Acasa Revista Presei Revista presei. Bilete comune pe metrou și RATB

Revista presei. Bilete comune pe metrou și RATB

scris de Z.V.
85 afisari

Cei 40 de ani care au trecut de la ultimul cutremur dezastruos care a lovit România, proiectul care prevede închisoare pentru protestatarii care ‘împiedică exercitarea puterii de stat’, acțiunile filantropice ale Bisericii Ortodoxe Române, precum și încrederea pe care o mai au românii în Uniunea Europeană, dar și calificarea cu mari emoții a echipei de handbal feminin în sferturile de finală ale Ligii Campionilor sunt principalele subiecte ale zilei de 4 martie 2017.

Bilete comune pe metrou și RATB. Metrorex a reluat discuțiile cu RATB privind posibilitatea introducerii unei legitimații comune de transport pe cele două mijloace de transport, iar proiectul are ca termen de finalizare finele acestui an, spune șeful regiei de metrou, Marin Aldea, citat de Cotidianul. Există, însă, și o serie de dificultăți care ar trebui depășite pentru finalizarea proiectului. Acestea privesc modalitatea de acces în stațiile de metrou (actualele cartele nu sunt acceptate de aparatele RATB), dar și prețul unei călătorii, ținând cont de faptul că biletele RATB sunt mai ieftine decât cele de metrou.

40 de ani de la marele cutremur din 1977. Incredibila poveste a lui Sorin Crainic, care a supraviețuit 11 zile sub ruine, scrieJurnalul Național. Găsit în viață după 11 zile petrecute sub dărâmături, a fost eroul cutremurului din martie ’77. Familia Ceaușescu l-a vizitat în spital și i-a adus portocale. Medicii nu-și pot explica această supraviețuire.

Cutremurul din 4 martie 1977. Răniții de la blocul Scala, condamnați la moarte de Ceaușescu! În cutremurul din 4 martie 1977 au murit 1.570 de oameni. Bilanțul ar fi fost mai mic — nu cu mult, e drept, dar mai mic—, dacă Ceaușescu n-ar fi sistat căutările și n-ar fi condamnat la moarte răniții de sub blocul de la Scala, susține Libertatea.

Alarmă falsă de cutremur pe aplicația Biziday. A fost anunțat un seism cu magnitudinea 10. Utilizatorii aplicației mobile Biziday au primit vineri-seară o alertă prin care erau avertizați că în zona Vrancea se poate produce un seism cu magnitudinea 10 pe scara Richter. Informația a fost ulterior dezmințită de Moise Guran, care a precizat că serverul aplicației a fost spart, citim în Curierul Național. Mulți români au intrat în panică după ce au primit alerta și s-au pregătit de cutremur. După ce și-au dat seama că este vorba despre o alarmă falsă, aceștia au reacționat vehement pe rețelele de socializare.

Proiect. Închisoare pentru protestatarii care ‘împiedică exercitarea puterii de stat’. Proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, care prevede pedepsirea protestatarilor cu închisoare între șase luni și trei ani dacă prin manifestarea lor ‘au scopul de a schimba ordinea constituțională ori să îngreuneze sau să împiedice exercitarea puterii de stat’, a ajuns în Senatul României, potrivit ziarului Adevărul. Propunerea legislativă prevede completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care presupune pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori al îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat. Astfel, la articolul 397 se introduce alineatul 3 care va avea următorul cuprins: ‘Întreprinderea de acțiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârșite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituționale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi’. Ciuhodaru este de părere că lipsa unor măsuri care să pedepsească acțiunile împotriva ordinii constituționale intensifică aceste manifestări.

PSD se delimitează de inițiativa ”pușcărie pentru protestatari”: Vom vota împotrivă. Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a precizat, vineri, că PSD se va opune demersului deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru de extindere a domeniului de aplicare a sancțiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituționale și va vota împotriva propunerii legislative. ‘PSD se delimitează categoric de inițiativa personală a deputatului Tudor Ciuhodaru de a completa Codul Penal, în sensul extinderii domeniului de aplicare a sancțiunilor privind faptele îndreptate împotriva ordinii constituționale sau a exercitării autorității de stat. PSD consideră că forma actuală a Codului Penal are prevederi clare și suficiente în legătură cu astfel de fapte și nu necesită completări sau modificări’, a precizat Dobre într-un comunicat de presă remis Gândul.

Ovidiu Raețchi: PSD are tendințe autoritariste tot mai evidente. Ai voie să furi ca politician, dar nu este permis să te manifești civic. Deputatul liberal Ovidiu Raețchi a criticat proiectul de lege inițiat de PSD prin care poate fi pedepsită cu închisoarea ‘întreprinderea de acțiuni’ pentru ‘schimbarea ordinii constituționale sau împiedicarea exercitării puterii de stat’, care, practic, vizează orice formă de protest, noteazăAdevărul. Raecțhi susține că PSD tinde să devină un partid cu tendințe autoritariste. Liberalul a accentuat și faptul că, în timp ce social-democrații caută să elimine pedeapsa cu închisoarea pentru fapte de corupție, nu se feresc să impună această pedeapsă pentru proteste. Cu alte cuvinte, conform proiectului de lege, ‘ai voie să furi ca politician, dar nu este permis să te manifești civic’, reiese din comunicatul remis de cei de la PNL.

Ludovic Orban, critici la adresa conducerii PNL. Fostul prim-vicepreședinte al PNL a afirmat că primarii sau președinții de organizații sunt cei mai aproape de cetățeni și resimt direct modul în care este receptată o decizie politică sau cum este privit un lider al unei formațiuni. „De multe ori, liderii la nivel național au tendința de a se rupe de realitate pentru că, în general, sunt înconjurați de către cei din antecameră — ca să-i denumesc așa, generic — și care le picură în urechi tot felul de lucruri care nu au nicio legătură cu realitatea. Or, lucrul ăsta trebuie să se schimbe, partidul trebuie să fie un partid viu, care este în permanent contact cu societatea, care primește permanent feedback din societate în legătură cu acțiunea sa politică. Din acest motiv, susțin aceste schimbări absolut necesare în funcționarea partidului mecanismului și de luare a deciziei în partid’, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă, potrivit Cotidianul.

Ministrul Justiției vrea ca în cel mult o lună și jumătate să prezinte Guvernului un proiect de lege pentru punerea în acord a legislației penale cu deciziile CCR: Alte state moderne au momente în care legiuitorul vine cu o lege de grațiere sau amnistie. Toader a precizat că legislația este ‘opera legiuitorului’, iar punerea de acord a legislației ‘apare ca o necesitate obiectivă, adică nu mai este o problemă de apreciere’, consemneazăRomânia liberă. În legătură cu pragul de 200.000 de lei din abuzul în serviciu, ministrul a spus că ‘decizia Curții Constituționale are un dispozitiv și multe considerente. Ce spune dispozitivul deciziei? Că un funcționar public va răspunde pentru neglijență în serviciu atunci când i se va reproșa neîndeplinirea unei obligații de serviciu, dar obligație de rang legal, adică prevăzută într-o lege organică ordinară, Ordonanță de Urgență sau Ordonață simplă sau când i se va imputa neîndeplinirea respectivei obligații. (…) Legiuitorul trebuie să stabilească un prag minim, sub care răspunderea e disciplinară, peste care răspunderea poate fi de natură penală’. Ministrul Tudorel Toader a mai spus că în multe state moderne există momente în care legiuitorul penal național vine cu o lege de grațiere sau de amnistie pentru unele persoane.

Proiect: Ce statut vor avea prefecții și subprefecții. Un proiect de modificare a Statutului funcționarilor publici scoate prefecții, subprefecții și inspectorii guvernamentali din categoria funcționarilor publici, urmând ca aceștia să fie asumați politic, transmite Puterea.

Biserica Ortodoxă Română a cheltuit 95 de milioane de lei în scopuri filantropice anul trecut. Peste 80.000 de persoane, dintre care 30.000 de copii, beneficiază de asistență socială. Cu ocazia ședinței Sfântului Sinod al BOR, au fost date publicității datele privind activitatea socială a Bisericii pentru 2016, preluate de Evenimentul Zilei. „În anul 2016 au beneficiat de asistență socială 80.116 persoane, dintre care: 27.961 de copii din așezămintele sociale ale BOR, dar mai ales din familii sărace și fără posibilități de întreținere sau cu părinți aflați la muncă în străinătate, 5.359 persoane cu dizabilități (deficiențe de vorbire, vedere și auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), 22.958 persoane vârstnice din așezămintele de protecție socială bisericești, din centrele sociale de tranzit și adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonați de familie și cu grave probleme de sănătate, 17.314 șomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deținuți eliberați, victime ale calamităților naturale și aproximativ 6.524 persoane din alte categorii sociale defavorizate”, precizează instituția citată.

Daniel Constantin, despre datoria la Voiculescu. Vicepremierul Daniel Constantin a declarat vineri că are discuții cu reprezentanții ANAF de mai bine de un an referitor la instituirea unei popriri pe datoria pe care o are față de Dan Voiculescu, care este condamnat la zece ani de închisoare în dosarul ICA, aflăm din Cotidianul. Acesta a precizat că în acest moment nu există nicio poprire pe conturile sale. Referitor la articolele publicate în mass-media, ANAF a confirmat joi, într-un comunicat, acțiunea în instanță formulată împotriva lui Daniel Constantin, ca persoană fizică, și, totodată, a respins informațiile apărute în presă legat de poprirea conturilor acestuia.

Eurobarometru. Câtă încredere mai au românii în UE. La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană, diferența procentuală fiind de 16 % ( 52%, comparativ cu 36%), însă trendul este descendent, comparativ cu momentul aderării, când cota de încredere era de 65%, potrivit Barometrului de toamnă, prezentat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, prezentat deAdevărul. Comparativ cu media europeană, românii au o poziție mai optimistă față de viitorul Uniunii (67%, comparativ cu 50%), în ciuda faptului că, în momentul aderării, 75% dintre români aveau încredere într-un viitor pozitiv al comunității europene.

Tricolor greșit pe uniformele polițiștilor locali. Zeci de polițiști locali din Focșani au reușit să iasă din anonimat printr-un detaliu de pe uniformele de serviciu, citim în Evenimentul Zilei. Pe cravatele lor, tricolorul începe cu roșu și nu cu albastru, așa cum este trecut în Constituția României. Deși poartă accesoriul de șase ani, mulți nu și-au dat seama de greșeală. Șefii instituției spun că nu au pe cine să mai tragă la răspundere, pentru că firma care le-a fabricat s-a închis.

Mai multe investigații medicale, introduse prin noul contract-cadru. Ce servicii suplimentare vor primi persoanele asigurate. Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează într-un comunicat remis României libere că valoarea minimă a punctului per serviciu pentru asistența medicală primară va crește. Pentru asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate și pentru acupunctură, valoarea minim garantată a punctului pe serviciu se majorează de la 2,1 la 2,2 lei. Totodată, în cadrul serviciilor medicale preventive și profilactice: pentru screeningul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc alte investigații privind colesterolul, iar pentru adulții asimptomatici cu vârsta peste 18 ani se introduce investigația „LDL colesterol”. Investigațiile paraclinice feritină serică, gama GT și osteodensitometrie segmentară (DXA) vor putea fi recomandate și de medicii de familie. În plus, pentru medicina dentară se introduce decontarea 100% a tarifelor aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor și studenților, cu vârsta între 18 și 26 ani (inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), care nu realizează venituri din muncă (procent anterior de decontare: 60%).

Criza căreia România nu îi găsește rezolvare. Un vaccin esențial în primele ore de viață, inexistent în maternități. Criza vaccinurilor pare a fi una fără leac în România. Deși autoritățile fac apel la imunizarea copiilor, serurile necesare lipsesc aproape cu desăvârșire, susține Gândul. La sfârșitul lunii ianuarie, ministrul Sănătății, Florian Bodog, declara că încă de la instalarea în funcție a găsit o situație critică în ceea ce privește stocurile de vaccinuri pentru bebeluși la nivelul întregii țări. ‘Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG, există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri, am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis)’, a spus atunci Bodog, adăugând că a cerut atât Institutului de Sănătate Publică, cât și direcției de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății să pună la punct un plan de remediere a situației. Totuși, realitatea din teritoriu, la mai mult de o lună de la declarația respectivă, se prezintă la fel de gravă. Din 10 județe din care au fost obținute informații, în opt lipsește vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuți în primele 24 de ore de viață. Județul Argeș se confruntă cu o situație și mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent și trivaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Prognoza meteo. Vreme frumoasă în acest sfârșit de săptămână. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță că, în țară, vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil la senin, exceptând zonele joase de relief, unde în primele ore ale zilei și din nou noaptea pe arii restrânse vor fi nori și ceață, asociate izolat cu burniță, transmite Adevărul. Vremea va fi în general frumoasă, cu cer variabil, exceptând primele ore ale zilei și a doua parte a nopții, când vor fi nori și condiții de ceață. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade Celsius, iar cea minimă de 2…3 grade Celsius, mai scăzută în zona preorășenească. Sâmbătă, la munte, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare începând din orele serii în Carpații Occidentali, unde va ploua izolat. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe creste. Regimul termic va fi caracterizat de valori peste cele obișnuite la începutul lunii martie. Duminică, la munte, valorile de temperatură vor fi mai ridicate decât cele normale la această dată. Cerul va avea înnorări temporare, iar în Carpații Occidentali local va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări mai ales pe creste. În Capitală, duminică, valorile termice vor fi în continuare mai ridicate decât cele normale ale perioadei. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ceață la începutul zilei și noaptea. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 14…15 grade Celsius, iar cea minimă, de 3…5 grade Celsius.

Documente CIA declasificate: SUA, interesate de petrolul României după cutremur, titrează Libertatea. După cutremurul din 1977, americanii păreau mai interesați de situația petrolului și gazelor din România decât de altele, cel puțin așa rezultă din unele documente CIA declasificate. Aceștia trimiteau rapoarte legate de terenurile noastre petrolifere și de situația economică a României.

Cioloș a triplat chiriile modice de la blocurile ANL, Grindeanu le aduce la loc. După ce Guvernul Cioloș a triplat chiriile modice pentru locuințele ANL, în încercarea de a le apropia de valorile din piață, Guvernul Grindeanu a realizat un proiect de lege care scade cu până la 50% nivelul chiriilor, revenind la vechile valori, consemnează Capital.

Sorin Grindeanu: „Proiectul privind TVA zero la locuințe pentru persoane fizice are susținerea Guvernului”. Proiectul de lege privind TVA zero la locuințe pentru persoane fizice are susținerea Guvernului și va fi adoptat în această sesiune parlamentară, a declarat, vineri, premierul Sorin Grindeanu, scrie Bursa.

Băncile pentru locuințe au activitatea blocată de un an. BCR Banca pentru Locuințe (BCR BpL) a obținut la Curtea de Apel București o sentință care anulează decizia Curții de Conturi privind acordarea primei de stat, fapt ce dovedește că instituția de credit a respectat legea românească și cea europeană a băncilor de locuințe, relatează Jurnalul Național. Curtea de Conturi a stabilit, în decembrie 2015, că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, cele două bănci care funcționează în sistemul de economisire-creditare din România (bauspar), ar fi încasat și plătit clienților ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro. Concret, ar fi vorba despre copii și persoane în vârstă, care ar fi depășit vârsta pentru un credit. Spre exemplu, o familie formată din patru membri, din care doi copii, puteau să-și deschidă patru conturi individuale ca să ia fiecare prima de la stat în valoare de 250 de euro. Însă, băncile de locuințe s-au apărat și au arătat că aceasta este practica europeană și esența sistemului de economisire-creditare în sistem colectiv pentru scopuri locative, Bauspar. Copiii primesc de la părinți sau bunici cadou un cont de economii Bauspar, care include, ca și la noi, și o primă de la stat, pe care li-l deschid, uneori, atunci când se nasc, și care le permite la vârsta maturității să-și ia o locuință în condiții avantajoase.

Daniel Constantin: „Nu vom înlocui timbrul de mediu cu o altă taxă”. Timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o altă taxă, a declarat vineri vicepremierul Daniel Constantin, copreședinte al Alianței Liberalilor și Democraților din România (ALDE), anunțăBursa.

Băncile reduc numărul de bancomate, românii scot tot mai mulți bani din ele. În doar trei luni, numărul de bancomate puse de bănci la dispoziția clienților a scăzut cu peste 500 de unități. Însă, contrar a ceea ce s-ar crede, românii extrag mai mulți bani din bancomate, nu mai puțini, aflăm din Economica.net.

Românii dau pe lapte la fel de mult ca francezii sau germanii, deși câștigă de 5 ori mai puțin. Suprinzător, lactatele, brânzeturile și ouăle nu sunt atât de costisitoare în România precum în Germania, însă în Franța prețul este asemănător, chiar dacă salariul mediu local de nici 450 de euro net lunar este de 5-6 ori mai mic decât în cele două țări din Occident, constatăCurierul Național. Un litru de lapte în magazinele din România costă în jur de 0,8-0,9 euro, care se apropie de prețul din Germania sau Franța. Prețul la aceste produse însumează peste 90% din media UE, în ciuda faptului că salariul mediu net lunar din România este al doilea cel mai mic, după cel din Bulgaria, potrivit datelor biroului european de statistică Eurostat.

Croatia Airlines leagă Bucureștiul de Zagreb și coasta Mării Adriatice cu zboruri directe. Transportatorul aerian al Croației lansează zboruri directe de la București spre Zagreb și alte orașe de la malul Mării Adriatice, anunță Economica.net.

Un gigant auto negociază venirea în România. Investiția ar fi uriașă. Mitsubishi Motors negociază venirea în România, două zone fiind luate în calcul de producătorii niponi: județele Timiș și Prahova. Investiția ar fi una uriașă: 200 de milioane de euro pentru o fabrică de motoare, informează Gândul. Mitsubishi vrea să deschidă o fabrică de motoare în zonă, purtând negocieri, pe lângă România, și cu autoritățile din Ungaria și Slovacia. Potrivit unor surse guvernamentale, oficialii companiei ar fi fost miercuri la Guvern să discute despre această posibilitate. Anul trecut, constructorul auto Mitshubishi a fost cumpărat de concernul Renault-Nissan.

ANAF a colectat, în două luni, venituri de aproape 32 de miliarde de lei, cu 0,9% sub perioada similară din 2016. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat, în primele două luni ale acestui an, venituri de 31,99 miliarde de lei, în scădere cu 0,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al Agenției, preluat de Economica.net.

Reviriment. Victorie importantă pentru Tecău și Rojer: s-au calificat în prima finală după șase luni. Perechea româno-olandeză formată din Horia Tecău și Jean Julien-Rojer a reușit să se califice în ultimul act al turneului de dublu de la Dubai, aflăm din Gazeta Sporturilor. Cei doi au învins în semifinale perechea formată din John Peers (Australia) și Henri Kontinen (Finlanda), scor 7-6, 6-3, la capătul unui meci care a durat o oră și 21 de minute. Adversarii lui Tecău și Rojer traversau un moment extraordinar, câștigând 20 din ultimele 21 de partide și impunându-se în proba de dublu de la Australian Open.

Calificare, dar cu ce palpitații! CSM București a acces în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după o partidă cu Krim Ljubljana în care s-a chinuit mai bine de 45 de minute, titrează ProSport. CSM București s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor pentru al doilea an consecutiv, după ce a învins Krim Ljubljana cu 28-26. Victoria campioanei României a fost însă obținută cu mari emoții, în fața unei echipe care a fost bătută de Gyor la 17 goluri, în urmă cu o săptămână.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult