Acasa Revista Presei Revista Presei. BNR revine la controlul strict al cursului euro

Revista Presei. BNR revine la controlul strict al cursului euro

scris de Z.V.
4 afisari

Euro a intrat fără zgomot în perioada campaniei electorale, iar BNR a revenit la controlul strict al cursului bancare.

Ziarul Fiananciar: Cursul leu/euro tinde să fie o prezenţă discretă în perioada campaniei pentru parlamentarele din 6 decembrie, moneda naţională întărindu-se vizibil pe parcursul săptămânii trecute până la paritatea de 4,50 lei/euro şi beneficiind de sprijinul verbal al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a spus că nu mai există riscuri de depreciere puternică. Noua soluţie găsită de BNR pentru controlul inflaţiei şi al presiunilor de depreciere a leului este controlul lichidităţilor în lei, iar ultima indicaţie transmisă pieţei la acest capitol este trecerea la un management „ferm” al lichidităţilor. Luni însă banca centrală i-a nedumerit pe unii jucători după ce a hotărât să relaxeze plafonul lichidităţilor injectate prin operaţiuni repo ridicându-l de la 4 la 6 mld. euro. Numărul foarte mare al băncilor participante la licitaţia săptămânală – 14 – a sugerat o creştere a necesarului de lei după ce săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe vânzări de valută.

România liberă: Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, a declarat, luni, că în situaţia în care USL va câştiga alegerile parlamentare cu peste 50%, Victor Ponta va fi singura propunere pentru postul de premier, Traian Băsescu urmând a fi suspendat dacă nu face nominalizarea. „Răspunsul corect şi democratic al preşedintelui ar fi fost că va desemna un premier propus de majoritatea care va rezulta din alegeri – adică respectarea votului popular. Interesul naţional e o chestiune foarte abstractă pentru preşedintele Băsescu”, a spus Şova, referindu-se la declaraţiile şefului statului despre nominalizarea unui premier care să servească interesul naţional. ”

Poziţia USL este că dacă noi vom lua peste 50% singura propunere de premier pe care o vom avea este actualul premier Victor Ponta. Dacă domnul preşedinte Băsescu refuză nominalizarea, atunci îl vom suspenda şi mergem din nou la referendum pentru demitere”, a mai spus Şova. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, răspunzând unei întrebări, că va desemna, după alegeri, un premier care să servească interesului naţional, precizând că afirmaţiile politicienilor despre suspendarea sa nu îl impresionează şi că nu îi este frică de politicieni.

Evenimentul Zilei: Ieşirea aşteptată de mulţi analişti politici s-a produs: preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, luni seara, actuala majoritate parlamentară, a spus că, în ultimele şase luni, România a fost întoarsă cu ani înapoi şi a anunţat că-l va desemna pe viitorul premier în conformitate cu interesul naţional şi fără să se teamă de suspendare. ‘Fie că vorbim de ANI, fie că vorbim de Curtea Constituţională, fie că vorbim de Parchetul General, fie că vorbim de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fie că vorbim de structurile de securitate naţională, toate sunt în tirul, paradoxal, al Puterii. Nici măcar nu le atacă Opoziţia, ci Puterea le atacă. Cei care cred că aşa îşi vor subordona instituţiile statului greşesc. Cât timp voi fi aici, nu şi le vor subordona. Cu mine nu se poate negocia infestarea acestora cu decizii’, a declarat şeful statului.

Adevărul: Greva din Tarom, anulată de plecarea lui Ponta la Bruxelles. Angajaţii Tarom au ameninţat săptămâna trecută că ar putea declanşa greva generală prin oprirea tuturor zborurilor în data de 14 noiembrie, aceştia fiind nemulţumiţi de noii manageri şi de modul în care este administrată compania aeriană. Ieri, liderii de sindicat s-au întâlnit cu noua conducere, dar nu au fost în măsură să prezinte un număr suficient de semnături din partea membrilor, astfel încât să poată declanşa o grevă legală.

De cealaltă parte, administraţia a invocat împotriva grevei şi un motiv mai puţin obişnuit: zborul către Bruxelles pe care premierul Victor Ponta îl avea programat exact pentru data de 14 noiembrie. ‘Pentru ei, era mai important faptul că premierul trebuie să plece la Bruxelles decât problemele cu care se confruntă compania. Nu vom mai face nicio grevă, pentru că nu s-au strâns destule semnături. Noi, de la Tehnic, avem destule, dar ceilalţi nu au avut, aşa că nu ne asumăm riscul unei greve ilegale’, a declarat pentru ‘Adevărul’ Aurel Curdov, secretarul general al Sindicatului Naţional Tehnic Tarom.

Jurnalul Naţional: Cei care îl au pe Naşu’ în suflet. Iulia Motoc, justiţiara blondă de la CCR. Judecătoarea crede că aceia care nu au reuşit suspendarea preşedintelui Băsescu trebuie sancţionaţi, iar Parlamentul dizolvat, notează Jurnalul Naţional. Judecătoarea Iulia Motoc de la Curtea Constituţională îl susţine, prin fapte şi vorbe, pe preşedintele Traian Băsescu. Acţiunile şi declaraţiile publice din ultimele luni ale magistratului servesc atât de mult intereselor şi cauzei lui Băsescu, încât Iulia Motoc se califică astfel cu brio la categoria „Cei care îl au pe Naşu’ în suflet”.

Pro Sport: Inculpaţii în „Dosarul Transferurilor” sunt datori vânduţi! CAB a decis confiscarea a peste 10 milioane $. Pe lângă pedepsele cu închisoare dictate în Dosarul Transferurilor, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât confiscarea unor sume de bani de la cei opt oameni de fotbal judecaţi în acest caz, în valoare totală de peste 9,2 milioane de dolari şi aproape 800.000 de euro.. În temeiul articolului 118 şi articolul 33 din legea 656/2002, Curtea de Apel a decis să confişte următoarele sume de bani:

De la inculpatul Copos Gheorghe – 150.000 USD echivalent în lei pentru transferul lui Cristian Dulca (de la Rapid la echipa sud-coreeană Pohang Steelers); Mihai Stoica – 550.000 de USD pentru Iulian Arhire (transferat tot la Pohang Steelers, de la Oţelul Galaţi); Cristian Borcea – 593.750 USD, Ioan Becali – 418.750 USD, pentru Contra Cosmin (transferat de Dinamo la Deportivo Alaves); Ioan Becali -1,4 mil USD, Jean Pădureanu – 113.000 USD, pentru Ionel Ganea (transferat de la Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart); Cristian Borcea – 169.667 USD, Ioan Becali – 1.200.667 USD, Victor Becali – 1.200.667 USD, pentru Paul Codrea (transferat de la Dinamo la Genoa); Cristian Borcea – 213.000 USD, Ioan Becali – 125.000 USD, Victor Becali – 125.000 USD, Mihai Stoica – 125.000 USD, pentru Florin Cernat (transferat de la Dinamo Bucureşti la Dinamo Kiev); Cristian Borcea – 124.500 USD, Ioan Becali – 100.000 USD, pentru Bogdan Mara (transferat de la Dinamo la Deportivo Alaves);

1 comentariu

BULA 13-11-2012 - 14:22

Basescu ne-a taiat din salariu, iar USL ne va face muritori de foame prin inflatie. Votati USL, ca o sa vedeti voi pe dracu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult