Acasa Revista Presei Revista presei. Anunț de la ANAF pentru românii din diasporă

Revista presei. Anunț de la ANAF pentru românii din diasporă

scris de Z.V.
8 afisari

Propunerea lui Sorin Grindeanu de către PSD pentru funcția de prim-ministru, respingerea reexaminării legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale, mesajul transmis de fostul deputat Sebastian Ghiță printr-o înregistrare video, cutremurul care a avut loc miercuri dimineața, precum și deprecierea leului, dar și declarațiile jucătoarei române de tenis Simonei Halep referitoare la câștigarea primului titlu de Mare Șlem sunt principalele subiecte ale zilei de 29 decembrie.

Bani europeni. ANAF poate amâna până la 2 ani plata impozitelorAnunț de la ANAF pentru românii din diasporă: Nu sunteți asigurați! Persoanele fizice care dețin o asigurare de sănătate în țările cu care România are încheiat acord bilateral de securitate socială „nu au calitatea de contribuabil la sistemul național de asigurări sociale de sănătate’, se arată într-un comunicat transmis astăzi de ANAF, conform Puterea. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) propune aprobarea procedurii de exceptare de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate a persoanelor care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și aprobarea modelului, conținutului și a instrucțiunilor de completare a formularului 603 „Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate’ și a caracteristicilor de tipărire a acestuia.

Sorin Grindeanu este noul premier al PSD. Propunerea, trimisă pe fax și pe mail la Cotroceni. Sorin Grindeanu este noua propunere de premier pe care PSD i-o face președintelui Klaus Iohannis, anunță Gândul. Absolvent al unui curs postuniversitar la Academia de Informații a SRI, profesor la bază, Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor și deputat în comisia SRI, iar în prezent este sef al CJ Timiș. Decizia a fost luată după „o discuție adâncă, profundă’, a comentat Liviu Dragnea a doua încercare a PSD de a-și instala Guvernul la Palatul Victoria, precizând că a renunțat la varianta Sevil Shhaideh după o discuție avută marți noaptea cu aceasta care i-ar fi spus că nu poate continua în condițiile în care ea și familia ei primesc amenințări cu moartea. De lângă șeful său de partid, Grindeanu a clamat „marea responsabilitate pe care o are’ și i-a adresat, în primul rând, o rugăminte lui Dragnea: să-i fie alături.

Călin Popescu Tăriceanu, după ce PSD l-a propus pe Sorin Grindeanu ca premier: Un al doilea refuz al președintelui Iohannis ar fi un gest suicidal. Copreședintele ALDE și șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, susține că un al doilea refuz al președintelui Klaus Iohannis la propunerea de premier a PSD ar fi „un gest suicidal’, care ar determina începerea procedurii de suspendare, conform România Liberă. „Apreciez foarte clar și fără niciun fel de echivoc că un al doilea răspuns (n.e — negativ) ar fi un gest suicidal al președintelui. Atunci, singura soluție care ne rămâne la îndemână este, sigur, declanșarea procedurii de suspendare. Nu vreau să ajungem în această situație, vreau să fiu foarte clar”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, miercuri seara, într-o conferință de presă.

Scrisoarea trimisă lui Iohannis de Dragnea și Tăriceanu. Liderul PSD Liviu Dragnea și copreședinții ALDE Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin i-au transmis miercuri seara o scrisoare președintelui Klaus Iohannis prin care îi aduc la cunoștință noua propunere de premier a coaliției de guvernare, informează Cotidianul.

Liviu Dragnea: Sorin Grindeanu nu are nicio legătură cu SRI, din greșeală a fost în Comisia SRI. Liviu Dragnea a declarat miercuri că Sorin Grindeanu, a doua propunere a PSD pentru funcția de prim ministru, „nu are nicio legătură” cu Serviciul Român de Informații și a afirmat că acesta a fost „din întâmplare” membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, transmite Curierul Național. „Nu are nicio legătură cu SRI”, a răspuns Dragnea, când părăsea sediul PSD, la întrebările ziariștilor.

Sorin Grindeanu: Nu am terminat Academia de Informații, nu am făcut master; era un curs de o lună și jumătate. Sorin Grindeanu, nominalizat de PSD pentru funcția de prim ministru, a declarat, miercuri seara, că nu a terminat Academia de Informații, nu a urmat la acea instituție cursuri de masterat, ci un curs de o lună și jumătate, alături de alți deputați, fiind membru în Comisia parlamentară pentru controlul SRI, potrivitJurnalului Național. ”Nu sunt absolvent, nu am terminat Academia de Informații, nu am făcut master acolo, era pur și simplu un curs de o lună și jumătate în care am fost cu mai alți deputați — și de la PNL, și de la PD. Un curs de o lună și jumătate pe siguranță și securitate națională”, a precizat Grindeanu, la Antena 3.

Liviu Dragnea: Nu pot să renunț pe viață la intenția de a fi prim-ministru. Mi s-ar părea o prostie. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, miercuri, că nu renunță pe viață la intenția de a fi prim-ministru deoarece i s-ar părea ‘o prostie’, el precizând totodată că Sorin Grindeanu nu merge la Palatul Victoria pentru o perioadă scurtă, ci pentru un mandat de patru ani, conformEconomica.net. „Nu pot să renunț pe viață la această intenție (de a fi prim-ministru — n.r.) pentru că mi s-ar părea o prostie. Oricine de aici poate ajunge premier la un moment dat. Nu am renunțat la această idee, vă spun foarte cinstit. Nu renunț la această idee, poate să fie oricând, poate să fie niciodată”, a subliniat președintele PSD.

Liderul PSD Liviu Dragnea: Shhaideh ar putea fi ministru. Formula de guvern Shhaideh nu va fi neapărat și cea Grindeanu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară că nu vede nicio piedică pentru ca Sevil Shhaideh să facă parte din viitorul guvern, el avertizându-i pe social-democrați că nu este obligatoriu ca potențialii miniștri din Cabinetul Shhaideh să se regăsească în Cabinetul Grindeanu, transmite Ziarul Financiar. ”Nu văd nicio piedică”, a spus el la Antena 3, întrebat dacă, ”linșată fiind”, Sevil Shhaideh mai poate face parte din viitorul Cabinet.

Cine este Sorin Grindeanu, noul premier propus de PSD-ALDE. Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicațiilor în Cabinetul Ponta, a fost propus de coaliția PSD-ALDE pentru funcția de prim-ministru al României, scrie Capital. Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeș, este absolvent al Universității de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția Informatică (1992 — 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică, Secția înformatică.

Ce avere are Sorin Grindeanu: Terenuri, casă și ATV; A împrumutat o firmă cu 20.000 de euro. Propunerea PSD pentru funcția de premier deține trei terenuri intravilane, în județul Timiș, o casă și un ATV, cumpărat în 2009, și a împrumutat firma unde lucrează soția sa cu 83.500 de lei și 20.000 de euro, informează Libertatea. Fostul deputat Sorin Grindeanu deține împreună cu soția sa un teren intravilan cu o suprafață de 503 mp în comuna Giroc, cumpărat în anul 2005, un teren de 203 mp în Timișoara, cumpărat în anul 2011 și un teren de 2,8 ha în Banloc, moștenit în 2008 de soție.

Ce spun liderii PSD din țară despre propunerea lui Grindeanu: Iohannis nu îl poate refuza. Mai mulți lideri PSD din țară au declarat că noua propunere, în persoana lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier, este una de nerefuzat pentru Klaus Iohannis, iar șeful statului ar trebui să facă numirea cât mai repede pentru a nu adânci o criză politică, transmite Gândul. Deputatul Alfred Simonis, președintele Tineretului Social Democrat Timiș, organizație pe care Grindeanu o conduce, a spus că are mare încredere în noua propunere a PSD pentru că acesta este omul care poate pune în aplicare programul de guvernare al social-democraților, mai ales că Iohannis n-ar avea niciun motiv să-l refuze. „Am încredere în omul Sorin Grindeanu, în politicianul, omul de administrație locală și centrală Sorin Grindeanu’, a declarat Simonis.

Reacția Ralucăi Turcan după a doua propunere a PSD pentru funcția de premier. Liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris pe pagina sa de Facebook că propunerea PSD „marchează înfrângerea lui Dragnea în interiorul partidului’, potrivitEvenimentului Zilei. „Propunerea PSD de prim-ministru marchează înfrângerea lui Liviu Dragnea în interiorul partidului. După încercarea lui Liviu Dragnea de a guverna Romania pe persoană fizică, prin interpuși, partidul a trebuit să improvizeze o formulă pentru a mai salva din eșecul major înregistrat în ultimele zile’, a scris Turcan pe Facebook.

Băsescu, despre nominalizarea lui Sorin Grindeanu: Lasă suspiciuni serioase; Dragnea a cedat. Nominalizarea lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier „lasă suspiciuni serioase”, având în vedere că a urmat cursurile Academiei de Informații, a afirmat, miercuri, președintele PMP, Traian Băsescu, adăugând că liderul PSD a ”cedat după o propunere absolut neinspirată”, relatează Jurnalul Național. Eu aș trage o concluzie scurtă. Dragnea a cedat după o propunere absolut neinspirată, vulnerabilă, în primă fază”. Nu aș fi mers pe ideea asta, dar decizia este tot la președintele Iohannis. Vrea să treacă la un proces de desereizare a politicului sau nu”, a spus Băsescu, la România Tv.

Traian Băsescu despre Sorin Grindeanu: Nu l-aș numi. Iohannis trebuie să spună ce tip de stat vrea. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat miercuri la B1 TV că nu l-ar numi pe Sorin Grindeanu premier, afirmând că președintele Klaus Iohannis trebuie să spună dacă vrea un un stat cu dubii legate de controlul structurilor de securitate asupra politicului sau dimpotrivă, conform Ziarului Financiar. „O să fiu foarte sincer, deși par Gică Contră. Nu l-aș numi! (…) Domnul Grideanu a fost susținut de PMP la Timiș. Mi s-a părut un loc potrivit, dar de la Consiliul Județean Timiș în fruntea guvernului este o cale lungă și eu apreciez foarte mult faptul că dânsul este matematician și informatician, dar în momentul de față România are o mare problemă: în ce măsură structurile de securitate controlează decizia politică”, a comentat președintele PMP.

Reacția PMP după ce Liviu Dragnea l-a propus pe Sorin Grindeanu pentru funcția de premier. Președintele executiv al PMP, Eugen Tomac, consideră că noua propunere a PSD pentru funcția de premier — Sorin Grindeanu — este mult mai potrivită decât Sevil Shhaideh, potrivit Evenimentului Zilei. „În mod clar este o propunere mult mai potrivită decât prima. Probabil domnul Dragnea s-a trezit din beția puterii și a început să gândească un pic mai rațional. Pentru că s-a creat această majoritate în Parlament, PSD — ALDE — UDMR, PSD și-a luat acest angajament de a desemna premierul și iată că a venit cu o soluție care nu este una de respins, din punctul meu de vedere”, a declarat Eugen Tomac.

Ghinea despre popunerea Grindeanu: Liviu Dragnea vine cu o nouă mască palidă a sa. Deputatul USR Cristian Ghinea a declarat că, prin propunerea făcută de PSD, România va avea două guverne, ‘unul Dragnea, altul Grindeanu, amândouă disfuncționale’, iar miniștrii vor face „joc de glezne între șefii celor două guverne paralele’, conform Gândul. „Liviu Dragnea vine cu o nouă mască palidă a sa. Vom avea două guverne, unul Dragnea, altul Grindeanu. Amândouă disfuncționale. Ministerele din România, care oricum tind să acționeze fiecare de capul său, acum vor face joc de glezne între cei doi șefi ai guvernelor paralele’, a comentat Cristian Ghinea.

Cum comentează presa internațională propunerea de premier a PSD. Marile agenții de presă anunță decizia PSD de a-l nominaliza pe Sorin Grindeanu pentru funcția de premier, notând că social-democrații aleg astfel să evite o criză politică, scrie Q Magazine. PSD, partidul care a câștigat alegerile legislative din urmă cu două săptămâni, a propus un politician veteran de stânga pentru funcția de premier, scrie Reuters. Agenția internațională de știri afirmă că Sorin Grindeanu va obține, probabil, cu ușurință, aprobarea președintelui. Grindeanu ‘este o propunere greu de refuzat’, a declarat profesorul de științe politice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, Sergiu Mișcoiu, citat de Reuters.

UDMR se opune suspendării lui Iohannis: Așteptăm nominalizarea de premier a PSD. Tăriceanu: Nu schimbă cu nimic decizia. Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat că formațiunea pe care o conduce nu va susține suspendarea președintelui, arătând că așteaptă să vadă noua propunere de premier a PSD, înainte să decidă dacă o susține sau nu, relateazăAdevărul. În replică, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că poziția UDMR nu schimbă cu nimic decizia Coaliției PSD-ALDE privind suspendarea. „Nu există niciun articol constituțional pe care se poate construi o inițiativă de suspendare a președintelui. Eu nu văd acel articol care ar fi fost încălcat de președintele Iohannis, deci suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabilă și nici nu am susține un astfel de demers, fiindcă nu a încălcat Constituția’, a spus președintele UDMR.

Tăriceanu: Suntem într-o criză politică care amintește de Băsescu! Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, miercuri, că România se află într-o situație de criză politică similară cu momentele care au punctat mandatele de șef al statului ale lui Traian Băsescu, scrie Puterea. „Mă refer la situația politică în care ne aflăm, o situație de criză pe care nu mi-aș fi imaginat să ajungem să o trăim din nou. Parcă revăd momentele care au punctat mandatul președintelui precedent, Traian Băsescu, momentele de criză politică majoră pe care le-a traversat România”, a afirmat Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Cererea de reexaminare a legii privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, respinsă de Parlament. Dragnea: Aștept ca președintele să promulge legea. Deputații au respins miercuri, în ședința de plen, cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, cu 174 de voturi pentru respingere, o abținere și 85 de voturi împotrivă, anunță Adevărul. Președintele PSD a declarat că așteaptă ca legea să fie promulgată cât mai repede de președintele Klaus Iohannis.

Sebastian Ghiță a apărut într-o înregistrare la România TV: „O întreb pe doamna Kovesi dacă își amintește ‘petrecerea din vila din Sinaia’, în care chefuiam cu lăutarii”. Omul de afaceri Sebastian Ghiță, dat dispărut din 21 decembrie, apare într-un material difuzat astăzi la prânz la România TV, postul pe care îl controlează, și vorbește despre legăturile sale cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pe care susține că a cunoscut-o în sediile SRI și o întreabă dacă își mai aduce aminte de o petrecere restrânsă dintr-o vilă din Sinaia, la care aceasta era împreună cu el și cu Vasile Dîncu, relatează Bursa. Ghiță a adus mai multe documente, susținând că sunt e-mailuri care o incriminează pe Kovesi.

Reacția SRI la declarațiile lui Sebastian Ghiță. Serviciul Român de Informații precizează că nu va comenta vreodată afirmațiile făcute în spațiul public, adăugând că oricine are ceva de declarat se poate adresa instituțiilor abilitate, după caz, conformJurnalului Național. ”Nu am comentat și nici nu vom comenta vreodată declarații făcute în spațiul public ale nimănui. Oricine are ceva de declarat se poate adresa instituțiilor abilitate, după caz”, se precizează într-un răspuns al SRI.

Dîncu anunță „modernizarea” României alături de Dragnea. Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, miercuri, că el nu va fi una dintre propunerile pentru prim-ministru, precizând totodată că el participă împreună cu Liviu Dragnea la ‘proiectul unei noi strategii de modernizare a României’, scrie Cotidianul.

Scandal în Parlament. Nicușor Dan îl acuză pe Tăriceanu de minciună. Care este motivul. Liderul USR, Nicușor Dan, a declarat că afirmațiile șefului Senatului Călin Popescu-Tăriceanu în care i-a acuzat pe parlamentarii USR că au solicitat fiecare mașină cu șofer sunt o minciună, potrivit Evenimentului Zilei. „Dl. Tăriceanu a spus explicit că noi ne pretindem antisistem dar am venit să cerem mașină cu șofer. Foarte urâtă comportarea d-lui Tăriceanu, care a mințit pur și simplu că colegii noștri de la USR s-au dus și au cerut mașină cu șofer fiecare”, a spus Nicușor Dan.

Proiectul de lege care ar permite fumatul în spații închise special amenajate a primit aviz negativ în comisiile din Camera Deputaților. Proiectul de lege care ar permite fumatul în spații închise special amenajate, precum și înființarea așa-numitelor „cluburi pentru fumători”, adoptat tacit de Senat în noiembrie, a primit, miercuri, aviz negativ din partea Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților, anunțăCurierul Național. Comisia a acordat un vot negativ propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea consumului de tutun, care ar permite fumatul în spații închise special amenajate.

Poliția română a anunțat că nu au fost constatate încălcări procedurale în cazul lui Sebastian Ghiță și nici nu există date că acesta ar fi ieșit din țară. Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat, miercuri, că nu au fost constatate încălcări ale normelor procedurale cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, se menționează într-un comunicat de presă al IGPR, conform România Liberă. Ca urmare a solicitării ministrului Afacerilor Interne din data de 22 decembrie, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române a fost efectuată o anchetă internă, cu privire la activitățile desfășurate în cazul fostului deputat Sebastian Ghiță, al cărei rezultat a fost prezentat procurorului.

INFP a anunțat producerea unui alt cutremur în zona seismică Vrancea, la ora 05:01. Un nou cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe scara Richter s-a produs, miercuri, în zona seismică Vrancea, la ora 05:01, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), informează România Liberă. Seismul a avut loc în județul Vrancea, la adâncimea de 91,1 kilometri.

Directorul general al INFP: Activitatea seismică a fost mai intensă în acest an. Activitatea seismică în România a fost mai intensă în acest an, comparativ cu cel precedent, iar Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) dorește să instaleze mai multe echipamente pentru a studia mișcările telurice, a declarat directorul general al INFP, Constantin Ionescu, potrivit Capital. „Anul acesta a fost mai intens, au fost mai multe seisme cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter”, a spus Ionescu. În 2016 au fost două cutremure de peste 5 grade, față de niciunul în 2015, potrivit site-ului INFP.

Mărmureanu, precizări în legătură cu cutremurul din România. Directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Gheorghe Mărmureanu, susține că în luna decembrie nu s-au produs niciodată cutremure „catastrofale” în România, perioadele cele mai „obișnuite” în care au avut loc mișcări tectonice importante fiind lunile de primăvară și toamnă, precum martie, aprilie, octombrie și noiembrie, scrie Cotidianul. „Niciodată nu a fost un cutremur catastrofal în luna decembrie, cel mai devreme (în perioada de iarnă n.r.) s-a produs în ianuarie 1838”, a declarat, miercuri Gheorghe Mărmureanu.

‘Containere-minune’ pentru intervenții la calamități și incendii. Exact în ziua în care țara noastră a fost zguduită de cel mai puternic seism înregistrat anul acesta, oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) îi liniștesc pe români anunțându-i de existența în dotarea trupelor de salvatori a unor ‘containere-minune’ pentru intervenții la calamități și incendii, noteazăLibertatea. Perne de aer, compresoare pentru umplerea buteliilor de oxigen chiar la locul intervențiilor, stații wireless sau spărgătoare de betoane sunt doar câteva dintre instrumentele performante care sunt de astăzi la îndemâna echipelor de salvatori.

Gabriela Firea: Avem nevoie de o colaborare cu Guvernul pentru consolidarea în regim de urgență a clădirilor cu risc seismic. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat în deschiderea ședinței Consiliului General al Municipiului București că, deși cutremurul din noaptea de marți spre miercuri nu a făcut victime omenești și nici pagube materiale, este nevoie de o colaborare cu Guvernul pentru deblocarea programului de consolidare a clădirilor înscrise în clasa I de risc seismic, transmite Capital. „Ne-am dori foarte mult ca Guvernul rezultat în urma alegerilor să-și înceapă grabnic activitatea, deoarece avem nevoie de o colaborare cu Guvernul României pentru consolidarea în regim de urgență a clădirilor cu risc seismic, pentru deblocarea programului de consolidare a clădirilor”, a precizat Firea.

Noua metodologie de evaluare a școlilor doctorale. La control, vor fi vizate doctoratele din ultimii 5 ani și demersurile antiplagiat. Prevenirea plagiatelor, articolele publicate de studenții-doctoranzi în reviste relevante, rezultatele cercetării științifice și calitatea tezelor de doctorat susținute în utiimii 5 ani sunt noile criterii de autorizare, acreditare și evaluare a școlilor doctorale, notează Adevărul. Ministrul Educației Naționale, Mircea Dumitru, a aprobat, prin ordin, metodologia privind auorizarea, acreditarea și evaluarea periodică a școlilor doctorale. Potrivit documentului, unul dintre indicatorii de performanță avuți în vedere în cadrul procesului de evaluare periodică a școlilor doctorale îl reprezintă calitatea tezelor de doctorat susținute în ultimii 5 ani.

Campanie națională de informare și promovare a învățământului profesional și tehnic și a învățământului dual. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice și Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT) vor derula programul național „2017 — anul învățământului profesional și tehnic în România’, anunțăCurierul Național. Desfășurarea acestei campanii de informare și conștientizare privind rolul învățământului profesional și tehnic, dar și a învățământului dual, a fost aprobată prin ordin de ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Gabriela Firea admite existența unor deficiențe în reabilitarea sediului istoric al Capitalei. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a admis miercuri existența unor deficiențe în ceea ce privește lucrările realizate la sediul istoric al Primăriei Generale, mai ales în cazul finisajelor, dar a precizat că a urgentat finalizarea reabilitării pentru ca aparatul Municipalității să poată fi mutat în sediul de lângă Cișmigiu, transmite Capital. „Am fost și eu destul de surprinsă de calitatea lucrării. Am urgentat aceste lucrări. Probabil că dacă nu am fi urgentat noi lucrările, ne mutam la anul, prin vară, ceea ce nu este normal, pentru că termenele sunt demult depășite”, a spus Firea, în replică la intervenția consilierului general USR Roxana Wring.

După ce a pasat deszăpezirea de sectoare, Firea preia salubrizarea centrului. Primarul general al Capitalei a declarat că, în această iarnă, chiar și arterele principale vor fi deszăpezite de primăriile de sector și nu de Municipalitate, potrivit Puterea. De anul viitor, salubrizarea în centrul orașului va fi făcută de Primăria Capitalei. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că Municipalitatea nu va răspunde în această iarnă de deszăpezirea arterelor principale, așa cum se întâmpla până acum.

Taxa specială de 1% pentru promovarea turistică a Capitalei în 2017, adoptată de CGMB. Consilierii generali au adoptat miercuri proiectul care propune instituirea taxei speciale pentru promovarea turistică a Bucureștiului pentru anul 2017, anunțăEconomica.net. Potrivit proiectului de hotărâre, taxa se calculează prin aplicarea cotei de 1% la nivelul de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA. Taxa specială se colectează de către unitatea de cazare, odată cu luarea în evidență a persoanelor cazate.

La o lună de la finalizare, Centrul de Management al Situațiilor de Urgență București e nefuncțional. Primarul general al Capitalei a declarat că deși Centrul Municipal Integrat al Situațiilor de Urgență (CMISU) este finalizat încă de acum o lună, nu este încă funcțional din cauza ministerelor care nu au aprobat transferarea personalului necesar pentru coordonarea intervențiilor de salvare, scrie Ziarul Financiar „Primăria Capitalei a realizat o clădire, pe care a și dotat-o la standarde foarte înalte, la Centrul de Management al Situațiilor de Urgență. Rămâne ca cele două ministere care trebuie să populeze prin instituțiile pe care le au, și anume Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, să transfere personalul în această clădire, lucru care sper să se încheie cât mai curând posibil”, a declarat Gabriela Firea.

Unul din patru români își petrece vacanța de iarnă pe tărâmuri exotice. Unul din patru români a ales să își petreacă vacanța de iarnă pe tărâmuri exotice, plajele de destinație fiind cele din Maldive, Cancun, Seychelles sau Phuket, potrivit datelor remise miercuri de Agenția de turism VarbitTour, transmiteEconomica.net. Pe de altă parte, șase din zece români au ales în perioada sărbătorilor piețele de Crăciun, precum cele organizate în Budapesta, Viena sau Praga. În aceeași categorie intră și românii care aleg să facă schi la Kopaonik, Tirol sau Bansko.

Euro depășește 4,54 lei, nivel maxim al ultimilor aproape trei ani. Banca Națională a României (BNR) a anunțat astăzi un curs de referință de 4,5409 lei/euro, în creștere cu 0,1% față de nivelul din ședința precedentă și nivel maxim din 10 ianuarie 2014, pe o tendință regională care s-a adăugat îngrijorărilor investitorilor legate de o eventuală instabilitate politică în țara noastră, informează Bursa. Dolarul a urcat din nou peste pragul de 4,35 lei și a atins un nou nivel maxim istoric. Vineri, BNR a afișat un curs de 4,5363 lei/euro.

Nuclearelectrica a încheiat un nou contract pentru achiziția de uraniu cu canadienii de la Cameco. Nuclearelectrica (SNN) a încheiat un nou contract cu canadienii de la Cameco pentru achiziția de uraniu, la un preț echivalent cu 373,58 lei pe kilogram, nivel similar cu cel al pieței, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, miercuri, presei, potrivitEconomica.net. SNN face aceste precizări în contextul în care Ministerul Energiei a anunțat, marți, că a cerut Consiliului Concurenței să verifice dacă prețul cerut de Cameco pentru uraniul furnizat către Nuclearelectrica este unul corect.

Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: Absorbția fondurilor europene este mult sub țintă. Creșterea cheltuielilor cu asistența socială a afectat cheltuielile pentru investiții, care sunt mult sub așteptări. Partea de fonduri europene a avut cel mai mult de suferit față de programarea bugetară, a declarat Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, conform Q Magazine. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de perioada similară a anului trecut cu 7,5%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2016 și de dublarea alocației de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015, precum și de alte măsuri aprobate în timpul anului 2016, conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor.

Programatorii vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii. Angajații operatorilor economici al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a modificării Ordinului nr.217/4172/1348/835 din 31.03.2015 privind încadrarea în activitatea de creație de programe pentru calculator, transmite Q Magazine. Această măsură de relaxare fiscală acordată programatorilor va intra în vigoare imediat după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Cristina Neagu e nr. 1 în handbalul feminin românesc. Cine e cel mai bun handbalist în topul FRH și ce stranieră a luat caimacul. Federația Română de Handbal (FRH) a anunțat, miercuri, prin intermediul site-ului oficial, sportivii laureați ai anului 2016, potrivit ProSport. Cristina Neagu a fost desemnată handbalista anului, în timp ce Mihai Popescu a fost ales drept cel mai bun handbalist al acestui an, conform frh.ro.

Cum vrea Simona Halep să cucerească primul titlu de Mare Șlem în 2017: „El mă ajută să fac asta”. Simona Halep (4 WTA) e încrezătoare înaintea startului noului sezon și spune că antrenorul său, Darren Cahill, o poate ajuta să câștige primul turneu Mare Șlem din carieră, scrie Gazeta Sporturilor. „Am lucrat foarte dur în această perioadă, cred că a fost cea mai dură pregătire din carieră. Darren Cahill a fost în România timp de câteva săptămâni și ne-am antrenat din greu, apoi am venit aici la Adelaide, acum mă simt pregătită să încep sezonul și să fac meciuri bune”, a spus Halep.

ASA i-a găsit înlocuitor lui Alexa. Un fost antrenor al Stelei va pregăti echipa din Târgu Mureș. După ce Dan Alexa a plecat la Chiajna, șefii echipei din Tg. Mureș s-au mișcat repede și și-au ales noul antrenor, notează Gazeta Sporturilor. Astfel, gruparea din Târgu Mureș va fi antrenată de Ilie Stan, așa cum anunță site-ul echipei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult