Acasa Revista Presei Revista presei. Care a fost surpriza anului 2014

Revista presei. Care a fost surpriza anului 2014

scris de Z.V.
8 afisari

25 de ani de la Revoluție – ce spun Gelu Voican Voiculescu și Dumitru Mazilu despre ‘decembrie 89’; cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014; călugării care se roagă pentru ‘luminarea minților politicienilor’; câți kilometri de autostradă s-au construit sub Guvernul Ponta; zece motive să ne simțim bine în România și Nașterea Domnului – Crăciunul iată subiectele principale tratate în presa centrală apărută miercuri, 24 decembrie.

Schengen-revista preseiSurpriza anului 2014 a fost alegerea președintelui Klaus Iohannis, despre care nici nu se știa că va candida la începutul anului. Pe plan extern, anexarea Crimeii de către Rusia și prăbușirea prețului la petrol au fost evenimentele cu consecințele cele mai importante. Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern și internațional, înZiarul Financiar.

25 de ani de la Revoluție. ‘Într-un plan abstract, era evident că Ceaușescu era ireversibil condamnat și obligat să iasă din scenă. Nimeni nu-și putea închipui că totul se va consuma atât de repede, în ziua de 22 decembrie’, spune pentru Gândul Gelu Voican Voiculescu, care povestește cum a ajuns în prim-planul evenimentelor din decembrie 1989.

Profesorul Dumitru Mazilu, fost prim-vicepreședinte al Consiliului FSN, declară că sacrificiul tinerilor din decembrie 1989 a meritat pentru că s-a făcut un pas înainte, un pas plătit cu sânge de peste o mie de români, iar istoria a consemnat că, de cele mai multe ori, prețul revoluțiilor este enorm. În opinia sa, ar fi fost de dorit să nu se verse atât sânge iar schimbarea să fie făcută mai ușor, cu un preț mult mai mic, afirmă Jurnalul Național.

Președintele Klaus Iohannis sugerează, într-un interviu acordat publicației franceze L’Express, că ar fi necesară schimbarea Guvernului, pledând, din anul 2015 ori după alegerile parlamentare din 2016, pentru un Executiv care să lucreze în același sens cu el, susține Gândul.

Alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte influențează și percepția românilor asupra relațiilor externe. Într-o țară în care „americanii” au fost așteptați jumătate de secol, 40% dintre respondenții unui sondaj IRES spun că în 2015 România ar trebui să aibă o relație mai bună cu Germania, și 25% cu SUA. Majoritatea românilor cred că țara merge într-o direcție bună, dar sunt mai puțin optimiști când vine vorba despre evoluția personală, notează Evenimentul Zilei.

Bloomberg: liderul tăcut al României s-a angajat să lupte împotriva corupției, titrează Adevărul. Noul președinte al României Klaus Iohannis, perceput în țară ca un om echilibrat care face lucruri fără să spună prea multe, s-a angajat la învestire, duminică, să stimuleze creșterea economică, să reducă birocrația și să lupte împotriva corupției, comentează Bloomberg News online.

Uniunea Europeană ar trebui să solicite României îndeplinirea obligațiilor de stat membru și stabilirea unor priorități pentru nevoile oamenilor săraci, în locul proiectelor de construire a unor clădiri în stil „faraonic”, afirmă Jenny Sonesson, membră a Partidului Liberal suedez, potrivit ziarului Adevărul.

Călugării care se roagă pentru ‘luminarea minților politicienilor’, titrează România Liberă. Cincisprezece călugări au reușit, în zece ani, cu forțe proprii să refacă o mănăstire cu tradiție de aproape cinci sute de ani din sudul țării. Deși ar trebui să fie un motiv de mândrie—pentru autoritățile din Teleorman, acestea au închis un drum județean pentru a bloca accesul credincioșilor la slujbe.

Guvernul a prezentat o sinteză a numărului de kilometri de autostradă din România, spunând că în timpul mandatului premierului Victor Ponta au fost făcuți 293 de kilometri, mult mai mulți decât toți prim-miniștrii precedenți. Ulterior, însă, purtătorul de cuvânt a admis că sunt kilometri ‘dați în funcțiune’, nu construiți în mandatul lui Ponta, menționează Puterea.

Valoarea contribuției pentru cogenerarea de înaltă eficiență va crește la 1 ianuarie 2015, cu 83%. Taxa, plătită de toți consumatorii de electricitate din România, ajunge din nou la nivelul contestat de marea industrie, potrivit Economica.net.

Autoritatea de Supraveghere Financiară are toleranță zero față de indisciplina pe piața de capital și față de nerespectarea regulamentelor, a spus Mircea Ursache, vicepreședintele ASF pentru piața de capital, în cadrul unui interviu acordat ziarului Bursa.

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbușit în Lacul Siutghiol din județul Constanța. Toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD și-au pierdut viața, ultima persoană recuperată de scafandri, la aproximativ 12 ore de la prăbușirea aparatului de zbor, fiind asistenta medicală, care era însărcinată. Imediat după tragedie — ca și în cazul Apuseni — au apărut primele controverse și semne de întrebare, pasate, ca de fiecare dată, dintr-o ‘ogradă’ în alta. În ciuda demiterilor sau a demisiilor, a schimbărilor de strategii de ultim moment, multe întrebări rămân fără răspuns. Așa cum au rămas și cele în cazul tragediei din Apuseni, susține Jurnalul Național.

Fumătorii ar urma să plătească și mai mulți bani în viitor pe taxa de viciu, față de actualul nivel, situat la 1 leu per pachet.Ministerul Sănătății consideră că actuala taxă pe viciu, pusă pe produsele din tutun și pe cele din alcool, introdusă în 2006, ar trebui majorată anual, informează România Liberă.

Din celula de la Penitenciarul Rahova, mogulul Dan Voiculescu asistă la prăbușirea firmelor sale. Datele financiare ale societăților pe care le controlează prin fiicele sale nu sunt tocmai roz, anunță Evenimentul Zilei.

Nașterea Domnului — Crăciunul este primul praznic împărătesc cu dată fixă. Sărbătoarea marchează nașterea Mântuitorului și este sărbătorită de creștinii din întreaga lume în fiecare an la 25 decembrie. Momentul simbolizează nașterea trupească a lui Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă privește nașterea Fiului lui Dumnezeu ca începutul lucrării Sale mântuitoare ce Îl va conduce spre jertfa supremă pe Cruce, pentru om și mântuirea lui, scrie Cotidianul.

Zece motive să ne simțim bine în România. Chiar dacă este la modă să ne plângem de locul unde trăim, iar iarna și sărbătorile de sezon au darul de a accentua această tendință, lucrurile nu sunt chiar așa de rele cum par. Trebuie doar să încercăm să vedem jumătatea plină a paharului, scrie Capital.

Telekom Romania Communications a cîștigat drepturile exclusive pentru TV, online si aplicații mobile ale UEFA Champions League și ale UEFA Europa League, pentru perioada 2015-2018, afirmă Gazeta Sporturilor. Opțiunea „free to air” destinată posturilor fără plată a fost achiziționată de ProTV.

Mircea Lucescu (69 de ani) s-a declarat dezamăgit de perspectiva pe care Klaus Iohannis, noul președinte al României, o are asupra viitorului sportului. Acesta a analizat declarațiile noului lider al statului și a dedus faptul că sportul va fi neglijat în următorii ani, notează Pro Sport.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult