Depunerea jurământului de învestitură de către cei patru noi miniștri ai Guvernului Grindeanu, prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016, anunțul președintelui Klaus Iohannis referitor la promulgarea legilor de respingere a OUG 13 și de aprobare a OUG 14, reținerea a opt persoane pentru violențele de la protestele din Piața Victoriei, precum și prejudiciul de 525,9 de milioane de euro constatat de ANAF în contractul cu Bechtel, dar și eliminarea Astrei Giurgiu de către Genk din Europa League la fotbal sunt principalele subiecte ale zilei de 24 februarie.
Ce zice SRI despre protocolul cu DNA. Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat, joi, că SRI nu are niciun protocol cu DNA, dar că există protocoale cu mai multe instituții ale statului, care sunt „perfect legale”, relatează Cotidianul. „SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituții ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofițerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituții pe atribuțiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal și Cod de procedură penală și decizia CCR din martie 2016 le-au anulat”, a afirmat Marincea.
Cei patru noi miniștri ai Cabinetului Grindeanu au depus jurământul de învestitură. Noii miniștri ai Justiției, Economiei, Mediului de Afaceri și ministrul delegat pentru Fonduri Europene au depus jurământul de învestitură, joi, în fața președintelui Klaus Iohannis, anunță Jurnalul Național. Tudorel Toader a depus jurământul de învestitură în funcția de ministru al Justiției, Mihai Tudose — ministru al Economiei, Alexandru Petrescu — ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, iar Rovana Plumb ca ministru delegat pentru Fonduri Europene.
Băsescu îl desființează pe noul ministru al Justiției: „Tudorel Toader a participat la lovitura de stat din 2012! Fenechiu era sponsorul lui politic! Va fi capabil să încalce legea pentru cei care l-au numit?” Fostul președintele Traian Băsescu l-a desființat, joi (pe Facebook), pe noul ministru al Justiției, judecătorul Tudorel Toader, pe care l-a acuzat că a participat, laolaltă cu liderii USL, la „lovitura de stat” din vara lui 2012, când PSD și PNL au încercat suspendarea președintelui, noteazăEvenimentul Zilei. Băsescu se întreabă dacă judecătorul Tudorel Toader va fi „capabil să încalce lege pentru a da satisfacție celor care l-au numit”.
Kelemen Hunor, lovitură pentru Guvern: „Ar fi loc de remaniere în continuare”. Președintele UDMR, Kelemen Hunor a vorbit despre nominalizările coaliției de guvernare pentru cele patru ministere și a refuzat să facă aprecieri, potrivit Evenimentului Zilei. Kelemen Hunor a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că a aflat din presă despre aceste schimbări, menționând că știa doar despre numirea a doi noi miniștri, la Justiție și IMM.
Iohannis: Mâine promulg legile referitoare la OUG 13 și OUG 14 și avem întrunite condițiile pentru normalizarea situației. Președintele Klaus Iohannis a anunțat că vineri va promulga legile de respingere a OUG 13 și de aprobare a OUG 14 și i-a spus premierului Grindeanu că astfel sunt întrunite „toate condițiile pentru a trece la normalizarea situației”, transmite Adevărul. „Am constatat acum, înainte să ajung în Sala Unirii, că mi-au parvenit de la Parlament două legi: legea de respingere a OUG 13 și de aprobare a OUG 14. Voi promulga aceste legi mâine și atunci avem întrunite toate condițiile pentru a trece, domnule prim-ministru, la normalizarea situației”, i-a spus președintele Klaus Iohannis premierului Sorin Grindeanu, la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri.
Iohannis, la bilanțul DNA: DNA rămâne o instituție cheie, cu un rol esențial în combaterea corupției. Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție, că instituția are un rol esențial în combaterea fenomenului de corupție și că procurorii anticorupție vor avea în presoana sa „un partener și un sprijin necondiționat în consolidarea statului de drept”, conform Ziarului Financiar. „România a demonstrat că a reuși să își mărească din punct de vedere instituțional capacitatea de a lupta împotriva corupției, pentru consolidrea statului de drept. De la an la an, încrederea cetățenilor în justiție a crescut, iar succesul luptei anticorupție a ajuns să fie apreciat nu doar intern, ci și la nivel internațional, țara noastră fiind în punctul de a exporta acest model în regiune”, a spus președintele Klaus Iohannis.
Iohannis, la bilanțul DNA: Nefericita OUG 13 a fost abrogată. Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată. Președintele Klaus Iohannis a cerut ca orice modificare a legislației penale să fie făcută după o amplă dezbatere în Parlament, cu consultarea specialiștilor, scrie Gândul. „Nefericita OUG 13 a fost abrogată. Sabia lui Damocles pare a fi fost pentru moment îndepărtată”, a comentat președintele, la bilanțul DNA. Președintele Klaus Iohannis a criticat, din nou, la bilanțul DNA, decizia guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență codurile penale, decizie care a scos sute de mii de oameni în stradă, la cele mai mari proteste de după 1989 încoace. „Cetățenii României anului 2017 nu mai tolerează minciuna, corupția sau compromisul. Dimpotrivă, acești oameni au așteptări pe măsură de la instituțiile statului, au așteptări ca viața publică să aibă în centrul ei respectarea legii și integritatea”, a spus Iohannis.
Iohannis: Recuperarea prejudiciilor produse prin fapte de corupție rămâne un subiect extrem de important. Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că recuperarea prejudiciilor produse statului prin fapte de corupție rămâne un subiect extrem de important, subliniind că activitatea instituțiilor cu atribuții în acest domeniu trebuie să fie una susținută, potrivit Capital. „Datele și cifrele din raportul de activitate arată într-adevăr faptul că lupta DNA împotriva marii corupții duce la bunăstare socială, lucru care se va reflecta în primul rând în buzunarele cetățenilor”, a spus Iohannis, la prezentarea bilanțului DNA pe anul trecut.
Băsescu anunță că va propune partidelor înființarea unei comisii parlamentare paritare pentru modificarea Codurilor penale. Președintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi, la România TV, că va propune partidelor din coaliția guvernamentală și celor din opoziție înființarea unei comisii speciale în care partidele parlamentare să fie egal reprezentate și care să elaboreze un proiect de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, conform Adevărul. „Eu le propun — o să discut și cu liderii majorității — să fie făcută o comisie imediat cu o reprezentare din toate partidele, câte un reprezentant din fiecare partid, care să ajusteze codurile (Penal și de Procedură Penală — n. red.)”, a declarat Traian Băsescu precizând că această comisie va trebuie să implementeze și prevederile Directivei UE 343/2016 care se referă la dreptul la un proces echitabil și ale cărei prevederi trebuie impuse în legislația națională până în aprilie 2018.
Dragnea: „Eu nu am un discurs naționalist sau de slugă, ci de român normal. PSD nu are nimic împotriva multinaționalelor”. Liviu Dragnea, președintele PSD, a declarat joi seara, la România TV, că nu are un discurs naționalist, relatează Adevărul. Social-democratul a ținut să precizeze că PSD și guvernul Grindeanu nu se împotrivesc multinaționalelor, conform Adevărul. Acesta a vorbit și despre referendumul pe Justiție, pe care îl pregătește președintele Klaus Iohannis. Președintele PSD a afirmat astă-seară, printre altele, la postul de televiziune România TV: „Eu nu am un discurs naționalist, nu am un discurs de slugă. Am un discurs de român normal care încă speră că în țara lui poate să vorbească pentru drepturile românilor”.
Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan: USR poate să vină, pe termen lung, alături de PNL, fie într-o alianță, fie prin fuziune. Șefa interimară a Partidului Național Liberal, Raluca Turcan, a declarat, joi, că formațiunea Uniunea Salvați România se poate alătura, pe termen lung, liberalilor, fie într-o alianță, fie printr-o fuziune, transmite România Liberă. „Eu nu privesc USR ca pe un adversar politic, ci mai degrabă ca pe un competitor pe un anumit segment de electorat, un segment care a fost destul de dezamăgit de sistemul politic de până acum. Cred însă că dacă PNL va deveni acel vector politic din scena politică credibil, cu idei susținute de dreapta, USR poate să vină natural alături de PNL fie într-o alianță, fie dacă nu, la un moment dat, printr-o fuziune”, a spus Turcan la Adevărul Live.
Nicușor Dan respinge afirmațiile Ralucăi Turcan despre o fuziune anti-PSD. Liderul interimar al liberalilor, Raluca Turcan, a declarat joi că pe termen lung USR poate să vină „natural” alături de PNL, fie într-o alianță, fie printr-o fuziune, scrieCurierul Național. Această afirmație a fost însă respinsă categoric de către liderul USR Nicușor Dan care a afirmat că partidul său va respecta angajamentul luat în fața alegătorilor de a nu intra în alianțe cu vechile partidele printre care și PNL și că liberalii au nevoie întâi de o reformă internă. „USR își respectă angajamentul față de alegatori și nu va intra în alianțe cu vechile partide, nici cu PNL”, a afirma Nicușor Dan.
Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan: Este posibil să fie colegi care intră în mirajul puterii și cad pradă acestuia, inclusiv pentru bunăstarea lor individuală. Șefa interimară a Partidului Național Liberal, Raluca Turcan, a declarat, la Adevărul Live, că perioadele în Opoziție nu sunt ușoare pentru membrii partidului și că este posibil ca, după congres, unii liberali să intre în mirajul puterii, potrivit România Liberă. „Perioadele în Opoziție nu sunt ușoare și cred că cern și caracterele și, dacă vreți, independența unora. Eu cred că mai sunt, din nefericire, și unii colegi dependenți de altfel de relații, poate inclusiv de afaceri. Ai fi imatur dacă nu ai înțelege că pur și simplu unora le este imposibil să trăiască într-o perioadă de Opoziție, dar din ce am văzut eu nu sunt mulți”, a spus Turcan, la Adevărul Live, întrebată dacă, în funcție de rezultatul votului de la Congresul PNL, e posibil să plece mai mulți liberali către alte partide.
Ce spune Adrian Țuțuianu despre protocolul DNA-SRI. „Vom discuta la Comisia SRI cum abordăm aceste lucruri”. Președintele Comisiei parlamentare de control a SRI, senatorul PSD Adrian Țuțuianu, precizează că în următoarea ședință a comisiei va discuta despre „cum” va fi abordat subiectul apărut în spațiul public legat de existența unui protocol DNA-SRI, conformEvenimentului Zilei. „Vom discuta, săptămâna viitoare am ședință la comisia parlamentară, cu mai multe subiecte, și vom discuta cum abordăm și aceste lucruri”, a spus Țuțuianu, joi, într-o conferință de presă, la Târgoviște.
Grindeanu, către noul ministru al Economiei: Îmi doresc să începeți cu revitalizarea industriei de apărare. Premierul Sorin Grindeanu i-a transmis, joi, noului ministru al Economiei, Mihai Tudose, că își dorește ca instituția pe care acesta o conduce să înceapă revitalizarea industriei de apărare, transmiteEconomica.net. „Îmi doresc pentru Ministerul Economiei să începeți, domnule ministru, cu revitalizarea industriei de apărare. Avem în buget 2% pentru apărare. Mi-aș dori ca marea parte a acestei sume să fie cheltuită în România astfel încât astfel încât să putem să ajutăm industria națională de apărare”, a spus Grindeanu la ceremonia de predare-primire a mandatului de ministru al Economiei.
Ministrul Muncii: Legea salarizării unitare ar putea fi trimisă direct Parlamentului și asumată de coaliția majoritară. Legea salarizării unitare va separa salariile de indemnizații și ar putea fi trimisă direct Parlamentului pentru a fi asumată de coaliția majoritară, a declarat, joi, într-un interviu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, scrie Economica.net. „Există varianta să se transmită direct Parlamentului, printr-un proiect de lege al parlamentarilor, adică ea să fie asumată de coaliția majoritară. Deocamdată nu am luat în discuție acest lucru, dar este foarte clar că trebuie mai mult timp pentru dezbaterea în Parlamentul României”, a afirmat Lia Olguța Vasilescu întrebată dacă este suficient timp pentru dezbateri pe marginea proiectului de lege.
Dragnea propune TVA 0% pentru agricultură, IMM-uri, servicii sociale și publicitate — proiect. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a depus la Senat o inițiativă legislativă de modificare a Codului fiscal în sensul aplicării cotei zero de TVA pentru sectorul serviciilor sociale, pentru difuzarea de publicitate prin mass-media, dar și pentru sprijinirea agriculturii și a micilor întreprinderim, potrivit Economica.net. Dragnea propune modificarea articolului 291 în sensul introducerii unui nou alineat care prevede aplicarea cotei reduse de 0% de TVA pentru livrări de bunuri și prestări de servicii în sectorul serviciilor sociale și în domeniul agriculturii.
Constantin Niță despre PSD: Există o singură ‘voce’ răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită și aprobă. „Sunt membru PSD de peste 20 de ani și am destulă experiență pentru a realiza că partidul nu este pe drumul cel bun. Ultimul lucru de dorit este să urmeze soarta PNL și PDL care s-au autodistrus lăsându-se controlate de tipul conducătorului unic. Modelul acesta nu este benefic pentru niciun partid. Dăunează grav pluralismului politic și democrației”, spune fostul vicepreședinte PSD, Constantin Niță, conform Jurnalului Național. „Există un joc pentru copii numit ‘Simon says’, în traducere ‘Simon spune/decide/poruncește…’ care seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă în PSD în momentul actual. Există o singură ‘voce’ răspunzătoare pentru toate deciziile majore. Restul imită și aprobă. Cine nu se supune este eliminat din ‘joc'”.
Țuțuianu îi cere lămuriri lui Iohannis. Liderul PSD Dâmbovița, senatorul Adrian Țuțuianu, care este președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI, a afirmat joi că președintele Klaus Iohannis are obligația să ofere lămuriri publice despre subiectul casei pierdute în instanță, potrivitCotidianul. ”În primul rând, domnul Iohannis are obligația să iasă și să dea lămuriri opiniei publice, altfel decât prin purtătorul de cuvânt. Purtătorul de cuvânt ar trebuie să vorbească, după părerea mea, despre ceea ce înseamnă activitatea președintelui și nu despre chestiuni care țin de persoana președintelui, ceea ce înseamnă viața privată a președintelui”, a declarat Țuțuianu într-o conferință de presă, la Târgoviște.
Dacian Cioloș, atac la Liviu Dragnea și guvern. Fostul premier Dacian Cioloș revine în scena publică cu un nou atac la adresa lui Liviu Dragnea și a coaliției de guvernare, notează Curierul Național. Acesta s-a supărat pe Liviu Dragnea care a susținut că a auzit „zvonuri” cum că protestele din ultima lună ar fi susținute de multinațioanele. „De ceva vreme, domnul Liviu Dragnea încearcă să ne convingă că prezența susținută în stradă a românilor ar fi orchestrată de forțe străine. Acum câteva zile, spunea la televizor că a auzit ‘zvonuri’ că ar fi multinaționalele — cum vine asta, să prezinți zvonuri la televizor, în calitate de Președinte al Camerei Deputaților?!”, a afirmat Dacian Cioloș pe Facebook.
Kovesi: O treime dintre cei trimiși în judecată aveau funcții de conducere/Sechestre de 667 mil. euro. Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, joi, la prezentarea raportului de activitate al DNA, că valoarea sechestrelor puse în anul 2016 este de 667 milioane de euro, menționând că o treime dintre persoanele trimis în judecată au avut funcții de conducere, conform Ziarului Financiar. „În România multă lume declară că susține lupta anticorupție. Dar am văzut cu toții cât de mult contează stabilitatea legislației. Cât de repede pot fi anulate eforturile și munca întregului sistem de Justiție, nu doar cele ale procurorilor DNA. 2016 a fost un an dificil, caracterizat prin provocări legislative, atacuri fără precedent la adresa activității și a procurorilor DNA”, a declarat Kovesi.
Bilanțul DNA în 2016: 260 de milioane de euro, prejudiciul din abuzul în serviciu. În 2016, DNA a trimis în judecată peste 1.270 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, potrivit Q Magazine. Printre aceștia se număr 3 miniștri, 6 senatori, 11 deputați, 47 primari, 16 magistrați și 21 directori de companii naționale, a anunțat Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției pe care o conduce. La ședința de bilanț a participat și președintele Klaus Iohannis, care a declarat că cetățenii nu mai tolerează corupția și că este nevoie de recuperarea prejudiciilor.
Bilanțul DNA. Birchall: Numărul persoanelor achitate a crescut semnificativ. Numărul persoanelor trimise în judecată de DNA care au fost achitate de instanțe a crescut semnificativ în 2016, față de 2015, de la 35 la 74, a declarat ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, la bilanțul DNA, adăugând că e convinsă că vor fi identificate cauzele acestei creșteri, precum și măsurile de corectare a situației, scrie Cotidianul. „Remarcăm faptul că din inculpații trimiși în judecată în anul 2016, 114 sunt persoane juridice, ceea ce reflectă o aplecare a procurorilor anticorupție pentru utilizarea noilor instrumente de drept penal, așa cum este răspunderea penală a persoanei juridice. Conform aceluiași raport, constatăm că numărul persoanelor achitate a crescut în 2016, semnificativ față de 2015. De la 35 în 2015, la 74 în 2016. Suntem convinși că vor fi identificate cauzele acestei creșteri, precum și măsurile de corectare a situației”, a spus Birchall.
Birchall vrea mai mulți angajați la DNA. „Am transmis cererea spre avizare”. Ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall, a anunțat joi că a transmis spre avizare cererea Direcției Naționale Anticorupție de suplimentare a schemei de personal, necesară pentru asigurarea suportului tehnic în investigarea cauzelor, conform Capital. „Combaterea eficientă a corupției presupune resursă umană — procurori, ofițeri și agenți de poliție judiciară, personal auxiliar — specialiști care să poată face față numărului mare de cauze de o complexitate deosebită”, a precizat Birchall, la ședința de bilanț a Direcției Naționale Anticorupție pe 2016.
Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, la bilanțul DNA: Nu cred că România este cea mai coruptă țară din Europa. Președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat la bilanțul DNA că instituția reprezinta pilonul central în lupta împotriva corupției, precizând că nu crede că România este cea mai coruptă țară din Europa, scrie Ziarul Financiar. „Trebuie să fim conștienți că, la momentul actual, DNA reprezezintă pilonul central în lupta împotriva corupției și trebuie să rămână așa atât timp cât fenomenul corupției nu va fi eradicat. A vorbi în acest moment despre eradicarea corupției mi se pare o utopie. Fenomenul corupției este specific fiecărei societăți, metodele de combatere sunt diferite”, a declarat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea.
CCR: Caracterul „în vigoare” al OUG 13 — neîndeplinit; În lipsa unui litigiu, Avocatul Poporului nu are de apărat vreun drept. Curtea Constituțională a României (CCR) susține că neîndeplinirea condiției de admisibilitate a excepției de neconstituționalitate referitoare la caracterul ”în vigoare” al OUG 13 împiedică soluționarea pe fond a criticilor și că, în lipsa vreunui litigiu, Avocatul Poporului nu are de apărat vreun drept subiectiv, relatează Jurnalul Național. CCR a publicat motivarea deciziei din 9 februarie, prin care a respins, ca devenită inadmisibilă, excepția ridicată de Avocatul Poporului de neconstituționalitate a dispozițiilor OUG 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal și a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.
Opt protestatari, reținuți în dosarul deschis după violențele de la începutul lunii din Piața Victoriei. 8 persoane au fost reținute după ce procurorii și polițiștii au făcut joi 13 percheziții în București în dosarul deschis ca urmare a violențelor din noaptea de 01 spre 02 februarie înregistrate în Piața Victoriei, potrivit Poliției Capitalei, transmite Gândul. Reprezentanți ai Poliției Capitalei au precizat că pentru opt persoane s-a luat măsura reținerii pentru 24 de ore, ca urmare a celor 13 percheziții efectuate de procurori și polițiști în București, în dosarul deschis ca urmare a violențelor din noaptea de 01 spre 02 februarie înregistrate în Piața Victoriei. Cu ocazia perchezițiilor efectuate joi dimineață au fost găsite și ridicate peste 3.000 materiale pirotehnice ce urmează a fi expertizate, se arată într-un comunicat de Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
Patronul echipei Dinamo, pus sub control judiciar. Ionuț Negoiță, patronul echipei Dinamo, a fost pus sub control judiciar de către procurori, anunță Puterea. El e acuzat de bancrută frauduloasă. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București ? Secția de urmărire penală au dispus, prin ordonanță, punerea in mișcare a actiunii penale și luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpatii N.l., T.S., G.C.V. și D.C.A, pentru săvârșirea infracțiunii de bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 alin. 1 lit. a) din Codul penal.
Laszlo Tokes, audiat în Dosarul Revoluției: „Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu”. Europarlamentarul Laszlo Tokes a arătat în declarația de martor dată în dosarul Revoluției că, după fuga cuplului Ceaușescu, evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat și au avut ca scop principal legitimarea noii conduceri, conform Libertatea. Procurorii militari de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au audiat în 20 februarie pe Laszlo Tokes, în calitate de martor în dosarul Revoluției.
Ion Caramitru, audiat în dosarul Revoluției. Actorul Ion Caramitru s-a prezentat joi dimineață la Parchetul General pentru a fi audiat în dosarul Revoluției, anunță Q Magazine. Ion Caramitru, director al Teatrului Național București, a declarat la intrarea în Parchetul General că va fi audiat ca martor.
Decizie definitivă, după 6 ani de proces, în dosarul „prostituate pentru VIP-uri”. Ce pedepse au primit Doru Pușcărie și Fox, un fost agent SIE. Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a pronunțat, joi, decizia în așa-numitul dosar „Prostituate pentru VIP-uri”, patru dintre inculpați fiind condamnați la câte 7 ani de închisoare, un fost ofițer al serviciilor de informații implicat în acest caz primind închisoare cu suspendare, informează Puterea. Dacă la Tribunalul Alba liderul grupării, Teodor Șchiop, zis Doru Pușcărie, a primit 8 ani închisoare, în apel, condamnarea i-a fost redusă cu un an.
Tinerii care au obținut premii naționale și internaționale ar putea primi granturi de 3.500 de euro. Tinerii care au obținut locurile I, II sau III la olimpiadele naționale și internaționale ar putea primi granturi de 3.500 de euro, potrivit unei propuneri făcute de ministrul Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, informează România Liberă. „În vederea creșterii competitivității în învățământul superior și stabilirea tinerilor dotați în țară și totodată pentru întinerirea forței de muncă în societatea românească, am venit cu o notă și apoi o să venim cu reglementarea referitor la acordarea unui grant de cercetare pentru olimpicii români care au obținut locul I, II, III la olimpiadele internaționale și naționale”, a declarat Valeca, la începutul reuniunii Executivului.
Guvernul a mărit salariile personalului nedidactic din educație; 53.000 de persoane vor lua mai mulți bani. Guvernul a mărit salariile personalului nedidactic din educație, în ședința de Guvern de joi, anunță Libertatea. Mărirea se aplică începând cu luna februarie 2017, și de ea vor beneficia 53.000 de persoane din domeniul învățământului.
Cum vor crește salariile bugetarilor după noua lege. Ce majorare substanțială este anunțată pentru salariul minim pe economie. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că salariul minim pe economie va crește la 1.750 de lei, față de 1.450 lei cât este în prezent, odată cu adoptarea noii legi a salarizării, iar primarii vor avea trei trepte de salarizare, Primarul General al Bucureștiului urmând să aibă salariu de ministru, potrivitPuterea.”Noi avem trei trepte de salarizare, se pornește de la această bază minimă de la 1.750 lei până la 4.000 de lei, este prima treaptă unde de fapt sunt aproximativ 60% dintre bugetari, creșterile salariale aici vor fi cele mai mari, creșterile salariale aici vor fi cele mai mari pentru că încercăm să îi aducem cât mai aproape de salariul mediu și chiar să-l depășească”, a completat Olguța Vasilescu.
Un ordin semnat de foștii miniștri ai Muncii și Sănătății taie din drepturile copiilor cu dizabilități. MS: Actul va fi reevaluat. Câteva zeci de părinți au protestat, joi, la Ministerul Sănătății, nemulțumiți de un ordin dat anul trecut, în luna noiembrie, prin care copiilor cu diverse dizabilități le sunt ignorate anumite drepturi, transmite Gândul. Și asta din cauza măsurilor stipulate în acest document, respectiv înăsprirea criteriilor de încadrare la gradul de handicap grav. Ordinul Ministerului Muncii și Ministerului Sănătății, semnat de foșii miniștri Dragoș Pîslaru și Vlad Voiculescu, a fost emis pe 17 noiembrie 2016 și ar urma să intre în vigoare la 1 martie, însă actualul ministru al Sănătății, Florian Bodog a declarat că a format deja o comisie pentru reevaluarea acestui act, mai precis a anexei în care sunt prevăzute modificările privind încadrarea copiilor cu probleme la un anume grad de handicap în funcție de punctajul obținut la testele IQ.
Mașina înghițită de asfalt în Râmnicu Sărat. Craterul e sit arheologic. O mașină a fost înghițită de asfalt în Râmnicu Sărat, unde un crater adânc de doi metri s-a format, noaptea trecută, chiar pe drumul european E85, informează Libertatea. Craterul, care a înghițit un autoturism, a devenit un sit arheologic medieval de importanță națională. Arheologii urmează să înceapă cercetările în zonă, a anunțat directorul Muzeului Județean Buzău, Laurențiu Grigoraș.
ANAF: Statul român a fost prejudiciat cu 525,9 milioane euro în contractul cu Bechtel. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a constatat un prejudiciu total la bugetul statului de 525,9 milioane euro cauzat în principal de modul în care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a gestionat contractul cu compania americană de construcții Bechtel, în cazul autostrăzii Transilvania, potrivit unui document, scrie Bursa. CNAIR a transmis că a formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanțelor împotriva raportului ANAF, dar nu a primit încă un răspuns. Proiectul privind construcția autostrăzii Brașov-Borș a fost aprobat în 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase, și a început în 2004, iar compania Bechtel trebuia să finalizeze autostrada Transilvania până în 2012.
Pierre Moscovici așteaptă „anunțuri credibile” din partea guvernului Grindeanu: „Estimările noastre arată că România va depăși ținta de deficit bugetar în acest an și în 2018”. Comisarul european pentru Afaceri economice și Financiare, Pierre Moscovici, a declarat ieri, la Bruxelles, că previziunile de iarnă ale Comisiei Europene indică faptul că România va rata ținta de deficit bugetat atât în acest an cât și anul viitor și a precizat că așteaptă din partea Guvernului de la București „anunțuri credibile” legate de „măsurile necesare pentru a asigura încadrarea în pactul” de stabilitate bugetară, conformBursa. „Va informez că am trimis o scrisoare autorităților române pentru a sublinia riscul de depășire a pragului de deficit în acest an și anul viitor”, a spus Moscovici, potrivit Hotnews, într-o conferință comună de presă cu Valdis Dombrovskis, vicepreședinte CE pentru euro și dialog social. Conferința a fost prilejuită de Semestru european — pachetul de iarnă privind progresele realizate de statele membre în domeniile social și economic.
Comisia Europeană: „Plafonarea tarifelor RCA încalcă legislația comunitară”. Comisia Europeană atenționează, în raportul de țară publicat miercuri, că măsurile de plafonare a tarifelor polițelor asigurării obligatorii auto, luate de Guvernul României anul trecut, încalcă prevederile Directivei Solvency II, ale cărei standarde au fost adoptate și de România la începutul anului 2016, se arată într-un comunicat transmis de UNSAR, care adaugă că, în același raport, este menționat faptul că această măsură agravează starea pieței de asigurări, relatează Bursa. Așa cum au afirmat în numeroase rânduri și reprezentații Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, Comisia Europeană notează că intervenția statului în fixarea prețurilor pentru o anumită categorie de servicii, în absența unui sistem general de control, încalcă legislația comunitară.
Tudorache (ME): Negocierile cu chinezii pentru Cernavodă „durează de prea mult timp”. Noua conducere a Ministerului Energiei au avut o întâlnire cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN), potrivit Capital. Discuțiile, purtate la sediul Ministerului Energiei (ME), au vizat asumarea unui calendar de acțiuni prin care negocierile pentru constituirea companiei de proiect să fie urgentate. Ambele părți și-au reafirmat, cu această ocazie, interesul pentru realizarea investiției de la Cernavodă.
Românii, printre cei mai mari amatori de shopping din Europa Centrală și de Est. Est-europenilor le place să meargă la cumpărături, scrie Curierul Național. Acest lucru este cel mai pregnant în România, unde 9 din 10 cumpărători sunt de acord cu această afirmație. În Cehia, Slovacia și Austria, 7 din 10 consideră mersul la cumpărături plăcut, în vreme ce în Bulgaria doar jumătate dintre cumpărători afirmă același lucru.
Peste 74 de milioane de euro alocate pentru programe destinate IMM-urilor și finanțate din fonduri europene. Guvernul a aprobat, prin Hotărâre, alocarea temporară a sumei de 74,052 milioane euro în scopul asigurării necesarului de finanțare, pentru luna februarie 2017, Autorității de Management pentru Programul Operațional Inițiative pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (POIIMM). Fondurile sunt alocate din venituri obținute din privatizare, de Ministerul Finanțelor Publice, transmite Q Magazine. Programul Operațional Inițiative pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este gestionat de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar în octombrie 2016 a fost semnat Acordul de Finanțare între România și Fondul European de Investiții (FEI).
Final de drum pentru Astra. Campioana României pierde la limită în Belgia, 0-1, și este eliminată din Europa. Astra a fost eliminată din șaisprezecimile de finală ale Europa League, după 0-1 și 2-2 în „dubla” cu belgienii de la Genk, relatează Gazeta Sporturilor. Șumudică a fost eliminat și a terminat meciul în tribună. Genk a început în atac partida retur, însă Schrijvers nu a nimerit spațiul porții, iar șutul lui Trossard a fost respins de Silviu Lung.
Sub privirile lui Talpan, marca „Oțelul Galați” a fost vândută pe o sumă ridicolă! Astăzi a avut loc licitația pentru vânzarea mărcii „FC Oțelul Galați” și a palmaresului echipei de fotbal, scrieGazeta Sporturilor. Licitația a început de la 9.000 de euro și cel care și-a adjudecat marca și palmaresul va scoate din buzunar doar 10.000 de euro. Suma pare ridicol de mică, ținând cont că marca „Steaua”, spre exemplu, a fost evaluată la 57 de milioane de euro.
Alexandra Cadanțu a fost eliminată în sferturile probei de dublu la turneul de la Budapesta. Perechea Alexandra Cadanțu/Nicola Geuer (România/Germania) a fost eliminată, joi, în sferturile de finală ale turneului WTA de la Budapesta, Ungaria, disputat pe suprafață rapidă în sală și dotat cu premii în valoare totală de 250.000 de dolari, informează ProSport. Cadanțu și Geuer au fost învinse, în minimum de seturi, scor 1-6, 6-7 (5), împotriva dublului Su-Wei Hsieh/Oksana Kalashnikova (Taiwan/Georgia), într-o oră și 10 minute de joc.