Acasa Revista Presei Revista presei. Ce moștenire lasă Dacian Cioloș viitorului guvern

Revista presei. Ce moștenire lasă Dacian Cioloș viitorului guvern

scris de Z.V.
7 afisari

Votul de învestitură acordat de Parlament pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu, depunerea jurământului de către membrii noului Cabinet, declarațiile făcute de președintele Klaus Iohannis cu acest prilej, anunțul Avocatului Poporului referitor la sesizarea CCR în privința Legii 90/2001, precum și deschiderea unui dosar penal la Parchetul General în legătură cu înregistrările prezentate la postul România TV cu fost președinte Traian Băsescu, dar și eliminarea Simonei Halep din turneul de tenis de la Shenzhen sunt principalele subiecte ale zilei de 5 decembrie.

dacian ciolosCe moștenire lasă Dacian Cioloș viitorului guvern. Premierul Dacian Cioloș a declarat, miercuri, că Guvernul său lasă un proiect de lege a salarizării unitare „fezabil”, precizând că baza de date cu salariile din sistemul public este „aproape finalizată”, transmite Capital. „N-am reușit să adoptăm proiectul de lege a salarizării unitare, dar l-am finalizat și lăsăm un proiect fezabil de lege a salarizării unitare. El se bazează pe un impact bugetar suportabil din punctul nostru de vedere și se bazează, în primul rând, pe cunoașterea unei realități”, a afirmat Cioloș, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Prima ședință a noului Executiv. Grindeanu: „Campania a trecut, intrăm în pâine și trecem la fapte”. Secretariatul general al Guvernului are un nou șef. La începutul primei ședințe de Guvern, prim-ministrul Sorin Grindeanu le-a cerut miniștrilor să facă un inventar al problemelor urgente pe fiecare minister, pentru a putea să le prezinte la următoarea ședință de Guvern care va avea loc vineri, transmite Adevărul. Premierul a precizat că acum Guvernul ‘intră în pâine’ și trece la fapte. De asemenea, Mihai Busuioc a fost numit secretar general al Guvernului. ‘Dați-mi voie să vă felicit pentru audierile de azi, pentru votul din Parlament. Toate aceste lucruri sunt deja de domeniul trecutului. Astăzi suntem la prima ședință de Guvern și vreau să mai spun o dată și să îl subliniez: responsabilitatea care apasă pe umerii fiecăruia dintre noi, o responsabilitate dată de votul românilor din 11 decembrie, de votul de astăzi din Parlament care ne obligă la a pune în aplicare programul de guvernare 2017-2020’, a afirmat Sorin Grindeanu, la începutul primei ședințe de Guvern.

Membrii Guvernului au depus jurământul de învestitură. Decretul privind numirea Guvernului Grindeanu, publicat în Monitor. Noii miniștri au deus jurământul de învestire în funcție la Palatul Cotroceni, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis și a președinților Camerei Deputaților și Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, anunțăEconomica.net. Decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind numirea Guvernului condus de Sorin Grindeanu a fost publicat în Monitorul Oficial. După ce Guvernul Grindeanu a primit miercuri votul de încredere din partea Parlamentului, șeful statului a semnat decretul de numire a noului Executiv.

Iohannis, înțepătură la adresa lui Dragnea: Aflarăm ca sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rog eu frumos, învățați-i și pe ei. Președintele Klaus Iohannis i-a cerut, ironic, liderului PSD Liviu Dragnea, în timpul ceremoniei de depunere a jurământului de către noul Guvern, să îi invețe și pe noii membri ai Executivului programul de guvernare, având în vedere că „aflarăm de la televizor că este singurul care cunoaște programul din scoarță în scoarță”, scrie Curierul Național. În cuvântarea susținută după ce miniștrii Cabinetului Sorin Grindeanu au depus jurământul de învestitură, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, șeful statului i-a „salutat și pe musafirii noștri de azi: președinții Senatului, Camerei, Curții Constituționale”.

Iohannis: Aștept ca într-o zi să îmi spuneți cum veți ajunge la deficit de 3% și la scăderi de impozite. Președintele Klaus Iohannis le-a spus noilor miniștri, după depunerea jurământului, că își dorește ca într-o zi să îi explice cum vor ajunge la deficit bugetar de 3 la sută, cum vor crește salariile, cum vor scădea impozitul, TVA și multe alte lucruri, relatează Economica.net. Șeful statului le-a mai spus noilor miniștri că trebuie să „livreze” ceea ce au promis în campania electorală. „Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Campania electorală nu e doar un circ mediatic, sau poate că este (…) De asta ați fost votați și asta trebui să livreze Guvernul”, a afirmat președintele.

Klaus Iohannis către Guvern: Aștept să sprijiniți o justiție liberă, să păstrați direcția euroatlantică. Președintele Klaus Iohannis le-a transmis miercuri seara miniștrilor Cabinetului Grindeanu să păstreze clară, vizibilă și declarată orientarea euroatlantică a României, dar și să sprijine o justiție independentă și întărirea statului de drept, transmite Ziarul Financiar. ”Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri însă cred că se așteaptă de la dvs, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări. În primul rând aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată orientarea euroatlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un guvern și poate să întăriți poziția României în NATO și UE”, a subliniat șeful statului în discursul susținut după depunerea jurământului de către noii miniștri.

Iohannis, membrilor Guvernului: România este și poate să rămână un pol de stabilitate și securitate în regiune; e nevoie să vă implicați. România trebuie să rămână un pol de stabilitate și securitate în regiune, le-a transmis președintele Klaus Iohannis membrilor Guvernului, miercuri, după ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, și le-a solicitat să se implice în acest sens, transmite Jurnalul Național. „Sunt convins că jurământul pe care l-ați făcut astăzi v-a convins că pentru România este foarte important să vă îngrijiți de securitatea națională. Asta garantează până la urmă și unitatea, și independența, și integritatea teritorială, și suveranitatea”, a susținut Iohannis la Palatul Cotroceni.

Olguța Vasilescu, gafă uriașă la depunerea jurământului. Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a rostit jurământul, dar a uitat să țină mâna pe Biblie, notează Curierul Național. Conform procedurii, fiecare ministru trebuie să țină mâna pe Biblie în timp ce rostește jurământul de credință depus în fața președintelui.

Mihai Busuioc, noul secretar general al Guvernului. Mihai Busuioc a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a premierului Sorin Grindeanu, anunță Q Magazine. Prin aceeași decizie semnată de Sorin Grindeanu, a încetat aplicabilitatea unei decizii din 14 septembrie a fostului premier Dacian Cioloș, prin care Florin Marius Tacu a exercitat atribuțiile secretarului general al Guvernului.

Dragnea, despre Iohannis: „Mi-am exprimat dorința de dialog’. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, că nu va reacționa la „provocările’ lansate de președintele Klaus Iohannis în discursul ținut la ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet, conform Libertatea. Liviu Dragnea a adăugat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că este deschis dialogului cu președintele țării și că respinge concepul de coabitare pentru că acesta nu presupune un final fericit.

Parlamentul a acordat votul de învestitură Guvernului Grindeanu. Parlamentul a acordat miercuri votul de învestitură pentru Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu, potrivitJurnalului Național. Pentru învestirea Guvernului Grindeanu au fost exprimate 295 voturi, iar împotrivă — 133 voturi.

Principalele puncte din programul de guvernare. Programul de guvernare votat de Parlament are 173 de pagini și acoperă perioada 2017-2020, an în care România ar urma să ajungă a treisprezecea economie din UE (locul 17 în prezent), scrie Ziarul Financiar. Potrivit documentului citat, va fi acela al majorării investițiilor și al creșterii venitului disponibil al cetățenilor, prin majorarea cel puțin o dată pe an a salariului minim pe economie.

Sorin Grindeanu, primele declarații după ce Parlamentul a votat Guvernul său. Sorin Grindeanu a făcut câteva declarații după votul de încredere pe care l-a primit în Parlament pentru Guvernul său, transmite Curierul Național. „Astăzi, după acest vot, guvernul este guvernul României. Indiferent de apartenența la un partid politic sau altul. Asta e democrația pe care înțeleg să o respect. Votul primit înseamnă responsablitate care apasă pe umerii guvernului”, a declarat Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Îmi propun ca țintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepție. Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că își propune ca țintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepție, nu o regulă, relateazăCapital. „Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți”, a subliniat Grindeanu.

Ce i-a cerut Liviu Dragnea premierului desemnat Sorin Grindeanu. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a solicitat miercuri premierului desemnat Sorin Grindeanu să demareze procedurile necesare prin care să se renunțe la ștampilă în instituțiile publice, anunță Evenimentul Zilei. „Acest Guvern este un Guvern al efortului și al responsabilității, este un Guvern al îndrăznelii, îndrăzneala de a crede că România poate deveni o țară în care drepturile fundamentale să fie respectate, o țară prosperă cu o democrație consolidată, o țară fără birocrație și fără umilințe”, a spus Dragnea, în plenul reunit al Parlamentului la ședința de învestire a Guvernului Grindeanu.

Tăriceanu: Semnificația zilei de astăzi este mult mai mare. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că semnificația zilei de miercuri, în care Guvernul Sorin Grindeanu cere votul de încredere al Parlamentului „este mult mai mare decât cea a unui simplu vot de învestitură”, conform Cotidianul. „În 2012 românii au dat un vot covârșitor, dar un vot negativ, a fost un strigăt de disperare și de patimă la adresa PDL și a președintelui de atunci. Astăzi, mă aflu în fața dumneavoastră la un alt vot de învestire al Guvernului PSD și ALDE. Și acum avem o alegere la fel de clară a românilor, dar data aceasta este vorba de un vot pozitiv, de un vot al speranței”, a spus Tăriceanu, miercuri, în plenul Parlamentului.

Kelemen Hunor: Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a subliniat că votul în Parlament pentru Guvernul Sorin Grindeanu a fost acordat cu gândul la un parteneriat și o colaborare parlamentară, în spiritul acordului politic semnat cu PSD și ALDE, scrie Cotidianul. „Vrem să contribuim la recâștigarea încrederii în societatea din România, fiindcă dorim să avem o țară care va cunoaște succesul economic și social, o țară în care fiecare om dorește să trăiască în siguranță și să proiecteze un viitor pentru familia lui”, a afirmat Kelemen Hunor, miercuri, în plenul Parlamentului.

Turcan: Componența Guvernului — o palmă dată românilor. Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a anunțat miercuri că liberalii nu vor vota executivul condus de Sorin Grindeanu, susținând că echipa propusă „este o palmă dată poporului român’ și că nu va fi un guvern al românilor, ci al lui Liviu Dragnea, conform Q Magazine. „Componența acestui guvern, susținut de PSD, ALDE și UDMR, este o palmă dată poporului român. Mulți oameni de bună-credință au dat crezare promisiunilor PSD. Odată terminată campania electorală, PSD-ul își arată acum adevărata față’, a spus Turcan în plenul Parlamentului, unde va fi dat votul de învestitură pentru premierul desemnat Sorin Grindeanu și guvern.

Nicușor Dan afirmă că USR va vota împotriva Guvernului Grindeanu, întrucât se propune o repesedizare a României. Uniunea Salvați România va vota împotriva învestirii Guvernului Grindeanu, întrucât programul lui economic este unul „falimentar”, a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului, Nicușor Dan, președintele USR, transmite România Liberă. În opinia lui, ceea ce se propune acum ar fi o „repesedizare a României”. „Pe scurt, ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României, cu tot ceea ce înseamnă pesedizare: subordonarea interesului public față de interesul de partid, subordonarea funcției publice și a administrației față de interesul de partid, subordonarea competenței față de obediența față de partid”, a afirmat Nicușor Dan.

Sevil Shhaideh le promite primarilor o lege care să-i scape de răspundere penală. Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a declarat miercuri, la Parlament, că răspunderea administrativă la nivelul competențelor aparatului de specialitate trebuie clarificată printr-un proiect de lege, conform Adevărul. ‘Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor aparatului de specialitate care lucrează și partea de ales local sau partea de demnitar’, a precizat Sevil Shhaideh la finalul audierii din Comisiile reunite de specialitate, solicitată să dea detalii despre răspunderea administrativă.

Florin Iordache, noul ministru al Justiției: O lege a amnistiei discutată în Parlament, de bun augur. Florin Iordache, propus de PSD pentru funcția de ministru al Justiției, a primit aviz favorabil din partea comisiei juridice, cu 43 de voturi pentru, 16 împotrivă și două abțineri, anunță Gândul. Iordache a declarat că o lege a amnistiei și grațierii este de „bun augur”. „O lege a amnistiei și grațierii nu a fost susținută de noi în campania electorală dar o astfel de lege discutată în Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Dacă venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta și analiza este Parlamentul”, le-a spus Iordache jurnaliștilor după audiere.

Propusă la Ministerul de Interne, Carmen Dan a fost audiată cu ușile închise. Cezar Preda: „Avea întrebările puse de dinainte de la PSD”. Carmen Dan, cunoscută și blonda lui Dragnea, a primit unde verde să fie ministru de Interne din partea Comisiilor parlamentare de specialitate, informeazăEvenimentul Zilei. Va fi prima femeie ministru de Interne. Ea a fost audiată cu ușile închise. Jurnaliștii nu au avut acces, motivul invocat de membrii Comisiilor fiind acela că vor fi luate în discuție subiecte ce țin de siguranța națională.

Viorel Ștefan, ministrul Finanțelor Publice: Dorm ca un bebeluș — 3 ore de somn, o repriză de veghe. Viorel Ștefan, propunerea pentru funcția de ministru al Finanțelor Publice, a fost avizat pozitiv miercuri în comisia parlamentară cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă și o abținere, la ieșirea de la audieri declarând că este importantă creșterea absorbției de fonduri europene, scrie Gândul. Viorel Șefan recunoaște că din momentul în care i s-a făcut propunerea să preia ministerul, o problema esențială, la care încearcă noapte de noapte să găsească rezolvarea, este modul în care vor crește venturile bugetare. „Este întrebarea cu care mă culc noaptea și mă trezesc dimineața. Vorba cuiva am dormit ca un bebeluș — 3 ore de somn, după care o repriză de veghe și iar trei ore de somn”, a declarat Viorel Ștefan, care a avut parte de cea mai lungă audiere de o oră și jumătate în comisia de resort.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc: Nu promit niciun kilometru de autostradă. Ministrul propus al Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, miercuri, după ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, că nu promite finalizarea niciunui kilometru de autostradă în acest an, în condițiile în care, nici în 2016 nu a fost inaugurat niciun kilometru, transmite Puterea. „Avem un program de guvernare, etapizat, care va fi pus în aplicare, și rutier, și feroviar, și naval, și de aviație. Nu vreau să mă grăbesc să dau un termen acum, pentru că trebuie revizuită și legislația în domeniul achizițiilor publice privind infrastructurile mari”, a spus Cuc, care a adăugat că va continua proiectele începute când a fost secretar de stat în același minister.

Ana Birchall, în comisii: România este grădina Maicii Domnului. Președinția UE este următorul proiect de țară. Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, ea declarând că următorul proiect de țară al României, după ‘aderarea la UE și integrarea în NATO’, este asigurarea președinției Uniunii Europene ‘imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri’, conform Adevărul. ‘Preluarea primei președinții a Uniunii Europene în 2019, imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri va reprezenta o oportunitate pentru crearea unui profil european consolidat al României (…) Practic, vorbim de cel mai important proiect post-aderare care va trebui susținut de toate forțele politice din România’, le-a spus Birchall senatorilor și deputaților din comisiile parlamentare.

Teodor Meleșcanu, ministru propus al Afacerilor Externe, vrea ca România să fie cea mai importantă putere politico-militară din sud-estul Europei. Teodor Meleșcanu, ministru propus al Afacerilor Externe a primi miercuri aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Senat și Camera Deputaților, în favoare votând 29 de parlamentari, în timp ce 10 s-au exprimat împotrivă, scrie Ziarul Financiar. În timpul dezbaterilor din timpul ședinței comisiilor reunite de Externe și pentru românii de pretutindeni, Teodor Meleșcanu a spus că, la alegerile prezidențiale din 2014, când deținea funcția de ministru de Externe, a făcut tot ceea ce se putea pentru creșterea numărului românilor din străinătate care să voteze în cel de-al doilea tur.

Filozofiile lui Petre Daea, ministrul desemnat pentru Agricultură. Propunerea PSD pentru portofoliul de Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a avut parte de o audiere record, de peste o oră, dacă o comparăm cu cele ale viitorilor săi colegi de cabinet, notează Cotidianul. La ieșire, jurnaliștii au dorit să afle de ce a stat atât de mult și Daea a răspuns adesea filozofic la întrebări. Potrivit acestuia, agricultura este un „domeniu atât de complex și complicat” iar „timpul e doar un instrument pentru o faza în care oamenii se adună să vorbească despre existența lor”.

Pavel Năstase, propunerea PSD pentru Ministerul Educației: „Problema plagiatului va trebui reanalizată’. Pavel Năstase, propunerea PSD pentru Ministerul Educației, a primit aviz pozitiv de la comisia de specialitate, cu 22 de voturi pentru și 10 împotrivă, transmite Q Magazine. „Problema plagiatului va trebui reanalizată pentru că în comisia CNATDCU sunt specialiști din toate domeniile, deci nu știu cum ar putea analiza corect un doctorat de la ASE, de exemplu. Cred că ar trebui descentralizată această analiză, dar voi reanaliza situația împreună cu Consiliul Național al Rectorilor (CNR)’, a declarat Pavel Năstase răspunzând întrebărilor reprezentanților comisiei de specialitate.

Ministrul Turismului vrea să dezvolte turismul religios. Plus: ANT va fi desființată! Viitorul ministru al Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost avizat de Comisiile parlamentare de specialitate, scrie Evenimentul Zilei. El a anunțat că Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) va fi desființată, urmând ca ministerul să preia toți angajații. De asemenea, Dobre a spus că vrea să dezvolte turismul religios. ‘Autoritatea Națională pentru Turism se va desființa și se va înființa Ministerul Turismului. ‘(Angajații ANT) vor intra la Ministerul Turismului, ei vor fi preluați’, a precizat Dobre.

Olguța Vasilescu a demisionat din funcția de primar al Craiovei. Lia Olguța Vasilescu a demisionat, miercuri, din funcția de primar al Craiovei, anunță Libertatea. Ea a câștigat un mandat de deputat la alegerile din 11 decembrie 2016 și este noul ministru al Muncii în noul Guvern, iar postul său este incompatibil cu noul statut de parlamentar. Consiliul Local Craiova urmează să ia act, joi, de demisia primarului în cadrul unei ședințe convocate de îndată și să adopte o hotărâre în acest sens.

Avocatul Poporului va sesiza mâine CCR cu privire la legea care interzice persoanelor condamnate să facă parte din Guvern. Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, la Parlament, că va trimite mâine la Curtea Constituțională a României (CCR) o sesizare în privința Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate, relatează Bursa. Victor Ciorbea a fost întrebat dacă va contesta Legea 90/2001. El a răspuns: „De mâine încolo vorbim, dragilor”.

Dragnea, către ambasadele străine: „Nu subjugăm justiția, vrem judecători independenți!’ Președintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, miercuri seara, că la ambasadele străine de la București se transmite în ultimele zile mesajul că PSD va subjuga justiția, el adăugând că nu poate fi vorba de subjugarea justiției într-un stat democratic, iar ceea ce a susținut este că judecătorii trebuie să fie cu adevărat independenți și protejați, scrie Puterea. El a fost solicitat să comenteze, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV informațiile potrivit cărora noua guvernare urmărește să fie diminuate din puterile DNA și că va fi împiedicată lupta împotriva corupției. „Se trimit la ambasade — oficial, neoficial, formal, informal — acest tip de informații, aceste două informații, că România va intra în derapaj economic, că acest program este nerealist (…) și că PSD va subjuga justiția. Nu există așa ceva!’, a spus Liviu Dragnea.

Cioloș a făcut bilanțul Cabinetului său: „Nu exclud implicarea în politică’. Cioloș a făcut bilanțul Cabinetului său, miercuri, și a declarat că vrea să se implice în jurul Platformei România 100 și că nu exclude implicarea în politică, conform Libertatea. „Implicarea politică nu o exclud, dar nu am luat o decizie. Eu consider că deja, de la un astfel de nivel de responsabilitate, un prim-ministru, când își face treaba și încearcă să-și facă treaba corect, face politică într-un anumit fel’, a afirmat Cioloș, într-o conferință de presă de bilanț, la Palatul Victoria.

Cioloș, despre „Cumințenia Pământului”: „Am dat dovadă de naivitate, nu mi-am imaginat că proiectul poate fi exploatat electoral”. Prim-ministrul Dacian Cioloș a afirmat, astăzi, că a dat dovadă de naivitate în ce privește proiectul subscripției pentru „Cumințenia Pământului” deorece nu și-a imaginat că acesta va fi exploatat în scopuri electorale, conform Bursa. Dacian Cioloș a admis, în cadrul unei conferințe în care a făcut bilanțul mandatul său ca prim-ministru, că proiectul subscripției pentru sculptura lui Constantin Brâncuși nu a avut rezultatul scontat.

Cum răspunde Băsescu acuzațiilor lui Sebastian Ghiță: „Nu neg înregistrarea difuzată de Ghiță”. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu neagă înregistrarea difuzată de Sebastian Ghiță, dar aceasta este „editată’, afirmând că din punctul său de vedere Dan Voiculescu a fost judecat corect, dar dosarul nu a fost complet investigat, scrie Gândul. „(Sebastian Ghiță-n.r.) afirmă gratuit. În primul rând, nu neg înregistrarea. În al doilea rând, este o înregistrare editată în care sunt scoase din context foarte multe lucruri. În al treilea rând, eu spun lucrurile acestea peste tot’, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, solicitat să comenteze înregistrarea publicată de România TV.

Dosar penal la Parchetul General în legătură cu înregistrările prezentate la România TV cu Băsescu. Parchetul General informează că miercuri la Secția de urmărire penală și criminalistică a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informațiilor făcute publice prin materialul difuzat pe postul România TV și în care este redat un dialog între fostul președinte Traian Băsescu și o altă persoană privind cauze judiciare, informează Puterea. Potrivit Biroului de presă al Parchetului General, procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz.

Judecătoarea Camelia Bogdan se gândește să-l cheme în instanță pe Sebastian Ghiță, întrucât înregistrările lui reprezintă un atac asupra statului de drept. Judecătoarea Camelia Bogdan, al cărei nume apare în înregistrările lui Sebastian Ghiță, a declarat, miercuri, că afirmațiile din înregistrările prezentate de fostul deputat reprezintă „un atac împotriva statului de drept, în esență”, informează România Liberă. Din acest motiv, Camelia Bogdan a formulat o cerere de apărare a reputației sale și își rezervă, de asemenea, dreptul de a acționa în justiție.

Polițiștii cer amendarea lui Grindeanu pentru că a fumat într-o instituție publică. Polițiștii îi cer șefului IGPR să-l amendeze pe Sorin Grindeanu pentru că a fumat în clădirea Camerei Deputaților, conform Jurnalului Național. Măsura este strict necesară pentru a nu crea în rândul populației ideea că legile sunt obligatorii doar pentru cetățenii de rând, nu și pentru parlamentarii României, arată sindicaliștii.

Vești bune pentru pensionari: Gata cu CASS și impozitul pe venit. Comisia de buget a adoptat miercuri un raport favorabil asupra proiectului de lege care vizează modificarea Codului Fiscal pentru ca pensiile mai mici de 2.000 de lei să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit și plata CASS, anunță Puterea. Președintele Comisiei, deputatul Viorel Ștefan, noul ministru al Finanțelor Publice, a depus un amendament potrivit căruia pensiile mai mici de 2.000 de lei beneficiază de eliminarea impozitului pe venit de 16%.

Angajații Minei Lupeni protestează împotriva situației economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara. Angajații de la exploatarea de huilă Lupeni, din Valea Jiului, au declanșat, miercuri dimineața, un protest spontan, nemulțumiți de situația economică în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH) și de măsurile de reducere a săptămânii de lucru pentru personalul auxiliar, luate de conducerea companiei, scrie România Liberă. „Schimbul întâi nu a intrat în șut (la muncă, n.r.). Oamenii sunt speriați din cauză că nu știu ce se întâmplă și sunt nemulțumiți de programul de întrerupere temporară a activității”, a declarat secretarul general al Sindicatului „Muntele”, Ioan Ciubotaru.

Peste 17.000 de SMS-uri transmise în primele zile de funcționare a noului mecanism de măsurare a satisfacției pacienților. Peste 17.000 de SMS-uri de feedback au fost transmise în primele cinci zile de când a fost pus în funcțiune noul mecanism de măsurare a satisfacției pacienților, anunță Ministerul Sănătății, potrivit Economica.net. Dintre pacienții care au fost contactați pentru completarea chestionarului de feedback 2.819 au acceptat completarea formularului și 2.055 au răspuns la toate cele zece întrebări, precizează reprezentanții Ministerului Sănătății (MS).

Simona Halep se oprește în optimile de finală de la Shenzen. Eliminată de o jucătoare care nu este în top 50 WTA. Simona Halep, locul 4 WTA, a ratat calificarea în sferturile de finală ale turneului de la Shenzen, după ce a pierdut în trei seturi împotriva Katerinei Siniakova (locul 52 WTA), scor 3-6/6-4/5-7, informează Gazeta Sporturilor. Jucătoarea din Cehia a controlat în totalitate primul set și a condus cu 4-0, înainte ca Halep să reușească să câștige primul game al meciului. Halep a salvat două mingi de set, dar Siniakova nu a mai ratat și a treia șansă de a închide primul act, scor 6-3.

Simona Halep, după ce a părăsit turneul din Shenzhen: „Nu mă gândesc să schimb antrenorul!” Cum explică înfrângerea cu Siniakova. Simona Halep (4 WTA) a vorbit la conferința de presă după înfrângerea șocantă din optimile turneului WTA de la Shenzen — scor 3-6, 6-4, 5-7 cu Katerina Siniakova (Cehia, 52 WTA), relatează ProSport. Simona a găsit o explicație pentru jocul slab, dar și-a lăudat și adversara, iar la final a răspuns unei întrebări delicate despre relația cu antrenorul.

Florin Mergea și Dominic Inglot, eliminați în sferturile de finală ale turneului de la Doha. Tenismenii Florin Mergea și Dominic Inglot (Marea Britanie) au pierdut, miercuri, meciul cu dublul francez Jeremy Chardy/Fabrice Martin, scor 3-6, 7-6 (5), 7-10, în sferturile de finală ale turneului de la Doha, Qatar, disputat pe suprafață dură, anunță ProSport. Partida a durat o oră și 25 de minute. Inglot și Mergea au reușit doi ași și au comis cinci duble greșeli. Britanicul și românul nu au reușit niciun break și au cedat o singură dată serviciul.

Becali spune că i s-a propus să transforme Steaua în Rapid! „Să mă duc la ei, că au vorbit ei, că stadionul Giulești…” Decizia luată pe loc. Gigi Becali a dezvăluit că a fost contactat de anumiți suporteri ai Rapidului care i-au propus să preia echipa intrată în faliment, să schimbe numele actualei echipe și să joace cu actualul lot sub în Giulești, cu palmaresul clubului vișiniu, conform ProSport. Totuși, Becali spune că nu va fi niciodată de acord să fuzioneze cu un club rival, chiar dacă a afirmat în mai multe rânduri că ar putea prelua o altă echipă, în cazul în care justiția va decide că trebuie să plătească despăgubiri pentru folosirea mărcii Steaua în perioada 2004-2014.

Încă o lovitură pentru naționala de handbal feminin. Și-a anunțat retragerea! Portarul lui CSM București, Paula Ungureanu (36 de ani), a anunțat că se va retrage de la naționala de handbal feminin a României, conform Gazetei Sporturilor. Echipa națională a României a participat la o ceremonie de premiere pentru performanța obținută la Campionatul European, organizată de sponsorul principal al naționalei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult