Acasa Revista Presei Revista presei. Ce a discutat Ciolos cu Isarescu

Revista presei. Ce a discutat Ciolos cu Isarescu

scris de Z.V.
264 Afisari

Punerea sub acuzare a primarului suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman, într-un nou dosar, prelungirea mandatului de arestare preventivă pentru senatorul Dan Șova cu 30 de zile, întâlnirea dintre premierul Dacian Cioloș și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declarațiile fostului prim-ministru Victor Ponta, precum și lansarea noului site al Administrației Prezidențiale, dar și achiziția de către Carrefour a rețelei de supermarketuri Billa din România sunt principalele subiecte ale zilei de 23 decembrie.

dacian cilos mugur isarescuCioloș, după întâlnirea cu Isărescu: Am discutat despre viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și lung. Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit, marți, la sediul BNR, cu guvernatorul Mugur Isărescu, șeful Executivului precizând că au discutat despre „viziunea de dezvoltare economică pe termen mediu și lung”, relatează Capital. La întâlnirea care a durat aproximativ două ore au mai participat vicepremierul Costin Borc și ministrul de Finanțe, Anca Dragu. „Am anunțat în urmă cu o lună că vrem să lucrăm dincolo de implementarea programului de guvernare pe acest an, vrem să lucrăm pe o viziune de dezvoltare economică pe termen mediu, pe termen lung. O să avem discuții inclusiv cu partidele parlamentare pe acest lucru, pentru că am vrea să ajungem la ceva ce poate fi asumat la nivel național, fără să avem pretenția că noi o să facem totul”, a declarat premierul Dacian Cioloș după întâlnire.

Ponta: „Dacă mă pun pe listă, voi candida la alegerile parlamentare”. Fostul premier, la mâna lui Dragnea. Fostul premier Victor Ponta a anunțat, marți, că va candida la alegerile parlamentare de anul viitor numai dacă noua conducere a PSD îl va pune pe listă, conform Adevărul. Codul de Conduită al PSD se pliază perfect pe problemele penale ale lui Victor Ponta, a cărui candidatură depinde de bunăvoința lui Liviu Dragnea. Fostul lider al PSD și actualul președinte al partidului nu își mai vorbesc de la momentul demisiei lui Ponta din fruntea guvernului.
„Dacă mă pun pe listă, da (despre candidatura la alegerile parlamentare — n.r.) În 2016, îmi doresc să fim sănătoși și toate lucrurile bune pe care le-am făcut în anii aceștia să continue, că nu trebuie făcut nimic altceva decât să nu stricăm ce s-a început. Proiectul meu este întotdeauna alături de PSD Gorj”, a precizat Victor Ponta, întrebat de jurnaliști dacă va candida la alegerile parlamentare.

Ponta, despre demisia sa: În viață, important e ce lași în urmă. Depunerea unei demisii nu este un lucru plăcut, dar important este ce lași în urmă, a susținut Victor Ponta, referindu-se la momentul în care a demisionat din funcția de prim-ministru, potrivit Curierului Național. „Nu pot să spun că a fost un lucru plăcut sau un lucru care m-a bucurat, dar, în via’ă, important e ce lași în urmă și eu cred că oamenii pot să aprecieze și ceea ce am făcut și ceea ce n-am reușit să facem”, a susținut Ponta.

SPP poate asigura protecție și președinților de partide parlamentare, la cererea acestora. Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței care prevede, printre altele, că Serviciul de Protecție și Pază poate asigura protecție și președinților de partide parlamentare, la cererea acestora, anunță Jurnalul Național. Această prevedere a fost introdusă în proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 43/2015 privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate și pentru modificarea și completarea unor acte normative, proiect care a fost votat în plen cu 185 de voturi pentru, două voturi împotrivă și patru abțineri.

Ce ministere vor coordona cei doi vicepremieri. Guvernul Cioloș are doi vicepremieri: Vasile Dîncu și Costin Borc, notează Evenimentul Zilei. Premierul Dacian Cioloș a stabilit ministerele care vor fi coordonate de cei doi. Astfel, potrivit deciziei prim-ministrului, publicată marți în Monitorul Oficial, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, va coordona activitățile Ministerelor Muncii, Educației, Culturii, Tineretului și Sportului.

PNL a atacat la Curtea Constituțională modificările la regulamentele Parlamentului privind cererile de reexminare. Liberalii au depus la Curtea Constituțională două sesizări privind modificările aduse la Regulamentul Camerei Deputaților și la cel privind ședințele comune de plen, pe textele care privesc reexaminarea legilor transmise de președinte înainte de promulgare, a anunțat, marți, liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, potrivit Adevărul. „Astăzi, grupul parlamentar al PNL a depus o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la modificarea Regulamentului și, de asemenea, grupurile PNL din Cameră și Senat au depus o sesizare tot la CCR referitoare la modificarea Regulamentului ședințelor comune. Ambele sesizări urmează aceeași speță și anume modul în care s-a făcut modificarea celor două regulamente privind reexaminarea legilor transmise de președinte înainte de promulgare”, a spus Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.

Cioloș a depus o coroană de flori la monumentul din Piața Universității dedicat victimelor Revoluției. Premierul Dacian Cioloș a depus, marți, o coroană de flori la monumentul din Piața Universității dedicat memoriei victimelor revoluției din 1989, precizând pe pagina sa de Facebook că „suntem datori să onorăm amintirea eroilor martiri de al căror nume se leagă astăzi libertatea noastră”, transmite Gândul. Premierul Dacian Cioloș a depus, în jurul orei 13, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din urmă cu 26 de ani. Șeful Executivului a scris pe pagina sa de Facebook că decembrie este luna în care „ne amintim” de cei care și-au pierdut viața în 1989.

Comisia juridică: Grupul parlamentar național democrat nu îndeplinește condițiile pentru funcționare. Grupul parlamentar național democrat nu îndeplinește condițiile pentru funcționare — a decis, azi, Comisia juridică a Camerei Deputaților, conformEvenimentului Zilei. Deputatul UNPR Eugen Nicolicea a afirmat, în dezbaterile din comisie, că nu sunt îndeplinite condițiile de existență ale grupului încă din luna iunie când a fost modificat Regulamentul Camerei Deputaților, care prevede că nu se mai pot face grupuri de independenți.

Victor Ponta explică de ce a renunțat la funcția de premier. Fostul premier Victor Ponta declară, în primul interviu de la demisia din funcție, că va regreta faptul că nu a terminat unele proiecte și că nu crede că merită „să ții de o funcție călcând peste cadavre”, referindu-se declarațiile făcute după incendiul din clubul Colectiv, relateazăRomânia Liberă. „O să regret tot timpul faptul că anumite proiecte nu le-am terminat, că altele nu le-am făcut mai bine. Dar nu, atunci era momentul în care trebuia să demisionez, din multe motive, dar unul singur, pe care îl pot rezuma într-o frază, care nu a fost rostită de mine, ci de altcineva, a spus așa: ‘Au trebuit să moară oameni ca să schimbăm Guvernul ăsta’. Or, eu, atunci, știam că cei care doreau schimbarea Guvernului erau dispuși și la figurat, și la propriu să calce pe cadavre”, a precizat Ponta într-o emisiune la postul de televiziune TV SUD.

Parlamentul European cere clarificări din partea Comisiei Europene privind acuzațiile la adresa Corinei Crețu. Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificări despre activitățile Corinei Crețu, comisarul UE pentru Politici Regionale, după ce site-ul Politico.eu a relatat că aproape jumătate din membrii personalului său ar fi demisionat de la începerea mandatului, scrie Adevărul. Ingeborg Grässle, președintele Comisiei PE pentru Control Bugetar, i-a trimis întrebări scrise despre Corina Crețu secretarului general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, responsabil de problemele privind personalul. „Într-un articol publicat de site-ul Politico.eu, au fost evidențiate câteva probleme referitoare la ‘programul de lucru lejer’ al doamnei Crețu, privind ‘tendințele ei de a combina deplasările oficiale cu călătoriile private’ și privind ‘transportarea rudelor cu mașina de serviciu”, a scris Ingeborg Grässle, un eurodeputat german membru al grupului Partidului Popular European.

Legea privind sporuri pentru medicii care au intervenit la Colectiv, promulgată. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea de aprobare a OUG prin care au fost cuprinse care prevede și sporuri pentru medicii și asistenții care au lucrat suplimentar după tragedia din clubul Colectiv, informează Cotidianul. Parlamentul a adoptat, pe 15 decembrie, proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii concurenței privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, cu 46 de amendamente admise.

Administrația Prezidențială are un nou site. Klaus Iohannis: Vreau ca acest site să fie un pas spre o comunicare mai eficientă. Administrația Prezidențială a lansat, marți, un nou site al Președinției, care introduce o nouă secțiune, de unde pot fi adresate mesaje președintelui Klaus Iohannis, acesta susținând că își dorește o instituție deschisă către cetățeni, informează Capital. Anunțul privind deschiderea noului site a fost făcut pe pagina de Facebook a președintelui.

Hellvig: Nu am discutat niciodată cu Iohannis de la preluarea șefiei SRI. De când a preluat mandatul de director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig spune că nu a discutat niciodată cu președintele României altfel decât instituțional, potrivit Curierului Național. De asemenea, șeful SRI a catalogat relația cu Klaus Iohannis ca fiind una bazată pe încredere.
„Există, cel puțin asta e convingerea mea, o relație de încredere, bazată pe un set de valori în care, încă din perioada în care eram oameni politici, credem amândoi. Viața ne-a adus în aceste poziții vremelnice și între președintele României și directorul Serviciului Român de Informații există relații strict instituționale”, a spus Hellvig.

Deputații au blocat proiectul „Internet gratuit la țară și în orașele mici”. Biserica e motivul?! Deputaților nu li s-a părut important proiectul care prevedea introducerea gratuită a internetului la țară și în orașele mici, și l-au blocat, scrie Puterea. Discuțiile s-au încins când s-a ajuns la argumentele legate de necesitatea comunicării virtuale în biserici. Proiectul prevede ca primăriile din orice sat, comună sau oraș mic din România să ofere acces gratuit la internet wireless în parcuri, piețe centrale, cămine culturale, școli, biblioteci și biserici. „Ce vrem să facem cu wireless la biserici? Ce să facă primarul să implementeze wireless la biserici? Pentru ce? Pentru preot, pentru enoriași și ei ce să facă cu internetul la biserică, vom merge la biserică să ne uităm pe internet?”, a declarat deputatul UDMR Cseke Atilla.

Adrian Năstase: Parlamentul pare un lux inutil. Nu avea dreptate Monica Macovei? Revoluția din decembrie 1989 s-a transformat în evenimentele de atunci, iar Parlamentul pare, în acest moment, un lux inutil, care pare să funcționeze la comanda șefilor de partide, a afirmat marți fostul premier Adrian Năstase, potrivit Q Magazine. El a semnat aceste observații sub titlul „Oile, lupul și câinii, la sfârșitul unui an cu succese macro-economice”. „Scandalurile de la ședințele Parlamentului și de la depunerile de coroane, obținuite la sfârșit de an — între reprezentanții revoluționarilor și cei ai contra-revoluționarilor—, au fost înlocuite de disputele referitoare la pensii speciale, unde reprezentanții PNL părăsesc sala, dar cu grija ca legile să fie votate”, a scris fostul premier pe blogul său.

Legea prin care sprijinul salarial pentru personalul neclerical este mărit la 1.050 de lei, promulgată. Președintele Klaus Iohannis a semnat marți decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea ordonanței 15/2015 pentru modificarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevede că de la 1 octombrie 2015 sprijinul salarial pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult și în instituțiile de învățământ teologic crește de la 600 de lei la 1.050 de lei, anunță Capital. Legea prevede ca sprijinul salarial pentru personalul neclerical angajat în unitățile de cult și în instituțiile de învățământ teologic să fie stabilit sub formă de contribuție lunară la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată — 1.050 de lei.

Un nou viceprimar la Capitală. Mircea Raicu, consilier general PNL, a fost desemnat viceprimar interimar al Capitalei de către Consiliul General al Minicipiului București (CGMB), funcție pe care o va ocupa în perioada în care Răzvan Sava este primar interimar, informează Cotidianul. Mircea Raicu a fost propus de grupul PNL din CGMB, o altă propunere fiind Cristina Nicolescu din partea ALDE. Mircea Raicu a primit 33 de voturi din partea consilierilor, iar Cristina Nicolescu — 14.

Gafă: A numit un incompatibil la șefia ANSVSA. Premierul Dacian Cioloș l-a numit pe Dorin Enache Valter în funcția de președinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, scrie Q Magazine. Dorin Enache abia fusese numit în funcție în locul lui Dumitru Băiculescu, demis printr-o decizie a premierului. Agenția Națională de Integritate l-a acuzat anul trecut pe Enache, fost șef DSV Brașov, că a dat contracte unei firme în care fiica sa era acționar.

Dîncu, arme în valoare de 10.000 de euro. Vicepremierul Vasile Dîncu are, potrivit declarației sale de avere postate pe site-ul Guvernului, un apartament în Cluj-Napoca, două autoturisme, arme în valoare de 10.000 de euro, tablouri și bijuterii și două conturi în bancă, relatează Q Magazine. Dîncu a declarat un apartament de 86 metri pătrați în Cluj-Napoca, pe care îl deține împreună cu soția sa și două autoturisme: un IMS din anul 1975 și un Mercedes-Benz din 2008.

Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea unor anexe ale Palatului Știrbei din Capitală. Edilul suspendat al Sectorului 1 Andrei Chiliman este cercetat într-un nou dosar, fiind acuzat că a ajutat o persoană să distrugă anexe ale Palatului Știrbei din Capitală, respectiv că a semnat ilegal autorizația de desființare a construcțiilor, fiind pus în pericol monumentul istoric, potrivit DNA, informeazăGândul. Andrei Chiliman, primar al Sectorului 1 la data faptelor, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și complicitate la distrugere, arată Direcția Națională Anticorupție (DNA), marți, într-un comunicat de presă.

ÎCCJ: Mandatul de arestare preventivă în cazul lui Șova, prelungit cu 30 de zile. Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis, marți, prelungirea măsurii arestării preventive a senatorului Dan Șova cu 30 de zile, transmite Jurnalul Național. Instanța a admis propunerea formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de prelungire a mandatului începând cu 3 ianuarie până la 1 februarie inclusiv, însă decizia nu e definitivă și poate fi contestată. Totodată, Instanța supremă a respins ca nefondată cererea lui Dan Șova de a fi plasat în arest la domiciliu.

ANI: Stejărel Olaru și Florian Popa, în incompatibilitate. Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe Stejărel Olaru că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 4 februarie 2011 — 28 ianuarie 2013, ca urmare a exercitării simultane a funcțiilor de membru în cadrul Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune și administrator al S.C. Standard Proiect Media SRL, conform Cotidianul. Totodată, ANI afirmă că senatorul Florian Popa s-a aflat în stare de incompatibilitate întrucât a deținut calitatea de parlamentar concomitent cu funcția de membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice București.

Un deputat PNL, fost șef de aeroport, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Fostul director al Aeroportului Timișoara Cornel Mircea Sămărtinean, în prezent deputat PNL, și alte două persoane au fost trimiși în judecată după ce ar fi favorizat o firmă controlată de fostul șef al CJ Timiș Constantin Ostaficiuc, pentru închirierea de spații aflate în incinta aeroportului, scrie Gândul. Potrivit unui comunicat, de marți, al DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Cornel Mircea Sămărtinean, fost director al Aeroportului Timișoara, în prezent deputat PNL, precum și a lui Florin Marius Mezin, director comercial al aeroportului, la data faptelor, și a lui Lucian Blaga, administrator al unei firme.

Sondaj INSCOP. Cinci procente din încrederea în Biserică au ars în Colectiv. Biserica a pierdut fulgerător nu mai puțin de cinci procente din încrederea opiniei publice, relevă Barometrul INSCOP Research, realizat pentru ziarul „Adevărul”, la o lună după tragedia din clubul Colectiv, când Biserica a fost aspru criticată pentru reacția întârziată și neconformă cu situația, notează Adevărul. Influența tragediei de la Colectiv se face simțită în topul încrederii în instituțiile publice, unde prima poziție este ocupată în luna noiembrie de Pompieri, instituție introdusă pentru prima oară pe listă, cu 77,5% încredere multă și foarte multă.

CCR decide. Ce se întâmplă cu Legea Anti-fumat. Mult discutata Lege anti-fumat e încă departe de a fi pusă în practicăm scrie Puterea. Asta deși președintele Klaus Iohannis a anunțat că va promulga imediat legea. Un grup de 33 de senatori au făcut contestație la CCR pe Legea anti-fumat. Magistrații au anunțat că pe 27 ianuarie vor judeca acest caz și vor anunța dacă legea respectă Constituția. Sesizarea este semnată de senatorii Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai, Varujan Vosganian, Verestoy Attila, Popa Florian, Cristiana Anghel, deputatul Daniel Fenechiu… dar și alți parlamentari.

Prima piesă a monumentului „Aripi”, amplasată în Piața Presei Libere. Prima piesă a monumentului „Aripi” a fost amplasată la Piața Presei Libere în locul statuii lui Lenin, anunță Cotidianul. Ea a ajuns marți dimineață în București, cu un transport agabaritic. Monumentul este dedicat Luptei Anticomuniste iar conceptul artistic a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluții organizat în anul 2004.

PMB: Mutarea locuitorilor din zona Eroilor e o măsură preventivă, de siguranță. Mutarea locuitorilor din zona Eroilor este o măsură preventivă, de siguranță, iar până în momentul de față constructorul nu a prezentat o situație exactă a lucrărilor din teren, a declarat, marți, Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei, conform Jurnalului Național. El a anunțat că miercuri, 23 decembrie, va fi convocat un comandament al situațiilor de urgență de către prefectul Capitalei, la solicitarea primarului general interimar. „Constructorul a fost invitat pentru a preciza clar termenele și stadiul acelor lucrări”, a spus Ichim.

17 spitale din județele mari ale României vor fi dotate cu angiografe de ultimă generație. Pacienții cu boli cardiovasculare pot răsufla ușurați, scrie Puterea. Ei nu vor mai fi nevoiți să bată țara în lung și-n lat pentru o investigație amănunțită în cazurile de patologie cardiovasculară și tumorală. 17 spitale din județele mari ale României vor fi dotate cu angiografe de ultimă generație în cadrul unui proiect european în valoare de 25 de milioane de euro, aparținând Academiei de Stiințe Medicale. „Este un proiect de angiografie, intitulat ‘Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare și crearea de noi infrastructuri’, de 25 de milioane de euro, în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanță și a duce performanța în diagnosticul și tratamentul bolilor cardiovasculare către populație”, a declarat profesorul doctor Radu Deac, vicepreședintele Academiei de Stiințe Medicale și managerul proiectului de cercetare.

Poiana Brașov are un nou centru de informare turistică. Noul centru de informare turistică din Poiana Brașov și-a deschis începând de ieri porțile, acesta urmând să funcționeze de luni până sâmbătă în intervalul 10.00 — 18.00, iar duminica, între 10.00 și 14.00, anunțăBursa. Centrul va asigura informarea turiștilor, dar și promovarea Brașovului și a Poienii în cadrul rețelei naționale de centre de informare turistică.

Alte 47 de milioane lei pentru RADET. Primăria Capitalei a suplimentat subvenția pe 2015 pentru RADET cu 47, 233 milioane de lei, transmite Puterea. Banii reprezintă o diferență dintre costuri și tarife la subvenția de căldură de care avea nevoie regia de termoficare. Dintr-un total de 300 de milioane solicitate de Primăria Capitalei, Guvernul a aprobat un împrumut de 248 de milioane de lei.

Punctul de frontieră Nădlac II, închis din cauza unei defecțiuni. Acesta a fost redeschis după câteva ore. Punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, marți dimineață, din cauza unei defecțiuni la sistemul informatic, anunțăLibertatea. Acesta a fost însă redeschis după câteva ore. Punctul de trecere a frontierei de la Nadlac II, judetul Arad, a fost închis marți dimineață, în jurul orei 9.00. Defecțiunea a fost reparată după două ore și traficul s-a reluat.

Consiliul General alocă bani pentru Observatorul Astronomic și pentru Arcul de Triumf. Când sunt gata lucrările. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, în ședința de marți, includerea în lista de investiții a Municipiului București pentru anul 2016 a proiectelor „Consolidarea, restaurarea și conservarea Arcul de Triumf” și „Consolidarea, restaurarea și conservarea Observatorului Astronomic ‘Vasile Urseanu'”, relatează România Liberă. Practic, CGMB a apobat finanțarea de la bugetul local a tuturor costurilor neeligibile și a cheltuielilor suplimentare conexe pentru îndeplinirea integrală a obiectivelor și indicatorilor proiectelor și pentru asigurarea funcționalității acestora.

O româncă a dat lovitura la Loteria Spaniolă. Marți a fost extras premiul cel mare, în valoare de patru milioane de euro, al Loteriei de Crăciun din Spania, notează Libertatea. Conform organizatorilor, seria biletelor câștigătoare s-a vândut în localitatea Roquetas de Mar, din provincia Almeria, localitate în care trăiesc peste 11.000 de români. Marele premiu de patru milioane de euro de la loteria de Crăciun din Spania, intitulată El Gordo, a fost câștigat de cumpărătorii biletelor cu seria 79140, iar acesta va fi împărțit de 160 de persoane.

Caz inedit la Constanța. Medicii au crezut că e vorba de gemeni, dar femeia a născut două fetițe siameze. Un caz rar pentru România, premieră pentru județul Constanța, au avut de rezolvat medicii din cadrul Spitalului Județean Constanța, transmiteLibertatea. O femeie de 24 de ani, din Valu lui Traian, care mai avea cinci copii, a dat naștere astăzi unor siamezi. Femeia, însărcinată în 33 de săptămâni, a fost transportată de urgență, aseară, la unitatea medicală, după ce a intrat în travaliu. Evoluția sarcinii nefiind urmărită, medicii au crezut, inițial, că femeia va da naștere unor gemeni.

Argeș: Un hotel de pe malul lacului Vidraru a luat foc. Un hotel de pe malul lacului Vidraru a luat foc, în această seară, anunță Curierul Național. În urma incidentului, o angajată, în vârstă de 27 de ani, a fost intoxicată cu fum și a fost preluată de o ambulanță SMURD și dusă la spital, potrivit Mădălinei Epure, purtătorul de cuvânt al ISU Argeș. Aceasta a precizat că la fața locului intervin 10 autospeciale cu apă și spumă, un camion cu motopompe, două autoscări și o ambulanță SMURD. De altfel, la stingerea incendiului participă 60 de pompieri militari.

Carrefour preia rețeaua de 86 de supermarketuri Billa în țara noastră. Carrefour a semnat cu Grupul Rewe un acord de achiziție a societății Billa România, însă operațiunea trebuie aprobată de către Consiliul Concurenței, se arată într-un comunicat de presă, care precizează: „Repartizate pe întreg teritoriul românesc, cele 86 de supermarketuri Billa România reprezintă o suprafață de vânzare totală de 83.000 de metri pătrați, scrie Bursa. Datorită acestei achiziții, Carrefour devine primul operator de supermarketuri din România, întărindu-și astfel oferta multiformat și mergând totodată mai aproape de clienții săi”.

Negrițoiu, după întâlnirea cu transportatorii și asigurătorii: Ne-am înțeles la limitarea majorării RCA. Negocierile purtate marți între transportatori și companiile de asigurări s-au finalizat cu un acord între părțile participante, găsindu-se o soluție în sensul limitării majorării tarifelor asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mișu Negrițoiu, la Adevărul Live, conform Economica.net. Potrivit președintelui ASF, de la calculul daunalității va fi exclusă Cartea Verde pentru transportatorii locali, respectiv transportul în comun, în condițiile în care aceasta „era luată în calcul, printr-o metodologie mai veche”.

Investitorii străini cer o creștere progresivă a salariului minim. Oamenii de afaceri francezi și germani afirmă că majorarea ar putea conduce la pierderea a numeroase locuri de muncă în companiile mici și mijlocii, potrivit România Liberă. Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER) și Camera de Comerț Româno-Germană (AHK) cer o creștere progresivă a salariului minim, declarându-se îngrijorate cu privire la efectele majorării acestuia asupra competitivității economiei în absența unor studii de impact aprofundate. „Evoluția salariului minim trebuie corelată cu creșterea productivității pe de o parte și cu cea a pieței muncii pe de altă parte. O mărire bruscă a salariului minim ar determina, în contextul negocierilor colective, o creștere în cascadă a masei salariale în ansamblu”, arată cele două organizații într-un comunicat.

Ministerul Fondurilor UE: România va plăti aproape 1,2 miliarde euro, pentru proiecte europene neterminate până în 2013. Autorități publice centrale și locale, precum și beneficiari privați trebuie să cheltuiască din banii lor sau de la bugetul de stat, în total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene începute, dar care nu pot fi încheiate în perioada de programare 2007-2013 și care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020, anunță Economica.net. Informația a fost prezentată, marți, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferință de presă.

Studiu EY: Economia va crește cu 3,7% anul acesta și cu 3,9% în 2016. Perspectivele macroeconomice ale României rămân pozitive și după schimbarea guvernului din luna noiembrie, notează Ziarul Financiar. Menținerea unor creșteri reale ale veniturilor, susținute de inflația mică sau chiar negativă și de o scădere treptată a șomajului, vor sprijini consumul și în anul 2016. Per ansamblu, PIB-ul României va crește cu 3,7% în 2015 și cu 3,9% în 2016, potrivit ediției din decembrie 2015 a prognozei EY Eurozone Forecast (EEF). „Cheltuielile cu investițiile reprezintă principalul motor de creștere, pe măsură ce guvernul va accelera rata de absorbție a fondurilor structurale europene”, spune Bogdan Ion, country managing partner la EY România.

Cum își pot plăti asigurarea de sănătate cei fără venituri. ANAF a publicat azi instrucțiunile pe site. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat procedurile pentru înregistrarea persoanelor fizice care nu realizează venituri și care sunt obligate să plătească asigurări sociale de sănătate prin aplicarea contribuției individuale, de 5,5%, la salariul minim brut pe țară, potrivitEconomica.net. Procedurile prin care o persoană fără venituri este obligată să depună o cerere de înregistrare la organul fiscal competent în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie sunt cuprinse într-un proiect de ordin al președintelui ANAF.

Românii dau pe cadouri cu 31% mai mult decât anul trecut. Media ajunge la 544 de lei. Bugetul românilor pentru cadourile de Crăciun în 2015 a crescut cu 31% față de anul trecut, ajungând la o medie de 544 de lei, se arată într-un studiu al companiei iSense Solutions, potrivit Ziarului Financiar. Banii se duc în principal pe articole de vestimentație (36%), jucării (22%), produse cosmetice/de îngrijire personală (19%) și dulciuri (18%), bugetul pus la bătaie de bărbați fiind mai mare decât cel al femeilor.

Reducerea TVA a ieftinit cozonacul românesc. Patiserii și brutarii români mizează pe un consum de peste 8 milioane de cozonaci în perioada sărbătorilor de iarnă, datorită creșterii exporturilor și a cererii pe piața internă, dar și ieftinirii produselor alimentare odată cu reducerea TVA de la 24% la 9%, conform Bursa. Președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu, a declarat: „Anul acesta ieșim pe piață cu 8 — 8,1 milioane de cozonaci, peste cifra de anul trecut de 7,3 milioane, datorită creșterii exportului, dar și cererii pe plan național. Trebuie să fim realiști, cozonacul este și mai ieftin anul acesta, cu 12%, datorită reducerii TVA de la 24 la 9%”.

Un centru wellness bazat pe ape termale va fi deschis lângă București, după o investiție de 50 milioane de euro. Grupul austriac A-Heat va deschide la 14 ianuarie în Balotești, lângă București, un centru de wellness, relaxare și entertainment bazat pe ape termale, despre care dezvoltatorii afirmă că este cel mai mare proiect de acest tip din Europa și va reprezenta o investiție de 50 de milioane de euro, transmite Ziarul Financiar. Investiția în proiectul Therme București a început în 2013, când a fost lansată construcția, situându-se în prima fază la 29,64 milioane de euro. Până la finalizare, investiția totală în proiect se va ridica la aproximativ 50 de milioane de euro. Conceptul a fost dezvoltat prima oară în Germania, de către grupul Wund, care deține patru centre termale în Europa.

Dedu: „Premiile medaliatelor cu bronz la CM din Danemarca vor fi „mărite substanțial” de Guvern. Primele jucătoarelor din lotul echipei naționale de handbal feminin al României, medaliate cu bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, vor fi suplimentate de Executiv, a declarat, marți, la sosirea în țară a handbalistelor tricolore, președintele FRH, Alexandru Dedu, relatează ProSport. „În ședința de guvern de miercuri se va aproba o mărire substanțială a primei”, a declarat Dedu, la Aeroportul Internațional Henri Coandă. Alexandru Dedu a mneționat că și sponsorii federației le vor premia pe jucătoare.

Finalul de an perfect pentru sportul românesc. Tecău și Rojer, campioni mondiali ai probei de dublu în 2015! „Este o mare satisfacție”. Federația Internațională de tenis (ITF) a anunțat, marți, laureații anului 2015, printre aceștia numărându-se Horia Tecău și Jean-Julien Rojer, care au fost desemnați „campioni mondiali” ai sezonului la dublu, transmite ProSport. Tecău și Rojer au câștigat în 2015 turneele de la Rotterdam și Wimbledon, precum și finala sezonului de la O2 Arena din Londra, fiind finaliști la Nisa și la Sydney. Perechea rămâno-olandeză a fost cea mai bună echipă în 2015.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS