Acasa Revista Presei Revista presei. Apare un nou partid politic

Revista presei. Apare un nou partid politic

scris de Z.V.
17 afisari

Declarația premierului Sorin Grindeanu potrivit căreia România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE, sesizarea PNL și USR adresată CCR cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, dar și deprecierea monedei naționale în raport cu euro, precum și calificarea FC Volunari în finala Cupei României sunt principalele subiecte ale zilei de 19 mai.

Apare un nou partid politic: Daniel Constantin și alți patru deputați veniți din ALDE lansează „Pro România” peste două săptămâni. Fostul copreședinte ALDE Daniel Constantin, alături de deputații Eugen Durbacă, Mircea Banias — ambii excluși din ALDE, Sorin Cîmpeanu — fostul ministru al Educației și Damian Florea, vor înființa un nou partid politic, pe care îl vor lansa peste două săptămâni, au precizat surse politice. Cel mai probabil, partidul se va numi Pro România și în sesiunea parlamentară din toamnă ar putea coopta alți cel puțin cinci deputați, suficient pentru a-și forma grup parlamentar, fiind nevoie de minim 10 deputați pentru acest lucru, anunță HotNews.ro.

Iohannis, mesaj pentru Guvern și Parlament: Eliminarea CSAT din numirea șefului DGPI, o greșeală. În ultimă instanță, voi sesiza CCR. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că adoptarea de către Senat a ordonanței de urgență privind Direcția Generală de Protecție Internă a Ministerului de Interne, prin care este eliminat avizul CSAT din numirea și eliberarea din funcție a șefului DGPI, este o eroare, arătând că, în ‘ultimă instanță’, o va ataca la Curtea Constituțională a României (CCR). ‘Așa ceva nu se poate, este o eroare, o greșeală cum doriți. Atâta vreme cât instituția este una militarizată nu poate să funcționeze fără aviz CSAT. Punct. Iar, indiferent ce dorește Senatul sau Camera Deputaților, așa funcționează instituțiile în România, conform Constituției și dacă se menține această soluție, care este una neconstituțională, după părerea mea, evident că speța va merge la Curtea Constituțională. (…) În ultimă instanță, voi ataca eu la Curtea Constituțională, dar deocamdată așteptăm să-și revină Parlamentul și să intre în normalitate’, a afirmat Iohannis, potrivit Adevărul.

Grindeanu: România, pregătită să demareze negocierile de aderare la OCDE. România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca o reconfirmare a progresului economic și a nivelului de dezvoltare atinse de țara noastră, dar pentru atingerea acestui obiectiv are nevoie și de sprijinul partenerilor externi, a declarat premierul Sorin Grindeanu. „România a avut un progres constant mult accelerat în ultimii ani pentru a asimila instrumentele OCDE și a participat la scară largă la structurile de lucru ale organizației. Ne consultăm activ și suntem interesați să cooperăm mai îndeaproape cu OCDE în numeroase domenii cheie, cum ar fi politici macroeconomice, guvernanță corporatistă, liberalizarea fluxurilor de capital, migrație și multe altele. (…) România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizației va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat țara noastră, a nivelului său de dezvoltare. Va însemna o administrație publică mai eficientă și mai adaptată la cerințele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând. Suntem conștienți de dificultatea procesului și suntem dispuși să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens”, a declarat joi Sorin Grindeanu în discursul ținut în deschiderea evenimentului „România și OCDE — Perspective actuale și viitoare” organizat la sediul BNR, scrie Cotidianul.

PNL și USR sesisează la CCR modificările legate de comisia de anchetare a prezidențialelor din 2009. Parlamentarii PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților care introduce obligativitatea prezentării în fața comisiei de anchetă a alegerilor din 2009 a tuturor persoanelor chemate și care permit forului să desfășoare anchete în paralel cu investigațiile judiciare pe același subiect, informeazăEvenimentul Zilei.

Parlamentarii le fac un nou cadou primarilor. Cu cât le măresc indemnizațiile față de proiectul Legii salarizării. Indemnizațiile primarilor și viceprimarilor orașelor ar urma să fie mărite cu 1.450 de lei față de sumele propuse în proiectul avansat de Guvern, conform amendamentului adoptat de Comisia de Muncă din Senat la proiectul legii salarizării. De la această majorare sunt exceptați primarul și viceprimarii municipiului București, care, dacă li s-ar fi aplicat această creștere, ar fi ajuns la nivelul unui vicepremier și ar fi alterat ierarhia preconizată de proiectul de lege, notează Gândul.

România, pusă iar la colț din cauza deșeurilor. Comisia Europeană a demarat proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, printre care se numără și România, pentru nerespectarea obligațiilor privind raportarea implementării mai multor norme Uniunii Europene în domeniul deșeurilor. Procedurile au fost demarate împotriva Ciprului, României, Franței, Italiei, Marii Britanii, Spaniei, Maltei, Irlandei, Olandei, Greciei, Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Luxemburgului. Comisia Europeană a declanșat încă o acțiune de infringement împotriva României, după ce autoritățile au eșuat în furnizarea de rapoarte cu privire la atingerea obiectivelor de reutilizare, reciclare și valorizare, potrivit directivei cadru cu privire la deșeuri, directivei referitoare la deșeurile de echipamente electrice și electronice, directivei privind bateriile, directivei privind ambalajele, directivei referitoare la vehiculele ajunse la finalul ciclului de viață și regulamentului referitor la transferul deșeurilor. Natura și tipul obligațiilor variază de la o directivă la alta, scrie Jurnalul Național.

Iohannis, despre epidemia de rujeolă: Este o catastrofă, vaccinarea trebuie să fie obligatorie! Președintele a declarat, joi, că cele 5.000 de cazuri de boală și 26 de decese arată că ne află în fața unei catastrofe, el precizând că vaccinarea trebuie să fie obligatorie, însoțită de o campanie de informare. Șeful statului îl contrazice, astfel, pe liderul PSD Liviu Dragnea, care afirma, recent, că prin legea vaccinării nu ar trebui să se impună obligativitatea efectuării acestor vaccinuri, potrivit Libertatea.

Comitet de urgență la guvern pentru combaterea epidemiei de rujeolă. Guvernul a adoptat, joi, o hotărâre privind înființarea unui departament de monitorizare a implementării Programului Național de Vaccinare, care se va ocupa cu achiziționarea de vaccinuri, și a decis și înființarea unui Comitet interministerial de urgență, care să identifice disfuncționalitățile din sistem și care să asigure aprovizionarea la timp cu vaccinurile necesare, anunță Rfi.ro.

Ambasadorul Brummell: Vrem să dezvoltăm mai mult relațiile cu România, și după Brexit. Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Paul Brummell, a declarat joi, într-o conferință de presă la Galați, că în pofida ieșirii țării sale din Uniunea Europeană, Marea Britanie vrea să dezvolte mai mult relațiile cu România, mai ales în domeniul comercial și în cel al investițiilor. „Alegătorii din Marea Britanie au votat pentru a ieși din Uniunea Europeană, iar aceasta înseamnă că ieșim din Uniunea Europeană, nu că ieșim din Europa. Și suntem prieteni cu România, vrem să dezvoltăm relațiile mai mult cu România, inclusiv în sectorul comercial și inclusiv în ceea ce privește investițiile și cred că după Brexit pentru investitorii din Marea Britanie o să fie la fel. Investitorul vrea să câștige, vrea să facă profit. Deci, provocarea pentru Galați este absolut la fel, să creeze condițiile pentru a atrage investitori. Vrem să rămânem un prieten al României, vrem să dezvoltăm relațiile noastre pentru ambele părți. Bineînțeles va fi o relație diferită pentru că Marea Britanie nu va mai fi membru al UE, iar România da, dar cred că este în interesul tuturor de a avea o relație bună și pe viitor”, a spus Brummell, potrivit stiripesurse.ro.

Toader spune că modificarea Codurilor va fi gata prin toamnă: Nu ne facem iluzia că mâine venim cu proiectul.Tudorel Toader a declarat că Ministerul Justiției este în perioada în care așteaptă propuneri de îmbunătățire a celor patru Coduri și de aducere a lor în parametrii constituționali, ceea ce reprezintă o muncă „laborioasă” și nu trebuie să ne facem iluzia că proiectele vor fi gata în viitorul apropiat. „La momentul prezent, Ministerul Justiției a declanșat o procedură de evaluare a celor patru Coduri, care sunt pilonii sistemului juridic românesc — Penal, Procedură Penală, Civil, Procedură Civilă”, a afirmat ministrul Justiției, joi, în cadrul dezbaterii „Cine face politica penală în România”, scrie Ziare.com.

Chirițoiu, în ultima zi cu tarife RCA înghețate: Consiliul Concurenței va monitoriza împreună cu ASF sectorul asigurărilor. Joi se încheie perioada de șase luni cu tarife tarife RCA înghețate de guvern, iar Consiliul Concurenței urmează să monitorizeze sectorul în perioada următoare, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat joi președintele autorității de concurență, Bogdan Chirițoiu, care estimează că nu va exista ‘un șoc în piață’ după ce prețurile devin din nou libere, potrivit Economica.net.

Euro a atins maximul ultimilor patru ani și șapte luni: 4,5729 lei. Cursul valutar afișat joi de Banca Națională arată o cotație de 4,5729 lei/euro, valoare care nu a mai fost atinsă de la data de 24 octombrie 2012. După maximele atinse în anul 2012, când euro a trecut și pragul de 4,6 lei, moneda europeană a evoluat într-un coridor de 4,35-4,55 lei, pentru ca joi să ajungă la maximul de 4,5729 lei, informează Ziarul Financiar.

O mașină a intrat în pietoni, în renumita zonă newyorkeză, Times Square. Șoferul a fost arestat. El mai fusese reținut pentru că a condus sub influența alcoolului. 22 de persoane au fost rănite, iar o tânără de 18 ani a murit. Nu există indicii că ar fi vorba despre un atac terorist. O mașină a intrat, joi, în pietonii adunați în Times Square din New York, informează Reuters. Agențiile de presă internaționale precizează că șoferul autoturismului ar fi fost arestat. Patru răniți sunt în stare critică, iar trei sunt în stare gravă, a precizat primarul New York-ului, Bill de Blasio. Șoferul mașinii este un fost militar din cadrul Marinei americane (US Navy) care are cazier judiciar pentru conducere în stare de ebrietate, a anunțat primarul Bill de Blasio, potrivit AFP. Șoferul se află în custodia poliției din New York și a mai fost reținut pentru că a condus sub influența alcoolului. Astfel, incidentul este considerat un accident, a spus o sursă din poliție, titreazăRomânia Liberă.

Voluntari-Craiova 0-0. Dramă oltenească! Voluntariul e în finală! FC Volunari s-a calificat nesperat în finala Cupei României după ce a reușit să câștige în deplasare cu 1-0 și a rezistat într-un 0-0 sec pe teren propriu în fața Craiovei. Și spunem nesperat pentru că ilfovenii nici măcar nu și-au depus actele pentru a juca în Europa, așa că, indiferent dacă vor câștiga sau nu Cupa, ei nu vor participa în Europa League. Volunariul va juca în finală cu Astra, iar trupa lui Șumudică devine principala favorită la câștigarea trofeului, scrie Fanatik.ro.

Burleanu vrea să schimbe Liga 1. Crește numărul de echipe și vrea să renunțe la actualul sistem. Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunțat că vrea să schimbe sistemul competițional din Liga 1. Burleanu se gândește să renunțe la actualul sistem de play-off/play-out, implementat începând cu sezonul 2015-2016. Pentru moment nu se știe cum va arăta campionatul, dar Burleanu vrea să fie 16 echipe în Liga 1 și anunță că schimbarea se va face în 2019, potrivit Gsp.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult