Acasa Revista Presei Revista presei. Când va fi gata Pasajul Sudului din Capitală

Revista presei. Când va fi gata Pasajul Sudului din Capitală

scris de Z.V.
8 afisari

Declarațiile făcute într-un interviu de fostul premier Dacian Cioloș, o serie de afirmații ale prim-ministrului Sorin Grindeanu, manifestațile din București și din alte orașe din țară, anunțul referitor la data începerii procesului președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, demisia procurorului Mircea Negulescu din magistratură, precum și câștigarea Ursului de Argint la Festivalul de Film de la Berlin de către Dana Bunescu pentru montajul filmului „Ana, mon amour”, dar și decizia privind menținerea gratuității călătoriilor studenților pe calea ferată sunt principalele subiecte ale zilei de 19 februarie.

Pasajul Sudului va fi gata în două luni, anunță viceprimarul Capitalei. Pasajul Sudului va fi gata în două luni, anunță viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, conform Libertatea. Acesta a mai spus că în luna august vor fi gata și lucrările la noul pod peste Dâmbovița. „La pasajul de la Piața Sudului lucrările sunt aproape gata, în condițiile în care deja lucrăm la finisarea interiorului. Cel mai probabil în aprilie lucrările vor fi gata și nu se va mai forma niciun ambuteiaj acolo”, a declarat Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, în cadrul emisiunii Perfect Imperfect de la TVR.

Cioloș, despre posibilitatea de a intra în politică: Nu atât vehiculul e cel important, ci modul în care îl conduci. Fostul premier Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, la Europa FM, că se gândește ca în următorii ani să intre în politica românească pentru a-și folosi experiența pe care a acumulat-o ca șef al Executivului, într-un partid deja existent, într-unul nou sau să stea în afara acestora și să contribuie prin alte forme de organizare la ameliorarea modului de a face politică, potrivitJurnalului Național. El a subliniat că în politică nu atât „vehiculul” este cel important, ci modul în care îl conduci.

Dacian Cioloș: „Dacă ai impresia că după ce ai câștigat alegeri poți să faci ce vrei, nu e așa”. Fostul premier Dacian Cioloș a venit cu sfaturi pentru Guvernul Grindeanu și a spus sâmbătă, într-un interviu la Europafm.ro, că dacă era în locul lui Sorin Grindeanu „nu ajungea așa”, notează Jurnalul Național. „Dacă eram în locul lui Sorin Grindeanu, nu ajungeam aici. Dacă cineva are impresia că mai poate guverna pe furiș, se înșală. Mai devreme sau mai târziu, se întoarce bumerangul. Trebuia dialog imediat. Și eu am avut situații limită”, a spus fostul premier Dacian Cioloș.

Cum vede Grindeanu conflictul Dragnea-Chirica. „E democrație, nu mai suntem în alte vremuri”. Premierul Sorin Grindeanu a susținut, sâmbătă, că în PSD nu există tensiuni și că luările de poziție critice se datorează democrației din partid, afirmația sa fiind făcută în contextul în care mai multe filiale județene solicită excluderea lui Mihai Chirica pentru criticile aduse conducerii, transmite Gândul. Întrebat, la Realitatea Tv, dacă sunt tensiuni în PSD, Grindeanu a răspuns: „Nu există tensiuni. Fiecare membru responsabil din partid își dorește, ca și toți primarii și președinții de Consilii județene, să se îndeplinească ce au promis oamenilor. (…) Pentru asta am fost votați. Că mai sunt anumite luări de poziție, e democrație. Nu mai suntem în alte vremuri”.

Grindeanu: Guvernul va cere UE fonduri europene pentru modernizarea penitenciarelor. Premierul Sorin Grindeanu a declarat, sâmbătă seară, că Guvernul României va trimite oficial către Comisia Europeană o cerere pentru accesarea de fonduri europene pe care să le folosească pentru renovarea și îmbunătățirea penitenciarelor, conform Capital. „Vreau să vă mai spun ceva, apropo de fonduri europene, o chestiune pe care am aflat-o acolo (în vizita pe care a făcut-o la Bruxelles la finalul acestei săptămâni ? n.r.). S-a oferit și anul trecut fostului Guvern posibilitatea de a folosi fondurile europene, de a accesa fonduri europene, pentru a îmbunătăți sau a renova, pentru penitenciare. S-a spus acest lucru de către Comisia Europeană, a fost refuzat (de fostul Guvern ? n.r.)”, a spus Grindeanu la Realitatea Tv.

Grindeanu: Se lucrează la legea unică a salarizării și la legea prevenției. Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat că Ministerele au început să lucreze la legea prevenției și la legea salarizării unitare, potrivit Economica.net. „Se lucrează în comisia interministerială la legea prevenției, iar la Ministerul Muncii pe salarizare unică. Există discrepanțe mari între bugetari-anormale din punctul meu de vedere—ce nu pot fi reglate decât printr-o lege unică a salarizării”, a declarat Sorin Grindeanu în cadrul unei emisiuni de la Realitatea TV.

Sorin Grindeanu, fost viceprimar la Timișoara. comentează ancheta DNA asupra vânzărilor de imobile: Nu am răspuns de patrimoniul orașului ca viceprimar. Premierul Sorin Grindeanu a susținut sâmbătă, la postul România TV, că el personal nu este implicat în dosarul DNA privind imobilele din Timișoara, informează România Liberă. În acest dosar sunt cercetați primarul Nicolae Robu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu și un fost viceprimar. Sorin Grindeanu, care a fost și el viceprimar la Timișoara, susține că el nu are legătură cu acest caz, întrucât el nu a avut, ca viceprimar, atribuții asupra patrimoniului orașului. „Am văzut că se tot spune în spațiul public cum că am vreo legătură cu un dosar. Este o manipulare deja suspectă”, a afirmat sâmbătă Sorin Grindeanu.

Deputatul USR, Cristian Ghinea: Lui Grindeanu i s-au arătat „pisici” la Bruxelles, dar în conferința de presă a fost „ninja”. Deputatul USR Cristian Ghinea a precizat, sâmbătă, că premierul Sorin Grindeanu a fost „plimbat” la Bruxelles la întâlniri discrete în care i s-au arătat „niște pisici”, el ironizându-l pe premier pentru că, în ciuda acestui fapt, în conferința de presă s-a comportat precum un „ninja suprem”, transmite Ziarul Financiar. „Mă uit pe știrile despre vizită premierului Grindeanu la Bruxelles. Eu știu din sursele mele că omul a fost plimbat la întâlniri discrete unde i s-au arătat niște pisici, a scris Ghinea pe contul său de socializare.

Shhaideh, despre o eventuală rectificare negativă a bugetului: „Să vedem ce se întâmplă cu colectarea veniturilor”. Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, sâmbătă, la Ploiești, că nu poate spune la acest moment dacă ia în calcul o rectificare negativă la jumătatea anului, în condițiile în care trebuie văzut ce se întâmplă cu colectarea veniturilor, scrie Bursa. Într-o conferință de presă, Shhaideh a afirmat: „Vă rog să ne permiteți, dacă ne permiteți, să începem totuși să executăm acest buget, să vedem ce se întâmplă cu colectarea veniturilor și partea de rectificare, (dacă — n.r.) va fi pozitivă sau negativă, să vedem la nivelul lunii iunie — iulie ce se întâmplă”.

Nicolae Robu: Bunul meu cel mai de preț este onoarea și mă doare când îmi e pătată. Primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă, că nu este deranjat de faptul că DNA își face datoria și anchetează vânzările de apartamente din oraș, ci de faptul că mass-media națională a trecut în sarcina lui înstrăinarea a 967 de locuințe, când el a semnat în mandatul său doar pentru două apartamente modeste, transmite Jurnalul Național. ”Ceea ce mi s-a întâmplat mie vineri este de o nedreptate strigătoare la cer, iar când spun asta nu mă refer la DNA, pentru că DNA își face datoria”, a afirmat Nicolae Robu.

Limbile minorităților naționale ar putea fi folosite în spitale. Ce prevede proiectul de lege al UDMR. Limbile minorităților naționale ar putea fi folosite în spitale, dar și în administrația locală, în localitățile unde acestea au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, potrivit unui proiect de lege al UDMR care a primit aviz în comisia pentru drepturile omului din Senat, relatează Libertatea. Proiectul prevede „încadrarea în unitățile sanitare și a personalului de specialitate de asistență medicală cunoscător al limbii minorităților naționale în unităție administrativ-teritoriale în care cetățenii minorităților naționale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puțin 5000”.

Sute de părinți și copii au protestat în Piața Victoriei. Câteva sute părinți, bunici și copii au protestat,sâmbătă, în Piața Victoriei Protestul copiilor „Educație pentru democrație — Lecția de educație civică” este urmare a declarațiilor ministrului Muncii care a susținut că este ilegal ca părinții să-i aducă pe cei mici la manifestările de stradă, scrie Gândul. „Colorez cu cretă și m-am jucat șotronul. Mi-a zis tata că aici e protestul copiilor și o să colorăm cu cretă. Protest însemnă că trebuie să aducem aminte președinților cum trebuie să conducă țara”, spune Radu, în vârstă de opt ani.

A nouăsprezecea zi proteste. Câteva zeci de oameni au ieșit în Piața Victoriei. Câteva zeci de persoane protestează, în cea de-a nouăsprezecea zi de manifestații, la Palatului Victoria, transmiteCotidianul. Oamenii scandează împotriva guvernului și a PSD-ului, cer demisia lui Sorin Grindeanu: „Hoții!’, „Demisia!’, „DNA să vină să vă ia!”, „Jos Tăriceanu, Dragnea și Grindeanu!”.

Peste 5.000 de oameni în stradă. Protest pentru susținerea Guvernului. Peste 5.000 de simpatizanți PSD își arată susținerea, sâmbătă, față de Guvernul Grindeanu, în fața primăriei din Pitești, relatează Q Magazine. Mitingul a fost organizat de filiala PSD Pitești. Protestatarii cer ca în continuare Executivul să pună în aplicare măsurile pe care le-a promis în timpul campaniei electorale și ca Liviu Dragnea să rămână la conducerea PSD.

Câteva zeci de persoane protestează la Palatul Cotroceni. Câteva zeci de persoane s-au adunat, din nou, sâmbătă, în fața Palatului Cotroceni, într-un protest împotriva președintelui Klaus Iohannis, scrie Curierul Național. Oamenii solicită demisia șefului statului.

Mihai Șora comentează ironic intenția guvernanților de a interzice dronele la miting: Cu bărcuțe de hârtie pe Cișmigiu avem voie? Filosoful Mihai Șora, cunoscut pentru luările sale de poziție împotriva actualei Puteri și pentru susținerea protestelor din Piața Victoriei, comentează ironic, pe Internet, intenția Poliției de a-i sancționa pe cei care au lansat drone la miting, notează România Liberă. „După ce am studiat (din scoarță-n scoarță) codul penal, acum trecem la codul aerian. Pentru 80-100 de ani: dacă nu știți ce este o dronă, aflați de la mine (100+). Este un Boeing fără uși, fără hublouri, fără pasageri, mai mititel-mititeluș, cam cât o acviluță”, a scris Mihai Șora, sâmbătă, pe Facebook.

ICCJ: Procesul lui Călin Popescu-Tăriceanu începe pe fond în 14 martie. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit pentru data de 14 martie primul termen al judecării pe fond în dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, informează Bursa. În 10 februarie, magistrații Instanței supreme au respins contestația depusă de Călin Popescu-Tăriceanu și au dispus începerea judecării pe fond a cauzei.

Procurorul Mircea Negulescu și-a dat demisia din magistratură. Procurorul Mircea Negulescu și-a dat, vineri seară, demisia din magistratură, urmând ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia act de ea la următoarea ședință, au declarat surse judiciare, conform Q Magazine. Inspecția Judiciară propusese, vineri, înainte de demisia lui Negulescu, ca magistratul să fie suspendat din funcție până la soluționarea acțiunii disciplinare începute după difuzarea unei înregistrări audio a unei discuții telefonice cu soția unui inculpat dintr-un dosar.

Ana Maria Pătru, fosta șefă de la AEP, pusă în libertate. Curtea de Apel București a admis ieri o contestație și au decis eliberarea din arestul la domiciliu a fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, scrie Evenimenul Zilei. Ana Maria Pătru fusese plasată în arest la domiciliu după ce anterior fusese în arest preventiv. În acest moment judecătorii au considerat că e suficientă măsura controlului judiciar.

Ministerul Transporturilor: Gratuitatea călătoriilor studenților pe calea ferată nu va fi modificată. Gratuitatea călătoriilor studenților pe calea ferată nu va fi modificată și va rămâne în forma prevăzută în OUG nr. 2/2017, a anunțat Ministerul Transporturilor, după discuțiile de sâmbătă dintre ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, și președintele PSD, Liviu Dragnea, pe marginea amendamentului depus în Parlament, transmite Bursa. „În urma discuției, s-a convenit cu privire la faptul că toate măsurile cuprinse în Programul de Guvernare vor fi respectate și implementate, iar în cazul gratuității călătoriilor studenților pe calea ferată aceasta nu va fi modificată și va rămâne în forma prevăzută în OUG nr 2/2017”, se arată în comunicatul transmis sâmbătă de Ministerul Transporturilor.

Razie în trenuri. Aproape 1.000 de „blatiști” prinși și amendați. Polițiștii au efectuat controale în peste 700 de trenuri și peste 450 de stații CFR, fiind depistate aproximativ 1.000 de persoane care călătoreau fără bilet, scrie România Liberă. În urma controalelor efectuate în zilele de 15 și 16 februarie, de peste 770 de polițiști de la transporturi, 962 de călători fost găsiți în neregulă și au plătit bilet cu suprataxă, valoarea totală a taxelor și suprataxelor fiind de 10.000 de lei, informează Poliția Română.

Anchetă a Poliției și ISMB. Educatoarea acuzată de abuzuri asupra copiilor, investigată. Cercetări la o grădiniță din București, anunță Evenimentul Zilei. Educatoarea vorbea foarte urât cu micuții. O echipă de inspectori școlari va face cercetări asupra celor semnalate de mass-media. Direcția Generală de Poliție a Municipiului București s-a sesizat din oficiu, în urma materialelor apărute în mass-media, cu privire la comportamentul unei persoane ce are în grijă copii de vârstă preșcolară la o grădiniță din Sectorul 2 ?i a declanșat cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.

A murit șoferița care s-a ciocnit de un microbuz cu muncitori în Argeș. Femeia, care a fost rănită grav în urma unui accident, în apropierea localității Albota, județul Argeș, a murit, transmiteLibertatea. Tânăra, în vârstă de 28 de ani, se afla la volanul mașinii care s-a ciocnit violent de un microbuz cu muncitori, pe DN65.

Două cutremure, cu magnitudinea sub 3 grade Richter, au avut loc sâmbătă dimineața, în județul Buzău. Două cutremure, cu magnitudine sub 3 grade pe scara Richter, s-au produs sâmbătă dimineața în județul Buzău, conform datelor publicate pe site-ul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), scrie Jurnalul Național. Primul seism, cu magnitudinea de 2,3 grade Richter, a avut loc la ora 9:13, la o adâncime de 107 kilometri, iar cel de-al doilea, de 2,9 grade Richter, la ora 10:10, la o adâncime de 112, 3 km.

Informare meteo de ploi, ninsori la munte și polei, până luni dimineața. Administrația Naționalăa de Meteorologie (ANM) a emis sâmbătă o informare meteo de precipitații moderate cantitativ în mare parte din țară, strat nou consistent de zăpadă în zona de munte și depuneri de polei în zonele joase de relief, fenomene ce se vor semnala începând de sâmbătă seara până luni dimineața, informează Curierul Național. Astfel, potrivit meteorologilor, în intervalul 18 februarie, ora 23.00 — 20 februarie, ora 10.00, vor fi precipitații în jumătatea de sud a țării și local în centru și nord-est.

S-au deschis opt puncte de trecere a frontierei româno-ungare ocazionale. Opt puncte de trecere a frontierei româno-ungare ocazionale au fost deschise, sâmbătă, între orele 10,00 — 18,00, în județele Bihor, Arad și Satu Mare, alte două urmând să fie deschise duminică, în Arad și Satu Mare, scrie Economica.net. Opt puncte de trecere a frontierei româno-ungare ocazionale au fost deschise, sâmbătă, între orele 10,00 — 18,00, în județele Bihor, Arad și Satu Mare, alte două urmând să fie deschise duminică, în Arad și Satu Mare.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu: România este destul de vulnerabilă din punctul de vedere al securității cibernetice. Companiile și populația din România sunt destul de vulnerabile din punctul de vedere al securității cibernetice, dar la nivelul infrastructurilor de importanță critică nu putem să vorbim despre vulnerabilități, a declarat ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu, potrivit Ziarului Financiar. „Din experiența funcției anterioare de director general la CERT-RO (n.r.—Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), pot să vă spun că suntem destul de vulnerabili, la nivel național — în general, la nivelul populației, al companiilor”, a spus Augustin Jianu.

Berlinale 2017 „Ana, mon amour” — Ursul de Argint pentru montaj, prin Dana Bunescu. Ursul de Aur — primit de Ildikó Enyedi. Dana Bunescu a primit sâmbătă Ursul de Argint pentru realizări artistice și tehnice deosebite, pentru montajul filmului „Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, transmiteAdevărul. Filmul „On body and soul” (Ungaria), de Ildikó Enyedi, a câștigat Ursul de Aur la cea de-a 67-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

La Premiile FIPRESCI de la Berlinale s-a vorbit și despre corupția din România. Premiile FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film) oferite în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin au adus trei distincții peliculei „On body and soul”, în regia lui Ildikó Enyedi, scrie Adevărul. Ceremonia a fost însă și un prilej pentru a aminti despre corupția din România și despre începutul nebun de mandat al lui Donald Trump.

CSM Digi Oradea, calificare istorică în finala LEN Euro Cup. Vicecampionii României au trecut de SM Verona la penaltyuri de departajare. Vicecampioana României la polo a izbutit o calificare pe cât de spectaculoasă, pe atât de dreamatică în finala celei de a doua competiții europene intercluburi, LEN Euro Cup, transmite ProSport. Bihorenii s-au impus la penaltyuri de departajare în semifinala cu Sport Management Verona (Italia).

Victorie categorică pentru România. „Stejarii” au învins Spania în al doilea meci din Rugby Europe Championship. Naționala de rugby a României a învins Spania, scor 13-3, în al doilea meci din Rugby Europe Championship, informează Gazeta Sporturilor. Este prima victorie din acest an în această competiție, românii pierzând în primul meci contra Germaniei, 38-41. Următorul meci al „stejarilor” va fi pe 4 martie, în deplasare, cu Rusia.

CS U Craiova — FCSB 1-2. Vicecampioana obține prima victorie din 2017. Tamaș a făcut două reprize diametral opuse, Enache a dat lovitura în minutul 79. FCSB s-a deplasat la Severin în căutarea primei victorii din 2017, dar avântul dat public și dorința Craiovei atârnă mai greu în balanța meciului, în primele minute, scrie ProSport. Oltenii domină startul partidei și, „ajutați” de o neînțelegere între Tamaș și Niță, obțin un penalty. Zlatinski execută, dar Niță apără și își spălă din păcate. Contrar cursului jocului, roș-albaștrii deschid scorul, prin Pintilii, care prinde un șut puternic din marginea careului, după o respingere eronată a lui Acka.

Horia Tecău și Jean-Julien Rojer au fost eliminați în semifinalele turneului de la Rotterdam. Dublul format din olandezul Jean-Julien Rojer și Horia Tecău a pierdut, sâmbătă, meciul cu perechea olandeză Wesley Koolhof/Matwe Middelkoop, scor 4-6, 3-6, în semifinalele turneului ATP 500 de la Rotterdam, Olanda, disputat pe suprafață rapidă în sală, potrivit ProSport. Partida a durat o oră. Rojer și Tecău au reușit doi ași și au comis trei duble greșeli. Olandezul și românul au câștigat 75% dintre punctele jucate cu prima minge și 50% cu mingea a doua, cedând serviciul câte o dată în fiecare set. În schimb, Jean-Julien și Horia n-au reușit niciun break.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult