Acasa Revista Presei Revista presei. Aproape 2 milioane de euro pentru cine numără voturile

Revista presei. Aproape 2 milioane de euro pentru cine numără voturile

scris de Z.V.
3 afisari

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării; alegerile prezidențiale ar putea afecta independența DNA; românii nu mai au bani pentru vacanțele speciale cu tarif redus; hipermarketurile au scumpit mâncarea; caz șocant: o gravidă a fost plimbată cu taxiul între spitale, iar bebelușul a murit sunt câteva dintre temele care țin capul de afiș al presei centrale din acest week-end.

Revista presei. Aproape 2 milioane de euro pentru cine numără voturile

Revista presei. Aproape 2 milioane de euro pentru cine numără voturile

Guvernul plătește, la fiecare rundă electorală, peste 1 milion de euro pentru un nou pachet informatic. La fel se va întâmpla în 2014, când numărarea electronică a voturilor și asistența tehnică a sistemului au fost adjudecate de asocierea dintre ASSECO SEE și SIVECO, pentru 1,8 milioane de euro cu TVA inclus, în urma unei negocieri fără anunț de participare.Guvernul a aprobat bugetul pentru alegeri pe 26 august, prea târziu pentru a mai permite derularea unei licitații, dar și testarea aplicației înainte de scrutin, susține Gândul.

Peste 18 milioane de alegători sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării. Urnele se vor deschide duminică, la ora 7:00, și se vor închide la ora 21:00, scrieJurnalul Național. În țară vor fi organizate 18.550 secții de vot, iar în București 1.245 de secții de votare. În sectorul 1 al Capitalei vor fi organizate 162 de secții, în sectorul 2 — 202, în sectorul 3 — 274, în sectorul 4 — 178, în sectorul 5 — 196, iar în sectorul 6 — 233 de secții de votare. MAE a anunțat că vor fi organizate 294 de secții pentru cetățenii români din afara granițelor care doresc să își exercite dreptul de vot.

 

Alegerile prezidențiale din România ridică problema valorilor europene, a statului de drept și a fenomenului de „putinizare” (rusificare) a Europei de Est, scrie Deutsche Welle. Jurnaliștii germani atrag atenția asupra pericolului în care se află România în urma unor măsuri controversate luate de guvernul Ponta, cum ar fi migrația primarilor, și asupra campaniei electorale de denigrare a principalului său adversar politic, Klaus Iohannis, afirmă Adevărul.

Liderul PSD, Victor Ponta, l-a atacat pe Traian Băsescu într-o postare de Facebook publicată în ultima zi de campanie electorală. El i-a invitat pe români să îl aleagă președinte pentru că va fi un președinte cu totul diferit de Băsescu, susținePuterea.

Românii nu au bani, motiv pentru care nu mai au ce să scoată din buzunar nici atunci când ar putea pleca în vacanță în extrasezon prin programe speciale, mai ieftine, susține Gândul. „Programele speciale de tipul au început să nu mai fie interesante și nu din cauza hotelierilor, ci din cauza turiștilor care nu mai au nici măcar atât de puțini bani ca să se cazeze”, a declarat Dragoș Răducan, vicepreședinte FPTR, potrivit Agerpres.

Doar patru români se află la conducerea companiilor aflate în topul celor mai mari 10 companii din comerțul alimentar modern. Operațiunile Kaufland, cel mai mare jucător de pe piața de profil, sunt conduse în continuare de Adrian Viman, executivul român care nu are nicio fotografie în spațiul public. Sorana Georgia, care conduce Billa, este singurul CEO femeie din jucătorii mari ai comerțului modern, scrie Ziarul Financiar.

În ultimul an, cel mai ieftin coș de cumpărături alcătuit din 11 produse alimentare de bază s-a scumpit cu peste 45% în marile lanțuri de hipermarketuri. Pentru cei care obișnuiesc să frecventeze supermarketurile, scumpirea a fost de numai 4,8%, potrivit Economica.net.

Ultimii ani au demonstrat cum proiectele de zeci de milioane de euro pentru modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice au adus rezultate vizibile pentru consumatori: penele de curent s-au redus la jumătate, noteazăCapital.

După ce medicii de la Maternitatea din Ploiești i-au spus că mai bine vine la București să nască, o gravidă în luna a șaptea a născut în taxiul care o transporta spre Capitală, iar bebelușul a fost declarat mort. Ministerul Sănătății a sesizat Corpul de Control, iar din primele verificări s-a stabilit că medicii din Ploiești au încălcat protocoalele medicale.Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că nu trebuia să fie trimisă femeia în niciun caz cu taxiul. E de văzut și dacă trebuia trimisă cu ambulanța sau cu o ambulanță specială, scrie Evenimentul Zilei.

Jurnalul Național informează că sistemul public de sănătate a plătit 1.251.716.122 lei în 2012 pentru afecțiunile cauzate de fumat și a colectat din taxa pe viciu 1.139.293.773 lei, ceea ce înseamnă un „deficit” de peste 100 milioane lei, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătății pentru controlul tutunului, dând citire unui studiu.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a avertizat, sâmbătă, că există riscul ca, după alegerile prezidențiale, independența DNA să fie afectată, conform L’Express, citat de b1.ro. Șefa DNA a mai spus că instituția pe care o conduce are doi aliați de nădejde — Uniunea Europeană și societatea civilă, scrie România Liberă.

Concluziile unui raport făcut de Banca Mondială, după analiza modului în care funcționează CSM-ul, instanțele și Parchetele, nu sunt îmbucurătoare. Astfel, conform analizei menționate, și citate deCotidianulsistemul judiciar din România are în fruntea sa șefi care nu au o politică de combatere a corupției în rândul procurorilor și judecătorilor.

În dosarul Microsoft, procurorii DNA arată că cel considerat capul întregii afaceri a încercat să ajungă la fostul premier Emil Boc. Afaceristul Claudiu Florică ar fi dorit să-l determine pe demnitar să-i încredințeze direct contractul licențelor de calculator. Toate demersurile lui Florică au fost sortite eșecului, notează Evenimentul Zilei.

Sorin Ovidiu Vîntu este deja la al doilea episod dintr-o serie anunțată pe blogul personal. Din spatele gratiilor, SOV scrie despre cum funcționează, în opinia lui, Serviciul Român de Informații și cine deține ‘butoanele’ acestei instituții, potrivit ziarului Adevărul.

Una dintre cele mai mari piețe ale obiectelor de colecție se află, așa cum era și de așteptat, în Statele Unite ale Americii.Conform unui studiu condus în 2012 de site-ul Sports Memorabilia, unul dintre cele mai importante din domeniul tranzacționării produselor sportive, piața obiectelor fără autograf este de aproximativ 12 miliarde de dolari, în timp ce piața produselor cu autograf ajunge la circa 2 miliarde de dolari, scrie Pro Sport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult