Acasa Revista Presei Revista presei. Averea președintelui Iohannis, la verificat

Revista presei. Averea președintelui Iohannis, la verificat

scris de Z.V.
73 afisari

„Nefericita hotărâre a Guvernului”, despre care vorbește ambasadorul SUA, Hans Klemm, două secole de Muzeu Național Brukenthal, rolul găsit de Mircea Cărtărescu pentru Dacian Cioloș, mitingul PSD de la Târgoviște, precum și numărul-record al biletelor și abonamentelor gratuite pentru studenți emise de CFR Călători, dar și înfrângerea CSM București și cea a lui Lucian Bute sunt principalele subiecte ale zilei de 26 februarie 2017.

Averea președintelui Iohannis, la verificat. Se deschide Cutia Pandorei în politica românească? Vor urma și alte nume importante pe lista Fiscului?, se întreabă Evenimentul Zilei. Fiscul a început anchetarea averii lui Klaus Iohannis. Acest lucru se întâmplă după ce Varujan Vosganian, deputat ALDE, a făcut o adresă către această instituție și a cerut să fie verificate toate veniturile familiei președintelui României din activități independente. Vosganian a spus că vrea să se lămurească în ce măsură o persoană, care a lucrat doar ca bugetar, atât cât a fost profesor, dar și primar al Sibiului, își poate cumpăra șase case din banii strânși.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, vorbește despre ‘nefericita hotărâre a Guvernului’. Ce spune oficialul american despre proteste, titrează Puterea. Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a declarat, sâmbătă, că a fost la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde a discutat cu studenții despre ‘nefericita hotărâre a Guvernului de a face pași înapoi în privința corupției’, dar și despre ‘răspunsul extraordinar al românilor’. ‘Am avut câteva întâlniri foarte bune, am fost la Universitatea Babeș-Bolyai, unde am discutat despre evenimentele din România, despre nefericita hotărâre a Guvernului de a face pași înapoi în privința unor prevederi referitoare la corupție, despre răspunsul extraordinar al românilor, care constituie o sursă de inspirație, și, din fericire, despre decizia ulterioară a Guvernului de a retrage acea legislație’, a afirmat ambasadorul Hans Klemm, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA.

Președintele Iohannis: Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal. Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care „este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială”, a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului, relatează Jurnalul Național. „El este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială egalată doar de importanța tezaurului său istoric și artistic. Colecțiile sale, biblioteca ori expozițiile permanente și temporare sunt dovada rodului bogat al cunoașterii umane, atunci când e fructificată prin educație și amplificată de dialogul intercultural”, a spus șeful statului.

PSD-ALDE vor să-l întoarcă din drum pe Iohannis. Ce argumente de ultimă oră aduc în chestiunea referendumului. Principalul partid aflat la guvernare, PSD, vrea ca șeful statului, Klaus Iohannis, să renunțe la referendum. Social-democrații spun că, după ce legile privind Ordonanțele 13 și 14 au fost promulgate, obiectul consultării populare a disparut. Pe de altă parte, PNL este de părere că acest referendum poate împiedica viitoarele tentative ale PSD de a ataca sistemul de justiție, informeazăPuterea. Liviu Dragnea i-a recomandat șefului statului să analizeze cu multă înțelepciune ideea unui referendum. Colegii săi de partid sunt mai direcți și vor ca președintele Klaus Iohannis să nu mai organizeze consultarea populară pe tema anticorupției.

Mihai Chirica a adoptat hashtag-ul #rezist. Primarul Iașiului, Mihai Chirica, rămas săptămâna aceasta fără funcții în PSD, le mulțumește oamenilor pentru sprijinul arătat, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, consemnează Q Magazine. ‘Nu încurajez ieșirea în stradă pentru mine, Mihai Chirica! Voi trebuie să vă urmați idealul vostru! Mulțumesc tuturor ieșenilor și nu numai, pentru susținerea voastră și pentru faptul că împărtășiți aceleași idealuri democratice ca și mine. Vă felicit pentru modalitatea în care ați reușit să vă exprimați public pentru susținerea democrației și a valorilor europene. Nu încurajez ieșirea în stradă pentru mine personal! Accentele mele publice din ultima vreme nu au avut ca scop politizarea spațiului public! Am susținut și voi susține mereu ideea unei democrații reale, atât în spațiul politic, cât și în afara lui! Vă mulțumesc, vă admir și vă iubesc! #Rezist’, a scris Chirica pe Facebook.

Răfuielile în PSD continuă. Dragnea: Cătălin Ivan nu mai este membru în partid. Ivan: Toate documentele arată că încă sunt membru. Scandalul din PSD, după criza pe care a creat-o prin ordonanța de modificare a Codului penal, ia amploare, scrieRomânia liberă. După ce Liviu Dragnea a susținut că europarlamentarul Cătălin Ivan nu mai este membru al Partidului Social Democrat de mai bine de doi ani, acesta a venit și cu replica. Politicianul a publicat pe contul său de Facebook o fotografie cu buletinul de vot pe care a votat împotriva lui Liviu Dragnea la Congresul PSD din toamna anului 2015, pentru a demonstra că, în perioada aceea cel puțin, era membru PSD.

Cărtărescu i-a găsit un rol lui Dacian Cioloș. Un posibil partid politic construit de fostul premier Dacian Cioloș ar putea fi o soluție pentru opoziție, a declarat Mircea Cărtărescu la un post de televiziune, preluat de Cotidianul. Totuși, scriitorul spune că nu vede această posibilă nouă forță politică ridicându-se de una singură, ci colaborând cu PNL și USR. ‘Eu mă gândesc la un fel de coagulare a opoziției și într-adevăr, probabil, în acest moment, singurul capabil, singurul personaj politic capabil să creeze această coagulare ar putea fi domnul Dacian Cioloș, (…) pentru că mandatul său de prim-ministru, după părerea mea, a fost unul dintre cele mai decente de la Revoluție încoace’, a afirmat Mircea Cărtărescu.

Cheltuielile cu deputații din legislatura trecută s-au ridicat la aproape 419 milioane de lei. Cheltuielile cu deputații din legislatura trecută s-au ridicat la aproximativ 419 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților. În decembrie, de la preluarea mandatului, cheltuielile cu noii deputați au fost de 2.403.825 de lei, transmite Bursa. Cele mai mari cheltuieli cu deputații în legislatura trecută s-au înregistrat în 2013, când camera inferioară a Parlamentului a cheltuit cu aleșii aproape 107 milioane de lei. În 2014 și 2015, cheltuielile au fost de câte aproximativ 102 milioane de lei, iar în 2016, de peste 105 milioane de lei. Aceste cheltuieli reprezintă veniturile, diurna pentru deplasarea la Palatul Parlamentului și în circumscripțiile electorale, cazarea, transportul, telefonia mobilă, salariile personalului angajat în cadrul birourilor parlamentare, bunuri și servicii tot pentru birourile parlamentare și deplasările în străinătate.

Transferul unui imobil de la RA-APPS la SRI s-a făcut cu încălcarea unei hotărâri judecătorești. Transmiterea unui imobil din Olănești din administrarea RA-APPS în cea a SRI s-a făcut cu încălcarea unei hotărâri judecătorești, potrivit motivării deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat neconstituționalitatea unor prevederi ale ordonanței de urgență din 2013 prin care s-a făcut transferul. Ordonanța de urgență viza transferul fostei reședințe a lui Nicolae Ceaușescu de la Olănești, precum și al terenului aferent, fiind motivată prin „necesitatea luării unor măsuri necesare pentru asigurarea desfășurării în condiții optime a activităților specifice ale Serviciului Român de Informații”, conform notei de fundamentare, citată de Bursa.

Mii de simpatizanți PSD au participat la mitingul de la Târgoviște pentru susținerea Guvernului Grindeanu. Partidul Social Democrat, filiala Dâmbovița, a organizat sâmbătă, la Târgoviște, un miting de susținere a Guvernului Grindeanu, anunță Adevărul. Au fost prezenți cei mai importanți lideri ai PSD Dâmbovița, dar și ministrul Rovana Plumb. Ei s-au adresat mulțimii de pe o scenă acoperită, transmițând mesaje de susținere pentru Guvernul Grindeanu și pentru liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit estimărilor președintelui PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, la miting ar fi participat 12.000 de persoane. Estimări independente indică faptul că la demonstrație au ajuns în jur de 7.000 de oameni. Țuțuianu consideră că participanții la manifestația de la Târgoviște au vrut să-și exprime dorința ca votul din 11 decembrie să fie respectat, iar executivul rezultat în urma alegerilor să guverneze în folosul românilor.

Primar PSD, la mitingul de la Târgoviște, către colegi: Bă, dobitocilor…! Cristian Stroe, primarul din comuna Șotânga, le-a spus participanților la mitingul PSD de la Târgoviște că i-au cerut colegii primari să vorbească clar și cu dicție, precum actrița care a vorbit înaintea sa, citim în Puterea. Rugămintea colegilor l-a nemulțumit pe primar, el răspunzându-le: ‘Bă, dobitocilor, eu sunt primar, nu actor!’.

Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații. Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații și ar putea fi trimisă direct Parlamentului pentru a fi asumată de coaliția majoritară, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, aflăm din Evenimentul Zilei. Potrivit demnitarului, în cazul creșterii economice, se majorează și indemnizația demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene, vicepreședinților, iar dacă economia scade, le scade și lor indemnizația.

Deja se văd efectele unei decizii luate fără analiză. Ministrul Sănătății: Am primit semnale că un lanț de farmacii ar avea probleme în aprovizionarea cu insulină și că unele produse merg la export. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat sâmbătă că a primit semnale on-line că un lanț de farmacii ar avea probleme în aprovizionarea cu insulină, că unii pacienți care au diabet ar merge în câteva farmacii pentru a găsi medicamentul și că unele produse merg la export, de aceea Ministerul Sănătății lucrează la normele pentru asigurarea serviciului public prin care distribuitorii să asigure mai întâi necesarul intern, potrivit cotidianului România liberă.

Ministrul Mediului: Vom îmbunătăți programul ‘Rabla”. Ce spune despre taxele care înlocuiesc timbrul de mediu. Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat că intenționează să lanseze programul „Școala Verde”, care presupune ca instituțiile de învățământ să devină independente energetic, dar și să crească suma alocată de stat pentru achiziționarea unei mașini electrice, notează Gândul. Ministrul Mediului susține că o variantă ar fi împărțirea în mai multe zone a orașelor, iar accesul mașinilor să se facă în funcție de gradul de poluare, însă exclude să copieze măsura luată de autoritățile locale din Madrid, care au anunțat circulația alternativă a mașinilor, în funcție de număr par sau impar. „O astfel de măsură ne-ar aminti de trecut”, spune Daniel Constantin.

Clienții vor putea cere despăgubiri de cel puțin 100 de lei de la furnizorii de energie electrică. Nou standard de performanță. Consumatorii de energie electrică vor primi despăgubiri de la furnizori, în cazul în care aceștia nu respectă termenii stabiliți în noii indicatori de performanță garantați privind calitatea activității de furnizare, stabiliți recent de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), printr-un ordin, informează Economica.net.

Avram Iancu, primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, vrea să înoate 60 de zile de-a lungul Dunării, inspirat de Jules Verne. Inspirat de Jules Verne, românul Avram Iancu, cel care a traversat Canalul Mânecii înot, vrea să parcurgă înot fluviul Dunărea, fără să poarte costum de neopren, sau alte accesorii folosite de înotători, relatează România liberă. Avram Iancu, de profesie bibliotecar, în vârstă de 41 ani, a precizat că vrea să transpună în realitate aventura personajului principal din romanul ‘Pilotul de pe Dunăre’, al lui Jules Verne. Nu o va face însă la bordul unei bărci, ci înotând 2.860 de kilometri. „Această nouă provocare s-a născut în Biblioteca Municipală Petroșani, unde lucrez ca bibliotecar. Citind romanul celebrului Jules Verne „Pilotul de pe Dunăre”, o călătorie fascinantă, personajul principal al romanului și-a propus să parcurgă cu barca întregul curs al Dunării exact cu o sută de ani înaintea nașterii mele, am zis de ce să nu dau viață acestui roman, în mod mult mai spectaculos și mai greu. Este o premieră mondială acest lucru, voi înota fără costum de neopren. E o idee născută dintr-un orgoliu patriotic, să spun așa. Îmi doresc să atrag atenția lumii întregi asupra Deltei Dunării, care este unică și de care trebuie să avem cu toții grijă”, a declarat Avram Iancu. El dorește să-și înceapă aventura pe 20 iunie, în Munții Pădurea Neagră, și speră să ajungă în Portul Sulina pe 20 august, în acest an.

Studenții au călătorit de 11 milioane de lei în primele 20 de zile de la acordarea gratuității. Grad de ocupare de peste 100%, la unele trenuri. CFR Călători a emis studenților, în primele 20 de zile din februarie 2017, peste 240.000 de bilete gratuite și mai mult de 3.000 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depășind 10,8 milioane de lei, informează compania, citată de Economica.net.

Gala premiilor Oscar are loc în ziua în care s-a născut singurul regizor român nominalizat la trofeul râvnit de toată lumea. Gala Premiilor Oscar 2017 are loc chiar în ziua în care s-a născut un român, de altfel, singurul care a fost nominalizat la premiile Oscar la categoria cel mai bun regizor, conform cotidianuluiRomânia liberă. Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Jean Negulesco (numele său real este Ioan Negulescu) a cochetat inițial cu pictura, ajungând la Paris și fiind prieten cu Brâncuși, Modigliani și Tzara. În 1927 s-a căsătorit și s-a mutat în SUA, în New York, apoi în Los Angeles. El a devenit asistent de regie, apoi și-a încercat forțele ca regizor principal. În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula ‘Șoimul maltez’, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni, cu faimosul John Houston. Negulesco a reușit, totuși, ca în 1948 să fie nominalizat la Oscar, la categoria ‘cel mai bun regizor’, cu filmul ‘Johnny Belinda’. Nu a câștigat, dar a avut satisfacția de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfând drept ‘cea mai bună actriță’.

Doi români din Canada, condamnați pentru că și-au lăsat fiul să moară. Emil și Rodica Rădița, doi români stabiliți în Canada, au fost condamnați la închisoare pe viață pentru moartea copilului lor, Alex Rădița, potrivit ziarului Libertatea. Adolescentul în vârstă de 15 ani a murit în mai 2013, din cauza unui diabet netratat. Copilul a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 la vârsta de doi ani. Părinții au refuzat să creadă diagnosticul și nu au lăsat medicii să-l trateze. Alex a fost în pragul morții când avea cinci ani. După ce și-a revenit, copilul a fost plasat în grija unei familii adoptive, dar un judecător a decis reîntregirea familiei, după un an. Acum, sentința este închisoare pe viață, iar eliberare condiționată vor putea cere abia peste 25 de ani.

ONG-urile trebuie să declare și să plătească impozitul pe profit până luni, dar reprezentanții acestora nu știu cum să procedeze. Organizațiile nonprofit trebuie să declare și să plătească impozitul pe profit pentru anul trecut până luni, 27 februarie, cu o lună mai devreme decât alți contribuabili, în caz contrar riscând amenzi de până la 5.000 de lei, însă unele ONG-uri sunt nelămurite dacă trebuie să plătească impozit pe venitul microîntreprinderilor, cuprins între 1% și 3%, pentru noul plafon, de 500.000 de euro, sau continuă să achite impozit pe profit, scrieRomânia liberă. Potrivit legislației în vigoare, organizațiile nonprofit includ asociațiile, fundațiile, casele de ajutor reciproc sau federațiile înființate în România, doar dacă „veniturile și activele asociației, casei de ajutor reciproc, fundației sau federației sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau fără scop patrimonial”.

Marea Britanie va păstra porțile deschise pentru românii cu ‘aptitudini foarte bune’. Adjunctul de misiune al Ambasadei Marii Britanii în România, Adam Sambrook, a afirmat, vineri, la dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene după Brexit, că se dorește în continuare atragerea celor mai buni cetățeni care pot să studieze și să lucreze în Regatul Unit, care nu vrea să piardă ‘contribuția masivă’ a acestora în economie și societate, anunțăCapital. ‘Este clar că orice stat vrea să-și controleze frontierele. În ultimul deceniu, am înregistrat recorduri ale valului de migranți care au provocat presiuni asupra școlilor, asupra infrastructurii și salariilor. De asemenea, emigranții au adus și multe beneficii Regatului Unit și de aceea, după Brexit, am vrea în continuare să-i atragem pe cei mai buni care pot să studieze și să lucreze în Regatul Unit, și de aceea trebuie să asigurăm o bună gestiune. O bună parte dintre aceștia sunt români’, a declarat adjunctul de misiune al Ambasadei Marii Britanii în România, Adam Sambrook, la Dezbaterea ‘BREXIT: situația curentă și perspective de viitor’, organizată de Biroul de informare al PE în România. El a precizat că în momentul de față, în Regatul Unit, sunt mai mulți români decât polonezi și cetățeni ai altor state membre, iar prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, dorește garantarea drepturilor cetățenilor europeni care trăiesc în Regatul Unit, și reciproc.

Înfrângere pentru CSM București pe terenul lui Larvik. Campioana Europei și-a complicat situația. CSM București a pierdut surprinzător, scor 33-35, meciul din deplasare cu Larvik din etapa cu numărul 4 a Grupelor Principale din Liga Campionilor, scrie Gazeta Sporturilor. Campioanele europene au făcut un meci destul de slab, chiar dacă începutul le dădea mari speranțe. CSM a avut la un moment dat 4-1 și 10-6, însă la pauză scorul avea să fie egal, 18-18. În a doua parte a jocului, CSM n-a mai ținut ritmul și a pierdut în cele din urmă cu 33 la 35. Campioana Europei trebuia să obțină victoria la Larvik pentru a nu termina grupa pe locul 4.

Calcule pentru play-off: Dinamo învinge Craiova, dar încă tremură. Situație incendiară în vârful Ligii 1. Cum arată TOP 7 și cine cade în play-out? Viitorul și Steaua sunt sigure de prezența în play-off, apreciază ProSport. Craiova, Gaz Metan, Dinamo, CFR Cluj și Astra sunt cele cinci echipe care se vor lupta până în ultima rundă pentru cele patru locuri rămase. Dintre cele cinci, doar Dinamo nu depinde 100% de rezultatele ei pentru calificare. „Câinii” ar profita însă de orice pas greșit făcut de celelalte patru echipe cu care se află în cursă. Dinamo a câștigat derby-ul cu CSU Craiova, scor 2-1, și a ajuns la 38 de puncte, însă nici acum trupa lui Cosmin Contra nu poate fi sigură de o prezență în play-off-ul Ligii 1.

Final de carieră?! Lucian Bute a pierdut prin KO lupta cu Eleider Alvarez în repriza a 5-a. Lucian Bute, 37 de ani la finalul lui februarie, a pierdut prin KO sâmbătă dimineață lupta împotriva columbianului Eleider Alvarez, 32 de ani. Meciul nu a fost transmis de nicio televiziune din România, notează Gazeta Sporturilor. Aceasta este cea de-a patra înfrângere pentru Bute în ultimele șapte partide și nu ar fi o surpriză dacă Lucian și-ar anunța retragerea în zilele următoare.

Prima reacție a lui Bute după înfrângerea cu Alvarez: „Mă simțeam în meci, dar am fost surprins cu o lovitură bună!”, titrează ProSport. Pugilistul Lucian Bute a declarat, sâmbătă, că meciul cu Eleider Alvarez, pierdut prin knockout, a fost unul echilibrat, dar sportivul columbian l-a surprins cu o lovitură în repriza a cincea. Bute a ținut să îl felicite pe adversarul său.

Reacția lui Doroftei, după ce Bute a fost făcut KO: ‘Eu m-am bătut cu sufletul, în comparație cu el. Nu vreau să-i mai dau sfaturi, pentru că ultima oară când am făcut-o m-a considerat ofticos’. Leonard Doroftei a declarat că Lucian Bute ar avea motive să continue să boxeze, atât timp cât este clasat bine în ierarhia mondială și poate să câștige bani, citim în Evenimentul Zilei. ‘Moșu’ a urmărit câteva secvențe ale confruntării dintre Bute și Alvarez și a remarcat că boxerul ‘tricolor’ a încercat să practice un joc defensiv.

Radu Petrescu, noul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri din Rugby. Colegiul Director al Federației Române de Rugby a decis ca arbitrul Radu Petrescu (36 de ani) să fie noul președinte al Comisiei Centrale de Arbitri, iar acesta îl înlocuiește în funcție pe George Bargaunas, cel care s-a aflat la conducerea CCA din 2012, informează ProSport.

A murit handbalista Mihaela Brândușe. A fost triplă campioană națională cu Silcotub Zalău. La doar câteva zile după ce a împlinit 33 de ani, Mihaela Brândușe (fostă Viscreanu) a trecut în neființă, lăsând în urmă și o fetiță de doar patru anișori, anunță Libertatea. Acum patru ani, Mihaela a fost diagnosticată cu boală nemiloasă și a fost supusă unei intervenții chirurgicale la o clinică din Cluj-Napoca, după care a început un tratament sever. De joi, starea ei s-a agravat, iar sâmbătă dimineață, în jurul orei 7.30, Mihaela a trecut în neființă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult