Acasa Revista Presei Revista presei. Cine este autorul „ouălor lui Firea”

Revista presei. Cine este autorul „ouălor lui Firea”

scris de Z.V.
30 afisari

Mesajele de Florii ale politicienilor, slujbele oficiate și târgurile organizate în București și în țară cu ocazia Sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, noi informații legate de ancheta demarată în cazul trenului marfar deraiat sâmbătă, intenția Primăriei Capitalei de a amplasa în centrul Bucureștiului statuia lui Ronald Reagan, manifestația la Stockholm împotriva terorismului, dar și atacurile asupra bisericilor creștine din Egipt precum și victoria FCSB (fosta FC Steaua) în fața CS Universității Craiova într-un meci din etapa a cincea a fazei play-off a Ligii I de fotbal sunt principalele subiecte ale zilei de 10 aprilie.

Cine este autorul „ouălor lui Firea”. Primăria: Este un scenograf de renume internațional, scrie Gândul. Toate comentariile negative la adresa Târgului de Paște organizat în Piața Constituției de către Primăria Capitalei fac parte din corul declarațiilor politicianiste care sunt exprimate de către opoziție, transmite Primăria Municipiului București într-un comunicat de presă, arătând că decorurile cu ouă și iepuri sunt semnate de un scenograf consacrat, Dragoș Buhagiar. Primăria transmite în finalul comunicatului de presă că toate comentariile negative la adresa Târgului de Paște organizat în Piața Constituției de către Primaria Capitalei fac parte din „corul declarațiilor politicianiste care sunt exprimate de către opoziție, care, desigur, uită că s-a aflat, într-o perioadă, în fruntea administrației bucureștene și nu este străină de astfel de evenimente, care se organizau și atunci”.

Mesajele de Florii ale politicienilor pe rețelele sociale, titreazăAdevărul. Politicienii au transmis, duminică, pe Facebook, urări românilor care își sărbătoresc ziua onomastică, amintind și de însemnătatea religioasă a Duminicii de Florii. Cei mai mulți dintre ei au atașat și fotografii cu flori de primăvară și cu sărbătoriții pe care îi au în familie la mesajele pe care le-au transmis.

Criză de bani la buget. Guvernul Grindeanu pregătește un atac la pensiile românilor, informează România Liberă. După modelul Ungariei și Poloniei, Guvernul ia în calcul naționalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce la înjumătățirea pensiei în anul 2040, avertizează principalul partid de opoziție. Scenariul a fost lansat de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu. „În culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discută din ce în ce mai apăsat de naționalizarea pensiilor private, pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar”, susține Cătălin Predoiu, într-un comunicat de presă transmis de PNL. Prim-vicepreședintele liberal explică faptul că naționalizarea pensiilor private ar avea ca efect scăderea pensiei de la 30% la 17% din salariul mediu în 2040.

Dezincriminariada. Ce legi „toxice” pregătesc parlamentarii, relatează Adevărul. Noul Parlament își începe mandatul cu o avalanșă de inițiative legislative menite să dezincrimineze fapte penale din cele mai variate domenii: de la Codul Penal la legea societăților comerciale, de la finanțarea partidelor la integritatea funcției publice. Aleșii puterii au în vizor pentru viitorul apropiat adoptarea mai multor proiecte de legi care i-ar avantaja pe ei, partidele lor sau clientela care ocupă funcții în administrația publică. Deputatul PSD Florin Iordache , social-democrat devenit foarte cunoscut după adoptarea ordonantei de urgență care modifică legislația penală, revine în atenția publică după ce a depus o serie de amendamente la un proiect de modificare a Legii finanțării partidelor politice prin care se abroga prevederea potrivit căreia contribuțiile care depășesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate. Practic, banii folosiți ilegal de partide în alegeri sau la referendum să nu mai poată fi confiscați.

Lia Olguța Vasilescu, despre Victor Ponta: Vrea să fie exclus pe Facebook, transmite Jurnalul Național. Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, nu a vrut să comenteze prea mult tensiunile din interiorul PSD, generate de comentariile făcute de Victor Ponta, însă a spus că acesta ar trebui să gândească la faptul că partidul l-a ajutat și ar trebui să se întrebe dacă iubește acest partid.

Legea salarizării unitare și Legea grațierii ajung pe masa Parlamentului, anunță România Liberă. Proiectul legii salarizării unitare ajunge, săptămâna viitoare, la Parlament, a anunțat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. În ceea ce privește proiectul legii grațierii, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut răgaz senatorilor din Comisia juridică până marți pentru a dezbate actul normativ.

Predoiu, supărat pe liberali: Trebuie eliminate platitudinile de genul „să ținem partidul unit”, citează Evenimentul zilei. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, înscris în cursa pentru șefia formațiunii le-a reproșat colegilor prezenți la Consiliul de Coordonare al PNL București, că nu au adoptat rezoluția propusă de prim-vicepreședintele organizației sectorului 2, Viorel Cataramă, care prevede privatizarea spitalelor, a învățământului superior și eliminarea ajutoarelor sociale pentru persoanele capabile să muncească.

Un deputat le-a pus gând rău „parcagiilor” din centrul Capitalei: la muncă sau la închisoare, potrivit Gândul. Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, anunță că va depune un proiect de lege care combate fenomenul „parcagiilor”, aceștia urmând să fie obligați să presteze muncă în folosul comunității și chiar să ajungă în închisoare dacă recidivează.

Doliu în PSD: A murit un fost senator, președinte de onoare al partidului, scrie Evenimentul zilei. Fostul senator PSD Traian Novolan, ex-director al companiei Arctic, a murit la vârsta de 80 de ani. Născut la 25 februarie 1937, în Republica Moldova, Traian Novolan a fost director al Companiei Arctic din Găești până la privatizarea acesteia

Protest la sediul PSD, cu găleți roșii pe care scrie „PSD, ia-ți mita înapoi!” și „Găleată, găletușă, vrem PSD-ul pe tușă”, relatează Puterea. Aproximativ 50 de persoane purtând găleți roșii inscripționate cu mesajele „PSD ia-ți mita înapoi”, „Găleată, găletușă, vrem PSD-ul pe tușă” și „Demisia” au protestat duminică în fața sediului central al PSD, unde au desfășurat un drapel tricolor și au aliniat gălețile în fața intrării.

Brexit, Uniunea Europeana și interesele României, notează Bursa. Pe 29 martie 2017, în mod oficial, Marea Britanie (MB) a transmis scrisoarea către președintele Consiliului European, prin care își exprimă intenția de a ieși din Uniunea Europeană (UE). După 40 de ani, de la intrarea MB în UE, procesul Brexit a început, având, ca termen final, 29 martie 2019. Acest termen poate fi prelungit numai cu acordul tuturor statelor membre, care vor rămâne în UE (UE27). Pe durata celor doi ani, de negocieri, MB este stat membru al UE, cu toate drepturile și obligațiile prevăzute în tratatele și reglementările UE.

Românii care au ales sa devină moldoveni. Băsescu nu e singurul cetățean UE care a cerut pașaport de la statul din stânga Prutului, potrivit ziarului România Liberă. Peste 400 de străini au obținut în ultimii zece ani cetățenia Republicii Moldova. Printre aceștia se află și români. Jumătate din noii cetățeni moldoveni au afaceri în stânga Prutului. Doar că afacerile unora dintre ei sunt dubioase, ba chiar penale. În unele cazuri, cetățenia moldovenească a fost retrasă în urma constatării unor încălcări ale legii. În alte cazuri, însă, statul moldovean pare să nu aibă nici o problemă cu noii cetățeni care sunt acuzați că au încălcat legea. Mai mult, Republica Moldova le garantează cetățenilor săi că nu-i va extrăda în alte state pe teritoriul cărora aceștia au comis infracțiuni.

Inculpați, trimiși în judecată de DNA, fără să existe probe!, titrează Evenimentul zilei. Tribunalul Constanța a pronunțat, în 4 aprilie 2017, sentința în dosarul trimis în instanța de DNA-Constanța, în decembrie 2015, în care cinci inculpați sunt acuzați de pretinse infracțiuni de mită.

Puncte de vedere: De ce o susține Laura Codruța Kovesi pe procuroarea Mirică? scrie Cotidianul. Vă prezentăm o serie de documente publice, care elucidează prezența procurorului-șef DNA la CSM, ori de câte ori sunt stabilite termene de dezbatere asupra cercetării disciplinare a procuroarei Florentina Mirică.

Marfarul morții putea provoca un dezastru mult mai mare. Mecanic de locomotivă: „Trenul avea cel puțin 70 de kilometri pe oră la impact”, citim în Adevărul. Anchetatorii tragediei feroviare petrecute sâmbătă s-au ferit sa ofere concluzii asupra împrejurărilor în care trenul a deraiat și a cauzat moartea celor doi mecanici. Deraierea marfarului cu 16 vagoane a dat naștere mai multor controverse. Barbu Bărbulescu, un mecanic CFR din Hunedoara, susține ca zona tragediei este cu adevărat riscantă, iar viteza de rulaj a garniturii putea depăși 80 de kilometri pe oră.

Concluzii înfiorătoare ale medicului legist. Cum au murit cei doi mecanici de locomotivă, transmite Gândul. Mecanicii locomotivei care a deraiat, sâmbătă, în județul Hunedoara, au murit pe loc, potrivit medicului legist care a efectuat autopsia. „Cei doi au suferit politraumatisme prin accident feroviar, cu multiple traumatisme incompatibile cu viața. Au prezentat fracturi multiple, hemoragie internă. Decesul a survenit pe loc”, a declarat, duminică, medicul legist care a efectuat autopsia, Elena Lechințeanu.

Pasagerii sunt transportați cu microbuze între stațiile Petroșani și Pui după deraierea trenului de marfă, aflăm dinJurnalul Național. Pasagerii care călătoresc pe secția feroviară Petroșani — Simeria sunt transportați cu mijloace auto (microbuze și autobuze) între stațiile Petroșani și Pui (și retur), în condițiile în care circulația feroviară pe secția feroviară menționată ramâne închisă în zona stațiilor Banița — Merișor, după deraierea, sâmbătă, a unui tren de marfă. Din stațiile Petroșani și Pui călătorii sunt preluați de alte trenuri care circulă pe aceleași rute.

Cine este românca rănită în atentatul terorist de la Stockholm, citim în Gândul. Românca rănită în atentatul de la Stockholm are 83 de ani, se numește Păpușa Ciuraru și cerșea în capitala Suediei, unde a fost lovită de fragmentele de beton proiectate de camionul care a intrat în mulțime. Aceasta a fost vizitată duminică, la spital, de episcopul Europei de Nord, Macarie Drăgoi.

PMB: Comentariile negative la adresa târgului din Piața Constituției sunt declarații politicianiste ale opoziției, transmite Jurnalul Național. Comentariile negative la adresa Târgului de Paște organizat în Piața Constituției de către Primăria Capitalei fac parte din corul declarațiilor politicianiste exprimate de către opoziție, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, transmis, duminică, Agerpres. Sursa citată menționează că evenimentul se află la a opta ediție și este dedicat tuturor bucureștenilor cu ocazia Sărbătorilor Pascale, intrarea fiind liberă.

Carmen Iohannis, neînsoțită de șeful statului la slujba de Florii de la Biserica romano-catolică din Sibiu, aflăm din ziarulPuterea. Carmen Iohannis a participat, duminică, la slujba de Florii de la Biserica romano-catolică pe care o frecventează de obicei, din municipiul Sibiu. Prima doamnă n-a fost însoțită de către președintele Klaus Iohannis.

Vom avea o statuie a lui Ronald Reagan în centrul Bucureștiului. Cum o justifică Primarul General, conformCapital. Primăria Municipiului București anunță că intenționează, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, realizarea și amplasarea într-o zonă centrală a Capitalei a statuii lui Ronald Reagan, președintele american care o avut o contribuție importantă la căderea comunismului. Ronald Reagan a fost cel de-al 40-lea președinte al SUA. Prin politica sa intransigentă în confruntarea cu Uniunea Sovietică în perioada războiului rece, a avut o contribuție hotărâtoare la prăbușirea imperiului comunist din răsăritul Europei, precizează PMB.

Un nou brand de modă pe piața românească, aflăm din Capital. Spaniolii de la Inditex au mai adus un brand în România: Uterque, poziționat pe segmentul premium și specializat în vânzarea de accesorii. Astfel, primul magazin a fost deschis recent în Băneasa Shopping City. Cu peste 100 de magazine deschise în întreaga lume, brandul Uterqüe a creat ținute pentru a rezista probei timpului. Magazinul nou deschis păstrează atmosfera specifică a unui boutique, cu mobilier în culori calde și un spațiu generos luminat cu instalații avangardiste

Dezlegare la Pește în Piața Constituției. Coadă de 50 de metri la scrumbie, scrie Libertatea. Copii, tiribombe, miere, daci, iepurași, ceramică de Cucuteni, ouă, lume… „Tradiții și Flori de Sărbători”. Acest târg care reunește sărbătorile Pascale de la Florii la Înviere în Piața Constituției din București, a avut duminică o vedetă incontestabilă: scrumbia de Dunăre. Dezlegarea la pește a însemnat o coadă de 50 de metri la taraba care vindea scrumbie, delicatesa numărul unu în acestă zi.

Adrian Vasilescu: Populismul plutește ca avioanele deasupra lumii și bombardează; în România discursul populist câștigă teren, citează Capital. Populismul este un risc foarte mare pentru întreaga lume, iar în România discursul populist câștigă teren pentru că este atractiv, a declarat Adrian Vasilescu, consultant de Strategie la Banca Națională a României.

Se majorează distanța stat-privat în privința salariilor. Funcționarii publici câștigă cu 60% peste media veniturilor salariale din economie, transmite Ziarul Financiar. Rămân sub câștigul mediu net pe economie activitățile din industria prelucrătoare, construcții, comerț și transport (cu excepția transportului aerian și a activităților auxiliare de transport). Cresc substanțial peste media pe economie câștigurile din administrația publică și sănătate.Câștigul salarial mediu net pe economie a scăzut în februarie față de ianuarie în sectorul privat, în vreme ce în sectorul public creșterea este nemaiîntâlnită din 2008 încoace.

Se cere introducerea taxei pe dulciuri și băuturi carbogazoase. O organizație a pacienților din România vrea alinierea țării noastre la trendul mondial, relatează România Liberă. Asociația „Colegiul Pacienților” solicită Guvernului, prin instituțiile abilitate, taxarea urgentă a produselor cu conținut mare de zahăr. Taxa pe băuturi și alimente cu adaos ridicat de zahăr se află în dezbatere publică în multe țări dezvoltate, necesitatea introducerii ei fiind susținută de Organizația Mondială a Sănătății, pentru descurajarea dietelor nesănătoase și compensarea costurilor economice tot mai mari pentru tratamentul bolilor provocate de obezitate.

Prețul cărnii de miel scade la spartul târgului. Ciobanii se tem că vor rămâne cu marfa nevândută, aflăm din Libertatea. Prețul cărnii de miel scade la spartul târgului. Se apropie Paștele și cel mai căutat produs în aceste zile este carnea de miel. Oferta este destul de diversă, însă prețurile sunt mari: în supermarketurile din Capitală, kilogramul de carne de miel ajunge la 37 de lei. La ciobani, prețurile variază între 20 de lei și maximum 24 de lei. Mulți dintre ei se tem deja că vor rămâne cu marfa nevândută.

Unde se va înregistra cea mai mare creștere economică din România în 2017. Top 3 județe, citim pe Economica.net. Produsul Intern Brut al României va crește, în acest an, cu 5,2%, potrivit ultimei prognoze elaborate de Comisia Națională de Prgnoză, organism aflat în subordinea Guvernului. În unele zone însă, și nu chiar cele mai bogate, creșterea economică va fi mai accentuată. Iată podiumul al județelor cu cea mai mare creștere, în 2017.

După propunerile controversate de la Hidroelectrica și Petrom, Guvernul pregătește numiri politice și la Nuclearelectrica, potrivit ziarului Bursa. Lista candidaților propuși pentru Consiliul de Administrație Nuclearelectrica, pentru care sunt programate alegeri pe 24 aprilie, cuprinde câteva nume apropiate Guvernului, care pot fi incluse mai degrabă la categoria „numiri politice”, unii dintre ei neavând experiență în domeniul energiei.

Cel mai bine plătite joburi fără facultate: controlor de trafic, sudor în argon sau somelier, conform Ziarului Financiar. Controlorul de trafic aerian este unul dintre joburile cel mai bine plătite, care nu necesită absolvirea unei facultăți, salariul începând de la aproape 20.000 de lei și ajungând la 30.000 de lei, potrivit unui raport al companiei de externalizare a serviciilor de resurse umane Smartree.

„Regii microbuzelor” își apără în stradă monopolul pe București-Ilfov, potrivit Capital. Decizia primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, de a înființa noi linii RATB către localitățile din Ilfov i-a ostilizat pe transportatorii privați. Operatorii de microbuze au trecut la amenințări și anunță mitinguri pentru a-și menține monopolul pe traseele preorășenești din București, o afacere de zeci de milioane de euro anual.

CFR Călători a înregistrat o dublare a numărului biletelor acordate studenților în februarie-martie, anunță Economica.net. Compania de stat CFR Călători a oferit studenților peste 780.000 de bilete gratuite în lunile februarie și martie, după intrarea în vigoare a măsurii privind gratuitatea la transportul feroviar, de aproape două ori mai mult decât biletele cu reducere vândute studenților în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit informațiilor trimise de companie.

Explozii în Egipt: Cel puțin 41 de presoane au fost ucise, scrie ziarul Bursa. Sunt cel puțin 41 de morți în cele două explozii care au vizat două biserici din Egipt. Ultimele informații arată că atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. În deflagrația din fața catedralei copte din Alexandria au murit cel puțin 11 oameni și alți 33 au fost răniți, după ce un atacator sinucigaș a detonat încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa chiar în timp ce zeci de credincioși ieșeau de la slujba de Florii. Cel mai cumplit accident feroviar petrecut în România în ultimii ani a avut loc sâmbătă, când un tren de marfă cu 16 vagoane a deraiat în apropiere de Petroșani. Cei doi mecanici, morți în accident, anunțaseră prin stație impiegatul că au defecțiuni la sistemul de frânare al garniturii și au cerut să le fie lăsată calea liberă, pentru a evita o tragedie de proporții.

„Manifestație pentru dragoste”, la Stockholm, la două zile de la atentatul terorist care a cauzat moartea a patru persoane și rănirea altor 15. Peste 20.000 de persoane au ieșit în stradă: Rămânem deschiți toleranței. Nu vom lăsa frica să ne descumpănească, informează România Liberă. Peste 20.000 de mii de persoane s-au adunat duminică, în centrul orașului Stockholm, într-o manifestație de respingere a terorismului, la două zile după ce un camion a intrat în mulțimea adunată în centrul capitalei suedeze, cauzând moartea a patru persoane și rănirea altor 15.

Ungaria: Mii de oameni au manifestat la Budapesta în sprijinul lui Soros, menționează Puterea. Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta în sprijinul Universității Central-Europene (CEU), finanțată de miliardarul american de origine ungară George Soros, împotriva căreia guvernul lui Viktor Orban a lansat o ofensivă, transmite AFP. Alături de studenți și de personal al universității, manifestanți de toate vârstele îmbrăcați în albastru (culoarea CEU) au participat la marș, care a reunit mai mult de 20.000 de persoane, potrivit unui fotograf AFP, și până la 35.000, conform organizatorilor și media ungare independente.

CSU Craiova — FCSB 0-1. Gnohere, decisiv, transmite Jurnalul Național. FCSB s-a impus la Drobeta Turnu Severin în fața lui CSU Craiova, scor 1-0, în etapa a cincea din play-off și roș-albaștrii și-au securizat prima poziție înainte de Paști.Unicul gol al partidei a fost marcat de Eddy Harlem Gnohere (73), introdus dupa pauză. Francezul a marcat cu capul din apropiere, în urma unei recentrări a lui Marko Momcilovic.

Reghecampf vorbește altfel de pe primul loc! Și-a lăudat trei jucători după victoria cu CS U Craiova și a explicat deciziile tactice: „Îmi pare rău că a trebuit să-l schimb”, relateazăProSport. După o perioadă în care jocul echipei nu a dat satisfacție, Laurențiu Reghecampf pare că a pus lucrurile în ordine la FCSB. Vicecampioana a învins, duminică, CS U Craiova (2-0) și a redevenit lider solitar în Liga 1, iar antrenorul și-a schimbat discursul de la finalul meciului, a explicat de ce a preferat să joace cu Muniru și Pintilii la mijlocul terenului și l-a lăudat pe Fernando Boldrin pentru prestația din repriza a doua.

Gigi dă afară un titular de la meciul cu CS U: „L-am amendat deja cu 40.000 de euro!”, informează Gazeta Sporturilor. Gigi Becali a intervenit în scandalul care a zguduit vestiarul FCSB-ului, după ce Muniru l-ar fi lovit pe Florin Tănase, la un antrenament, din cauza unor înjurături și remarci rasiste ale acestuia din urmă. Patronul stelist a anun?at la finalul partidei cu CS U, câ?tigată de FCSB cu scorul de 1-0, că i-a dat o amendă-record lui Muniru ?i a lăsat de în?eles că-i va rezilia contractul la finalul sezonului, după ce a jucătorii l-au oprit acum să nu-i desfacă acordul.

Formula 1. Hamilton, de neoprit în MP al Chinei, noteazăPuterea. Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a câștigat duminică Marele Premiu al Chinei de Formula 1, disputat pe circuitul din Shanghai, și a obținut a 54-a sa victorie din carieră și a 5-a în China. Triplul campion mondial a obținut prima sa victorie din acest sezon, după ce Vettel s-a impus în cursa inaugurală din Australia. Hamilton a fost urmat în clasament de germanul Sebastian Vettel (Ferrari) la 6sec250/1000 ?i de olandezul Max Verstappen (Red Bull) la 45sec192/1000.

Naționala de futsal a României a învins Letonia în preliminariile pentru EURO 2018! Suntem la un pas de calificare, urmează derby-ul cu Portugalia pentru șefia grupei, conform ProSport. Naționala de futsal a României a început astăzi campania de calificare pentru Campionatul European din 2018. Turneul final se va desfășura în capitală Slovaciei, Ljubljana, în perioada 30 ianuarie-10 februarie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult