Acasa Revista Presei Revista presei. Concluziile Summitului de la Riga

Revista presei. Concluziile Summitului de la Riga

scris de Z.V.
8 afisari

Concluziile Summitului Parteneriatului Estic de la Riga, lipsa de transparență în reformarea legilor electorale, precum și demisia lui Radu Mazăre din funcția de primar al Constanței, dar și cel mai bun rezultat din carieră obținut de Eduard Grosu în Giro, sunt principalele subiecte ale presei centrale apărute sâmbătă, 23 mai.

summitului Parteneriatului estic de la RigaMoldova, Ucraina și Georgia nu fac pași în față spre Uniunea Europeană, dar nici pași în spate, scrie Gândul. După Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, statele partenere nu primesc promisiuni pentru un parcurs european lin, dar sunt asigurate, în continuare, de susținerea Uniunii Europene. Dacă Ucraina și Georgia ar fi sperat la un acord pentru liberalizarea vizelor, Moldova ar fi dorit ca în declarația finală a Summitului să se regăsească și precizarea că vor adera la UE. Niciuna dintre aceste așteptări nu au fost îndeplinite, însă liderii Uniunii și-au reîntărit susținerea față de toate cele șase state partenere.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la întoarcerea de la Summitul de la Riga, că a pledat în cadrul dezbaterilor pentru consolidarea parteneriatului strategic, pentru promovarea dezvoltării democratice și prosperității în întreaga regiune, scrie Q Magazine.

Un număr de 17 organizații non-guvernamentale, printre care se află Expert Forum și Fundația pentru o societate deschisă, au transmis o scrisoare deschisă membrilor Comisiei comune pentru legile electorale, prin care protestează cu privire la lipsa de transparență a activităților acesteia și la lipsa dezbaterilor publice privind legile electorale, informeazăEvenimentul Zilei.

În contextul în care Parlamentul i-a trimis înapoi Președintelui Iohannis Codul Silvic, nerevizuit, deși acesta avea aviz negativ din partea Consiliului Concurenței Economica.net a realizat un interviu cu președintele CC, Bogdan Chirițoiu, pentru a vedea dacă România riscă sancțiuni din partea UE în urma promulgării ca atare a proiectului de lege.

Ministerul Apărării Naționale derulează în București, în aceste zile, o acțiune de verificare a militarilor în rezervă, transmite România Liberă. Sunt actualizate datele personale ale rezerviștilor și sunt verificate actele personale — cartea de identitate și livretul militar. Operațiunea se face prin convocarea rezerviștilor la Centrele Militare de care aparțin, aceștia primind ordine scrise de chemare ‘pentru clarificarea situației militare’.

Premierul Victor Ponta a semnat zilele trecute o decizie prin care a fost retrasă, la cerere, calitatea de consilier onorific al primului ministru pe care o deținea Marcel Ciolacu, informează Adevărul. Decizia a fost publicată, în Monitorul Oficial, pe 20 mai, la câteva zile după ce o parte a presei a publicat fotografii mai vechi cu deputatul buzoian în compania lui Omar Hayssam.

Președintele Klaus Iohannis le-a adus un omagiu evreilor care au murit pentru credința lor, vineri, la un eveniment organizat de Federația Comunităților Evreiești din România, transmite România Liberă. Președintele a declarat că țara noastră este recunoscătoare comunității evreiești pentru ceea ce suntem ca națiune.

În Iordania sunt 3.500 de medici care au terminat facultatea în România, iar cele două țări colaborează și în ceea ce privește turismul medical, asistența de urgență, chirurgia pediatrică și neurochirurgia vasculară, a declarat, vineri, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, conform Q Magazine.

Aproape o mie de medici au solicitat, în primele trei luni ale anului 2015, eliberarea de certificate pentru a putea lucra în străinătate, a declarat, vineri, la Suceava, secretarul general al Colegiului Medicilor din România, Viorel Rădulescu, relateazăRomânia Liberă.

Costurile scăzute și serviciile de calitate oferite de clinicile private românești îi atrag în continuare ca un magnet pe vest-europeni, dispuși să scoată mii de euro din buzunar pentru a-și pune implanturi dentare sau pentru a face operații estetice în România, scrie Adevărul. În 2014, peste 8.000 de italieni, francezi și spanioli au apelat la serviciile medicilor români, cheltuind în medie 3.200 de euro pentru un tratament medical.

O echipă de liceeni vrea să combată depresia cu o aplicație pentru smartphone, titrează Puterea. O echipă de liceeni de la Colegiul National de Informatică Tudor Vianu din Capitală a conceput o aplicație smartphone ce vine în sprijinul persoanelor care suferă de depresie sau anxietate. Proiectul elevilor a obținut primul loc în cadrul competiției Social Innovation Relay (SIR).

După mai bine de 35 de ore de stat pe terasa blocului, Elena, o femeie care suferea de depresie, a căzut în gol sub privirile echipajele de pompieri, salvare și poliție. Deși în dotarea pompierilor din București nu există plase și saltele care să atenueze impactul celor care cad în gol, astăzi a fost adusă o saltea uriașă care ar fi trebuit montată în locul în care a căzut femeia. Cu toate acestea, salteaua gonflabilă n-a mai fost umflată, scrie Adevărul.

Ioannis Papalekas unul dintre cei mai mari investitori imobiliari pe piața românească a ieșit într-un atac fără precedent împotriva Arhiepiscopului Robu pe tema clădirii Cathedral Plaza, adresând o scrisoare episcopilor catolici din România prin care susține că demolarea clădirii va afecta Biserica Sf. Iosif, iar răspunzător pentru acest lucru va fi Arhiepiscopul, scrie Ziarul Financiar.

Radu Mazăre și-a dat demisia din funcția de primar al Constanței. Informația a fost confirmată, pentru Evenimentul Zilei, de secretarul Consiliului local Constanța. Radu Mazăre se află în arest preventiv din 2 aprilie și chiar dacă magistrații au decis înlocuirea arestului preventiv, cu arestul la domiciliu, decizia nefiind definitivă, fostul edil va mai sta la „Beciul domnesc”. Mazăre a fost primarul Constanței începând din anul 2000.

Primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, a fost suspendat din funcție, vineri, printr-un ordin emis de către prefectul județului, Dan Cârlan. Peste câteva zile magistrații Curții de Apel București vor reanaliza măsura arestului la domiciliu a lui Nichita, iar situația se poate schimba, scrie Q Magazine.

Judecătorii Curții de Apel București l-au condamnat definitiv pe fostul edil al sectorului 6, Cristian Poteraș, la opt ani de închisoare, în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane, după ce Judecătoria Sectorului 6 l-a achitat, transmite Puterea.

Tinerii homosexuali din liceele românești sunt, de foarte multe ori, expuși hărțuirilor, intimidărilor și umilirilor sistematice. Cea mai mare problemă cu care se confruntă elevii LGBT este generată tocmai de existența prejudecăților cu privire la homosexualitate, notează România Liberă. În acest context, cei mai mulți tineri se tem să vorbească public despre identitatea lor, despre orientarea lor sexuală și riscă să cadă pradă depresiei, anxietății sau suicidului.

Milan Kundera, Václav Havel și Bohumil Hrabal, subiect de dezbatere la Bookfest, titrează Adevărul. Invitată de onoare a celei de-a X-a ediții a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Cehia este prezentă la București prin autori cehi de primă mărime, urmând ca în aceste zile, la Romexpo să aibă loc mai multe dezbateri și evenimente dedicate Cehiei ‘Republica literaturii’.

Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) a obținut vineri cel mai bun rezultat din carieră, după ce a terminat pe locul 5 în etapa a 13-a din Turul Italiei, scrie Gazeta Sporturilor. Este, totodată, cel mai bun rezultat din istoria României într-un Mare Tur!

Eduard Grosu a reușit rezultatul carierei în Giro, informeazăPro Sport. După ce marți a sosit al 12-lea, românul de 22 de ani a sprintat astăzi pentru victorie și a sosit al 5-lea, într-o etapă câștigată de Sacha Modolo (Lampre).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult