Acasa Revista Presei Revista presei. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul și Marele Sinod

Revista presei. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul și Marele Sinod

scris de Z.V.
14 afisari

Noi informații despre accidentul de autocar în care patru persoane au murit, blocarea sistemului de plată a rovinietei și a taxei de pod de la Cernavodă, lansarea în dezbatere publică a Statutului elevului, publicarea declarațiilor de avere ale politicienilor, printre care premierul Dacian Cioloș și președintele PSD, Liviu Dragnea, declarațiile amenințătoare ale președintelui rus Vladimir Putin la adresa scutului antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa, precum și faptul că Oana Corina Constantin este noua campioană mondială de gimnastică aerobică și că Naționala de rugby a României a câștigat turneul World Rugby Nations Cup (WRNC) dar și ultimul antrenament al Naționalei României înainte de ultimul meci al Grupei A de la Euro 2016, cu Albania, decisiv pentru calificarea în optimi sunt principalele subiecte ale zilei de 19 iunie.

marele sinod greciaO dată la 1000 de ani. Bisericile Ortodoxe se întrunesc la Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei. Patriarhul Kiril al Rusiei lipsește, scrie Gândul. După aproape o mie de ani bisericile ortodoxe se reunesc, la acest sfârțit de săptămână într-un Mare Sinod în insula grecească Creta. Bisericile Ortodoxe au pregătit acest eveniment de peste 50 de ani. De la Sfântul și Marele Sinod al Ortodoxiei lipsesc însă patru biserici autocefale, dintre care cea mai importantă este cea a Rusiei care are și cel mai mare număr de credincioși.

Dacian Cioloș are în conturi aproape 80.000 de euro, în bănci din Belgia și Franța, anunță Curierul Național. Premierul României are în conturi aproape 80.000 de euro, depozitați în bănci din Belgia și Franța. Site-ul guvernului a publicat o nouă actualizare a declarației de avere a lui Dacian Cioloș. Față de anul trecut, premierul are mai mulți euro în conturi, dar mai puțini lei.

Averea lui Liviu Dragnea este mai mică după divorț, informează Bursa. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a pierdut, în urma divorțului, două terenuri în Alexandria și Bușteni, o casă în construcție, un autoturism și o autoutilitară, potrivit declarației de avere publicate pe site-ul Camerei Deputaților.

Averi de bugetari. Ministrul Apărării, mai bogat decât cel al Internelor, scrie România Liberă. Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, are în conturi cu 26.500 de euro și 70.000 de lei mai mult decât avea trecut în declarația de avere de la începutul mandatului. Potrivit declarației de avere, completată și publicată recent pe site-ul Guvernului, Motoc are în conturi 184.000 de euro, 45.000 de dolari și 90.000 de lei. În declarația precedentă, din decembrie, el avea în conturi 157.500 de euro, 45.000 de dolari și 20.000 lei.

Gorghiu a împrumutat PNL cu 45.000 de lei, la fel ca Blaga, aflăm din Jurnalul Național. Copreședintele PNL Alina Gorghiu a împrumutat cu 45.000 de lei partidul, la fel ca Vasile Blaga. În declarația de avere publicată pe site-ul Camerei Deputaților, Gorghiu a menționat împrumutul către PNL, acesta având aceeași valoare, de 45.000 de lei, ca cel pe care l-a făcut și celălalt copreședinte liberal, Vasile Blaga.

Vicepremierul Dîncu are două autoturisme, lucrări de artă și dividente la IRES de peste 2 milioane de lei, citim în România Liberă. Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, deține un apartament în Cluj-Napoca, două autoturisme, tablouri și bijuterii în valoare de 45.000 de euro, arme în valoare de 10.000 de euro, iar la capitolul venituri din investiții din declarația de avere el are menționate dividende de la IRES, aferente activității până la sfârșitul anului trecut, în valoare de 2.224.868 lei.

Valeriu Stoica: Dacă PNL nu va avea în această vară un congres va pierde parlamentarele. PLUS: „Toate acele bâlbâieli cu numirea candidaților sunt imputabile leadershipului partidului”, citează Evenimentul Zilei. Fostul președinte al PNL Valeriu Stoica a afirmat, într-un interviu acordat Revistei 22, că liberalii riscă să piardă și alegerile parlamentare dacă nu vor avea un congres în această vară. De asemenea, el a spus că Predoiu, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a fost o victimă și că bâlbâielile cu numirea candidaților sunt imputabile conducerii partidului.

„L-au făcut” conțopiștii din ministerul sănătății pe ministrul Vlad Voiculescu?, scrie Curentul. Scandalul de la Spitalul Colțea consolidează imaginea pe care conducerea sistemului sanitar din România o are: „Suntem mafia gulerelor albe. Medici și pacienți nu vă puneți cu noi!”. Medicul specialist ORL Marian Stamate a făcut timp de 7 ani la Spitalul Colțea implanturi cohleare copiilor cu probleme de auz, oferindu-le astfel acestora o via?ă normală. Fără să se fi întâmplat vreo tragedie și deocamdată dintr-un motiv necunoscut, conducerea Spitalului i-a dat avertisment medicului pentru că a desfășurat „activități neautorizate pentru care nu are competențe.” Și a oprit acest proces al programului național de implantare. Ministerul Sănătății a deschis o supra-anchetă asupra subiectului.

Stoenescu îi îndeamnă pe românii din Regatul Belgiei să se înscrie în Registrul electoral, potrivit Bursa. Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut ieri o întâlnire cu membri ai comunității românești din Bruxelles, context în care i-a îndemnat pe aceștia să se înscrie, în număr cât mai mare, în Registrul electoral, potrivit unui comunicat al MAE transmis redacției. La întâlnirea cu reprezentanții comunității românești, oficialul a prezentat formularul de înscriere, precum și pașii pe care alegătorii din străinătate trebuie să îi urmeze, dacă doresc să voteze prin corespondență la scrutinul pentru alegerile parlamentare.

Vladimir Putin: „Elementele scutului antirachetă american, construite contra unei amenințări nucleare iraniene inexistente”, citează Bursa. Președintele rus Vladimir Putin consideră că scutul antirachetă al Statelor Unite desfășurat în Europa are potențialul de transformare într-un sistem ofensiv și poate fi folosit împotriva Rusiei, în timp ce elementele acestui scut, inaugurate recent în România, au fost construite contra unei amenințări nucleare iraniene care „nu există”, notează agenția oficială de presă rusă TASS, citată de Agerpres.

Sistemul de plată a rovinietei și a taxei de pod, blocat, transmite Gândul. Șoferii care au vrut să își plătească sâmbătă, 18 iunie, rovinieta sau taxa de pod pentru trecerea Dunării la Fetești nu au putut să o facă, nici electronic, nici cash, pentru că sistemul informatic a fost blocat, anunță CNADNR într-un comunicat de presă. Compania a anunțat că nu se vor da amenzi pentru șoferii care sâmbătă au circulat fără rovinietă.

Aglomerație pe drumul spre mare. Situația drumurilor naționale, relatează Puterea, care prezintă raportul centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române.

Avertizare meteo: Două zile de ploi torențiale și vijelii pentru jumătatea de vest a țării, atenționează Jurnalul Național. Meteorologii au emis, sâmbătă, Cod Galben de ploi torențiale și vijelii pentru jumătatea de vest a țării, care va intra în vigoare duminică, la ora 9,00. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în intervalul 19 iunie, ora 9,00 — 20 iunie, ora 6,00, în regiunile din vestul, sud-vestul și centrul țării, instabilitatea atmosferică va fi accentuată.

Codul potrocaliu a făcut ravagii într—un oras din județul Iași. Grindina cât oul de găină a distrus culturile oamenilor, scrieLibertatea. Zeci de culturi și sere au fost distruse de grindina mare cât oul de găină. Locuitorii orasului Targu Frumos au fost luati prin surprindere de grindina și viiturile care le—au distrus culturi întregi.

Românii riscă să rămână fără servicii medicale gratuite de la 1 iulie. Medicii de familie refuză semnarea noului Contract cadru propus de Ministerul Sănătății, potrivit ziarului România Liberă. Medicii de familie resping forma actuală a documentului care stabilește modul de acordare a asistenței medicale în România. Astfel, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) își exprima indignarea față de modul de acțiune al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în privința noului Contract-cadru, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie.

Statutul elevului, lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației, citim în România Liberă. Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a lansat în dezbatere publică proiectul Statutului elevului, document ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional. Potrivit acestui proiect, drepturile elevilor au fost structurate în următoarele categorii: educaționale, de asociere și exprimare, drepturi și modalități de recompensare. Documentul prevede, de asemenea, îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcție de gravitatea acestora.

Majoritatea copiilor internați în spitalele brașovene după accidentul de la Perșani vor fi externați, informează Bursa. O parte dintre copiii din Iași, răniți în accidentul rutier petrecut ieri, în zona Perșani, pe DN1, vor fi externați astăzi din spitalele unde au fost transportați pentru îngrijiri medicale, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.

Cât plătesc românii în fiecare zi pentru mașinile demnitarilor, aflăm din Gândul. Costurile cu transportul unui demnitar ajung la 100 de euro pe zi, a dezvăluit șeful Corpului de Control al Guvernului, Valentin Mircea. În condițiile în care Guvernul decontează zilnic mașinile de serviciu ale câtorva sute de demnitari, costurile sunt considerabile. Mircea a declarat într-un interviu că ar fi vorba despre sute de mii de mașini, dacă ținem cont de toate persoanele angajate la stat care cred că au dreptul la o mașină de serviciu. Ulterior, el a revenit asupra afirmațiilor, spunând că de fapt ar fi vorba doar despre câteva sute de mașini. Corpul de Control al Guvernului nu a publicat încă raportul privind cheltuielile RA-APPS cu transportul demnitarilor.

Doliu in cultura românească. A murit regizorul de teatru și film Nae Cosmescu, scrie Jurnalul Național. Nae Cosmescu a absolvit IATC-ul în anul 1963, la secția Actorie. Apoi, și-a început activitatea de regizor la Teatrul Național al Televiziunii Române.
Regizorul Nae Cosmescu a montat circa 100 de spectacole de teatru, atât pe scenele teatrelor din Capitală cât și pe scenele din țară.

Cinci universități publice amenință cu proteste, atenționează Q Magazine. Cinci universități publice amenință cu proteste pentru retragerea ordonanței privind salarizarea profesorilor, creșterea finanțării/student și stabilirea unui plan pentru creșterea finanțării la 6% din PIB. Consorțiul Universitaria, format din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, a transmis astăzi Ministerului Educației și Guvernului României o scrisoare de protest.

Concert Queen & Adam Lambert la București. Trafic închis în centrul Capitalei. RATB modifică traseele a trei linii, relateazăLibertatea. Brigata Rutieră anunță mai multe restricții de circulație pentru concertul concertul Queen & Adam Lambert din 21 iunie, Piața Constituției. Astfel că, RATB va modifica traseele a trei linii. Traficul rutier va fi restricționat în Capitală, pe Bulevardul Unirii, între Bulevardul I.C. Brătianu și Bulevardul Libertății, respectiv pe Bulevardul Libertății între Calea 13 Septembrie și Bulevardul Națiunile Unite, începând de marți, ora 08.00, până miercuri la ora 06.00.

Băncile vor finanța beneficiarii APIA la o dobândă de 2,5% și vor percepe un comison de maximum 1%, transmite Bursa. Băncile vor acorda beneficiarilor plăților derulate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) finanțări pentru activitățile curente la o dobândă de 2,5%, iar comisionul perceput nu va depăși 1%, potrivit unui proiect de Ordin convenit de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu reprezentanții sistemului bancar din România.

Turism de 4,5 mld. lei anul acesta. Românii preferă vacanțele în străinătate, citim în Capital. Au fost turiștii români mai „moderați” în a-și cheltui banii pe vacanțe în 2015? Deși cifrele anunțate de primele companii care vând sejururi demonstrează că rulajele lor au scăzut sub nivelul din anul precedent, totuși, 2016 va fi „un an record”: afacerile din turism ar putea trece de 4,5 miliarde de lei. În total.

Multinaționalele atacă orice proiect care încearcă să sprijine producătorii români, titrează Curentul. Cel puțin așa susține europarlamentarul Laurențiu Rebega, Membru al Parlamentului European și Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății într-un comunicat : „Citim cu oarecare surprindere că mai mulți profesori universitari, economiști și oameni de afaceri, au trimis președintelui Iohannis o scrisoare în care critică legea care obligă supermarket-urile să vândă produse românești în proporție de peste 50 la sută”.

Guvernul înființează o instituție specială și face angajări, pentru aniversarea a 100 de la ani de la Marea Unire, anunță Economica.net. Peste doi ani se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire din 1918. Cu această ocazie, încă de pe acum, Guvernul creează un departament special, care va avea proprii lui angajați, pentru a se ocupa de manifestările dedicate acestui eveniment.

România câștigă un loc la nivel european pe auto, însă se bate cu țări cu populație de două ori mai mică, relatează Ziarul Financiar. Piața locală se află pe locul 19 la nivel european după numărul de autoturisme noi înmatriculate, de­pășind Slovenia, țară care, cu numai 2 milioane de locuitori, poate fi comparată cu populația Bu­cureștiului. De asemenea, la volume, România este comparabilă cu țări precum Ungaria sau Slovacia, țări cu populație la jumătate comparativ cu piața locală.

Domeniile unde salariul depășește 1.000 de euro net pe lună, potrivit Gândul. Serviciile IT, asigurările, industria grea, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, sectorul bancar și serviciile anexe extracției sunt cele șase domenii în care angajații au salarii de peste două ori mai mari decât un angajat plătit la nivelul mediu pe economie.

Produs inedit: card de asistență rutieră. Costă 30 de lei pentru 15 zile de vacanță, anunță Economica.net. Acționarii unui service auto vând prin 9695 — Assistance Cars Club SRL trei tipuri de carduri de vacanță care oferă asistență rutieră timp de 15 zile din momentul activării sale. Costurile cardurilor de 15 zile diferă în funcție de serviciile de asistență asigurate, de la rezolvarea unei pene auto până la tractarea și repararea mașinii, precum și în funcție de vechimea mașinii, și sunt între 30 și 70 de lei.

Au scăzut prețurile la haine. Care sunt cele mai potrivite perioade pentru cumpărături, citim în Capital. Deși, oficial, nu ne aflăm în plină campanie de reduceri, marile lanțuri de magazine din zona de fashion au afișat deja reduceri de 30 — 50% la produse de îmbrăcăminte care se potrivesc perfect chiar și pentru această perioadă. Ideea de a fi cu un pas înainte marilor reduceri nu este deloc rea, fiind aplicată deja cu succes în celelalte capitale europene.

Oana Corina Constantin este noua campioană mondială de gimnastică aerobică. România a luat argint pe echipe, transmite Curentul. Sportiva româncă Oana Corina Constantin este noua campioană mondială de gimnastică aerobică în proba individuală, la Campionatele lumii găzduite în aceste zile de Incheon (Coreea de Sud). Legitimată la Farul Constanța și antrenată de Maria Fumea, Oana Corina Constantin (24 de ani), care, prin evoluția ei a contribuit și la medalia de argint adjudecată, tot sâmbătă de echipa României, și-a înscris în palmares, la 24 de ani, cel mai bun rezultat al carierei, medalia mondială de aur, după ce câștigase un argint în proba individuală la Campionatele europene de la București, din 2011, precum și un bronz în concursul de grup.

Trofeul rămâne la București — România s-a impus cu 20-8 în fața Argentinei XV și pune din nou cupa în vitrină după 2012, 2013 și 2015, citim în Gazeta Sporturilor. „Stejarii” au pornit în competiția organizată pentru a zecea oară la București cu obiectivul de a crește, de a integra noi jucători și s-a ales cu trofeul. În această seară, România a jucat cu Argentina XV pentru a păstra cupa în Capitală. Și le-a ieșit pentru că au învins echipa a doua a țării sud-americane cu 20-8.

3 jucători importanți s-au pregătit separat la antrenamentul oficial dinaintea meciului cu Albania, titrează Gazeta Sporturilor. Naționala de fotbal a României a făcut antrenamentul oficial dinaintea meciului cu Albania de mâine pe un teren mai mic de lângă stadionul Stade de Gerland. Tricolorii trebuiau inițial să facă ședința de pregătire pe stadionul Parc Olympique Lyonnais, unde se va juca și meciul cu Albania. Staff-ul naționalei a decis că e mai bine să schimbe terenul de antrenament pentru a proteja suprafața de joc a stadionului.

Gata pentru Albania! Antrenamentul oficial al României înainte de meciul decisiv. Iordănescu: „E șansa unei generații, poate unică în viață!, transmite ProSport. Selecționata României a ajuns astăzi la Lyon, acolo unde duminică, de la 22:00, va întâlni Albania, în ultimul meci al Grupei A de la Euro 2016, decisiv pentru calificarea în optimi. Tricolorii au ales să pacurgă distanța de 400 de km dintre Paris și Lyon nu cu avionul, ci cu un tren de mare viteză (TGV), iar oficialii federației au publicat imagini din timpul călătoriei ce a durat aproape două ore.

Croații tremură! UEFA a deschis o procedură disciplinară după scandalul produs de fani la meciul cu Cehia! Și Turcia se află în vizor, potrivit ProSport. UEFA, forul de conducere al fotbalului european, a anunțat, sâmbătă, că a deschis proceduri disciplinare împotriva Croației și Turciei, pe fondul incidentelor provocate de către fanii celor două naționale în timpul meciurilor de vineri de la Euro 2016. Federația Croată de Fotbal și-a cerut scuze în mod oficial pentru comportamentul fanilor, care au creat probleme în timpul meciului Croația-Cehia, încheiat cu scorul de 2-2, în grupa D a Campionatului European. Suporterii croați au aruncat cu petarde și torțe pe teren, iar în tribune au avut loc confruntări violente. Totodată, unii fani au avut un comportament rasist.

Site-ul UEFA îl numește pe Anghel Iordănescu „marele maestru al fotbalului românesc”, aflăm din Ziarul Financiar. Meciul de duminică cu Albania are o semnificație aparte pentru selecționerul naționalei de fotbal a României, Anghel Iordănescu: va fi meciul cu numărul 100 pentru el ca antrenor al unei echipe naționale de fotbal.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult