Acasa Revista Presei Revista presei. Alertă: Gripa aviară a ajuns la București

Revista presei. Alertă: Gripa aviară a ajuns la București

scris de Z.V.
55 afisari

Demisia lui Florin Iordache din funcția de ministru al Justiției, respingerea de către CCR a sesizării Avocatului Poporului referitoare la OUG 13, audierile de la Comisia parlamentară de control asupra activității SRI privind manifestațiile din stradă, declarațiile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, precum și perchezițiile în legătură cu insolvența clubului Dinamo, dar și protestele din București și din alte orașe din țară sunt principalele subiecte ale zilei de 10 februarie.

gripa aviaraAlertă: Gripa aviară a ajuns la București. O celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară a fost constituită la nivelul Primăriei Sectorului 1, după ce au fost depistați cinci pescăruși morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești, în cazul cărora Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat influența aviară, scrie Capital. „Direcția Sanitar — Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, instituția care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de zece kilometri în jurul locației unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară”, a informat Primăria Sectorului 1.

Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, după care a plecat, fără să aștepte alte întrebări din partea jurnaliștilor: Tot ce am făcut a fost legal și constituțional. Florin Iordache și-a anunțat demisia de la Ministerul Justiției, potrivit România Liberă. „De când am venit la Ministerul Justiției, mi-am propus și am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente și destul de sensibile. Așa cum ați văzut și dumneavoastră, toate inițiativele asumate sunt legale și constituționale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiției, iar acum sunt în dezbatere parlamentară’, a spus Florin Iordache.

Ana Birchall, interimar la Ministerul Justiției. Sorin Grindeanu a transmis astăzi președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiției, anunță Q Magazine. Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care, astăzi, Florin Iordache și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Justiției.

Birchall: „Vreau să asigurăm bunul mers al justiției”. Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, propusă interimar la Ministerul Justiției, afirmă, pe Facebook, că vrea să asigure bunul mers al justiției, alături de instituțiile cu atribuții în domeniu, de societatea civilă și de mass media și dorește să facă acest lucru transparent, alături și de partenerii externi, scrieBursa. „Îi mulțumesc premierului, președinților coaliției de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD și ALDE pentru încrederea cu care m-au învestit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției”, scrie Birchall.

Lider PSD: Florin Iordache nu trebuia să demisioneze. Președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae (PSD), a apreciat într-o intervenție la Antena 3 că Florin Iordache nu trebuia să demisioneze de la Ministerul Justiției, conformCotidianul. „Eu am insistat ca Florin Iordache să nu-și dea demisia. Florin Iordache avea multe lucruri de făcut din programul de guvernare pe domeniul justiției”, a declarat Șerban Nicolae.

Vicepreședintele PSD despre demisia lui Florin Iordache de la Justiție: Îl compătimesc pe colegul Grindeanu. El va trebui să facă „o mutare de șah”. Vicepreședintele PSD, Mihai Chirică, nu vede demisia lui Florin Iordache ca pe un motiv de bucurie și consideră că premierul Sorin Grindeanu va trebui să facă „o mutare de șah”, pentru a demonstra că partidul promovează lupta împotriva corupției, transmite Ziarul Financiar. Liderul PSD Iași a declarat, joi, că îl compătimește „colegul Grindeanu”, pentru care, după demisia ministrului Justiției, Florin Iordache, vine cel mai greu moment, acela în care premierul trebuie să aleagă un nou ministru pentru portofoliul rămas liber.

Nicușor Dan, reacție în urma demisiei ministrului Justiției: „Mai sunt doi piromani la rând, Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea’. Președintele USR, Nicușor Dan, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook, că demisia lui Florin Iordache nu este suficientă, potrivit Q Magazine. „Unul dintre responsabilii pentru OUG 13, Florin Iordache, a plecat. Mai sunt doi piromani la rând, Sorin Grindeanu și Liviu Dragnea care au dat foc statului de drept”, a scris Nicușor Dan pe Facebook, după demisia lui Florin Iordache.

Șerban Nicolae, juristul PSD: CCR face o greșeală considerând OUG13 ca abrogată definitiv. Eventuala adoptare a OUG 13, în Parlament, o va face să producă efecte. Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD și președintele Comisiei Juridice, este de părere că judecătorii CCR au greșit atunci când au considerat că Ordonanța 13 este abrogată definitiv și au hotărât că sesizarea Avocatului Poporului rămâne fără obiect, conform Adevărul. „CCR face o greșeală tehnică, voită sau nu, considerând OUG13 ca abrogată definitv și ca atare, nejudecând pe fond! Tehnic, prin neadoptarea, în Parlament, a OUG14 și eventuala adoptare a OUG13, o va face pe cea din urmă să producă efecte”, a explicat Șerban Nicolae.

Raluca Turcan, după decizia CCR: Săptămâna viitoare, OUG 13 să fie respinsă, iar OUG 14, adoptată. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a arătat că, după decizia Curții Constituționale (CCR) de respingere a sesizării Avocatului Poporului ca fiind inadmisibilă, ordonanța 13 trebuie respinsă, în același timp cu adoptarea ordonanței 14, potrivit Adevărul. „Am aflat de decizia Curții Constituționale, pe care nu intenționez să o comentez. Este clar acum că ultima cale de a preveni intrarea în vigoare a OUG 13 este ca aceasta să fie respinsă de Parlament, concomitent cu adoptarea OUG 14”, a scris joi, pe Facebook, Raluca Turcan.

Guvernul bate în retragere: vor sfat european pentru Codul Penal. Forțat să abroge o ordonanța care modifică legislația anticorupție în fața presiunii străzii, guvernul de la București promite să dialogheze cu ONG-urile și cu Comisia Europeană pentru a modifica prevederile Codurilor penale, a afirmat joi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, scrie Puterea. Meleșcanu a mai spus că s-ar putea diminua plafonul de 200.000 de lei în definirea abuzului de putere. „Abrogarea nu rezolvă problema”, a precizat însă Meleșcanu.

SRI a trimis informări despre violențele de la proteste abia a doua zi, după 3 sms-uri către MAI. Țuțuianu: Nu a greșit nimeni. SRI a trimis informări mai consistente despre violențele care au avut loc la protestele din Piața Victoriei, din noaptea de 1 februarie, abia a doua zi, pe 2 februarie, după ce în seara violențelor trimisese 3 SMS-uri către factori de decizie din MAI, a explicat deputatul PSD Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de Control al SRI, scrie Gândul. Cu toate acestea, Comisia parlamentară a ajuns la concluzia că atât SRI, cât și MAI și-au făcut corect treaba, SRI continuând să monitorizeze protestele pentru a stabili implicarea „elementelor extremiste de stânga sau de dreapta” și dacă există riscul ca securitatea națională să fie afectată, ajungând la concluzia că nu există astfel de riscuri.

Țuțuianu: Protestele sunt manipulate. 85% dintre cei din Piață n-au citit OUG. Președintele Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, a declarat, joi, după audierea directorului Eduard Hellvig și a ministrului Carmen Dan, că protestele din întrega țară anti-OUG 13 sunt „manipulate”, precizând totodată că aceasta este o concluzie personală, nu a SRI sau ca membru PSD, și ea este bazată pe informațiile adunate din „presă”, potrivit cărora 85% din protestatari nu au citit Ordonanța 13, relateazăPuterea. „Evident că protestele sunt manipulate”, a spus Țuțuianu, care a continuat: „E, dacă vreți, o concluzie personală, ca să închidem subiectul”.

Președintele Comisiei SRI: Am cerut SRI să verifice informații privind implicarea în proteste a unor companii. Președintele Comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a precizat, joi, că a cerut Serviciului să verifice informațiile privind implicarea în proteste a conducerii unor companii cu capital extern, dar și românesc, în condițiile în care aceste aspecte țin de securitatea națională, transmite Ziarul Financiar. „Au fost informații — și am cerut ca ele să fie verificate — privind activitatea unor conduceri de companii — și ca să fim foarte echilibrați, și cu capital extern, dar și cu capital românesc — care s-au implicat în aceste proteste”, a spus Țuțuianu.

Dacian Cioloș nu a venit astăzi la Parlament. Vezi unde este fostul premier și ce le-a scris Anca Dragu aleșilor. Fostul premier Dacian Cioloș și foștii miniștri Anca Dragu și Vasile Dîncu nu s-au prezentat astăzi la audierile din cadrul comisiilor reunite de Buget-finanțe privind rectificările bugetare de anul trecut, relatează Evenimentul Zilei. Dîncu a transmis o scrisoare în care precizează că este plecat din țară, iar Cioloș și Dragu au trimis un material scris în care răspund la întrebările cu privire la cele două rectificări bugetare din 2016.

Deputatul social-democrat Sorin Bota contestă sloganul „Noaptea, ca hoții”, referitor la momentul adopătrii OUG 13: Dacă eram după 1 mai era ziua încă la ora respectivă, așa că nu e noaptea ca hoții. Celebrul slogan al protestatarilor din Piața Victoriei, „Noaptea, ca hoții”, a fost conestat de deputatul social-democrat Sorin Bota, acesta declarând că dacă „evenimentul ar fi avut loc în lunile de vară, la ora la care s-a anunțat adoptarea OUG 13, ar fi fost încă zi”, conform România Liberă. Politicianul a menționat și faptul că programul zilei ar fi fost întârziat deliberat de la Cotroceni după ședința CSAT.

Tăriceanu: Membrii Academiei Române au inițiat cel mai important referendum. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că membrii Academiei Române au inițiat, prin apelul lansat, miercuri, în spațiul public, „cel mai important referendum la care atât instituțiile, cât și cetățenii sunt chemați să aleagă din nou, în numele națiunii noastre: suveranitatea, identitatea și unitatea”, scrie Jurnalul Național. Călin Popescu-Tăriceanu este de părere că scrisoarea deschisă, semnată de peste 80 de membri ai Academiei, este o dovadă că instituția „își reînnoiește acum misiunea fundamentală”.

Ludovic Orban anunță schimbări importante în PNL. Se anunță schimbări masive în Partidul Național Liberal, noteazăPuterea. Unul dintre cei mai cunoscuți liberali, Ludovic Orban, a făcut anunțul pe facebook. Orban a anunțat că pe 13 februarie a fost convocat Biroul Politic Național al PNL. Potrivit acestuia, scopul şedinței este declanșarea alegerilor în partid.

Grindeanu a numit o vicepreședintă ANSVSA trimisă în judecată pentru corupție. A doua zi a demis-o. Premierul Sorin Grindeanu a decis joi eliberarea din funcție a Ionicăi Sfetcu, vicepreședinte cu rang de subsecretar de stat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, conform unui comunicat al Executivului, transmite Gândul. Grindeanu o numise cu doar o zi înainte pe Ionica Sfetcu în această funcție, ea fiind trimisă în judecată din 2015, pentru 19 fapte de luare de mită, din postura de inspector al DSV București, în dosarul fostului președinte al ANSVSA, Marian Zlotea.

România, o amenințare pentru Rusia. Moscova ordonă exerciții cu zeci de mii de militari. Rusia consideră România drept un avanpost al NATO și o amenințare „evidentă” din cauza elementelor scutului antirachetă pe care le găzduiește, transmite, citând un oficial al ministerului rus de Externe, agenția Interfax, conform Curierului Național. În același timp, oficialii de la Moscova au declanșat o serie de exerciții militare de mare anvergură.

Un român a fost numit negociator-șef din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe 2018. Deputatul european Siegfried Mureșan (PPE / PMP), negociator-șef (raportor) din partea Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene (UE) din 2018, a prezentat, astăzi, în Comisia pentru bugete a Parlamentului European, obiectivele politice în materie bugetară ale Parlamentului pentru anul viitor și a declarat că principalele priorități trebuie să rămână și în 2018 creșterea economică, locurile de muncă și siguranța cetățenilor europeni, relatează Economica.net.

CCR a respins sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța 13, pe motiv că actul normativ a fost abrogat. Dorneanu: Noi nu putem constata dacă a întrunit constituționalitatea. Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului privind Ordonanța 13, pentru că textul era abrogat la data la care s-au pronunțat magistrații, a explicat Curtea, într-un comunicat remis redacției, scrie România Liberă. CCR a mai reținut și că Avocatul Poporului era „îndrituit să ridice o asemenea excepție de neconstituționalitate, chiar dacă numai unele dispoziții din această ordonanță de urgență erau în vigoare”.

Președintele CCR, Valer Dorneanu: Parlamentul și Guvernul să rezolve situațiile prin comunicare loială. Nu este treaba CCR. Președintele CCR, Valer Dorneanu, a declarat, joi, că Parlamentul și guvernul trebuie să stabilească prin „cooperare loială, nu comunicări peste gard” modalitatea rezolvării problemelor care au făcut obiectul OUG 13, afirmând că nu este „treaba „CCR să stabilească modalitatea de reglementare, potrivit Ziarului Financiar. „Consecințele care se vor întâmpla ulterior pentru rezolvarea problemelor care au făcut obiectul OUG, adecvarea cu deciziile noastre, modificarea unor texte din Codul Penal, toate acestea sunt probleme ale Executivului și ale Parlamentului”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu, după ce Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea Avocatului Poporului cu privire la OUG13/2017.

Ce a înțeles Parchetul General din decizia CCR. Decizia Curții Constituționale de respingere ca inadmisibilă a sesizării Avocatului Poporului confirmă că Ordonanța nr. 13 nu a produs nici un fel de efecte, afirmă Parchetul General într-o reacție la hotărârea CCR de joi, transmite Cotidianul. Parchetul susține totodată că abrogarea Ordonanței de urgență nr. 13/2017 a avut drept consecință „reinstaurarea cadrului constituțional în care își exercită atribuțiile sistemul judiciar”.

A 10-a zi de proteste în Capitală s-a încheiat. Câteva mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei și la Cotroceni. Câteva mii de oameni s-au adunat, din nou, în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta față de actualul Guvern, scrie Libertatea. Protestatarii s-au adunat și în fața Palatului Cotroceni. Demonstranții din Piața Victoriei s-au retras în jurul orei 23,00, după cea de-a zecea zi de proteste.

Ministerul Public: Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României. În contextul punerii în discuție a modificării legilor privind sistemul judiciar, Ministerul Public reiterează ca fiind obligatorie o procedură „în oglindă” în ceea ce privește numirea în funcție a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție și a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, notează Curierul Național. „Este necesar ca nu doar președintele Înaltei Curți să fie numit la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, ci și procurorul general al României”. se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Public.

Ce scriu jurnaliștii de la BBC despre Kovesi, „starul controversat al luptei anticorupție”: Între susținere și vânătoarea de vrăjitoare. Jurnaliștii de la BBC vorbesc, în materialul intitulat „Laura Codruța Kovesi, controversatul star român al luptei anticorupție”, despre susținerea populară, dar și acuzațiile la adresa sa potrivit cărora folosește metode de pe vremea regimului comunist, scrie Gândul. „Laura Codruța Kovesi a generat clivaje în România. Susținătorii ei afirmă că este un cruciat împotriva corupției, trăgând, în sfârșit, la răspundere oameni care mai demult păreau intangibili. Totuși, criticii argumentează că agenția pe care o conduce a încălcat libertățile civice într-un mod nemaiîntâlnit din perioada comunistă”, comentează BBC.

Kovesi, interviu în La Repubblica: Societatea civilă vrea o Românie curată, onestă, fără corupție. Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, și-a exprimat temerea, într-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica, în legătură cu faptul că Ordonanța de Urgență privind modificarea Codurilor Penale ar putea intra, totuși, în vigoare, dacă ordonanța de abrogare va fi atacată și declarată neconstituțională, potrivit Jurnalului Național. „Este posibil”, a răspuns șefa DNA la întrebarea pe această temă a jurnalistului italian, precizând că există două motive care ar putea duce la concretizarea acestui scenariu.

New York Times prezintă poveștile unor români care i-au scris pentru a se plânge de corupție. Protestele din România au adus țara în centrul atenției lumii, scrie The New York Times, ce prezintă poveștile mai multor români care le-au împărtășit jurnaliștilor americani experiențele lor în privința corupției și de ce au ieșit în stradă, conform Adevărul. Corupția este o problemă endemică în Europa de Est. Însă lupta României împotriva acestui flagel, care durează de mult timp, a adus acest dosar în centrul dezbaterii politice.

Percheziții la societăți de avocatură, în cazul insolvenței firmei care administrează Dinamo. Polițiștii fac percheziții în București și Ilfov, la o societate de avocatură, la o firmă de insolvență și la un reprezentat al acesteia, bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de peste 18.000.000 de lei, cu ocazia derulării procedurii de insolvență a SC Dinamo 1948 SA, transmiteAdevărul. Reacția clubului Dinamo nu a întârziat să apară.

Nicușor Constantinescu rămâne cu pedeapsa de cinci ani de închisoare. ÎCCJ a respins definitiv cererea fostului președinte al CJ Constanța Nicușor Constantinescu de casare a deciziei de condamnare la cinci ani de închisoare primită în dosarul Centrului Militar Zonal, anunță Evenimentul Zilei. „Respinge, ca nefondat, recursul în casație declarat de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel împotriva deciziei penale nr. 768/P din 29 iunie 2016 pronunțată de Curtea de Apel Constanța — Secția penală și pentru cauze penale cu minori și de familie, în dosarul nr.821/36/2015”, se arată în decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Reacția surprinzătoare a profesorului Mircea Dumitru la mesajul Academiei Române. Fostul ministru al Educației, Mircea Dumitru, rector al Universității din București, a transmis joi, printr-o postare pe pagina sa de Facebook, că se disociază de mesajul prin care mai mulți membri ai Academiei Române au lansat un apel cu puternic accent naționalist către poporul român și instituțiile statului în care se pronunță „cu tărie în favoarea identității, suveranității și unității naționale”, conformCotidianul.

Guvernul introduce 13 noi medicamente pe lista celor compensate sau gratuite. Guvernul introduce 13 noi medicamente compensate sau gratuite, anunță Libertatea. Executivul a aprobat, joi, o hotărâre prin care 13 noi denumiri comune internaționale intră pe listele medicamentelor compensate și gratuite de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, în sistemul public de sănătate.

Comandament de iarnă la București. Gabriela Firea cere îndepărtarea zăpezii de pe trotuare. Primarul general, Gabriela Firea, le-a cerut, joi, în cadrul comandamentului de iarnă, operatorilor de salubritate să își ia foarte în serios responsabilitatea de a îndepărta zăpada și de pe trotuare, în condițiile în care urmează mai multe zile geroase, care vor duce la apariția ghețușului, scrie Libertatea. Ea a menționat că în urma comandamentului de iarnă convocat, miercuri, la Primăria Capitalei, companiile au intervenit eficient pentru deszăpezirea arterelor principale și chiar a străzilor secundare.

Avertizare ANM. După ninsori vine iar gerul. Cum va fi vremea în perioada 9 — 14 februarie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi dimineața, o informare meteo de frig și nopți geroase, în special pentru estul și sudul țării, valabilă până marți, 14 februarie, informează Jurnalul Național. Potrivit sursei citate, în perioada 9 — 14 februarie, vremea va deveni deosebit de rece în majoritatea regiunilor, dar mai ales în est și sud, unde temperaturile maxime se vor menține preponderent negative.

Isărescu: Tensiunea politică nu are cum să facă bine economiei. Tensiunea politică se va duce în creșterea economică, aceasta având impact asupra stabilității financiare, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, conform Capital. „Noi vedem ca având impact asupra stabilității monetare, financiare și stabilității macroeconomice. Nu are cum să facă bine incertitudinea politică, tensiunea politică. Pe cale de consecință, se va duce și în creșterea economică”, a spus Isărescu.

Ieftinirile continuă. Care e prognoza BNR. Banca Națională a României a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%, a anunțat, joi, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflației, informează Capital. Pentru sfârșitul anului viitor, BNR estimează o rată a inflației de 3,4%, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza precedentă, ținta fiind de 2,5%, +/?1 punct procentual.

Isărescu (BNR): Producătorii români pierd. Nu mai e loc de apreciere a cursului. Producătorii autohtoni pierd piața internă treptat, din cauza erodării competitivității prin preț, a declarat, astăzi, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, într-o conferință de presă, potrivit Evenimentului Zilei. „Noi cred că avem probleme nu neapărat cu creșterea importanței relative a importurilor prin acomodarea cererii de consum, dar mai ales cu o tendință clară de erodare a competitivității prin preț a producătorilor autohtoni”, a spus Isărescu.

Mugur Isărescu: Bugetul este ambițios pe partea de venituri, iar cheltuielile optimiste. Bugetul de stat pe anul 2017 este ambițios pe partea de venituri, iar pe partea de cheltuieli este optimist, având în vedere cum s-au efectuat acestea în anii precedenți, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform Economica.net.”Am analizat proiectul de buget. Din punctul de vedere al stabilității prețurilor și stabilității financiare, un buget care are un deficit mai mic de 3% ne ajută. Ajută politica monetară”, a afirmat Isărescu.

Guvernul a decis înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Guvernul a decis joi adoptarea unui memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, a anunțat ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, informeazăEconomica.net. „Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 — 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiții publice, crearea Fondului Suveran de Investiții fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanțare în investiții în sectoare competitive, rentabile și sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară”, a declarat Alexandru Petrescu, într-un briefing la Palatul Victoria.

AmCham România: Acuzațiile la adresa companiilor multinaționale — nefondate și neconstructive pentru economie și societate. Acuzațiile vehiculate în spațiul public împotriva companiilor multinaționale sunt nefondate și neconstructive pentru economie și societate, susține Camera de Comerț Americană în România (AmCham România), într-un comunicat de presă trimis Redacției, scrie Bursa. AmCham România precizează: „În numele membrilor săi, companii americane, românești, europene și internaționale, AmCham România respinge acuzațiile îndreptate împotriva companiilor multinaționale vehiculate recent în spațiul public prin care acestora li se atribuie o implicare în susținerea protestelor publice ca reacție la schimbările fiscale și legislative”.

România acordă Republicii Moldova tranșa de 50 de milioane de euro cu o lună mai devreme decât data inițială. România va acorda Republicii Moldova, cu o lună mai devreme, a doua tranșă de 50 de milioane de euro din împrumutul ratificat în 2016, în sumă de până la 150 de milioane de euro, în condițiile în care prima tranșă de 60 de milioane de euro a fost acordată în data de 24 august 2016, informează Ministerului Finanțelor Publice (MFP), informează Economica.net. Împrumutul se realizează în baza „Acordului privind asistență financiară rambursabilă dintre România și Republica Moldova” ratificat prin Legea nr. 91/2016.

Guvernul a aprobat garanțiile de 50 milioane lei pentru programul Prima Mașină. Executivul a aprobat ieri, prin Hotărâre de Guvern (HG), plafonul de garanții acordat pentru programul guvernamental Prima Mașină, de 50 milioane lei, din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016, acesta scăzând la jumătate în acest an față de anul trecut, când a fost 100 milioane lei, anunță Bursa. Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică, la finalul lunii ianuarie, proiectul de HG de reducere a plafonului pentru acest an.

Retailerii online se așteaptă la creșteri semnificative în următoarele săptămâni. Magazinele online așteaptă vânzări cu până la 80% mai mari pentru sărbătorile din februarie și din martie, scrie Curierul Național. Această creștere va fi stimulată de cumpărăturile de cadouri de Ziua Îndrăgostiților, Dragobete și 1 și 8 martie.

Peste 3,66 milioane numere de telefon au fost portate în România. Principalii câștigători. Peste 3,66 milioane de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă și fixă din România și-au portat numerele de telefon dintr-o rețea în alta din anul 2008, anul lansării serviciului de portabilitate, și până în prezent, reiese din statistica Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), dată publicității joi., informează Evenimentul Zilei. Potrivit ANCOM, din acest total, trei milioane persoane sunt utilizatori de telefonie mobilă, iar aproximativ 654.000 sunt utilizatori de telefonie fixă.

Regizorul Radu Gabrea a murit. Doliu în lumea cinematografică, notează Q Magazine. Regizorul Radu Gabrea a încetat din viață, joi seară, la vârsta de 79 de ani. Anunțul a fost făcut de soția artistului, actrița Victoria Cociaș. Radu Gabrea s-a născut la 20 iunie 1937, la București. A absolvit Institutul de Construcții București (1960) și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (1968).

Depășiți de RD Congo și Burkina Faso! România a coborât două poziții în clasamentul mondial FIFA, până pe 40! Cum arată Top 10. Echipa națională de fotbal a României se află pe locul 40 în clasamentul mondial FIFA/Coca-Cola, în coborâre două poziții, potrivit noii ierarhii dată publicității joi, transmiteProSport. România are 688 de puncte și a fost depășită de Republica Democrată Congo și Burkina Faso, participante la Cupa Africii pe Națiuni, competiție recent încheiată.

Hagi pregătește o superlovitură în culise! Vin bani mulți la Viitorul: „Suntem în negocieri”. Gică Hagi vrea să profite de cota în creștere a Viitorului și vrea să profite de momentul excelent în care se află echipa pentru a valorifica o parte dintre acțiuni, notează Gazeta Sporturilor. Hagi este în negocieri avansate cu mai mulți investitori, iar echipa de la Ovidiu, înființată în urmă cu 7 ani, ar putea să cedeze o parte de acțiuni în curând.

Parteneriat FRF — ASE. Cursuri speciale pentru managerii de cluburi. Federația Română de Fotbal anunță, prin intermediul site-ului oficial, că a încheiat un parteneriat oficial cu Academia de Studiii Economice, conform Gazetei Sporturilor. Astfel, azi s-au inaugurat cursurile de management sportiv, care au ca scop creșterea performanței organizaționale și a competitivității cluburilor sportive prin îmbunătățirea calității profesionale.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a semnat pentru susținerea Parisului în cursa pentru organizarea JO 2024. Cu cine se luptă capitala Franței. Capitala României, București, se numără printre cele peste 50 de orașe din întreaga lume care și-au anunțat susținerea față de candidatura Parisului la organizarea Jocurilor Olimpice de vară din anul 2024, anunțăProSport.
Primarul general Gabriela Firea și-a pus semnătura pe lista susținătorilor capitalei franceze, pe care mai figurează cele ale edililor unora dintre cele mai importante metropole din lume, precum Madrid, Lisabona, Munchen, Sydney sau Varșovia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult