Acasa Revista Presei Revista presei. Banca Mondială împrumută România

Revista presei. Banca Mondială împrumută România

scris de Z.V.
14 afisari

Anunțul potrivit căruia PNL va contesta la CCR mandatul de deputat al lui Liviu Dragnea, solicitarea Societății Timișoara și a Asociației 21 Decembrie privind extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluției, extragerea bonurilor câștigătoare la Loteria bonurilor fiscale, noi dezvăluiri în cazul doctorului Burnei, dar și mesajul secretarului de stat Raed Arafat pe tema vaccinării sunt principalele subiecte ale zilei de 19 decembrie.

Credit de un miliard de euro de la Banca MondialaBanca Mondială ne împrumută ca să susținem creșterea economică, anunță Curierul Național. Consiliul director al băncii a acordat României 500 milioane euro în contul celui de-al doilea împrumut pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanțelor publice și creșterea economică. Obiectivul acestui nou program este acela de a reforma anumite instituții și de a pune în aplicare politici care sunt vitale pentru atingerea unui nivel sporit de creștere sustenabilă, pentru crearea de noi locuri de muncă mai bine plătite, precum și pentru îmbunătățirea standardelor de viață în România.

PNL cere invalidarea mandatului lui Dragnea. Reacția PSD și ALDE. ‘E anormal să scoată de la naftalină un articol’, citim înGândul. PNL va pleda pentru invalidarea mandatului de deputat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, va vota în consecință și va lua în calcul sesizarea CCR în cazul în care PSD va avea câștig de cauză la vot, a precizat, duminică, președintele interimar al PNL Raluca Turcan. În replică, Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat că articolul în baza căruia a fost condamnat liderul PSD Liviu Dragnea nu face referire la fraudă electorală, el arătând că aceia care vorbesc de invalidarea mandatului de deputat al lui Dragnea și sesizarea CCR se fac de râs. La rândul său, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus despre această inițiativă a PNL că, din punct de vedere politic, este ‘o greșeală” și a precizat că i se pare anormal să scoată de la naftalină un articol care ar fi trebuit să funcționeze și până acum, dar pe care nimeni nu l-a invocat.

Liviu Dragnea riscă să nu intre în Parlament din cauza condamnării pentru fraudă electorală, informează Q Magazine. Președintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea rămâne în afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputaților prevede că alegerea unui deputat poate fi invalidată dacă respectivul a fost condamnat definitiv pentru fraude electorale.

Liviu Dragnea: De ce nu inițiază PNL o lege prin care să mă evapor? scrie Evenimentul Zilei. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că PNL s-a umplut de ridicol după ce a anunțat că vrea să solicite invalidarea mandatului său de deputat de Teleorman.

Tăriceanu, despre invalidarea lui Dragnea ca deputat: E anormal să scoatem de la naftalină un articol care trebuia să fi funcționat până acum, titrează Adevărul. Co-președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu știe cum vor vota deputații formațiunii pe care o conduce în cazul validării sau invalidării mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, adăugând însă că i se pare o greșeală demersul PNL de a bloca intrarea liderului PSD în Parlament

Nicușor Dan: „Ne vom opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudă electorală”, citim în Evenimentul Zilei. Liderul USR, Nicușor Dan, a anunțat pe pagina sa de Facebook, că partidul pe care îl conduce se va opune validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea, având în vedere faptul că acesta a fost condamnat pentru fraudă electorală.

Traian Băsescu: Votăm împotriva lui Liviu Dragnea, scrie Q Magazine. Președintele PMP, Traian Băsescu, a anunțat că parlamentarii partidului său vor vota împotriva validării mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Acesta a amintit că în anul 2004 unui senator i-a fost invalidat mandatul deși nu fusese condamnat, ci doar cercetat pentru vot multiplu.

Dragnea: PSD semnează luni un protocol de guvernare cu ALDE, informează Jurnalul Național. PSD și ALDE vor semna luni un protocol de guvernare, a anunțat duminică președintele social-democraților, Liviu Dragnea.

Dragnea va anunța miercuri numele premierului pe care îl va propune PSD: ‘Nu va fi dintre cei care au apărut la televizor. Nu voi porni un război politic??’, aflăm din Adevărul. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, la Antena 3, că va anunța miercuri, după consultări în partid și cu aliații de la ALDE, ce decizie ia în privința nominalizării propunerii de premier și a adăugat că nu dorește un ‘război politic’ pe acest subiect, precizând ulterior, într-o altă intervenție la RTV, că ‘nu va fi niciunul dintre cei care au apărut la televizor’.

Vicecancelarul Germaniei îl îndeamnă pe Dragnea să construiască un guvern social-democrat, citim în ziarul Puterea. Președintele Partidului Social Democrat din Germania i-a scris un mesaj foarte amical omologului său din România, felicitându-l pentru rezultatul obținut în alegerile parlamentare și invitându-l să construiască o guvernare social-democrată puternică, care să răspundă adecvat provocărilor populismului și naționalismului, curente politice periculoase, aflate în ascensiune în Europa. Premierii Suediei, Austriei și Cehiei, precum și alți lideri social-democrați europeni, în frunte cu președintele Parlamentului European, Martin Schultz, i-au scris mesaje de felicitare lui Dragnea, după scorul obținut de PSD în alegerile de duminica trecută.

Jerusalem Post: Doi strategi israelieni se află în spatele victoriei PSD în alegeri — Au făcut imaginea partidului mai patriotică, scrie Adevărul. Strategii israelieni Moshe Klughaft și Sefi Shaked, specializați în utilizarea new media, s-au aflat în spatele victoriei zdrobitoare a Partidului Social-Democrat (PSD) în alegerile parlamentare din 11 decembrie, scrie în ediția de duminică Jerusalem Post (JP).

Traian Băsescu infirmă întâlnirea secretă cu Klaus Iohannis: „Nu m-am văzut în secret cu președintele Klaus Iohannis!”, citim în Evenimentul Zilei. Traian Basescu a infirmat infromația potrivit căreia ar fi avut o întâlnire secretă cu președintele Klaus Iohannis.

Jens Stoltenberg: nu există nicio amenințare iminentă din partea Rusiei pentru România, titrează România Liberă. Nu există nicio amenințare iminentă din partea Rusiei împotriva niciunui aliat NATO și deci nici împotriva României, a declarat într-un interviu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a spus însă că se înregistrează o creștere serioasă a capacitășilor militare rusești, iar Alianța Nord-Atlantică răspunde cu o prezență mai accentuată a forțelor noastre, dar și cu stabilirea de cartiere generale mai mici, inclusiv în România.

Președintele Republicii Moldova îndeamnă Rusia să oprească ‘românizarea’ tinerilor moldoveni, aflăm din Curierul Național. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon îndeamnă Rusia să oprească fenomenul de „românizare” a tinerilor moldoveni. Igor Dodon consideră bursele de studii oferite tinerilor moldoveni la noi în țară ca fiind o politică de convertire a acestora la concepțiile promovate de statul român.

Societatea Timișoara și Asociația 21 Decembrie solicită extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluției, informeazăAdevărul. Societatea Timișoara și Asociația 21 Decembrie 1989 solicită extinderea urmăririi penale în dosarul Revoluției și asupra membrilor CPEx al PCR, prim-secretarilor, șefilor politici și militari în funcții în decembrie 1989.

Nici vorbă de experiment! Dezvăluiri care dau peste cap atacul contra doctorului Burnei, scrie Evenimentul Zilei. Deși s-a vehiculat că zeci de oameni ar fi depus mărturie contra chirurgului ortoped, până acum cert este doar un singur denunțător: Emilia Iliescu, mama Amirei. Aceasta a susținut că fiica ei ar fi fost operată inutil de doctorul Burnei, dar documentul care ar fi trebuit să-i susțină afirmația este doar o fișă medicală post consult. În plus, un jurnalist de investigație arată că modul în care femeia încearcă să convingă alți părinți să depună plângere contra medicului bucureștean e cel puțin discutabil.

Acțiuni de prevenire a braconajului. În trei luni, Poliția Română a confiscat 126 de arme de vânătoare, citim în România Liberă. Poliția Română a constatat în ultimele trei luni, în acțiuni de prevenire a braconajului cinegetic, 360 de infracțiuni, a aplicat 172 de sancțiuni contravenționale și a ridicat 126 de arme letale de vânătoare.

Doctorița dispărută din parcarea unui supermarket din județul Mureș a fost găsită fără viață. Polițiștii i-au descoperit cadavrul într-o fântână, aflăm din Evenimentul Zilei. Doctorița Orsolya Benedek, în vârstă de 32 de ani, a dispărut duminică, 11 decembrie, ultima dată fiind văzută în parcarea unui supermarket. Cadavrul acesteia a fost găsit într-o fânână, în curtea unui tânăr.

Raed Arafat, mesaj alarmant pe Facebook: Poliomielita, boală eradicată, a început să reapară. Vaccinați copiii! citim înGândul. Secretarul de stat Raed Arafat a postat în această seară pe Facebook un mesaj în care avertizează românii că este extrem de periculos că unele persoane publice susțin că nu ar trebui vaccinați copiii, menționând totodată că cel mai grav ar fi revenirea unor boli care au fost eradicate datorită campaniilor de vaccinare.

Bonurile fiscale câștigătoare la Loteria de duminică sunt cele din 14 noiembrie cu o valoare de 420 lei, anunță România Liberă. Bonurile fiscale emise în data de 14 noiembrie, cu o valoare de 420 lei, au fost desemnate câ?tigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale de duminică.

Guvernul amână cu 9 luni termenele pentru înlocuirea treptată a caselor de marcat cu jurnal electronic, informeazăBursa. Guvernul a decis să amâne cu 9 luni, până în octombrie 2017, intrarea în vigoare a măsurilor care obligă comercianții care deschid afaceri noi să cumpere doar case de marcat cu jurnal electronic, în vederea eliminării celor care tipăresc pe hârtie, eliminarea lor totală urmând să aibă loc până la 1 ianuarie 2018.

Țări din centrul și estul UE, tratate ca piețe de mâna a doua: multe produse costă la fel ca în Vest, dar sunt mult mai proaste, citim în Gândul. Mai multe state membre ale UE din Centrul și Estul continentului s-au plâns că produse vândute sub aceleași denumiri și etichete au uneori calitate inferioară în țări est-europene comparativ cu cele din vest. Comisia Europeană arată că se încalcă astfel legislația europeană.

Călin Rangu, ASF: „Asirom a trimis un plan de măsuri pentru fluidizarea plăților daunelor”, titrează Bursa. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a înregistrat, în perioada 1 ianuarie — 8 decembrie 2016, un număr total de 2305 petiții (date preliminare) pentru societatea Asigurarea Românească — Asirom Vienna Insurance Group SA, din care un număr total de 1850 petiții (date preliminare) au fost aferente clasei asigurărilor de răspundere civilă pentru vehicule (RCA), potrivit lui Călin Rangu, Director Direcția protecția consumatorilor din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară.

Vânzări record de locuințe ANL, în 2016. Foștii chiriași n-au vrut „Prima Casă”, ci avans 15% și rate la primărie, scrieEconomica.net. 2016 ar putea fi ultimul an în care se mai vând locuințe ANL. Ministrul Dezvoltării, Vasile Dîncu, declara în luna octombrie că locuințele ANL nu vor mai fi vândute, pe motiv că fiecare oraș are nevoie de un stoc de apartamente și pentru urgențe. Deși nu au trecut decât 11 luni din acest an, 780 de chiriași au optat pentru calitatea de proprietar, mai mulți decât în 2014 sau 2015. Peste 80% dintre ei au preferat varianta ratelor la primărie, și avans de 15%.

Aproximativ 250 de kg de carne și produse din carne au fost confiscate în piețele din Sectorul 4, potrivit ziarului Adevărul. Aproximativ 250 de kilograme de carne și produse din carne au fost confiscate duminică în urma unor controale făcute de autorități în piețele din Sectorul 4, fiind date în jur de 55 de sancțiuni. Inspectorii au descoperit că în cele mai multe cazuri marfa nu avea acte de proveniență sau era depozitată la temperaturi prea mari.

Românii triplează vânzările de dulciuri în decembrie. Cât cheltuiesc ca să le ofere celor dragi astfel de cadouri, aflăm din Gândul. Vânzările de dulciuri se triplează în luna decembrie, perioada Crăciunului generând un consum de peste 7,4 milioane de kilograme de dulciuri în România, potrivit unui studiu realizat de producătorul polonez de biscuiți, napolitane și crackers Dr. Gerard.

Se relansează cursa aeriană București-Chișinău, informeazăCotidianul. Începând de luni, 19 decembrie, va fi repusă în circulație cursa aeriană București-Chișinău, a companiei Air Moldova, de la Chișinău. Cursa va fi operată de șase ori pe săptămână, cu o aeronavă modernă, de tip Embraer 190, care oferă 104 locuri la clasa Economy și 5 locuri la clasa Business.

Teza de doctorat a șefei DNA stârnește noi dispute. Un profesor din SUA: Doctoratul Laurei Kovesi, o mușamalizare ordinară, scrie Evenimentul Zilei. Jurnaliștii români au făcut un interviu, în exclusivitate, cu unul dintre cei mai buni experți pe care INEC i-a avut de-a lungul timpului. Este vorba despre Cătălin Grigoraș, expert de voce și vorbire, fost director adjunct la INEC, acum profesor la Universitatea Denver din Colorado — SUA unde predă anchetatorilor americani secretele expertizelor pe voce și vorbire. Cătălin Grigoraș susține că ‘doctoratul Laurei Codruța Kovesi este ‘o mușamalizare ordinară a unei realități, executată cu încalcarea oricăror norme în materie de expertize’.

Autoritățile din Argeș vor să declare doliu județean pe 20 decembrie, când va fi înmormântat Constantin Stroe, anunțăRomânia Liberă. Autoritățile din Argeș intenționează să declare doliu județean pe 20 decembrie, când urmează să fie înmormântat fostul director general al Dacia, Constantin Stroe, decedat în urma unui atac cerebral suferit la sfârșitul lunii noiembrie.

Măsuri de fluidizare a traficului la frontiere, pe perioada Sărbătorilor, citim în ziarul Puterea. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a anunțat duminică, printr-un comunicat de presă, că a dispus suplimentarea personalului până la capacitatea maximă pentru a fluidizarea traficului în perioada Sărbătorilor prin punctele de frontieră.

Se face tot mai frig, vin ninsorile și va fi polei. Prognoza meteo pentru luni și marți, potrivit ziarului România Liberă. Iarna se instalează tot mai serios. Meteorologii anunță pentru începutul săptămânii ninsori și polei în mare parte a țării, ca și temperaturi scăzute.

Meci abandonat în minutul 45. Precedent în 2013: joc din Liga 1 amânat din cauza condițiilor meteo, scrie Gazeta Sporturilor. Jucătorii celor de la Pandurii au refuzat să revină pe teren în repriza a doua a meciului cu ASA Târgu Mureș. Scorul după 45 de minute era 2-0. Fotbaliștii celor de la Pandurii au acuzat starea gazonului de la Mureș, care în multe porțiuni era înghețat. Cel mai probabil, oltenii vor pierde cu 0-3 la „masa verde”.

Reacția oficială a LPF după rușinea de la Târgu Mureș: „Din păcate, anotimpul este împotriva noastră!” Marius Avram este și el arătat cu degetul, citim în ProSport. Iustin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), a declarat duminică, după ce partida ASA Tîrgu Mureș — Pandurii Tîrgu Jiu a fost abandonată înainte de startul reprizei secunde, la scorul de 2-0, că arbitrul de centru Marius Avram și-a asumat decizia de disputare a meciului.

Veste surprinzătoare în handbalul românesc. Una dintre cele mai bune fete de la națională și-a anunțat retragerea la doar 31 de ani, aflăm din Adevărul. După Aurelia Brădeanu, care a spus adio naționalei la 37 de ani, o altă jucătoare de legendă și-a anunțat retragerea la întoarcerea de la Campionatul European din Suedia. Este vorba despre pivotul Oana Manea, care a precizat că vrea să se dedice mai mult familiei. „Vreau să spun că le urez baftă colegelor. Pentru mine a fost ultimul turneu la națională. Vreau să-mi iau pauză, vreau să fiu mai mult cu familia, Absolut nimic nu m-a deranjat la națională. Chiar i-am spus lui Ambros că sunt foarte bucuroasă și fericită că am lucrat cu el. E un selecționer extraordinar, are o răbdare de fier pentru că lotul este foarte întinerit și are răbdare cu fiecare jucătoare în parte. Doar din motive personale, de familie, mă retrag, atâta tot”, a declarat Manea conform digisport, la revenirea în țară.

CSM Poli Iași A câștigat partida cu Dinamo. Oaspeții, nemulțumiți de condițiile de joc: ‘Asta n-a fost fotbal ce s-a jucat azi, a fost Cacealma’, scrie Evenimentul Zilei. CSM Poli Iași s-a impus, duminică, pe teren propriu, în partida cu Dinamo, scor 3-1, în confruntarea din etapa a 21-a a campionatului intern.

Handbal feminin: Norvegia, campioană europeană pentru a șaptea oară, anunță România Liberă. Echipa feminină de handbal a Norvegiei a cucerit al șaptelea său titlu continental, duminică seara, la Goteborg, după ce a învins Olanda cu scorul de 30-29 (15-15), în finala Campionatului European — EURO 2016 — din Suedia.

Cristina Neagu a fost inclusă în echipa ideală de la Campionatul European de handbal, scrie Libertatea. Cristina Neagu a fost inclusă în echipa ideală de la Campionatul European de handbal. Ea este singura handbalistă română, din cele trei nominalizate, care a fost inclusă în echipa-tip a turneului din Suedia. Cristina Neagu a încheiat turneul final, cu 46 de reușite. Jucătoarea lui Buducnost Podgorica a reușit și 32 pase decisive în 6 jocuri pentru România, care a încheiat pe locul 5 competiția.

Începe un nou sezon. Simona Halep, gânduri pentru noul an, citim în Cotidianul. Jucătoarea de tenis Simona Halep a declarat că speră ca în noul sezon să facă lucruri mai bune decât în 2016, precizând că se simte pregătită „sufletește și mental” ș își dorește în continuare să câștige un titlu de Grand Slam.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult