La București, manifestanții au pornit din Piața Universității către Guvern, ajungând în cele din urmă pe Bulevardul Kiseleff, unde jandarmii le-au blocat accesul către sediul PSD, relatează Gândul. Oamenii scandează „Ole, ole, ole, ole! Mickey Mouse nu mai e”, „Daciana, dragostea mea”, „Lăsați-i să voteze” și „Ponta dispare!”

Prezența la vot la nivel național a fost marea surpriză a votului de ieri, când la ora 16.00 se prezentaseră la urne 44,5% dintre alegători, mai mult cu 10% din cetățenii cu drept de vot decât în turul I, adică cu 1,7 milioane de oameni (8,1 milioane de oameni în total), scrie Ziarul Financiar.

O treime dintre actele legislative din ECE, adoptate în România, titrează Curierul Național. 891 de legi au fost aprobate în șase state din Europa Centrală și de Est (ECE) între 1 august 2013 și 1 august 2014, cel mai activ stat fiind România, cu 257 de legi aprobate, urmată de Polonia (178) și Ungaria (153), conform primei ediții a raportului Grayling AcTrend, elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, pe baza datelor oficiale de la instituțiile relevante.

Profitul net al Nuclearelectrica s-a prăbușit cu 68%, titrează Puterea. Producătorul de energie Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a finalizat primele nouă luni din acest an cu un profit net de 99,78 milioane de lei, în scădere cu 68% față de perioada corespunzătoare a anului trecut, când a obținut 313,6 milioane de lei.

Producătorii de medicamente și-au majorat în linie profiturile în trimestrul al treilea, titrează Ziarul Financiar. Antibiotice Iași (simbol bursier ATB), Biofarm (BIO) și Zentiva (SCD), cei trei producători de medicamente listați la bursa de la București, au raportat profituri în urcare în trimestrul al treilea, însă doar Biofarm și Zentiva și-au majorat încasările de din vânzări.

Numărul locuințelor asigurate obligatoriu a scăzut în octombrie, pentru prima dată în acest an, scrie Libertatea. Din cele 8,5 milioane de locuințe din țară, doar 1,54 de milioane au încheiate polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), cu circa 2% mai puține decât în septembrie, potrivit PAID.

Anual, peste 1 miliard de euro ajunge în conturile agricultorilor prin sprijinul acordat pe suprafață. În 2013, cei mai mari 42 de fermieri din țară au obținut împreună 45 milioane de euro. Aflați din publicația Capital unde ajung cele mai mari subvenții din agricultură.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) vă invită marți, 18 noiembrie, la ora 18.30, la Cinemateca Union, la evenimentul ‘Reenacting Lizica Codreanu’, în care vor avea loc discuții, proiecții video și de fotografii inedite cu și despre coregrafa și dansatoarea franceză de origine română Lizica Codreanu, apropiată a grupurilor de avangardă din Paris, care a revoluționat, într-o carieră fulgerătoare, codurile dansului, transmite România Liberă.

Maratonul de aproape trei ore din semifinala de sâmbătă, împotriva conaționalului Stanislas Wawrinka, a lăsat urme adânci pentru Roger Federer, scrie Pro Sport. „Mister perfect” a anunțat fanii tenisului că nu poate juca finala Turneului Campionilor, de la Londra, împotriva liderului mondial, Novak Djokovic. Elvețianul care a salvat patru mingi de meci împotriva campionului de la Australian Open a anunțat că nu este apt din punct de vedere fizic și și-a cerut scuze pentru finalul de an bizar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult