Acasa Revista Presei Revista presei. Au început plățile către creditorii Astra

Revista presei. Au început plățile către creditorii Astra

scris de Z.V.
11 afisari

Decizia Curții Constituționale în legătură cu organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, discuțiile referitoare la revocarea lui Valeriu Zgonea din funcția de președinte al Camerei Deputaților, depunerea jurământului de învestitură în funcția de ministru al Culturii de către Corina Șuteu, prezentarea rezultatelor anchetei efectuate în cazul dezinfectanților folosiți în unitățile sanitare, precum și punerea sechestrului asigurător pe clădiri și terenuri aparținând lui Gabriel Oprea, dar și calificarea a patru jucătoare române de tenis în sferturile de finală ale turneului de la Madrid sunt principalele subiecte ale zilei de 5 mai.

Astra Asigurări, sub administrare specială

Astra Asigurări

Au început plățile către creditorii Astra. Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a început deja primele plăți către păgubiții Astra Asigurări, societate aflată în faliment, până la data de 3 mai plătind 1,256 milioane de lei pentru 248 de dosare de daună, alte 106 dosare în valoare de 679.000 de lei fiind achitate ieri dimineață, anunță Q Magazine. „În această dimineață au mai fost plătite încă 106 dosare în valoare de 679.000 de lei. În total am plătit 1,9 milioane de lei pentru 354 de dosare. Până acum, media pe dosar de daună a fost de 4.500 de lei”, a spus ieri, într-o conferință, Carmen Radu, președintele FGA.

CCR a decis: alegerile locale, într-un singur tur de scrutin. Judecătorii CCR au decis: alegerile locale din acest an se vor desfășura într-un singur tur de scrutin, notează Gândul. Judecătorii CCR au decis ca alegerile locale din acest an să se desfășoare într-un singur tur de scrutin, respingând sesizarea jurnalistului Liviu Avram, care a contestat la CCR atât numărul de semnături prevăzut de lege pentru un candidat la locale, cât și desfășurarea alegerilor într-un singur tur.

Reacție surpriză a lui Vasile Blaga: Decizia CCR ne avantajează. Copreședintele PNL Vasile Blaga a spus, miercuri, că decizia Curții Constituționale a României (CCR) ca alegerile să se desfășoare într-un singur tur de scrutin este „literă de Evanghelie” și favorizează cele două partide mari, PNL și PSD, contrazicând-o astfel pe Alina Gorghiu, scrie Jurnalul Național. „Eu nu am comentat și nici nu comentez ce a spus Curtea, e literă, scuzați-mi termenul, de Evanghelie, se aplică. Nu ne-am gândit niciodată că favorizează PNL deși, acum, dacă stăm strâmb și judecăm drept, avantajează PNL și PSD”, a declarat Vasile Blaga, la sediul PNL Giurgiu.

PNL, pe două voci. Predoiu o contrazice pe Gorghiu, după decizia CCR privind alegerile locale: „Este o decizie firească și ar fi fost intempestivă schimbarea”. Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu, a afirmat că, din punctul său de vedere, decizia CCR privind alegerile locale este o decizie firească și că, în legătură cu alegerile din iunie, schimbarea ar fi fost intempestivă, relatează Evenimentul Zilei. „Precizez că exprim un punct de vedere personal. Nu am discutat în partid și nu am nici motivarea instanței și nici măcar decizia ca atare. Știu doar că s-a decis ca aceste alegeri locale să se desfășoare într-un singur tur”, a spus Cătălin Predoiu.

Corina Șuteu a depus jurâmântul de învestitură în funcția de ministru al Culturii. Klaus Iohannis: „Cultura are nevoie de reformă, nu de reformită”. Corina Șuteu a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Culturii, după revocarea lui Vlad Alexandrescu, anunță Evenimentul Zilei. Klaus Iohannis i-a urat succes în acest mandat, precizând că misiunea sa este una grea și că așteptările sunt destul de mari. Totodată, șeful statului a precizat că reformele nu se impun cu cizma. „Domna ministru, vă doresc mult succes cu acest mandat. Reluați portofoliul într-o perioada foarte dificilă, când există, și pe bună dreptate, o inflamare în spațiul public în legătură cu ce se întâmplă în domeniul de care se ocupă Ministerul Culturii”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Ce priorități are noul ministru al Culturii. Noul ministru al Culturii, Corina Șuteu, afirmă că, în mandatul ei, va exista continuitate, precum și ”o corelare mai strânsă între obiectivele reformatoare și resursele aflate la dispoziție”, conform România Liberă. „Va continua dialogul cu sectorul independent și cu societatea civilă, în spiritul transparenței și a întreținerii unei atitudini participative între administrația culturală și zonele culturale emergente. Totodată, va continua atenția acordată instituțiilor publice de cultură și ameliorării legislației și administrației culturale. Este urgentă rezolvarea situației de la Opera Națională din București și, într-un context mai larg, asumarea unor măsuri legislative legate de instituțiile de spectacol din România și de statutul creatorului”, a scris miercuri Corina Șuteu pe Facebook.

Zgonea s-a autoproclamat apărătorul justiției. Scandal pe funcție între PSD și președintele Camerei Deputaților. Scandal în toată regula între Valeriu Zgonea și PSD, pe funcția de președinte al Camerei Deputaților, notează Puterea. Exclus din partid, Zgonea încearcă să se folosească de acest fapt și invocă regulamentul Camerei, spunând că nu mai face parte din grupul social democrat, în consecință, revocarea sa nu mai poate fi cerută de acest grup. În plus, susține că face toată această tevatură în apărarea justiției. „Mă voi opune, până la capăt, acestui jihad anti-justiție”, a susținut Zgonea, acuzând că „scopul” celor ce vor să îl schimbe e „același: să modifice pe repede înainte legile anti-justiți”. „Până când destinul va hotărî, mă voi bate cu cei care, formați în grupuri de interese, doresc să modifice legile penale în interesul lor”, a afirmat Valeriu Zgonea, într-o conferință de presă.

Zgonea: La PSD s-a cerut un președinte al Camerei care să îi apere de pușcărie. Sunt preocupați de o nouă „marțea neagră”. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că unii colegi „sunt preocupați de repetarea marței negre” și a susținut că în ședința grupului PSD de marți au fost deputați care au cerut un președinte al Camerei care să „îi apere de pușcărie”, dar și modificări la Statutul parlamentarului, pentru a nu mai fi funcționari publici, conform Adevărul. „Am văzut că în ultimul timp, noi, în loc să dorim spitale moderne și salarizare adecvată pentru cadrele medicale, vrem modificarea Codurilor penale, a Statutului, ca să dispară echivalarea noastră în Codul Penal ca funcție publică și să nu mai fim funcționari publici. S-ar părea că unii sunt preocupați de aceste repetări ale, așa cum ați spus-o dumneavoastră, Ťmarțea neagrăť”, a spus Zgonea.

Ponta: Cred că Vali Zgonea greșește astăzi. Fostul premier Victor Ponta a precizat miercuri, într-o declarație de presă la Târgu-Jiu, că Valeriu Zgonea „greșește, pentru că până la urmă funcția de președinte al Camerei este a unei majorități”, transmite Cotidianul. „După cum știți, nu am participat la deciziile conducerii PSD pentru că nu fac parte din conducere. Părerea mea ca om care îl cunoaște pe Vali Zgonea de foarte mulți ani — l-am sprijinit, eu l-am propus la funcția de președinte — cred că astăzi greșește, pentru că până la urmă funcția de președinte al Camerei este a unei majorități și mi-e teamă că după ce că avem un guvern care e al nimănui, nu-l susține nimeni, acum o să avem și un președinte al Camerei pe care nu-l susține nimeni”, a precizat Victor Ponta, care a participat la lansarea candidaților PSD Gorj la alegerile locale din iunie 2016.

Răsturnare de situație în PSD: Zgonea ar putea prinde alegerile locale în vârful Camerei Deputaților. PSD ia în calcul să amâne suspendarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, până după alegerile locale, a declarat secretarul general al PSD, Marian Neacșu, conformEvenimentului Zilei. „Observând cu câtă obstinație se ține de scaun domnul Zgonea, cred că o să luăm o decizie în forul politic al partidului, sunt absolut sigur că ne vom așeza mai mult pe campania electorală. Luăm în calcul o astfel de variantă (de amânare — n.r.), noi nu avem de gând să excedăm un scandal”, a spus Neacșu, la Parlament.

Evaluarea miniștrilor, prezentată vineri de premierul Dacian Cioloș. Premierul Dacian Cioloș va prezenta, vineri, fiecare ministru în parte și obiectivele pentru cea de-a doua parte a anului, conform Q Magazine. Săptămâna trecută, miercuri premierul le-a spus miniștrilor din cabinetul său să își facă o evaluare a celor șase luni de activitate pentru a vedea măsurile concrete pe care le-au luat până acum, ce trebuie schimbat și ce trebuie îmbunătățit.

Se cere amânarea alegerilor locale din cauza listelor de semnături fraudate. M10, 200 pentru București, Noua Republică, Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor și Uniunea Creștin Democrată din România solicită amânarea alegerilor locale astfel încât să existe suficient timp pentru reverificarea listelor de semnături întrucât există suspiciuni puternice de fraudă cu privire la falsificarea listelor de susținători, informează un comunicat comun emis de solicitanți, potrivit Q Magazine. Cele 5 formațiuni au depus astăzi o solicitare adresată Primului ministru prin care cer modificarea calendarului alegerilor locale și o solicitare către Biroul Electoral Central cu privire la reverificarea listelor de semnături depuse de toți candidații din București.

Ioan Chelaru, Mona-Lisa Neagoe și Ruxandra Jipa, candidați din partea Senatului pentru Curtea Constituțională. Senatorul Ioan Chelaru, din partea PSD, Mona-Lisa Neagoe, propus PNL, și senatorul Florina Ruxandra Jipa sunt candidații pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CCR) pe locul lui Valentin Zoltan Puskas, conform Adevărul. Senatorii din Comisia juridică ar fi trebuit să discute propunerile și să dea aviz pentru un candidat, însă ședința nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.

Attila Varga a primit aviz pozitiv din partea Camerei Deputaților pentru funcția de judecător al CCR. Attila Varga a primit miercuri aviz pozitiv din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților pentru a ocupa funcția de judecător la Curtea Constituțională a României, anunță Bursa. El a obținut 13 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”. Candidatura sa urmează a fi supusă votului plenului Camerei Deputaților. Attila Varga a fost propus de grupul UDMR.

Deputații juriști au votat un proiect de lege care oferă imunitate avocaților. DNA a desființat inițiativa. Deputații juriști au votat, miercuri, un proiect de lege, inițiat de mai mulți parlamentari de profesie avocați, care prevede că procurorii nu mai au voie să ridice înscrisuri, calculatoare și nici comunicări între avocați și clienți, conform Adevărul. DNA a arătat că propunerea legislativă ar avea drept consecință nulitatea unor probe deja administrate de procurorii anticorupție.

Traian Băsescu critică vizita lui Iohannis în Afganistan, dar și ținuta Primei Doamne. Fostul președinte Traian Băsescu a adus o mulțime de critici la adresa actualului șef de stat după vizita acestuia în Afganistan, notează Libertatea. În plus, s-a arătat nemulțimit și de ținuta pe care Prima Doamnă a adoptat-o. Într-un interviu acordat România TV, Traian Băsescu a declarat că vizita președintelui Klaus Iohannis în Afganistan împreună cu soția sa a fost o greșeală.

Propunere-șoc a Comisiei Europene, România ar risca sancțiuni uriașe. Comisia Europeană a propus o reformare a politicii europene de azil care ustură la buzunar — circa 250.000 de euro penalizare pentru fiecare imigrant pe care țările membre refuză să-l primească, transmite Cotidianul. Oficialii europeni consideră că o asemenea politică foarte fermă, coroborată cu aplicarea acordului cu Turcia pentru stoparea fluxului migrator, va reduce din marile tensiuni create în ultimul an la nivelul UE. Planul propus de Comisia Europeană trebuie însă să fie susținut de toate statele membre pentru a putea fi aplicat.

Gabriel Oprea, din nou la DNA. Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat miercuri la sediul DNA pentru a i se comunica luarea măsurilor asigurătorii în dosarul privind Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI), potrivit unor surse judiciare, scrie Q Magazine. Fostul ministru de Interne a fost chemat pentru explicații în dosarul în care este suspectat că ar fi beneficiat de o mașină de lux și un jacuzzi, ambele cumpărate din banii serviciului secret al Ministerului de Interne.

Sechestru asigurător pe clădiri și terenuri aparținând lui Gabriel Oprea. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) — Secția de combatere a corupției au instituit măsura sechestrului asigurător, asupra mai multor clădiri și terenuri situate în municipiul București, respectiv județul Ilfov și Giurgiu care aparțin inculpaților Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe și Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurența sumei de 410.000 lei, informează DNA, conform Capital. Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea recuperării pagubei produse prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, reținută în sarcina lor.

Procurorii cer câte 10 ani de închisoare pentru Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Procurorii DNA au cerut miercuri pedeapsa cu 10 ani de închisoare pentru Dumitru Dragomir și Mircea Sandu, la ultimul termen în procesul în care foștii șefi ai LPF și FRF au fost judecați pentru dezafilierea echipei Universitatea Craiova, potrivit Capital. În 2013, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție, fiind acuzați de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, infracțiunea de folosire a influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000) și infracțiunea de sustragere de sub sechestru precum și a persoanelor juridice fără scop patrimonial, Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă De Fotbal, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și infracțiunea de sustragere de sub sechestru.

Fiul lui Dan Adamescu a primit mandat de arestare în lipsă, pentru dare de mită. Tribunalul București a emis un mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, fiind acuzat de dare de mită, conform Libertatea. În luna martie, procurorii DNA au cerut arestarea în lipsă a lui Bogdan Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, acesta fiind acuzat de două infracțiuni de dare de mită.

Marian Vanghelie, de urgență la spital. Marian Vanghelie, primarul suspendat de la Sectorul 5 al Capitalei, a fost transportat, miercuri, de către șoferul său la Spitalul Universitar, după ce a făcut o criză renală, a declarat avocatul său în sala de judecată de la Tribunalul București, informează Gândul. Marian Vanghelie trebuia să se prezinte miercuri la Tribunalul București, pentru un nou termen de judecată în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție. La instanță, avocatul său a cerut magistraților să amâne judecarea pe motiv că Marian Vanghelie nu se poate prezenta, întrucât a fost transportat la spital.

Black Cube, anchetată de serviciile de securitate israeliene. Mossad, serviciile de securitate israeliene, au demarat o anchetă a firmei Black Cube, care se presupune că ar fi spionat-o pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, arată Cotidianul. Inițiativa a fost lansată în contextul în care serviciile de securitate au fost înfuriate de activitățile din ultima perioadă a Black Cube, acelea de spionare a șefei DNA.

Ministrul Sănătății: Doar 5% din testele făcute dezinfectanților sunt neconforme. Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a declarat astăzi într-o conferință de presă că din cele 3.526 de teste făcute pentru verificarea eficienței dezinfectanților folosiți în spitalele românești doar 5 % sunt neconforme, conformLibertatea. Șeful de la sănătate a explicat că probele au fost recoltate din mai multe spitale din țară, de pe diferite suprafețe care înainte au fost șterse cu dezinfectanți.

Scandalul dezinfectanților diluați a ajuns la Parchet. Parchetul General a anunțat că a început urmărirea penală în cazul dezinfectanților diluați folosiți în spitale, delegând deja ofițeri de poliție judiciară să ridice probele necesare pentru efectuarea probelor specifice în colaborare cu Corpul de Control al Ministerului Sănătății, conform Curierului Național. „Pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit un dosar penal având ca obiect informațiile vehiculate în spațiul public privind dezinfectanții produși de o firmă autohtonă utilizați în unitățile sanitare”, a informat Parchetul General.

DIICOT explică de ce nu a verificat o plângere împotriva șefului Hexi Pharma. Procurorii nu au făcut verificări în legătură cu o plângere depusă împotriva patronului firmei Hexi Pharma, Dan Condrea, deoarece acea plângere nu îndeplinea elementele obligatorii prevăzute de Codul de procedură penală și astfel a fost restituită petiționarului, a declarat miercuri procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, scrie Jurnalul Național. Prezent miercuri la sediul Parchetului General cu ocazia instalării noului procuror general, Daniel Horodniceanu a fost întrebat de jurnaliști care au fost motivele pentru care procurorii DIICOT nu au investigat o plângere depusă împotriva patronului de la Hexi Pharma, firmă implicată în scandalul dezinfectanților diluați.

De când va deveni funcțională Secția de Arși de la Spitalul Floreasca. Secția de Arși de la Spitalul Floreasca va fi funcțională înainte de sfârșitul lunii mai, a declarat, miercuri, Ministrul Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu, susținând că așa a fost informat de reprezentanții unității spitalicești, transmiteRomânia Liberă. În cadrul unei conferințe de presă susținută la Ministerul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat, miercuri, că Secția Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală va fi funcțională până la sfârșitul acestei luni, susținând că acest lucru i-a fost transmis de către reprezentanții unității medicale.

Raport Curtea de Conturi: Studenți mai puțini și calitate îndoielnică a învățământului în universități. Radiografia sistemului universitar realizată de Curtea de Conturi arată o situație dezastruoasă a calității universităților care instruiesc cu 30% mai puțini studenți decât în 1990, deși sunt mai multe universități, însă calitatea învățământului în aceste instituții este îndoielnică în multe cazuri, potrivit Gândul. Numărul studenților a scăzut dramatic în perioada 2011-2015 din cauza scăderii natalității, nivelul de pregătire al elevilor este tot mai slab și se resimte când aceștia ajung în universități și din cauza faptului că au dispărut examenele de admitere, iar învățământul superior nu este adecvat cerinței de pe piața muncii și nevoilor economice actuale.

MEN a făcut primul pas pentru selectarea viitorilor membri ai CNATDCU. Ministrul Educației, Adrian Curaj, a semnat ordinul de numire a comitetelor care vor sprijini instituția să selecteze viitorii membri ai Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor, Certificatelor Universitare (CNATDCU), anunțăRomânia Liberă. Până în prezent, peste 1.200 de profesori și-au exprimat intenția de a face parte din comisiile consiliului. „Am semnat ordinul de numire a comitetelor care vor sprijini Ministerul Educației în procesul de selecție a viitorilor membri CNATDCU. Lista nominală a fost publicată acum câteva săptămâni, spre consultare, pe site-ul MENCS”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

PMB, amendată de Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Primăria Capitalei a fost amendată cu 10.000 de lei în baza unei hotărâri a Colegiului Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a decis în ședința de miercuri că acordarea a doar patru puncte pentru persoanele cu dizabilități în calcularea punctajului care stă la baza întocmirii listei de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale reprezintă discriminare, transmite Jurnalul Național. Purtătorul de cuvânt al Colegiului CNCD, Istvan Haller, a declarat că Primăria nu a justificat criteriile de acordare a locuințelor sociale și punctajele corespunzătoare acestora.

România va avea un nou aeroport. Brașovul se pregătește pentru un aeroport peste trei ani, conform Puterea. Primăria Brașov va intra în asociere cu Consiliul Județean (CJ), cu un procent de 51%, pentru finanțarea lucrărilor de construcție care trebuie finalizate la Aeroportul internațional Brașov — Ghimbav, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, primarul George Scripcaru. „În momentul de față, acest proiect, cel mai important al Brașovului, are o problemă de finanțare, iar municipiul Brașov poate să susțină împreună cu Consiliul Județean continuarea lucrărilor pentru finalizarea investiției”, a subliniat Scripcaru.

Un nou eșec: România pierde în favoarea Poloniei o investiție de 500 mil. euro a Daimler într-o uzină de motoare. România pierde investiții majore pe bandă în favoarea țărilor vecine, după ce ani la rândul companiile străine au atras atenția că fără infrastructură și fără investiții majore în școli și universități nu vor veni să construiască uzine și fabrici importante, transmiteZiarul Financiar. La opt ani după ce am pierdut investiția într-o uzină auto, acum România pierde o investiție pentru o uzină de motoare. Daimler AG, compania care deține brandul Mercedes-Benz, a anunțat astăzi oficial că va investi 500 de milioane de euro în construcția unei noi uzine de motoare.

Isărescu: În curând împlinim 100 de ani de la Marea Unire și Bucureștiul încă nu are o centură onorabilă, iar Budapesta are una dintre cele mai frumoase centuri de autostrăzi pe care le-am văzut în Europa. Lucrarea „Minerale industriale și roci utile” lansată miercuri de Banca Națională a României și Academia Română își propune scoaterea în evidență a potențialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, distribuția regională și locală a acestora și calitățile lor utilitare, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu ocazia lansării volumului, relateazăCapital. „Această lucrare își propune scoaterea în evidență a potențialului resurselor naturale din subsolul României prin organizarea unor bănci de date privind tipurile de resurse, cu distribuție regională și locală a acestora și calitățile lor utilitare”, a subliniat Isărescu.

CNADNR a semnat ordinul de începere a lucrărilor autostrăzii Ogra-Câmpia Turzii. Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. a emis miercuri ordinul de începere a lucrărilor pentru cele trei contracte de proiectare și execuție (FIDIC Galben) aferente autostrăzii Ogra — Câmpia Turzii, parte a obiectivului de investiții Autostrada Brașov — Târgu Mures — Cluj — Oradea, potrivit unui comunicat al companiei, transmite Bursa. ”Odată cu aplicarea prevederilor Ordonanței nr. 7/2016 privind unele măsuri pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Ministerul Transporturilor și CNADNR au reușit să creeze premisele începerii lucrărilor în cadrul acestor contracte, prin reglementarea acordării avansului și obținerea avizelor necesare autorizării lucrărilor într-un termen scurt”, precizează comunicatul.

31 de milioane de euro pentru reabilitarea unor porțiuni din DN 15 și DN 15A. Comisia Europeană a aprobat ieri finanțarea proiectului privind reabilitarea legăturilor rutiere Târgu Mureș — Reghin și Reghin — Sărățel, parte a DN 15, respectiv DN 15 A, a cărui valoare eligibilă se ridică la peste 37 de milioane de euro, conform Bursa. Cofinanțarea din partea Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regională, este de peste 31 de milioane de euro.

Italienii de la Salini amenință că dau statul român în judecată, după ce au fost acuzați că au lucrat prost pe Lugoj-Deva. Acuzați că au lucrat prost pe Lugoj-Deva, italienii de la Salini-Impregilo amenință statul român cu instanța, scrieEconomica.net. Constructorul a declarat că nu recunoaște expertiza făcută la cererea Companiei de Drumuri, care scoate la iveală probleme în ceea ce privește materialele folosite și în ceea ce privește execuția taluzurilor și a terasamentelor. Italienii spun că se vor plânge inclusiv la Bruxelles, de unde vin banii pentru această autostradă. Dacă li se va da dreptate, autoritățile române riscă să le plătească penalități, dar și să primească sancțiuni de la Uniunea Europeană.

Magazinele reacționează la proiectul de lege a „taxelor de raft”. Spun că „subminează comerțul modern”. Asociația Marilor Rețele Comerciale din România susține că proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare contravine intereselor consumatorilor, conform Economica.net. Retailerii susțin că taxele de raft sunt conforme cu legislația UE și sunt percepute în interesul producătorilor, că ar putea crește importurile de alimente din Bulgaria și Ungaria și că sunt puse în pericol locuri de muncă și încasări bugetare.

Fostul șef al PPDD, pus director general adjunct la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Simona Allice Man a fost numită în funcția de director general adjunct plăți și administrativ al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), anunță Economica.net. Aceasta a fost anterior secretat de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și a fost retrasă în 2015 de la conducerea Autorității Naționale pentru Turism, la cererea patronatelor de turism.

Numărul insolvențelor a scăzut în primul trimestru cu 20%. Numărul societăților intrate în insolvență a scăzut în primul trimestru al anului la 2.304, cu 20% sub nivelul din perioada similară din 2015, pe primul loc fiind Capitala, cu 495 de firme, în coborâre cu 14%, urmată de județul Ialomița, cu 193 de firme, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), informează Ziarul Financiar. Cele mai mari scăderi au fost consemnate în județele Mureș (-63%), Ma­ramureș (-59%) și Mehedinți (-51%), rate importante fiind înregistrate și în Brăila, Caraș-Severin, Călărași și Suceava.

Studiu: Românii vor plăti mai puțin pentru un city break în Europa. Tarifele pentru un city break în Europa vor scădea cu până la 20% începând cu luna mai potrivit unui studiu realizat de agenția de turism online Paravion, scrie Ziarul Financiar. Micșorarea prețurilor este generată în special de scăderea cererii, interesul turiștilor mutându-se către pachete tip charter.

Actorul Marius Manole și regizorii Radu Afrim și Gianina Cărbunariu, decorați de președintele Klaus Iohannis. Actorul Marius Manole și regizorii Radu Afrim și Gianina Cărbunariu au fost decorați de președintele Klaus Iohannis miercuri, potrivit unui comunicat oficial de pe pagina Administrației Prezidențiale, transmite Curierul Național.

Monica Ghiurco, propusă pentru funcția de președinte-director general al TVR. Consiliul de Administrație al SRTv a transmis, miercuri, Parlamentului propunerea pentru funcția de președinte-director general al instituției, în persoana Monicăi Ghiurco, conform Puterea. „Urmare a adresei Birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului prin care se solicită nominalizarea, în termen de două săptămâni, a unui candidat pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SRTv, membrii Consiliului de Administrație s-au întrunit pe 28 aprilie, la sediul TVR”, se arată în adresa CA al SRTv înaintată Parlamentului.

Fabulos! Țig o învinge și pe Madison Keys! Avem patru românce în sferturi la Madrid! Încă o zi excelentă pentru fetele noastre, scrie Gazeta Sporturilor.Toate cele patru jucătoare rămase în cursă la Madrid s-au calificat în faza sferturilor! Patricia mai provoacă o surpriză pe zgura din capitala Spaniei. Jucătoarea noastră a învins-o pe Keys, după un meci pe care l-a controlat încă din debut.

Monica Niculescu e candidată pentru lovitura lunii aprilie! Monica Niculescu se află printre jucătoarele nominalizate de WTA pentru lovitura lunii aprilie, conform Gazetei Sporturilor. Punctul câștigat spectaculos de româncă s-a jucat în meciul dintre ea și Kvitova, din optimile de finală ale turneului de la Stuttgart.

CSA Steaua deschide ușa pentru negocieri cu echipa lui Becali. Boroi: „Fiecare trebuie să cedeze până ajungem la un punct comun”. George Boroi, comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, a declarat, miercuri, că și-ar dori ca armata să ajungă la o înțelegere cu FC Steaua București, dar că totul trebuie făcut conform legii și că fiecare trebuie să cedeze până la un punct comun, relatează ProSport. Scandalul dintre armată și echipa finanțată de Gigi Becali datează de un an, ultimul meci disputat de FC Steaua pe Ghencea fiind pe 22 martie 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult