Acasa Revista Presei Revista presei. Ce a făcut Ponta cu Ghiţă Ciobanul

Revista presei. Ce a făcut Ponta cu Ghiţă Ciobanul

scris de Z.V.
1 afisari

Pregătirile pentru petrecerea de Revelion, scumpirile care ne așteaptă de la 1 ianuarie 2014, precum și întâlnirea dintre premierul României, Victor Ponta, și Ghiță Ciobanul, dar și protestul față de finanțarea de la bugetul de stat a proiectelor Bisericii Ortodoxe Române, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute luni, 30 decembrie.

Statisticile arată o creștere de cel puțin 2% a economiei în 2013, chiar dacă mai multe sectoare-cheie, între care comerțul și construcțiile, nu au contribuit cu nimic la avansul PIB. Aceste sectoare sunt considerate însă motoarele anului 2014, notează Adevărul.

Deși introducerea taxei de 7 eurocenți pe litrul de carburant a fost amânată cu trei luni, românii se vor lovi, de la 1 ianuarie, de un val de scumpiri cauzat în principal de modificarea modului de calcul al accizei, creșterea tarifului de transportare a energiei electrice de către Transelectrica și de introducerea taxei pe stâlp, scrie România Liberă.

Românii au ieșit iar la cumpărături să își refacă proviziile pentru masa de Revelion, scrie Puterea. În luna decembrie, vânzările au crescut cu 40% față de o lună obișnuită. Potrivit unui studiu, oamenii au lăsat în magazine 1 miliard de euro doar în luna decembrie, adică până la 15% din vânzările dintr-un an întreg.

Președintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul comemorării a 80 de ani de la asasinarea premierului liberal, Ion Gheorghe Duca, împușcat pe 29 decembrie 1933 de legionari, pe peronul gării din Sinaia, informează Cotidianul.

Victor Ponta și familia sa au fost la Jina, Sibiu, unde au luat masa cu primarul localității și Ghiță Ciobanul, a anunțat premierul pe pagina de Facebook. Victor Ponta a mai precizat: „Chiar e Ghiță în poză, nu e greșeală a Echipei mele! Și dacă iau masa cu „acest” Ghiță, sigur nu se supără Crin!”, cu referire la gafa de vineri, când echipa premierului a postat o fotografie în care anunțase o întâlnire cu regele Mihai, care nu a avut loc, notează România Liberă.

Firmele mici și mijlocii care vor să obțină în 2014 o finanțare din schema de trebuie să-și pregătească proiectele până pe data de 15 ianuarie — aceasta fiind data la care va începe sesiunea de înscriere online a cererilor de finanțare, informează Ziarul Financiar.

Compania CFR SA va aloca 155 milioane lei, fără TVA, pentru „lucrări de reabilitare a podurilor de cale ferată peste Dunăre — km 152+149 și km 165+817, linia CF București—Constanța, SRCF Constanța”, potrivit unui anunț de participare de pe site-ul de licitații publice www.e-licitatie.ro. Investiția va fi suportată din Programul Operațional Sectorial de Transport și de la bugetul de stat, contribuția nerambursabilă de la Comisia Europeană fiind în proporție de 85%, iar de la bugetul de stat de 15%, informează Puterea.

Avem de patru ori mai multe biserici decât școli și de vreo 40 de ori mai puține spitale decât lăcașe de cult. Cu toate acestea, BOR, entitate neplătitoare de taxe și impozite, dar aducătoare de profit, primește subvenții de la stat, scrie Evenimentul Zilei. Sunt voci, din ce în ce mai vehemente, care cer eliminarea acestor privilegii.

Sute de oameni au protestat, duminică, în toată țara, față de finanțarea cultelor religioase din bani publici. La București, s-au pozat în fața Guvernului, a Parlamentului, iar în țară, în fața primăriilor, cu pancarte pe care erau inscripționate mesaje împotriva finanțării BOR de la buget, transmite Adevărul.

Secția Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean Sibiu, în care sunt îngrijiți nou-născuții cu probleme din județele Sibiu, Alba și Vâlcea, are un nou ecograf performant cumpărat din donațiile făcute de părinți, dar și de firme, pentru asociația Baby Care Sibiu înființată de medicii din Neonatologie, transmite România Liberă. Ca să strângă această sumă, medici, asistente și părinți au alergat la un maraton pentru copiii care se nasc cu probleme, au făcut campanii de sensibilizare, au fost susținuți de concurenți ai Raliului Sibiului, iar acum în conturile asociației s-au strâns 86.000 lei, sumă cu care a fost cumpărat un ecograf.

O ambarcațiune la bordul căreia se aflau 29 de migranți din Orientul Mijlociu, între care opt copii, a fost interceptată de polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă în județul Constanța, migranții spunând că sunt cetățeni afgani și intenționau să ajungă în țări din spațiul Schengen, informează Cronica Română.

Luni, 30 decembrie, Loteria Română organizează Tragerile Speciale Loto de Anul Nou, scrie Cotidianul. Astfel, cu ocazia Tragerilor Speciale Loto de Anul Nou, pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker și Loto 5/40, cu același bilet, se va participa la două trageri: una principală și tragerea suplimentară.

Orașul american New York este cel mai fotografiat loc de pe pământ, potrivit serviciului Panoramio al motorului de căutare Google, în timp ce Bucureștiul se situează pe locul 91 în acest clasament, scrie Ziarul Financiar.

3 comentarii

Tony 30-12-2013 - 15:22

Presa de la secţia turnătorie
unde lucra nea’ Ilie de la Sculărie…
Când vor analiza istoricii viitorului ,,Presa”
se vor întreba: dar plebea ce făcea ? Ion, Ghe, Vasile, etc.
Că nu au info decât despre personaje colective: ,,românii”, ,,populaţia”, ,,firmele”…

Ad 30-12-2013 - 17:08

Cine e dizainerul lui Ponta?

salut 30-12-2013 - 19:27

Am o banuiala: Ma-sa si tac-so !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult