Acasa Revista Presei Revista presei. Avertismentul lui Poroșenko

Revista presei. Avertismentul lui Poroșenko

scris de Z.V.
3 afisari

Avertismentul lui Petro Poroșenko, obligativitatea implementării sistemului de monitorizare a trasabilității lemnului, precum și proiectul regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, dar și numărul românilor plecați în străinătate, sunt principalele subiecte aflate în dezbaterea cotidienelor centrale apărute în acest weekend.

Poroșenko promite să pună capăt războiului.

Poroșenko promite să pună capăt războiului.

Într-un interviu acordat BBC, președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a avertizat că Federația Rusă ar putea ocupa nu numai Kievul, ci și „Varșovia, Riga, Tallinn, București sau alte orașe”, în cazul în care comunitatea internațională nu se solidarizează cu Ucraina, informează România Liberă. El a făcut aceste declarații în cadrul emisiunii HARDtalk’s a jurnalistului Stephen Sackur.

Președintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă la Sânnicolau Mare, unde a participat la dezvelirea bustului omului politic și unionistului Nestor Oprean, că cel de-al doilea mandat al său a fost formidabil de greu, dar că a reușit să pună țara „acolo unde trebuia”, dar că România este o țară sigură, în care e bine să trăiești, relatează Evenimentul Zilei.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Bistrița, că statul român nu are „o imagine clară a prezenței românilor în străinătate”, singurele informații certe fiind că în Italia sunt peste un million, iar în Spania aproape un million de români, transmite Gândul.

Lovitură grea pentru Tăriceanu și strategia PSD de campanie, titrează Cotidianul. Călin Popescu Tăriceanu nu poate candida la președinție ca reprezentat al grupării politice pe care conduce și pe care o numește PLR. Motivul este unul de natură administrativă: PLR nu are cum să se înregistreze juridic ca partid politic în timp util pentru a propune un candidat.

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă, că demersul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, pentru o nouă suspendare a șefului statului este „o nouă fumigenă”, menționând că își va exprima un punct de vedere când se va discuta în mod serios, transmite România Liberă.

Sistemul de monitorizare a trasabilității lemnului, ce are ca scop reducerea tăierilor ilegale de lemn și a evaziunii fiscale în domeniu, va deveni obligatoriu la nivel național începând cu data de 8 octombrie, informează Evenimentul Zilei. Doina Pană a declarat că acest sistem a fost implementat în faza pilot în nouă județe din țară, iar în scurt timp va fi extins în toată țara.

Actuali comisari europeni, foști prim-miniștri, foști sau actuali miniștri, foști președinți de partid, diplomați, directori ai unor instituții internaționale, foști primari sau profesori universitari se află pe lista viitorilor comisari europeni anunțată vineri de președintele Comisiei Europene. Printre ei se află și Corina Crețu, propunerea României pentru comisar european, care, prin comparație cu numele anunțate de Jean-Claude Juncker, are unul dintre cele mai sărace CV-uri, notează Gândul.

Trenurile de mare viteză, asemeni autostrăzilor nu au ca scop principal deplasarea rapidă. Acesta este un scop secundar și chiar puțin relevant atunci când vine vorba de decizia de a construi sau nu infrastructură de viteză, scrie publicația Capital.

România are în prezent zece șantiere de autostrăzi cu o lungime cumulată de 200 km, pe care constructorii lucrează sau urmează să demareze lucrările până la finalul anului, dar și un tronson de 16 km construit în proporție de 85% (Nădlac — Arad, lot 2), pe care momentan nu se află niciun utilaj pentru că CNADNR a reziliat contractul de execuție în urmă cu un an, potrivit unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor de la compania de drumuri.

Cele câteva săptămâni cu vreme bună și turiști mult peste medie au echilibrat încasările pe litoralul românesc: aproape 120 milioane de euro numai în luna august. Așa arată acum calculele tour-operatorilor, informează publicația Capital. De patru ori mai mult decât valoarea înregistrată în luna iunie, când s-au adunat doar 30 milioane de euro. În total, în august, au fost pe litoral aproximativ 800 de turiști.

În regulamentul de funcționare a școlilor scos vineri în dezbatere publică, de Ministerul Educației, sunt prevăzute numeroase interdicții adresate elevilor, informează Adevărul. Elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor și nu au voie să dețină, să consume sau să comercializeze, în școli și în afara acestora, droguri, substanțe etnobotanice, băuturi alcoolice și țigări. De asemenea, ei nu au voie să participe la jocuri de noroc.

Fiecare salariat din România susține în prezent din contribuțiile sociale pe care le plătește pensiile a 1,17 pensionari, situație mai bună decât cea din 2010 de exemplu, când raportul era 1 salariat la 1,26 de pensionari, dar mult deteriorată față de 1990, când 1 salariat plătea pensia a 0,43 pensionari. Aflați din Ziarul Financiar cum a evoluat raportul salariați/pensionari în ultimii 24 de ani.

Aproximativ 17% din copiii din 58 de țări sunt supuși unor forme severe de pedeapsă fizică precum loviri în cap, urechi sau față sau lovituri dure și repetate, potrivit raportului UNICEF ‘Ascuns la vedere’, lansat în septembrie, transmite Adevărul. În România, unul din 100.000 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani se sinucide din cauza tratamentului violent la care este supus, potrivit studiului.

Va urma o perioadă ‘urâtă’ pentru România, dar cetățenii trebuie să știe că le-a rămas un singur lucru care-i face puternici: votul. Este mesajul pe care-l transmite fiica poetului Lucian Blaga, într-un interviu Gândul. Dorli Blaga, fiica defunctului mare poet, filosof și diplomat român Lucian Blaga, vorbește despre perioada prelectorală care urmează, afirmând că va fi una „urâtă” din cauza politicienilor și a clasei politice care „s-a degradat”. În ciuda acestui fapt, Dorli Blaga va merge la vot, pentru că știe cu siguranță pe cine nu va vota.

Se pare că împlinirile la care au visat înaintașii noștri, când încercau cu multe eforturi să scoată România din bezna ignoranței  și a primitivismului sunt încă departe de a fi atinse, cu toate că de la introducerea primei legi moderne a învățământului, pe acest  teritoriu locuit de români s-a scurs un secol și jumătate, notează Adevărul. Timp suficient pentru a se vedea roadele, ar zice unii, dar din păcate nu îndeajuns pentru a ne permite să tragem  linie și să spunem că învățământul românesc este excepțional și nu i se poate reproșa nimic.

Simona Halep, eliminată în turul 3 la US Open, a fost în regres în circuitul american din toate punctele de vedere, inclusiv financiar, în raport cu tot ce a obținut în perioada mai — iulie, scrie Pro Sport. Simona Halep s-a oprit în turul 3 la ultimul Grand Slam al anului, turneul de la US Open, după ce a fost învinsă cu 7-6, 6-2 de croata Mirjana Lucic-Baroni, locul 121 mondial. Românca a făcut, așadar, primul pas înapoi după un an excepțional, în care a progresat continuu și a urcat treaptă cu treaptă în clasamentul WTA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult