Acasa Revista Presei Revista presei. Ce sancțiuni riscă cei care încalcă legea antifumat

Revista presei. Ce sancțiuni riscă cei care încalcă legea antifumat

scris de Z.V.
13 afisari

Publicarea raportului MCV de către Comisia Europeană, decizia Curții Constituționale a României prin care legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost declarată drept constituțională, convocarea procurorului general Tiberiu Nițu la Ministerul Justiției în urma scandalului privind coloanele oficiale, solicitarea prin care senatorul Gabriel Oprea le-a cerut colegilor să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, precum și noua poziție ocupată de țara noastră în Indicele de Percepție a Corupției prezentat de Transparency International, dar și nominalizarea Simonei Halep în echipa de Fed Cup a României pentru meciul cu Cehia sunt principalele subiecte ale zilei de 28 ianuarie.

fumat studiu sinucidereCe sancțiuni riscă cei care încalcă legea antifumat din martie. Un sfert din populația României fumează. Cei care vor încălca legea antifumat, care ar putea intra în vigoare din martie, riscă amenzi de până la 500 de lei, potrivit Adevărul. Amenzi și mai usturătoare vor primi cluburile, barurile sau restaurantele care se sustrag de la aplicarea legii. Patronii vor fi nevoiți să scoată din buzunar între 5.000 și 15.000 de lei, dar riscul cel mai mare este că autoritățile pot merge până la suspendarea activității sau chiar închiderea unităților care nu au respectat legea.

Iohannis, despre raportul MCV. Președintele Klaus Iohannis consideră că raportul MCV dat publicității miercuri de către Comisia Europeană arată că România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul Mecanismului, conform Q Magazine. ”Șeful statului apreciază că Raportul elaborat de către Comisia Europeană, în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), confirmă, pentru al treilea an consecutiv, progresele înregistrate de România cu privire la reforma în sistemul judiciar și lupta împotriva corupției. România se află pe o direcție ascendentă în îndeplinirea obiectivelor din cadrul MCV, angajamentul țării noastre pentru consolidarea statului de drept și independența justiției fiind unul ireversibil”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Administrația Prezidențială.

Guvern: Raportul MCV reconfirmă progresele României. Raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) publicat astăzi de Comisia Europeană reconfirmă progresele continue și constante înregistrate de România în toate domeniile evaluate, a afirmat ieri Executivul, precizând că „acest al treilea raport anual consecutiv pozitiv dovedește caracterul durabil și sustenabil al reformei în justiție și al luptei împotriva corupției, fiind un indicator al măsurii în care autoritățile române și-au asumat și au îndeplinit obiectivele MCV”, scrie Curierul Național. „În acest sens, considerăm că recunoașterea progreselor din raportul MCV ar putea fi subliniată mai clar prin introducerea unei perspective de finalizare a acestei monitorizări de către Comisia Europeană”, a informat ieri Guvernul.

Zgonea, despre Raportul MCV: Observațiile formulate la adresa Parlamentului ar trebui să reprezinte un duș rece pentru obtuzitatea și pasivitatea cu care, uneori, au fost tratate subiecte importante pentru bunul mers al justiției. Observațiile formulate în Raportul MCV la adresa Parlamentului ar trebui să reprezinte un duș rece este de părere președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, potrivit Curierului Național. „Mă bucur că raportul MCV a consemnat pentru al treilea an consecutiv progresele înregistrate de România în ceea ce privește consolidarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Este un semnal clar că țara noastră este aproape de o finalizare a acestui mecanism și de trecere la o nouă etapă de transpunere a obiectivelor MCV în sarcina autorităților române”, a declarat Valeriu Zgonea.

Tăriceanu: Modul în care procedează CE față de progresele României, incorect. Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri, referindu-se la raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), că nu i se pare „deloc corect” modul în care procedează Comisia Europeană față de progresele înregistrate de România în ultimii ani, conform Cotidianul. „Nu am să comentez acum criticile MCV. Am de multe ori senzația că în loc ca Mecanismul de Cooperare și Verificare să funcționeze ca atare, așa cum a fost conceput, el s-a transformat numai într-un mecanism perpetuu în care sunt anumite ținte puse României și țintele se îndepărtează”, a spus Tăriceanu, la Senat, întrebat cum comentează criticile aduse în raportul MCV Parlamentului României.

Gorghiu: vina menținerii MCV aparține majorității construite în jurul PSD. Copreședintele PNL Alina Gorghiu susține că, prin raportul MCV, România primește o notă bună, însă afirmă că „vina” menținerii acestui mecanism aparține majorității construite în jurul PSD, transmite România Liberă. „Justiția din România primește o notă bună din partea Comisiei Europene prin raportul MCV dat publicității astăzi. În ciuda performanțelor constante ale justiției, nu avem încă o perspectivă a finalizării acestei monitorizări. Vina nu aparține nicidecum sistemului judiciar, ci unei majorități parlamentare duplicitare sau de-a dreptul ostile justiției, construite în jurul PSD”, a scris Gorghiu, miercuri, pe Facebook.

Băsescu: Dacă în 2012 Ponta și Antonescu n-ar fi aplicat statului de drept o grea lovitură, MCV-ul ar fi fost o amintire. Fostul președinte Traian Băsescu a comentat miercuri pe Facebook raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), apreciind că, dacă în 2012 Ponta și Antonescu nu ar fi dat „o grea lovitură” statului de drept, s-ar fi renunțat de mult la MCV, iar spațiul Schengen ar fi fost mult mai aproape de români, scrie Gândul. „Dacă în 2012 n-ar fi existat nefericiții (de azi) Ponta și Antonescu să aplice statului de drept o grea lovitură, astăzi am fi fost la al șaselea raport pozitiv pentru justiție, iar MCV-ul ar fi fost o amintire pentru România și spațiul Schengen o realitate pentru români”, a scris Traian Băsescu pe pagina lui de Facebook.

Monica Macovei despre raportul MCV: Clasa politică nu e pregătită să accepte o justiție liberă. Raportul MCV confirmă că justiția este independentă și profesionistă, dar că actuala clasă politică nu este pregătită să o accepte, consideră fostul ministru al Justiției Monica Macovei, potrivit România Liberă. ”Raportul MCV confirmă că justiția este independentă și profesionistă, dar că actuala clasă politică nu este pregătită să accepte o justiție independentă și profesionistă. Din cauza politicienilor care pun piedici justiției, raportul MCV este, și în acest an, critic la adresa Parlamentului”, este de părere Monica Macovei.

Gabriel Oprea solicită senatorilor să voteze cererea de urmărire penală. Gabriel Oprea a cerut senatorilor să voteze pentru ridicarea imunității sale și în favoarea solicitărilor DNA, informează Curierul Național. Solicitarea a fost înaintată într-o scrisoare adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și Comisiei Juridice. Oprea a precizat în scrisoare că nu dorește să beneficieze de imunitate, socotind că se va stabili nevionovăția sa.

Tăriceanu, despre cererea DNA în cazul Oprea. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat că Biroul Permanent al Senatului a trimis solicitarea DNA privind încuviințarea începerii urmăririi penale față de Gabriel Oprea la Comisia Juridică, conform Cotidianul. „Biroul Permanent a permis analizarea scrisorii trimise de ÎCCJ, ca urmare a solicitării DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale față de fostul vicepriministru Gabriel Oprea. Am aprobat-o ți am trimis-o pentru analiză ți întocmirea avizului”, a declarat Tăriceanu.

Liviu Dragnea, președintelui PE: PSD ia în calcul boicotarea alegerilor locale. Președintele PSD, Liviu Dragnea s-a întâlnit, miercuri, la Bruxelles, cu președintele Parlamentului European (PE), socialistul Martin Schulz, căruia i-a spus că „adversarii politici” fac presiuni mari pentru modificarea legislației electorale, scrie Puterea. Dragnea a ținut să precizeze că social-democrații iau în calcul boicotarea alegerilor locale. „În cadrul discuției, liderul social-democraților români a făcut o prezentare sintetică a situației politice din România”, a precizat PSD, într-un comunicat de presă.

Când urmează să discute Cioloș cu partidele. Premierul Dacian Cioloș va discuta cu liderii partidelor politice pe tema legii alegerilor locale în zilele următoare, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Suciu, conform Cotidianul. „În zilele următoare premierul va avea o discuție cu liderii partidelor în legătură cu acest subiect. Probabil luni sau marți”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.

Guvernul a adoptat măsuri de întărire a disciplinei financiare a operatorilor economici la care statul e acționar. Guvernul a luat astăzi o serie de măsuri în scopul întăririi disciplinei financiare a operatorilor economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin o participație majoritară, potrivit unui comunicat al Executivului, relatează Bursa. În aces sens, printr-o Ordonanță adoptată astăzi, se modifică și completează OG 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul operatorilor economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct sau indirect o participație majoritară.

Raport MCV 2016. Parlamentul, criticat de Comisia Europeană pentru că blochează dosarele politicienilor penali. Comisia Europeană critică, în raportul intermediar al Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), faptul că Parlamentul României a îngreunat lupta împotriva corupției la nivel înalt, refuzând aproximativ o treime din solicitările DNA pentru ridicarea imunității unor parlamentari, în 2015, dar și pentru faptul că a menținut în funcție parlamentari și miniștri, după ce aceștia au fost urmăriți penal sau chiar condamnați definitiv, transmiteGândul. Comisia Europeană arată, în recomandările sale privind sistemul judiciar românesc în 2016, că acest an este important prin prisma numirilor care vor avea loc la vârful sistemului și care ar trebui să fie cât mai transparente posibil.

Raport MCV: Combaterea corupției la nivel înalt a oferit rezultate impresionante. Comisia Europeană a publicat miercuri cel mai recent raport privind măsurile întreprinse de România în ceea ce privește reforma sistemului judiciar și combaterea corupției, în cadrul Mecanismului de cooperare și de verificare (MCV), relatează Economica.net. „În cursul anului trecut, România și românii au dovedit că au voința de a lupta împotriva corupției și de a apăra independența sistemului judiciar. Demonstrațiile în masă împotriva corupției au evidențiat cât de importante sunt aceste probleme pentru cetățenii români”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, citat într-un comunicat al executivului comunitar.

Raluca Prună: Raportul MCV, pozitiv. Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că raportul MCV arată progresele sistemului judiciar, DNA, ÎCCJ, ANI și parchetele confirmând un trend ascendent în eficiența combaterii corupției, astfel încât se poate vorbi despre premisele finalizării MCV, însă rămâne problema imunității parlamentare, potrivit Q Magazine. Ministrul Justiției a precizat, miercuri, la finalul ședinței de guvern, că raportul emis de Comisie Europeană este un raport pozitiv, care notează progresele făcute de instituțiile din sistemul judiciar, în domeniul controlului integrității și al combaterii corupției, ea adăugând că fără „profesionalismul” judecătorilor și al procurorilor acest lucru nu ar fi fost posibil.

Reacția DNA la Raportul MCV. Refuzurile Parlamentului de a ridica imunitatea sunt lipsite de criterii obiective. Direcția Națională Anticorupție, condusă de Laura Codruța Kovesi, subliniază, în reacția la Raportul MCV, atitudinea Parlamentului care a refuzat o treime din cererile de ridicare a imunității parlamentare formulate de DNA, fără a avea criterii obiective nici justificare clară și consecventă, notează Eveimentul Zilei. Raportul Comisei Europene remarcă rezultatele „impresionante” în combaterea corupției la nivel înalt ce implică „politicieni de marcă și funcționari publici de rang înalt”, evidențiază atenția acordată de către DNA identificării corupției la nivel local și remarcă o consolidare a sprijinului public de care beneficiază DNA, reflectată de numărul tot mai mare de sesizări din partea populației și de sondajele de opinie, se arată în punctul de vedere emis de DNA ca reacție la concluziile Raportului MCV.

Locul 58 în clasamentul Transparency International. România face progrese în lupta cu corupție. România a avansat în clasamentul Indicelui de Percepție a Coruției (IPC) din sectorul public cu 12 puncte, anunță Puterea. În 2014, eram plasați pe locul 69 între statele lumii, iar în 2015 am fost pe locul 58. Media IPC a statelor europene în 2015 a fost de 65,36 de puncte. Transparency International a lansat ce-a de-a douăzecea ediție a Indicelui de Percepție a Corupției (IPC), care este un indice global agregat, care captează percepția oamenilor de afaceri și a experților de țară cu privire la nivelul de corupție din sectorul public.

Fumatul interzis în spațiile publice! Curat constituțional. CCR a respins, miercuri, contestația semnată de 33 de senatori cu privire la neconstituționalitatea legii antifumat, transmite Q Magazine. Astfel, legea își urmează cursul. Va fi trimisă la Președinție pentru a fi promulgată și va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Un grup de 33 de senatori a depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constituțională contestația referitoare la legea care interzice fumatul în toate spațiile publice închise, adoptată în 15 decembrie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Președintele CCR, Augustin Zegrean: Mă las de fumat în spațiile publice, când intră în vigoare legea. Președintele Curții Constituționale a României, Augustin Zegrean, spune că va renunța să fumeze în spații publice dacă legea fumatului va intra în vigoare, scrie Jurnalul Național. Jurnaliștii l-au întrebat pe Zegrean dacă a venit cu țigările la el la ședința de miercuri a CCR și ce va face cu ele la finalul zilei, având în vedere că judecătorii constituționali discută sesizarea privind legea referitoare la interzicerea fumatului în spațiile publice închise.

Ministrul Justiției îi cere explicații lui Nițu despre coloana oficială ilegală. Ministrul Justiției, Raluca Prună, îi cere explicații procurorului general, Tiberiu Nițu, după ce numele acestuia a apărut în dosarul coloanelor oficiale ilegale, noteazăGândul. Procurorul general, Tiberiu Nițu, a sosit la Ministerul Justiției, pentru a discuta cu ministrul Raluca Prună despre acuzațiile ce i se aduc în dosarul Oprea, el refuzând să facă „speculații” legate de o eventuală demisie sau revocare a sa din funcție. „Nu fac niciun fel de declarații și speculații”, a spus Tiberiu Nițu, la insistențele jurnaliștilor care l-au întrebat, la intrarea în sediul Ministerului Justiției, dacă ia în calcul o demisie sau dacă ministrul i-a cerut să se retragă.

Ministrul Justiției despre o posibilă demitere a șefului ANP: „Pe 1 februarie veți avea vești de la mine”. Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor, Cătălin Claudiu Bejan, este supus unei verificări anuale în luna ianuarie, urmând ca ministrul Justiției, Raluca Prună, să anunțe o concluzie pe 1 februarie, transmite Adevărul. Minsitrul Justiției, Raluca Prună, a susțint o declarație de presă, miercuri, iar întrebată fiind dacă se gândește la revocarea șefului ANP ca urmare a scandalului de la Penitenciarul Poarta Alba din Constanța, aceasta a spus că în luna ianuarie acesta este evaluat, urmând ca rezultatul evaluării să fie anunțat pe 1 februarie.

Lacrimile torționarului Alexandru Vișinescu în fața Curții Supreme: „Vă rog să mă lăsați să mor. Am fost o slugă până să fiu militar!”. Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 — 1963, a plâns astăzi în sala de judecată de la Curtea Supremă la ultimul termen din procesul în care este judecat pentru infracțiuni contra umanității, relatează Adevărul. El contestă o condamnare de 20 de ani de închisoare dată de Curtea de Apel București. Curtea Supremă a judecat, astăzi, ultimul termen al dosarului în care este judecat pentru crime împotriva umanității torționarul Alexandru Vișinescu, urmând ca în 10 februarie să anunțe sentința definitivă. Instanța de fond l-a condamnat la 20 de ani de închisoare.

Percheziții DIICOT în Caraș-Severin. Procurorii DIICOT efectuează, miercuri, percheziții în 77 de locații în județul Caraș-Severin în dosarul în care ar fi vizați prefectul Nicolae Ciobanu și un șef serviciu ANAF, anunță Cotidianul. Prejudiciul s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, susțin surse judiciare. Printre persoanele vizate s-ar afla, au precizat sursele, prefectul Nicolae Ciobanu, față de care ar exista suspiciuni pentru fapte de evaziune în activități comerciale înainte de a ocupa această poziție.

Percheziții DNA la foști angajați ai SRI. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac, miercuri dimineață, percheziții la trei adrese din Ploiești, la domiciliile a trei foști ofițeri din SRI Prahova, în legătură cu suspiciunea privind comiterea unor infracțiuni de complicitate la șantaj, scrie Libertatea. Descinderile au loc în dosarul în care sunt cercetați pentru corupție un fost ofițer din BCCO Ploiești, Emanuel Saghel, fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas și fostul adjunct al Poliției Județene Prahhova Adrian Rădulescu.

Sorin Oprescu și-a reluat activitatea la Spitalul Universitar. Primarul suspendat al Capitalei lucrează în secția de chirurgie. Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a revenit ca angajat al Spitalului Universitar de Urgență București, el lucrând în aceeași secție de chirurgie, au declarat, miercuri, surse medicale, conform Jurnalului Național. „S-a întors. Este echipat. Lucrează la aceeași secție de la etajul 6, unde își desfășura activitatea și înainte”, au precizat sursele citate. Săptămâna trecută, Curtea de Apel București i-a admis lui Sorin Oprescu o cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat.

Primul termen în procesul lui Vanghelie. Fostul edil le-a cerut judecătorilor să-l lase să meargă la facultate. Tribunalul București a judecat astăzi primul termen în procesul fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, în care este acuzat de nouă infracțiuni de luare de mită, nouă infracțiuni de abuz în serviciu și șapte infracțiuni de spălare de bani, relateazăEvenimentul Zilei. Vanghelie vrea să demnstreze că toate acuzațiile aduse de procurorii DNA sunt false. Marian Vanghelie a cerut judecătorilor extinderea controlului judiciar la nivel național ca limită teritorială. El vrea să meargă la cursuri, la Constanța, unde este student. Mai mult, fostul edil are o serie de propuneri din partea unor companii naționale pentru a fi director.

Nereguli la Primăria sectorului 2. Neculai Onțanu a semnat două autorizații ciudate pentru Arena Națională. Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a semnat două autorizații diferite, însă cu aceeași dată și același număr de înregistrare pentru construirea Arenei Naționale, potrivit Jurnalului Național. Cea de-a doua autorizație a fost astfel modificată, pentru ca stadionul să devină automat mai scump. Cei din conducerea Primăriei spun că documentul a fost modificat din cauza unor erori. În prima autorizație de construire, semnată în 2008 de către primarul sectorului 2 Neculai Onțanu, se specifică negru pe alb faptul că stadionul National Arena va avea 55.000 de locuri și că tribunele vor fi acoperite.

Românii fac pentru Discovery un documentar despre tragedia din „Colectiv”. Discovery Networks lucrează în România la realizarea unui documentar despre tragedia din clubul Colectiv, care a avut loc la București pe 30 octombrie 2015, provocând moartea a 63 de persoane și rănirea gravă a altor câteva zeci, scrie Evenimentul Zilei. Documentarul își propune să prezinte în ordine cronologică faptele unanim recunoscute care s-au petrecut în noaptea respectivă în clubul bucureștean, evenimentele fiind relatate din perspectiva martorilor care au participat la ele.

Șeful Societății Microbiologice: Virusul Zika nu este un virus de temut în momentul de față pentru România. Virusul Zika nu este un virus de temut în momentul de față pentru România, a declarat, miercuri, președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, conform România Liberă. „Pentru noi nu este un virus de temut în momentul de față. Este un virus care produce îmbolnăviri în zona tropicală a celor două Americi, în momentul de față”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila, la finalul unei conferințe de presă.

Dusă la Poliție pentru că a pozat casa președintelui Iohannis. O fostă jurnalistă din Sibiu a fost dusă la secția de Poliție pentru că a pozat casa președintelui Klaus Iohannis, transmite Libertatea. Pentru că nu au avut de ce să o acuze, după aproape două ore în care a fost interogată, femeia a fost lăsată să plece acasă. Alla Tofan a scris despre această întâmplare pe pagina sa de socializare și susține și că unul dintre SPP-iștii care păzeau casa președintelui mirosea a alcool.

Vrei să lucrezi ca taximetrist? Vezi cum se schimbă legea! Nu oricine va putea fi șofer de taxi, întrucât Guverul a stabilit condiții mai riguroase în vederea creșterii siguranței persoanelor care folosesc serviciile de taxi, scrie Libertatea. Astfel, certificatul de cazier judiciar al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conțină mențiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru unele infracțiuni, stabilește o ordonanță adoptată astăzi de Guvern.

Raportul CEDS relevă în cazul României încălcări ale drepturilor salariaților, în special tineri și femei gravide. În raportul Comitetului European pentru Drepturi Sociale (CEDS) pe anul 2015, publicat miercuri, sunt evidențiate unele încălcări ale drepturilor angajaților în România, mai ales în cazul tinerilor și femeilor gravide, și se solicită autorităților române, printre altele, garanții că familiile rome beneficiază de locuințe adecvate și că migranții nu vor fi expulzați în țările lor, relateazăEconomica.net. Raportul cuprinde în cazul României 25 de concluzii, dintre care 11 sunt de conformitate, alte 11 de neconformitate, în timp ce pentru trei Comitetul nu a putut realiza o evaluare invocând faptul că nu a avut la dispoziție informațiile necesare.

Pensionarii vor beneficia în acest an de aproape 60.000 de locuri pentru tratament balnear gratuit. Pensionarii vor beneficia în acest an de 59.641 de locuri pentru tratament balnear, finanțate de la bugetul asigurărilor sociale de stat, suma ridicându-se la 84 milioane de lei, potrivit unei hotărâri adoptate miercuri de Executiv, anunță Economica.net. Guvernul a aprobat o hotărâre privind acordarea prestațiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru anul 2016, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice.

Expertiza BERD pentru proiectele finanțate din instrumentele structurale ale UE. Guvernul a aprobat miercuri finalizarea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și semnarea Memorandumului de Înțelegere privind asistența de care România va beneficia în implementarea proiectelor cu finanțare din instrumentele structurale ale Uniunii Europene, informează Capital. Guvernul a anunțat într-un comunicat că a identificat mai multe domenii în care România poate beneficia de sprijin suplimentar pentru îmbunătățirea implementării de proiecte, între care dezvoltarea strategiilor sectoriale și a programelor de investiții sectoriale în domenii-cheie de investiții, pregătirea și implementarea proiectelor și schemelor de investiții deja identificate, care urmează să primească finanțare în perioada 2014-2020, dar și întărirea capacității instituționale în conformitate cu Strategia de Țară pentru România și prioritățile operaționale ale BERD.

O companie chineză și două din România sunt interesate să cumpere Oltchim. Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a primit trei scrisori de intenție pentru privatizare din partea unei companii din China și a două din România, au declarat, miercuri, reprezentanții companiei, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Capital. „Compania chineză Junlun nu și-a pierdut interesul pentru a achiziționa Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului și ce se întâmplă aici. Însă au nevoie de un investitor care, credem noi, încă nu a luat o decizie finală”, a declarat Nicolae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firmă care, împreună cu Rominsolv, asigură administrarea judiciară a combinatului.

Chirițoiu (Consiliul Concurenței): „Romsilva a făcut exces de zel în stabilirea prețului de pornire la licitațiile de masă lemnoasă”. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat astăzi, la Miercurea Ciuc, referitor la problemele apărute la licitațiile privind valorificarea masei lemnoase, că este vorba de o criză exagerată și că a recomandat Romsilva să înceapă licitațiile de la prețul minim din anul anterior și nu de la prețul mediu, transmite Bursa. Bogdan Chirițoiu a explicat că, într-o analiză preliminară realizată anul trecut de Consiliul Concurenței asupra industriei lemnului, s-a recomandat Romsilva să efectueze licitații și să nu mai facă negocieri directe atunci când vinde lemn, pentru a exista concurență, iar statul să obțină un preț bun, iar acest principiu a fost preluat în Hotărârea de Guvern privind valorificarea masei lemnoase.

Comercianții, obligați ca în maximum 15 zile să repare sau să înlocuiască un produs aflat în garanție. Comercianții vor fi obligați ca în maximum 15 zile calendaristice să repare sau să înlocuiască un produs aflat în perioada de garanție comercială, dacă acesta nu corespunde condițiilor de conformitate menționate în declarația referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă, conform Capital. Guvernul a modificat și completat, printr-o ordonanță, legislația privind vânzarea produselor și garanțiilor asociate acestora, informează un comunicat al Executivului.

Nouă din zece economiști sunt nemulțumiți de legile fiscale și contabile. Un procent de 90% dintre cei care conduc departamentele economice ale companiilor din România susțin că legile fiscale și contabile sunt greu de înțeles și că au dificultăți majore atunci când fac recrutări, deoarece pregătirea tinerilor din acest domeniu este din ce în ce mai slabă, arată un studiu realizat de compania CFO Network, relatează Ziarul Financiar. „Peste 90% din managerii financiari consideră că legislația fiscală și contabilă este greu de înțeles. Într-o clasă unde peste 90% dintre elevi nu înțeleg ce li se predă, cu siguranță de vină este profesorul”, a spus Radu Georgescu, managing partner al companiei de consultanță fiscală CFO Network.

România, pe „radarul” marilor creditori. Șeful BERD revine la București. Președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Sir Suma Chakrabarti, va reveni săptămâna viitoare în România, urmând să discute cu autoritățile române și cu partenerii de afaceri. El a fost prima dată în România în 2013, informează Ziarul Financiar. România, unul dintre cei mai mari clienți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) din Uniunea Europeană, care continuă în mod atipic să beneficieze și de asistența tehnică și financiară a Băncii Mondiale și se află pe podium ca volum al investițiilor în portofoliul BERD, rămâne pe „radarul” șefilor acestor trei mari instituții financiare internaționale.

Destinațiile românești, promovate pe piața rusă cu proiectul-pilot „Descoperă România”. Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Asociația Litoral — Delta Dunării (ALDD), împreună cu reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Tracia, promovează la Moscova destinațiile autohtone printr-un proiect-pilot comun numit „Descoperă România”, anunță Bursa. Campania de promovare se desfășoară în perioada 24 — 30 ianuarie 2016. În cadrul întrevederilor bilaterale cu reprezentanții tour-operatorilor și ai celor mai importante asociații de turism din Rusia, reprezentanții FAPT și ALDD au identificat măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru creșterea circulației turistice între România și Rusia, se arată într-un comunicat al FAPT.

BCR testează terenul cu o agenție digitală în Capitală și în funcție de rezultat se va extinde și în alte orașe. BCR, cel mai mare jucător din sistem în funcție de active, a deschis în Piața Victoriei din București o agenție digitală, în care clienții au la dispoziție, pe lângă consilierii băncii, mai multe echipamente multifuncționale, anunță Ziarul Financiar. Astfel, clienții pot interacționa cu produsele bancare prin metode precum consiliere video, masa cu ecran interactiv sau idesk—ecran informativ prin care clientul participă în mod direct împreună cu consilierul pentru identificarea soluțiilor financiare.

Florin Piersic, decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer. Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul de decorare a marelui actor Florin Piersic cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer, pentru „remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară”, transmite Puterea. „Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute pe cele mai importante scene din țară, pentru dragostea, înțelegerea și talentul de care a dat dovadă în promovarea artei teatrale și cinematografice și a tinerelor talente, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Ofițer domnului Florin Piersic”, a precizat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.

Oficial. Simona Halep își amână operația pentru a reprezenta România în FED Cup! FRT a confirmat: cum va arăta echipa la meciul cu Cehia. Simona Halep va face parte din echipa României la meciul cu Cehia, din sferturile de finală ale FED Cup, scrie ProSport. Întâlnirea va avea loc la Cluj, în weekend-ul 6-7 februarie. Deși inițial anunțase că nu va putea participa la disputa cu deținătoarea trofeului, urmând să fie supusă unei intervenții chirurgicale, Halep s-a răzgândit și se pare că va amâna intervenția până după confruntarea de la Cluj.

Un nou episod din scandalul Steaua — echipa națională. Iordănescu îl acuză pe Reghecampf că a mințit și că a încercat să-i facă selecția. Anghel Iordănescu a comunicat, prin intermediul unui comunicat de presă, postat pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal (FRF), că nu a abordat discuțiile cu Steaua de pe o poziție de forță și a solicitat Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal să ia deciziile care se impun, relatează ProSport.

Tecău a eliminat favoriții numărul 2 și a ajuns în semifinalele de dublu mixt la Australian Open. Peste cine va da. Horia Tecău și Coco Vandeweghe ( SUA) vor întîlni perechea Treat Huey (Filipine) — Andreja Klepac (Slovenia), în semifinalele probei de dublu mixt de la Australian Open, informează Gazeta Sporturilor. Cuplul româno-americat a trecut de americanii Bethanie Mattek-Sands și Bob Bryan, favoriți 2, în trei seturi, cu scorul 6-3, 6-7 (5), 10-6, după o oră și 31 de minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult